Baggrund
Læsetid: 9 min.

Advarsel fra Tyskland før erobringen af Skandinavien: Pas på Amazons »totalitære træk«

Amazons ekspansion mod Sverige kan skabe forringede arbejdsvilkår hos lagerarbejderne, der presses af massiv overvågning. Det er tilfældet i Tyskland, hvor både kommentatorer og en medarbejder advarer Skandinavien mod »det totalitære system Amazon«
En lagerbygning i Amazons logistikcenter i Pforzheim i Tyskland. Her op til Amazons nye offensiv i Sverige, advarer tyske eksperter om virksomhedens metoder, der ikke mindst går ud over dens ansatte.

En lagerbygning i Amazons logistikcenter i Pforzheim i Tyskland. Her op til Amazons nye offensiv i Sverige, advarer tyske eksperter om virksomhedens metoder, der ikke mindst går ud over dens ansatte.

Uli Deck

Udland
28. september 2020

Forestil dig, at du går gennem gågaden i en middelstor provinsby. Næsten halvdelen af alle butikker er ejet af den samme kæde, som i grove træk selv sætter priserne og stort set altid er billigst. Kæden behandler sine medarbejder halvdårligt, men du skal jo bare lige hurtigt bruge et par småting. Ved døren skal du lægge navn, e-mail og kontonummer. Og ved alle hylderne går der en bag dig og noterer alt, hvad du kigger på og køber, så kæden dagligt kan tilbyde dig ting, som passer til dine inderste ønsker.

»Det er Amazon oversat tilbage til den analoge verden. Det ville vi jo aldrig finde os i,« siger den tidligere reklamemand og nuværende forfatter, tysker Johannes Bröckers, der er aktuel med bogen Alexa, det er slut mellem os – hvordan man kommer ud af Amazon-fælden.

Han medgiver, at billedet har en slagside: For i virkelighedens digitaliserede verden ser vi slet ikke menneskene bag de varer, som pakkebuddet kommer anstigende med.

»Hele processen er skjult for kunderne. Vi ser ikke medarbejderne og overvågningen af dem.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Vi må jo bare undlade at handle hos Amazon, så enkelt er det !

Peter Mikkelsen, Estermarie Mandelquist, Allan S. K. Frederiksen, Peter Beck-Lauritzen, Henrik Røngaard Bentzen, Erik Boye, Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Jan Nielsen, Ole Lochmann, Per Christiansen, Anker Nielsen, Anne Søgaard, jens rasmussen, Susanne Kaspersen, Ninna Maria Slott Andersen, Michael Gudnæs, Viggo Okholm, Kurt Nielsen, Bjarne Andersen, Lars Løfgren, Søren Fosberg, Rolf Andersen, P.G. Olsen, Krister Meyersahm, Carsten Munk, Jørgen Mathiasen, Jan Weber Fritsbøger, John Scheibelein, Torben K L Jensen, Alvin Jensen, Steen Bahnsen, Trond Meiring, Ellen Jeppesen, Ete Forchhammer og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Det er bare Amazons forretningsmodel, som sådan set er åben for alle".

Men det burde den ikke være.
Hele foretagendet med dets monopolistiske blækspruttestrategi, skatteunddragelse, totalitære overvågning, prekære ansættelser og fagforeningsundergravende virksomhed burde være helt ulovlig i Skandinavien.

"Det siger en del. Ikke mindst i forhold til medarbejderne har Amazon totalitære træk. Alligevel er der mange, der bliver hængende. Især i struktursvage regioner sendes folk ofte til Amazon af arbejdsformidlingen, hvis de ikke har andre muligheder,« siger Günter Walraff.

»Så kan man diskutere, om det er bedre end ikke at have et job."

Herhjemme - såfremt Amazon etablerer sig i Danmark - kan det nemt medføre, at folk bliver sendt til firmaets lagre som gratis arbejdskraft i virksomhedspraktik.
(Så Salling Group og COOP vil nok være utilfredse..)

Det er et modbydeligt firma, som har profiteret uforholdsmæssigt meget på coronakrisen.
Idag er Jeff Bezos' formue større ens flere landes BNP.

Michael Waterstradt, Peter Mikkelsen, Estermarie Mandelquist, jørgen djørup, Allan S. K. Frederiksen, Peter Beck-Lauritzen, Henrik Røngaard Bentzen, Erik Boye, Mads Troest, Carsten Wienholtz, Erik Winberg, David Zennaro, Jan Nielsen, Christel Gruner-Olesen, Ole Lochmann, Per Christiansen, Steen K Petersen, Karen Grue, Susanne Kaspersen, Carsten Munk, Jan Damskier, Michael Gudnæs, Viggo Okholm, Kurt Nielsen, Bjarne Andersen, Søren Fosberg, Kim Houmøller, Rolf Andersen, Bjørn Pedersen, Anders Reinholdt, Olaf Tehrani, Jan Weber Fritsbøger, John Scheibelein, Niels Møller Jensen, Martin Rønnow Klarlund, Jørgen Mathiasen, Alvin Jensen, Steen Bahnsen, Trond Meiring og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Underligt nok ejer Jeff Bezos også Washington Post - en af USA´s mest indflydelsesrige aviser.

Estermarie Mandelquist, Peter Beck-Lauritzen, Henrik Røngaard Bentzen, Erik Winberg, Hanne Utoft, Ole Lochmann, Per Christiansen, Bjarne Andersen, Rolf Andersen, Bjørn Pedersen, Steen Bahnsen, Jan Weber Fritsbøger, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Ja, gå i en stor bue udenom Amazons. Der ER andre måder...

Peter Beck-Lauritzen, Henrik Røngaard Bentzen, Erik Boye, Carsten Wienholtz, Ole Lochmann, Per Christiansen, Karen Grue, Bjarne Andersen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar

Der var engang en afstemning om Økonomisk Demokrati i Danmark. Det blev stemt ned. Folk ville hellere har ren kapitalisme i stedet.
Det har vi fået!

Anina Weber, Estermarie Mandelquist, Peter Beck-Lauritzen, Henrik Røngaard Bentzen, Jan Nielsen, Ole Lochmann, Kurt Nielsen, Bjarne Andersen, Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Steen Bahnsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

"Ikke hexeri" - nej, bare profitmaksimering, men udført som en krig.

Peter Beck-Lauritzen, Ole Lochmann og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Well, den amerikanske højesteret opløste Standard Oil i 1911, fordi firmaet havde opnået en monopollignende status.
https://en.wikipedia.org/wiki/Standard_Oil

Det var med bagrund i The Sherman Act:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sherman_Antitrust_Act_of_1890

Men nu har Trump jo med stor dygtighed ændret sammensætningen i USA's højesteret med tre udnævnelser de sidste 4 år ... :(

Estermarie Mandelquist, Peter Beck-Lauritzen, Carsten Wienholtz, David Zennaro, Per Christiansen, Eva Schwanenflügel og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar

I de sidste 5-6 år har jeg undgået Amazon, men lige meget har det hjulpet.

Det er helt imod samfundets interesser (inklusive samfundsøkonomiske interesser) at et firma kører sine medarbejdere i sænk med uhørt overvågning og arbejdspres hvorefter samfundet kan overtage vragene. Ligesom forurening skal beskattes hvis vi skal løse klimakrisen, bør arbejdsmiljøet tilpasses samfundets interesser. Det vil være en værdig opgave for EU og de nationale landes fagforeninger.

Michael Waterstradt, Klaus Lundahl Engelholt, Peter Mikkelsen, Estermarie Mandelquist, Aage Eriksen, Peter Beck-Lauritzen, Henrik Røngaard Bentzen, Carsten Wienholtz, David Zennaro, Steen Bahnsen, Carsten Munk, Michael Gudnæs, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Kurt Nielsen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Amazon Planet. Ingen omsorg, bare billigt.

Hvad vil Amazon gøre, når kanten af petriglasset nås? Uden opposition, ingen velstand, ingen investeringer og intet formål ud over at stramme skruen yderligere: Færre varer, alle arbejder for Amazon, spørgsmålet er kun "how high up?"

Så er vi færdige som divers art.

Det her kan blive kørende længe. Globalt monopol kan forhindre krig, national splid, reducere CO2 og forurening, samle alle mennesker under 1 kultur, 1 nation, hvis Amazon sidder på det hele. Men de vil så eje strafferetten over alle, også. Og uddannelsesret, og livslængderet, og helbredelsesret, og parnerskabsret, og initiativret, og fritidsret, og kan du sige Nittenfireogfirs?

Det sjove er, at det kunne være stoppet. Men invasionen over landegrænser på et grundlag af menneskelige behov inden for rammerne af Kapitalisme / frihandel er svær at argumentere imod uden at skulle forhindre andre tiltag også. Se blot hvor svært det er at få de store tech-firmaet til at betale skat. Det er autoritære kræfter, der ikke regner individer og kun ser mennesker som grundlaget for velstand. Levede alle evigt, ville det nok være anderledes. Men for visse er der meget at nå i den begrænsede personlige levetid, før egoets ånd skal kunne leve videre i det skabte. Hvordan fællesskabet trækker grænsen mellem egoistisk innovation og kollektiv fordel - hvornår fordel bliver til ulempe eller skade - er det store spørgsmål i dag.

Jeg siger: Når skaberen dør, overgår ejerskabet til staten, ingen pardon. Gør det NU, mens der stadig er stater.

Michael Waterstradt, Estermarie Mandelquist, Peter Beck-Lauritzen, Henrik Røngaard Bentzen, Flemming Berger, Steen Bahnsen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

PS: Staten... det er jo folket i de fleste lande. I hvert fald på papiret.

Peter Beck-Lauritzen, Henrik Røngaard Bentzen, Flemming Berger, Ib Christoffersen, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Mod et multinationalt monopol som Amazon hjælper individuel boykot ikke. Det er en nyliberalistisk illusion om "den politiske forbruger". Her hjælper kun national lovgivning, EU-regler og faglige våben som fysisk blokade (nå, nej, det er blevet ulovligt...)

Henrik Leffers, Michael Waterstradt, Peter Mikkelsen, jørgen djørup, Bjørn Pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Henrik Røngaard Bentzen, Dennis Tomsen, Carsten Wienholtz, David Zennaro, Christel Gruner-Olesen, Per Christiansen, Karen Grue, Trond Meiring, Kenneth Krabat og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Nu gør Den Store Leder jo alt muligt for at sikre at når virksomheder sælges, så bliver det til udenlandske kapitalfonde i skattely. Så det er vel sådan det skal være med den nuværende regering.

Michael Gudnæs

Ib Christoffersen Hvem er den store leder?

Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

køb aldrig aldrig noget over Amazon. Man kan få det samme andre steder. Måske en anelse dyrere---men billigere i det lange løb

Michael Waterstradt, Peter Beck-Lauritzen, Erik Boye, Flemming Berger, Dan D. Jensen, Carsten Munk, Steen Bahnsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Malou Lauridsen

Den anden ting folk kommer til at græmmes over bliver når lejlighedsfolket bliver terroriseret af pakkebude der lige må høre om du vil modtage naboens pakke fordi de har så slemt travlt. I Tyskland ringer man bare dørklokker indtil én åbner og man får en venlig sjæl der naivt kaster sig ud i at agere privat pakke-parkering for Amazon.

Jeg kommer til at tænke på en hest !!!!
Ja, en hest fra Troja !
Amazon er IKKE en gavebod

Rolf Andersen, Steen Bahnsen, Michael Waterstradt, Peter Beck-Lauritzen og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Jens Ole Mortensen

Den Danske model er jo perfekt for et firma som Amazon, som ikke vil betale meget i løn og sikre gode arbejdsvilkår, hvis man skal tro hvad man læser. Den sikrer arbejdsgiverforeningens og fagbevægelsen medlemmer gode arbejdsvilkår, mens de kæmper med næb og klør mod alle tiltag som kan forbedre vilkårene for de som er udenfor. Man kan ikke både blæse og have mel i munden.
Der vil altid være et stort marked af arbejdskraft, bestående af unge og , bla. udsatte, som enten ikke vil være organiseret eller ikke har råd til det. Firmaer som Amazon kan hverve. Men det vil jo, trods alt, være et fremskridt, frem for en tilværelse i det sociale system, hvor mennesker bliver overvåget og umyndiggjort.

Peter Beck-Lauritzen

Endnu en grund til at indføre bruttoskat af multinationale virksomheder. Endnu en grund til at medarbejderne forstår solidaritetsbegrebet overfor kapitalismen og dens "håndlangere"/lederne & mellemlederne, som også er medarbejdere!

Rolf Andersen, Steen Bahnsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Jens Ole Mortensen

Desværre er folk stadig i det sociale system, når de udsættes for 'gratis' skattefinansieret virksomhedspraktik eller arbejdsprøvning.

Og siden Amazon jo helt af sig selv overvåger sine ansatte, er der nok heller ikke megen forskel på at være underlagt den ene eller anden Big Brother, når det kommer til stykket.

OP TIL KAMP! Naiviteten er betagende. Selvfølgelig kan du handle hos andre end Amazon – men din konsumtion, hvor og hvornår og hvad du handler stykkes sammen i BIG data = det mest værdifulde der findes. Var der ikke for et par år siden en sag hvor en kendt, person kunne læse i bladende: ” hvilken tid på dagen han havde købt en cafelatte og på hvilken cafe i en fremmed storby det skete”? I vor selvgodhed er overvågning ”strengt forbudt” – men det sker selvfølgeligt helt åbent i det miljø hvor det er arbejdsopgaven – det vil vi bare ikke vide, vil bliver bildt ind det kun er noget er findes i Kina- Uha!.
Det var ulemperne: hvor er fordelene: gå ned på din boghandel og køb en bog på engelsk? Ex ”The age of surveillance capitalism” https://en.wikipedia.org/wiki/Surveillance_capitalism
Eller log på Amazon og du ved hvornår den kommer – om ikke nu! [kindel]. PERFEKT!

Jens Ole Mortensen

@Eva Schwanenflügel
Det kan du sådanset have ret i . Men er det ikke det som foregår nu, med eller uden Amazon.
Ved min tidligere chef så jeg mange i virksomhedspraktik. Han ville påtage sig et socialt ansvar. Men jeg så aldrig nogen som kunne falde til. I et firma er alle tandhjul. Og en praktikant som ikke må lave andet end at feje og rengøre falder ikke til. Jeg har set ældre tæt på pensionsalderen som bare ville brænde nogle timer af og holde ud til de kunne få deres folkepension . At gå til hånde ol. Det har vi en betroet medarbejder til, som nok har et større ansvarsområde end jeg har. Praktikanter bliver sendt ud i noget, hvor de, ofte, på ingen måde kan gøre en forskel.
Mhst. Amazon. Så vil jeg se det med egne øjne før jeg stadfæster at det er et lyssky og usympatisk firma. Jeg husker " Dovne" Robert" Hele den offentlige mening hang ham ud som snylter og doven. Faktisk syntes jeg han er en rolle model. Jeg havde jo set hvordan det fungerede i virksomhedspraktik. Og også set nok til at vide at han ,ofte, stod over for velmenende idioter i det offentlige.
Jeg ser dagligt at den offentlige mening om indvandrere i ghetto områder er stærkt overdrevet og fortegnet. Jeg bor ikke i ghetto, men her er mange indvandrere fra ghetto områder. Jeg husker den offentlige mening om Yahya Hassan . Først var han et kæmpe digtertalent. Kort efter var han et bandemedlem og folk var bange for at møde ham på gaden. Og senere var han igen et stort talent. Jeg vil erfare det med mine egne øjne før jeg opfatter Amazon som den store skurk de bliver hængt ud som. Jeg opfatter ikke pressen og den offentlige mening som endegyldig sandheder. Og principielt bedømmer jeg mennesker ud fra mine egne erfaringer og ikke hvad andre fortæller mig.

Eva Schwanenflügel, Anina Weber og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Jens Ole Mortensen

Jeg forsøger bestemt ikke at fremstille ulønnet virksomhedspraktik som et fremragende alternativ til et job i Amazons kæmpe lagerjungle.
Begge dele er uværdige, og folk bliver udsat for ydmygende behandling og mistroisk overvågning.

De såkaldt 'gratis' virksomhedspraktikker bringer yderst sjældent et reelt arbejde med sig, og især supermarkedskæder som Salling Group og COOP benytter sig i stor stil af ordningen.
Den virker løntrykkende, forhindrer ansættelse af nye medarbejdere, og er et skjult skattetilskud til private virksomheder.

Udover det optjener 'praktikanterne' ingen dagpengeret, ingen ferie eller feriepenge, ingen fradrag i skat, de skal selv betale transport, og de får ingen opkvalificering, og selvsagt ingen løn.
De skal fortsat leve af kontanthjælp, der som bekendt er udhulet af satspuljen og meget lav.
De har heller ingen forsikring eller fagforening der kan varetage deres interesser.

Mange er syge, men er blevet sat af sygedagpenge.
De oplever ofte at blive presset op i tid, på trods af deres skånehensyn.
Det forringer både det fysiske og psykiske helbred.
Dertil kommer den psykiske belastning af aldrig at vide sig sikker på, hvor længe denne cyklus fortsætter.

Amazon er også et firma, der udnytter og presser sine ansatte til det yderste.
Det er der faktisk lavet mange undersøgelser af og skrevet bøger om, så det er meget veldokumenteret.
Derudover presser de lokale forretninger til at lukke, samt æder innovative nystartede virksomheder til morgenmad.
Og de betaler ikke skat.

"Amazon-ansatte svarede, at de lod være med at gå på toilettet af frygt for ikke at leve op kravene. Og 80 procent svarede, at de ikke ville ansøge om et job i Bezos’ virksomhed igen. Amazon – som ikke har svaret på Informations henvendelser i forbindelse med denne artikel – har tidligere afvist anklagerne. De har masser af toiletter, siger de.

Amazon bliver også kritiseret for at trykke lønnen, og i januar viste en undersøgelse fra den amerikanske ngo Policy Matters, at hver tiende Amazon-medarbejder i staten Ohio tjener så få penge, at de må få støtte fra det statslige madkuponprogram. Andre undersøgelser er nået frem til lignende resultater.

Og så er der det med skat. I 2017 betalte Amazon lige præcis nul dollars i føderal skat i USA, og ud af en omsætning på 161 milliarder kroner i Europa betalte de 123 millioner kroner i skat i 2016."

"Amazon og Jeff Bezos er alt det, der er galt med kapitalismen"
https://www.information.dk/udland/2018/07/amazon-jeff-bezos-galt-kapital...

Glimtende artikel af Informations Christian Bennike.
Du kan selv finde utallige andre, der underbygger, at Amazon er et modbydeligt firma.

der er mange meninger om Amazon´s forretningsmetoder, som blot er en opskalering af masser af andre lignende virksomheder. Se blot listen over firmaer i skatteomgåelseslande, fondskonstruktioner mm. hvor danske og selvfølgelig de amerikanske firma´er lukrerer på "lovlig" skattespekulation.
Modsvaret er jo stærkere stater/EU, der har den demokratiske legitimitet til at regulere - og det kræver politiske krav/pres fra borgerne/vælgerne. Enig i at den enkelte (politiske) forbruger kan have betydning - nogen husker måske flere vellykkede forbrugeraktioner for år tilbage. Det er selvfølgelig er problem når så mange alligevel bruger Amazon, fordi de er billige og effektive - ligesom f.eks. Ryan Air (Irland) tjener styrtende på dårlige arbejdsvilkår=lave priser. Tøjkædernes brug af billige arbejdskraft i Fjernøsten=lave priser. Skatteunddragelse i "usolidariske" (EU) lande og i resten af verden. Der er svært at bebrejde en haj at den er en haj og ikke en dresseret delfin (Wilhjelm)