Essay
Læsetid: 3 min.

1980: Edward Kennedy taber – og holder sit livs tale

Ved demokraternes partikonvent i 1980 taber senator Edward Kennedy til præsident Jimmy Carter, som siden taber til republikaneren Ronald Reagan. Men Kennedys tale, som får Rehlings ellers politisk kyniske veninde til at græde uden ophør, lever endnu som en varig vision for USA’s Demokratiske Parti
Edward Kennedy taler ved demokraternes konvent i New York i august 1980, efter han har tabt valget om at blive partiets præsidentkandidat til Jimmy Carter.

Edward Kennedy taler ved demokraternes konvent i New York i august 1980, efter han har tabt valget om at blive partiets præsidentkandidat til Jimmy Carter.

Cameron Bloch/AP/Ritzau Scanpix

Udland
25. september 2020

Året er 1980, måneden er august. USA’s Demokratiske Parti holder sit partikonvent i New York. Jeg og min amerikanske veninde Doris sidder i Californien og følger med på tv. Doris græder og græder, hun kan slet ikke holde op.

Vi har lige set den 32 minutter lange tale, som den demokratiske senator Edward Kennedy holdt. Doris er ellers kynisk om politik. Det er bare magtspil, siger hun. Men her er hun ramt i hjertekulen. Jeg er også meget bevæget.

Edward Kennedy har holdt en gribende tale. Den genkaldte USA’s store demokratiske præsident Franklin Roosevelt og Kennedys to brødre, John og Robert, begge døde for snigmorderes kugler. Edward mindedes de tre ved at tale om deres vision om USA: Fuld beskæftigelse, social lighed, offentlig sygesikring, overkommelige boliger og bevaring af Amerikas naturværdier.

Partikonventet er blevet så overvældet af Kennedys tale, at den applauderer ham i en halv time. På tv kan man se, at der er mange i salen, der også græder.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@David Rehling

Kennedy'erne holdt mange store taler.

Edward Kennedy tabte primærvalget i Illinois i foråret 1980, og var tæt på at droppe ud -
men holdt et brag af en tale op til primærvalgene i New York og Connecticut, og vandt begge stater.

Bill Safrire - Nixon's tidligere taleskriver - skrev i New York Times, at man måtte tage hatten af for en mand, der efter at være blevet slået i gulvet kom op igen, rystede hovedet klart og kæmpede videre i form af en velskrevet tale.

Den tale, som du fremhæver - "The Dream Shall Never Die" - er gået over i Det demokratiske Partis annaler. Ted Kennedy refererede i 2008 til talen i sin endorsement tale for Barack Obama.