Nyhed
Læsetid: 9 min.

Amy Coney Barrett, der er Trumps kandidat til Højesteret, kan spolere demokraternes reformplaner

Hvis det republikanske flertal i Senatet godkender den katolsk-konservative jurist Amy Coney Barrett til Højesteret, kan hendes stemme vælte Obamas sundhedsreform kort efter valget. Og i begyndelsen af 2021 vil domstolen have mulighed for at blokere Bidens ambitiøse klimaplan
Hvis det lykkes Trump og republikanerne at få indsat Amy Coney Barrett som ny højesteretsdommer inden valget den 3. november, kan hun i den grad blive en torn i øjet på Joe Biden, hvis han skulle gå hen og vinde.

Hvis det lykkes Trump og republikanerne at få indsat Amy Coney Barrett som ny højesteretsdommer inden valget den 3. november, kan hun i den grad blive en torn i øjet på Joe Biden, hvis han skulle gå hen og vinde.

Olivier Douliery

Udland
28. september 2020

Selv hvis Joe Biden vinder det amerikanske præsidentvalg til november, står hans klimapolitik på spil. Ligeså Barack Obamas sundhedsreform og kvinders ret til abort såvel som etniske mindretals positive særbehandling på amerikanske universiteter og deres stemmerettigheder. Selv våbenkontrollovgivningen er på huggeblokken.

Det kan blive konsekvensen, hvis den konservative jurist og forbundsdommer Amy Coney Barrett bliver indsat i Højesteret som efterfølger for det liberale ikon, Ruth Bader Ginsburg, der blev bisat i sidste uge. I USA’s politiske system deler Højesteret magten med lovgivere og regering og har myndighed til at forkaste love, dekreter og regulativer, hvis de skulle være i strid med forfatningen fra 1787.

Udskiftningen af en liberal højesteretsdommer med en konservativ sker kun sjældent. Så hvis præsident Donald Trumps udnævnelse lørdag af Barrett bliver godkendt af det republikanske flertal i Senatet, vil det forskubbe magtbalancen i domstolen skarpt mod højre. Af domstolens ni medlemmer vil kun tre høre til på den liberale fløj, mens seks formelt kan defineres som mere eller mindre konservative.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det kan vise sig at blive noget af et mareridt, såfremt Coney Barrett når at blive godkendt som højesteretsdommer :

"Barrett og hendes mand er medlem af en omdiskuteret stærkt konservativ katolsk gruppe kaldet People of Praise, der tidligere har været i søgelyset i medierne og som bl.a. tilsiger, at manden er “lederen” i en familie, og som tidligere har benævnt kvinder “handmaids”.

https://pov.international/hojesteret-trump-kvinde/

Mange kender nok til betegnelsen 'handmaids' fra Margaret Atwoods dystopiske roman om det patriarkalske terrorregime Gilead, der blev til TV-serien "A Handmaids Tale", for noget af inspirationen til romanen kommer fra denne religiøse katolske gruppe.

Kurt Nielsen, Claus Nielsen, Rolf Andersen, Alvin Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Jeg er bange for, at borgerne får de politikere de fortjener. Problemet er os udenfor USA.

Hvis ellers demokraterne bevarer flertallet i Kongressen, vinder flertallet i Senatet, kan de udvide antallet af dommere i Højesteret. Hvis de tør og er modige.

USA er efterhånden en ren tegneserienation. Og vel i vid udstrækning til grin over det meste af verden.

@Eva, det er da en kvinde OG konservatisme er ikke altid et sygdomstegn.

Martin B. ser spøgelser og Trump kan ikke tilbagetrække udnævnelsen, hvis Barrett viser anden kulør end forventet, hvad hun nok vil vise sig at gøre, som vi kender fra politikernes valgtale og ageren efter valgdagen..

Eva Schwanenflügel

@ Niels Jakobs

Det er da fuldstændig ligegyldigt, om det er en kvinde, mand eller noget midt imellem, når Coney Barrett for det første forekommer kultagtig religiøs, og dernæst så stokkonservativ, at hun er imod sygeforsikring til alle dem, der mangler én.

Desuden tipper Højesteret til 6-3, hvor det før var 5-4, med konservativt fortegn.
Det kan meget vel gøre helvede hedt for mange i årtier fremover.
"Præsidenter forgår, Højesteret består", som det siges.

Men man kan naturligvis aldrig vide med Trump..
Til hans rallies er folk nu begyndt at råbe :
"TWELVE MORE YEARS, TWELVE MORE YEARS"..
Gad vide, hvor de mon har det fra - jeg spørger bare..?

Men man har da lov til at håbe, at Barrett vil vise sig at være tilhænger af præcedens, fx Roe vs. Wade.
Ellers synes jeg, det ser sort ud.