Baggrund
Læsetid: 6 min.

Afrikanske migranter rådner op i saudiarabiske coronacentre

Migranter fra primært Etiopien er fanget i detentionscentre i Saudi-Arabien under umenneskelige vilkår, viser vidneberetninger og dokumentation fra centrene. FN’s migrationsorganisation er »dybt bekymret«
Udland
4. september 2020
En række kornede mobilfotos og -videoer, som er kommet avisen The Sunday Telegraph i hænde, viser, hvordan hundredvis af migranter ligger halvnøgne og livløse over hele gulvet i et detentionscenter nær byen Mekka. Migranterne får ikke nok mad og vand og bliver udsat for torturlignende vold og racistiske ydmygelser fra de saudiske fangevogtere, rapporterer den engelske avis.

En række kornede mobilfotos og -videoer, som er kommet avisen The Sunday Telegraph i hænde, viser, hvordan hundredvis af migranter ligger halvnøgne og livløse over hele gulvet i et detentionscenter nær byen Mekka. Migranterne får ikke nok mad og vand og bliver udsat for torturlignende vold og racistiske ydmygelser fra de saudiske fangevogtere, rapporterer den engelske avis.

The Sunday Telegraph

Lugten af afføring og fordærvet menneskekød hænger tungt i Saudi-Arabiens propfyldte detentionscentre for illegale afrikanske migranter.

I månedsvis har det olierige kongedømme holdt tusindvis af migranter fra primært Etiopien – adskillige af dem mindreårige – indespærret under umenneskelige forhold i et forsøg på at stoppe coronasmitten fra at sprede sig til resten af samfundet. I mellemtiden er flere migranter enten døde af tørst, udmattelse eller selvmord.

Det skriver The Sunday Telegraph, der i al hemmelighed har været i kontakt med indespærrede migranter i to detentionscentre i Saudi-Arabien.

En række kornede mobilfotos og -videoer, der samtidig er kommet avisen i hænde, viser, hvordan hundredvis af migranter ligger halvnøgne og livløse over hele gulvet i et detentionscenter nær byen Mekka. Der er op mod 42 grader varmt for tiden.

Migranterne får ikke nok mad og vand og bliver udsat for torturlignende vold og racistiske ydmygelser fra de saudiske fangevogtere, rapporterer den engelske avis.

Andre fotos stammer fra et fængsel nær byen Jazan ved grænsen til Yemen. Begge steder har indespærrede etiopiske migranter fortalt om deres forfærdelige situation, der kun er blevet mere fastlåst og desperat med coronakrisens nedlukning af verdens landegrænser, så de nu heller ikke har mulighed for at vende frivilligt hjem.

På et foto kan man se liget af en ung mand rullet ind i et hvidt lagen midt i en propfuld sal. Han døde for nylig af hedeslag og ligger bare og rådner, indtil fangevogterne igen går en runde for at samle de døde ind.

»Vagterne smider bare ligene ud bagved, som var det affald,« lyder en af beretningerne fra en etiopisk migrant.

Et andet foto viser en ung mand, der har hængt sig selv fra jerngitteret i et vindue.

»En ung dreng omkring de 16 år lykkedes med at hænge sig selv i sidste måned,« lyder forklaringen.

»Det er helvede herinde. Vi bliver behandlet som dyr og tæsket hver dag,« fortæller en anden migrant, der siger, han har været indespærret i over fire måneder.

»Min eneste forbrydelse er at forlade mit hjemland i søgen efter et bedre liv. Men de tæsker os med piske og ledninger, som var vi mordere.«

Fotos af mændenes overkroppe viser aflange sår og tydelige mærker efter slag.

Mareridt om landsmænd

Historierne er kommet frem, fordi den etiopiske journalist Zecharias Zelalem i ugevis har indsamlet migranternes vidnesbyrd via telefonopkald og videosamtaler på et par indsmuglede mobiltelefoner i to forskellige detentionscentre i Saudi-Arabien.

»Jeg har en kilde i landet, der har hjulpet med at smugle mobiltelefonerne ind til migranterne,« fortæller Zecharias Zelalem til Information.

»Vi har så tanket telefonerne op med taletid på internettet og talt med folk i ugevis – også via videoopkald – for at dokumentere forholdene. Jeg har set det live på video. Det er derfor, jeg er 100 procent sikker på vores historie,« fortæller han.

Journalisten har også fået migranterne til at sende deres geolokation via det sociale medie Telegram og derpå sammenholdt koordinaterne med satellitfotos fra Google Maps, så de præcise bygninger, som migranterne er indespærret i, kunne lokaliseres.

Satellitbillederne afslører også adskillige andre store bygninger lige klos op ad de udpegede centre, hvilket ifølge journalisten indikerer, at der formentlig er tusindvis af andre migranter i lignende situationer i andre haller og centre i landet.

»Der er kun mandlige migranter i de centre, vi har kilder i. Men de fortæller os, at der også findes centre fyldt med kun kvindelige migranter.«

Historierne om migranterne har længe holdt den etiopiske journalist søvnløs.

»Jeg har haft mareridt og svært ved at sove om natten, fordi jeg ligger og tænker på mine unge landsmænds skæbne. Jeg ser deres sår og ar for mig, når jeg prøver at falde i søvn. Det er dybt foruroligende,« siger Zecharias Zelalem.

»Vi taler jo det samme sprog, bruger de samme udtryk, jokes og slang. Men imens jeg har befundet mig trygt i mit eget hjem, sidder de i et helvedes torturhul og kæmper for at holde sig i live. Det er deprimerende og giver mig dårlig samvittighed.«

Deportationer er stoppet

Migranterne stammer primært fra Etiopien og Somalia og har typisk vandret gennem det borgerkrigsplagede Yemen for at søge arbejde i det rige Saudi-Arabien, der længe har efterspurgt billig arbejdskraft. I årevis har landet derfor været det foretrukne rejsemål for arbejdsløse østafrikanere på grund af de gode muligheder for at få ufaglært arbejde inden for især byggeri og landbrug.

Men særligt over de seneste tre år har det saudiske regime slået ned på migrantarbejderne i et forsøg på at sætte en stopper for den illegale indvandring af afrikanere og i stedet forbeholde arbejdspladserne til egne statsborgere – en politik indført af kronprins Mohammed bin Salman, der tog magten i landet i 2017.

Siden da er der årligt blevet deporteret omkring 100.000 migranter alene til Etiopien.

Da coronaepidemien ramte området i midten af marts i år, frygtede de saudiske myndigheder, at de overfyldte detentionscentre ville fungere som smittecentraler.

»På grund af coronakrisen strander migranter rundt omkring i hele verden og kan hverken komme frem eller tilbage. Men Saudi-Arabien er nok det mest ekstreme eksempel, fordi folk befinder sig så tæt sammen under kummerlige forhold og ikke har adgang til basale hygiejnefaciliteter,« siger Hans Storgaard, der er udsendt til Etiopien af Dansk Røde Kors og blandt andet arbejder med at tage imod de titusindvis af deporterede migranter.

Regimet i Saudi-Arabien forsøgte da også først at deportere sig ud af problemet. Næsten 3.000 etiopiske migranter blev deporteret de første dage i april, da coronakrisen for alvor var blusset op, og af et lækket FN-notat fremgår det, at op mod 200.000 skulle følge trop.

Men deportationerne blev sat i bero efter internationalt pres og angiveligt også efter samtaler på højeste politiske niveau mellem Saudi-Arabiens og Etiopiens ledere – den berygtede saudiske kronprins og sidste års modtager af Nobels fredspris, premierminister Abiy Ahmed fra Etiopien.

I denne uge erklærede Saudi-Arabien over for The Sunday Telegraph, at »billederne naturligvis er chokerende og uacceptable for os som land«, men at også Etiopien har et ansvar.

»Desværre har de etiopiske myndigheder nægtet deres genindrejse under påstanden om ikke at kunne tilbyde tilstrækkelige karantænefaciliteter ved deres ankomst.«

Opgørelser fra Den Internationale Migrationsorganisation (IOM) under FN viser således, at blot nogle få hundrede etiopiske migranter blev deporteret fra Saudi-Arabien i maj, juni og juli i år. Til sammenligning blev der deporteret næsten 30.000 etiopiere i de samme tre måneder sidste år. Så nu er detentionscentrene fyldt til bristepunktet.

»Overfyldningen af detentionscentrene giver mange menneskerettigheds- og sundhedsmæssige bekymringer især i sammenhæng med COVID-19,« siger IOM’s talsperson Safa Msehli og fortæller, at Saudi-Arabien nu skulle have sat en intern undersøgelse i gang af forholdene.

Folkeligt pres

FN-organisationen har selv netop modtaget 30 millioner danske bistandskroner for at afhjælpe problemerne med strandede migranter i coronakrisen.

Den nye bevilling offentliggjorde udviklingsminister Rasmus Prehn (S) i et interview i Berlingske i weekenden, hvor han forklarede, at pengene først og fremmest »skal modvirke en stigning i antallet« af migranter som følge af coronakrisen, men også hjælpe dem, der er strandet et sted på ruten.

»Vi skal have hjulpet de stakkels mennesker, der sidder fanget i den her situation,« sagde Rasmus Prehn.

De nye danske bistandspenge går dog primært til indsatsen i lande tættere på Europa som Libanon, Egypten og Sudan. I lufthavnen i Addis Ababa i Etiopien står Røde Kors alligevel klar til at hjælpe de kommende bølger af deporterede migranter fra Saudi-Arabien. Men der er også en stigende forventning om, at Etiopiens myndigheder efterhånden også selv begynder at hjælpe sine hjemsendte migranter.

»De titusinder af deporterede migranter fra Saudi-Arabien, som vi normalt tager imod, er ikke kommet her under coronakrisen. Men vi forventer, at de snart begynder at komme igen, fordi der også er et voksende folkeligt pres på Etiopiens ledere om at hjælpe sine strandede statsborgere ud af de her fastlåste situationer,« siger Hans Storgaard fra Røde Kors.

I en længe ventet pressemeddelelse i går påtog Etiopiens myndigheder sig en stor del af ansvaret for hele fadæsen og undgik behændigt at kritisere sin olierige allierede med en opsigtsvækkende påstand:

»Saudi-Arabien er altid samarbejdsvillig til at etablere en sikker og værdig hjemsendelsesproces.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her