Nyhed
Læsetid: 4 min.

I 2010 satte verden 20 mål for biodiversitet. I dag er ingen af dem nået

På nogle punkter går det lidt langsommere med ødelæggelsen af den biologiske mangfoldighed, men nedturen fortsætter, advarer FN i stor statusrapport. Det globale forbrug spænder ben for 2020-målene, og økonomiske subsidier saboterer dem
Ensomme George var den sidste kendte skildpadde af arten ’Pinta Island Tortoise’, da den døde i 2012 på Galapagos. Ny rapport tegner ildevarslende for verdens biodiversitet. Ud af 20 mål fra 2010 er ingen opfyldt her i 2020.

Ensomme George var den sidste kendte skildpadde af arten ’Pinta Island Tortoise’, da den døde i 2012 på Galapagos. Ny rapport tegner ildevarslende for verdens biodiversitet. Ud af 20 mål fra 2010 er ingen opfyldt her i 2020.

Rodrigo Buendia

Udland
16. september 2020

I tiåret for vedtagelsen af de såkaldte Aichi-mål under FN’s Biodiversitetskonvention må FN fastslå, at ingen af de 20 mål er opfyldt til tiden, dvs. i år. Kun seks af de 20 er delvist opfyldt.

Når det gælder udryddelsen af levende arter, er status, at udryddelsen nu synes at forløbe langsommere, end før Aichi-målene blev formuleret, men »overordnet bevæger arter sig fortsat hastigt mod udryddelse«.

I dag er 20.000 undersøgte populationer af hvirveldyr – omfattende 4.000 arter af pattedyr, fugle, padder, krybdyr og fisk – i gennemsnit reduceret med mere end to tredjedele målt i forhold til 1970. På tværs af alle undersøgte dyre- og plantegrupper er 23,7 procent af arterne truet af udslettelse.

Dette fremgår af den femårsstatus for verdens biologiske mangfoldighed, Global Biodiversity Outlook 5, som tirsdag offentliggjordes af sekretariatet for FN’s Biodiversitetskonvention.

»Der er brug for 1,7 jordkloder for at genskabe de biologiske ressourcer, menneskeheden har brugt i perioden 2011-2016,« fastslår rapporten.

Den lægger sig i kølvandet på og refererer til den også netop offentliggjorte Living Planet Report 2020, udarbejdet af miljøorganisationen WWF International.

»Naturen er i tilbagegang med hastigheder uden fortilfælde i millioner af år. Måden, vi producerer og forbruger fødevarer og energi på, og den skamløse despekt for miljøet, som er indbygget i vor nuværende økonomiske model, har presset den naturlige verden til dens grænser,« siger WWF’s generaldirektør Marco Lambertini i rapporten.

Forbrug og produktion stadig ikke bæredygtigt

Aichi-målene blev efter langvarige forhandlinger vedtaget af verdens lande på et FN-møde i Japan i 2010. Det skete i håbet om at skærpe indsatsen for den biologiske mangfoldighed, efter at verden var mislykkedes med at nå de tidligere FN-biodiversitetsmål inden fristen i 2010.

De 20 nye mål blev ledsaget af 60 indikatorer og en strategisk handlingsplan, som landene skulle leve op til senest i år. Målene rækker lige fra at skabe bred folkelig bevidsthed om den biologiske mangfoldigheds værdi over et stop for økonomiske subsidier og andre foranstaltninger, der skader biodiversiteten, til mindst en halvering af tabet af skove og andre naturlige habitater samt et regulært stop for udryddelsen af truede arter.

Allerede i 2015 skulle landene have nationale planer klar for implementering af de 20 mål.

»På globalt niveau er ingen af de 20 mål nået fuldt ud, selv om seks af målene er blevet delvist nået,« hedder det i Global Biodiversity Outlook 5, der er en status over indsatserne i verdens mange lande.

På nogle områder forløber ødelæggelsen altså langsommere end i 2010, men den er på ingen måde standset, og det er heller ikke mange af de politikker og den økonomiske praksis, der er årsag til den fortsatte tilbagegang i biologisk mangfoldighed.

Ét af målene siger således, at regeringer, virksomheder og andre aktører senest i 2020 skal have planer, der kan sikre bæredygtig produktion og forbrug, så anvendelsen af naturens ressourcer foregår inden for sikre økologiske grænser. Det er ikke sket, fastslår FN-rapporten.

»Selv om naturens ressourcer bruges mere effektivt, fortsætter det samlede behov for ressourcer med at stige. Derfor er effekten af dette forbrug stadig markant over sikre økologiske grænser. Målet er ikke nået.«

1,7 jordkloder

Rapporten siger, at overforbruget siden 2011 ikke er vokset, men har ligget stabilt på, hvad der svarer til 1,7 jordkloders biokapacitet. I 2020 ventes denne overskridelse af kapaciteten at falde svagt til ’kun’ 1,6 kloder.

»Faldet forårsages af den globale økonomiske nedtur udløst af COVID-19-pandemien, snarere end af omstilling til mere bæredygtig produktion og forbrug,« noteres det.

»Forarmningen af biosfæren illustreres yderligere af en nylig analyse, der viser, at de globale beholdninger af naturkapital pr. person er faldet med næsten 40 procent mellem 1992 og 2014, dette sammenlignet med en fordobling i samme periode af den producerede kapital og 13 procent stigning i den humane kapital,« forstået som værdien af viden, uddannelse, social kapital etc.

»Effektivisering alene kan ikke lede til en bæredygtig brug af naturkapitalens værdier. Langsigtet bæredygtighed indebærer, at vi må konfrontere svære spørgsmål om, hvad og hvordan vi forbruger, hvordan vi håndterer vores affald samt betydningen af familieplanlægning og reproduktiv sundhed.«

Rapporten understreger, at der fortsat gives meget store økonomiske subsidier til sektorer og aktiviteter, der undergraver biodiversiteten og bestræbelserne på at beskytte den, sammenlagt 500 milliarder dollar med den fossile energisektor og landbruget som hovedmodtagere.

Det bemærkes, at blandt andet mange virksomheder er begyndt at inddrage påvirkningen af biodiversitet i deres årsrapporter og at lave handlingsplaner på området, men endnu altså uden at det har ført til et fald i det samlede globale fodaftryk.

Forhandlinger om nye mål udskudt

Blandt de seks mål, hvor der er registreret visse fremskridt og delvis målopfyldelse, nævnes indsatsen mod invasive arter – uden at der dog er sket en nedgang i antallet af nye sådanne invasioner – udpegning af udsatte land- og havområder som beskyttede arealer, vedtagelse af nationale handlingsplaner for biodiversitet samt forbedring af den tilgængelige videnskabelige viden om truslen mod den biologiske mangfoldighed.

Det noteres også, at hastigheden af global skovrydning er reduceret, om end skovrydning fortsætter, alt mens andelen af globale fiskebestande, der fiskes bæredygtigt, er gået ned.

Om verdens landbrug hedder det, at »landbrug baseret på ikkebæredygtige monokulturer med et højt niveau af hjælpestoffer udefra fortsat er en drivende faktor bag tabet af biodiversitet.«

Verdens lande skulle være trådt sammen i Kunming, Kina, i næste måned for at forhandle nye biodiversitetsmål for tiden 2021-2030 som opfølgning på 2020-målene, der – ligesom 2010-målene – altså ikke er opfyldt. På grund af coronapandemien er forhandlingerne udskudt til næste år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Her er hvad ‘Global Sustainable Development Report 2019‘ skriver om dansk pervers klimahykleri , det var det United Nations møde folketinget fik første række til at overvære, da alle verdens lande var klar over, at folketinget har ‘meget‘ svært ved, at forstå budskabet.

Fra Global Sustainable Development Report 2019

“With regard to biomass:

it is a limited resource and should be prioritized for use in situations in which there is no obvious alternative, as its harvesting can lead to loss of biodiversity and trade- offs in terms of land rights, food security and access to water.

Capturing carbon by avoiding deforestation is more efficient than afforestation because old-growth forests capture more carbon than recently planted trees.

Protecting existing old-growth forests creates simultaneous benefits for biodiversity, cultural and ecosystem services, climate change mitigation and adaption for people.”
Citat slut

Nyt afsnit.(...)

“Adding to the concern is the fact that recent trends along several dimensions with cross-cutting impacts across the entire 2030 Agenda are not even moving in the right direction.

Four in particular fall into that category:

Rising inequalities.
Climate change.
Biodiversity loss and increasing amounts of waste from human activity that are overwhelming capacities to process them.”

(...)

“Critically, recent analysis suggests that some of those negative trends presage a move towards the crossing of negative tipping points, which would lead to dramatic changes in the conditions of the Earth system in ways that are irreversible on time scales meaningful for society.

Recent assessments show that, under current trends, the world’s social and natural biophysical systems cannot support the aspirations for universal human well-being embedded in the Sustainable Development Goals.”
Citat slut.

Global Sustainable Development Report 2019:
The Future is Now – Science for Achieving Sustainable Development, (United Nations, New York, 2019).
Link: https://sustainabledevelopment.un.org/content/documents/24797GSDR_report...

Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Ejvind Larsen, Estermarie Mandelquist og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Hvad har vi lært?
Politikere og højtuddannede rige hvide mennesker, der adminstrere adgangen til økonomisk mulighed samt indholdet i bl.a. økonomisk uddanelse mødes, men akademisk lærdom fører som oftes til uddanelse frem for dannelse.

Var det så kun lokalt, men det er desværre globalt.

erik pedersen, Ete Forchhammer , Ejvind Larsen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Jeg skal ikke gøre mig bedre, end jeg er. For 30 år siden var jeg på Galapagos og stod også foran ensomme George. Hvad har jeg gjort siden? Deltaget i aktivisme og utallige demonstrationer.
Jeg ved ikke, hvad der skal til for at ændre kursen. Her på Østerbro har vi lige haft en bilridser, der har taget sig af ca 100 SUV’er. Efter sigende en klimaforsker. Han havde selv en elbil, så en dag er han måske kommet til at ridse i sin egen, hvem ved.
Der er ingen tvivl om, at vi vil se terror fremover. Vi er helt derhenne, hvor nogle kigger ned i et sort klimahul og bliver desperate. Vi, der er gamle, kan bedre holde balancen, tror jeg, men somme tider tænker jeg også, at det var sådan en som mig, der burde gøre noget. Jeg ved ikke, hvad det skulle være, og så ved jeg godt, at der lige pludselig er en og anden, der begynder at ridse i de der store personbiler.

Det er som om, der er presset en stor dyne ned over os, der forhindrer os i at gøre noget. Pludselig vil der være en, der lader sig presse ud i terrorisme. Vi ved det fra tidligere erfaringer. I en kombination af klimadesperation og personlig krise vil nogle gribe til våben. Det siger sig selv.
Hvis jeg så en bilridser, ville jeg sige til ham, at han skulle lade være. Ville jeg også melde ham til politiet? Det er jeg ikke sikker på. Er jeg så medskyldig? Ja, men jeg er jo også medskyldig i ødelæggelsen af verden, og hvor mange har meldt det til politiet? Nej, det kan man ikke, for det er et politisk spørgsmål, men hvad nu, hvis bilridsning også er et politisk spørgsmål? Her vil min modpart påstå, at det ikke er det, og flertallet bestemmer, hvad der er politisk, og hvad der er kriminelt. Foreløbig er det kriminelt at forsvare børnenes fremtid og gå løs på ødelæggelsesmaskinerne. Derfor er det også forbudt at angribe gravemaskiner ved de nye motorveje og pipelines, selvom aktivisterne kalder det forsvar og politik.

Ejvind Larsen, Arne Albatros Olsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Niels-Simon Larsen
John Lewis:

‘Good Trouble'

Det er frihedskamp!

Philip B. Johnsen

Niels-Simon Larsen
'Get in good trouble, necessary trouble': John Lewis med hans egne ord.

Verden er samlet set ejerskab mæssigt, et lille globalt monopol økonomisk system, der udpræget er bestående af få meget rige hvide mennesker, der adminstrere adgangen til økonomisk mulighed samt indholdet i bl.a. økonomisk uddanelse.

Akademisk lærdom fører som oftes til uddanelse frem for dannelse, hvor den hvide mands rigdom, er beskyttet af demokratiet uanset, at den oprindelige rigdom, der beskytter systemet, er skaffet historisk ved slaveriet og senere af nutidens globale Pantage-Kapitalisme.

Kapitalisme er overforbrug underbygget af rige venner der støtter andre venner med penge og dræber alle vores børn i kølvandet på de menneskeskabte klimaforandringer de danner.

Det er krig!

Med venlig hilsen
Philip B. Johnsen

Niels-Simon Larsen

Ja, det gælder om at finde sig de rigtige problemer at bruge sin tid på. Problemløsninger på emner der bringer os videre.
Det sidste, jeg hørte, var, at regeringen fraviger 70%-målet. Det vidste vi jo godt, så nu skal (vælger)hammeren falde. Sammenkædningen af fortsat CO2-udledning og svigtet børnenes fremtid skal nu frem i forreste række. Spørgsmålet er, om det vil ske. Om folk ikke hellere vil tro på løgne om, at det går godt.
Philip: Hvad anbefaler du, vi skal gøre? Du har jo dokumenteret alt muligt. Vi kan jo ikke blive ved med at sige ved-ikke. Vi vil blive overhalet indenom af grøn terror. Familiefædre, som det lige pludselig går op for, at deres børn ikke har nogen fremtid, vil blive desperate. Den desperation kan enten gå ud i terror eller ind i depression.

Arne Albatros Olsen

Du har absolut en pointe her Niels Simon Larsen.
Selvfølgelig vil vi se det, men det kan ende som Rote Arme Fraktion.

Niels-Simon Larsen

Arne: Tak. I 1970 skiltes ungdomsoprøret i Thylejren og Rote Arme Fraktion. Det vil også ske nu. I dag har Mette lige sagt, at.arbejdspladser er vigtigere end børnenes fremtid. Hun forråder børnene. Først omskæring og nu børnenes fremtid.
Hanen har galet to gange, så hvad sker der nu?
En klimaforsker ridser i 100 biler her på Østerbro. Det er meget let at terrorisere. Man skal bare have en lommekniv, nå ja, og så er der alle dem, der har brændt biler af. Kør en tur med toget og se på alle grafittierne. Det er en form for ubegavet udfoldelse, men tænk dig så, når den begavede og rigtigt destruktive kommer. Der kan meget let slippes negative kræfter løs. Dostojevskij skrev om det for 150 år siden, og vi har intet lært.

Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Ejvind Larsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

De sociale og psykologiske spændinger er i hvert fald i stigende grad til stede, som de var i datidens Rusland. De mange svigt af politikerne gør det bestemt ikke bedre.
Men hvordan nihilismen version 2.0 udspiller er endnu uvis.

Niels-Simon Larsen

Det bliver en ny slags nihilisme. Den går simpelthen ud på, at en ung indser: Der er ingen Jord til mig.
Politikerne render fra målene, når de er valgt.
Da der hverken er sult eller sygdom, synes de fleste, at det går meget godt. Naturen bliver slidt, men det er den altid blevet, så det går nok lidt endnu. Kun meget få vil bryde den kode og gå til modstand, men en dag sker det. Jeg har bare det håb, at flertallet vågner op, før det er for sent. Nu snyder Mette og Dan på vægten, og så skal vi ud i gaderne og protestere. Det er det eneste, de har respekt for.

Arne Albatros Olsen, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

For et par uger siden forstod jeg betydningen af det simple faktum, at vi helt automatisk og uden egentligt at tænke over det, lever vores liv i tilliden til et tidperskeptiv, som går udfra at tilværelsen fortsætter , som den altid har gjort, og måske endda ligefrem bliver bedre.

Det unge par med de 2 små børn eksempelvis, regner det for givet , at deres børn vokser op i trygge rammer, tager en uddannelse, og en dag selv får børn.

Vi lever allesammen, uanset alder og livssituation i tilliden til at alt fortsætter , som det plejer, og udfra den tankegang laver vi alllesammen alle mulige planer af den ene eller anden slags.

Derfor er spørgsmålet om : "hvor ser du digselv om 5år " ? ganske almindeligt udfra en simpel fremskrivning .

Men den dag , hvor tilliden til fremtiden for alvor bliver rystet, så går det helt galt.
Bla. derfor er en af de vigtigste politiske opgaver,konstant at udstede tryghedsgarantier af alle mulige slags, så snart trygheden er det mindske i fare.

Nu mangler vi bare at se, at politikerne udsteder en håndfast klimagaranti.

Det kniber det for alvor med, selv om de forsikrer , antar og laver alle mulige estimater , hvor de konservative klimamodeller skal mane til ro, idet mindste en lille rum tid endnu.

Udviklingen og farten i klimaforandringerne, som allerede sker nu, synes dog at have vokset dem allesammen over hoverdet, og de kan snart ikke følge med længere.

For sandheden er i den grad utrygskabende og hvilken politiker tør stille sig op og sige det.

Vi er så uhyggelig tæt på tiping punkterne, og tillidsbruddet til fremtiden.

Jeg gruer for fremtiden !