Baggrund
Læsetid: 6 min.

Abiy Ahmed var Etiopiens håb, men så skete det, der så tit sker

Etiopiens premierminister og modtager af sidste års Nobels fredspris, Abiy Ahmed, kom til magten på en stemning af eufori og håb om forandring. Nu er historien en anden, men det er ikke udelukkende Abiy Ahmeds skyld, mener iagttagere
Valgtilforordnede tømmer en pose stemmesedler efter regionalvalget i den etiopiske region Tigray. Et valg, som landets præsident, Abiy Ahmed, har erklæret ulovligt.

Valgtilforordnede tømmer en pose stemmesedler efter regionalvalget i den etiopiske region Tigray. Et valg, som landets præsident, Abiy Ahmed, har erklæret ulovligt.

Eduardo Soteras

Udland
14. september 2020

Weekenden i Etiopien er gået med kaffeceremonier, traditionel kyllingegryde og fejring af det nye år 2013. Modsat de fleste andre lande i verden bruger det store østafrikanske land ikke den gregorianske kalender, men har stadig sin egen tidsregning, der anslår Jesus fødsel cirka syv år forskudt fra os andre.

Men årsskiftet markerer også noget mindre festligt. Nemlig et demokratisk dødvande for landets premierminister og modtager af sidste års Nobels fredspris, Abiy Ahmed, der ved sin magtovertagelse for lidt over to år siden lovede at holde frie og retfærdige valg inden udgangen af det etiopiske år 2012.

Det nåede han ikke. Begrundelsen for at udskyde valget er corona, der stadig raser i denne del af Afrika. Men kritikere mener også, at pandemien er kommet belejligt for premierministeren, der ikke længere nyder samme folkelige opbakning, som da han overtog magten i 2018 (vor tidsregning), hvor hans løfter om forandring og demokrati skabte folkelig eufori.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Han fik sluttet fred med Eritrea efter 25 år med krig og Ethiopien har bygget en kæmpedæmning for den blå Nil (GERD) der nu skal dæmmes op med fare for krig med Egypten hvis man ikke bliver enige om hvor hurtigt det skal ske. Det er status quo og så blander en europæisk tænketank med tanker om demokrati. Bland jer uden om ellers har vi et nyt Ukraine i Nord-afrika - fordi EU altid opfører sig som en afrikansk elefant i en porcelænsbutik når det drejer sig om den udenrigspolitik de ikke har.