Læsetid: 7 min.

Boris Johnson sammenligner ny covid-massetestningsplan med månerejsen i 1969

Den britiske regering afsætter 100 milliarder pund til et storstilet projekt, der skal teste hele befolkningen for COVID-19 en gang om ugen, og derigennem normalisere samfundet igen
Den britiske premierminister, Boris Johnson, har igangsat en storstilede plan, der går ud på, at alle briter ugentligt skal lade sig teste for COVID-19. Dem, der er smittede, skal selvisolere sig, mens resten af befolkningen er fri til at leve et normalt liv uden social afstand og de andre trættende forholdsregler, vi alle har vænnet os til som den nye normal.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har igangsat en storstilede plan, der går ud på, at alle briter ugentligt skal lade sig teste for COVID-19. Dem, der er smittede, skal selvisolere sig, mens resten af befolkningen er fri til at leve et normalt liv uden social afstand og de andre trættende forholdsregler, vi alle har vænnet os til som den nye normal.

Tolga Akmen

26. september 2020

Boris Johnson er ikke bleg for at afgive store løfter, han ikke nødvendigvis efterfølgende kan holde. Tænk bare på valgløftet om en grydeklar aftale med EU eller for den sags skyld letheden, med hvilken han underskrev en internationalt bindende aftale med EU, som han nu senere samme år tilsyneladende blæser højt og flot på.

Derfor blev der rystet på hovedet og fniset lidt i krogene, da premierministeren for nylig præsenterede regeringens nye store massetestnings-satsning, som med vanlig mangel på ydmyghed er døbt Moonshot – fordi testplanerne, ligesom ekspeditionen til månen i 1969, er afhængige af udstyr, der ikke nødvendigvis findes endnu.

Hverdagen tilbage

Den storstilede plan går ud på, at alle briter ugentligt skal lade sig teste for COVID-19. Dem, der er smittede, skal selvisolere sig, mens resten af befolkningen kan leve et normalt liv uden social afstand og de andre trættende forholdsregler, vi alle har vænnet os til som den nye normal.

»Indtil nu har vi hovedsageligt brugt testning til at identificere folk, der er positive, så vi kan isolere dem fra samfundet og dermed beskytte højrisikogrupper. Vi vil nu til at bruge test til at identificere alle dem, der ikke er smittet, så de kan leve et mere normalt liv i vished om, at de ikke er smittet, og at dem omkring dem på arbejdspladsen og i det offentlige rum heller ikke er det«, sagde premierministeren ved et pressemøde i Downing Street den 9. september.

Ved samme lejlighed afsatte han 500 millioner pund til at igangsætte forløberen for projektet med øjeblikkelig virkning i Salford ved Manchester, der er relativt hårdt ramt af COVID-19.

»Fra næste måned vil vi bruge Salford som en prøveklud. Vi vil masseteste lokalbefolkningen og efterfølgende afholde offentlige arrangementer med tilskuere inden for sports- og kulturområdet. Tilskuerne kan få en test, før de går til arrangementet. Tanken er at skabe såkaldte frihedspas, der giver os alle mulighed for at opholde os i det offentlige rum med en naturlig afslappethed,« sagde Boris Johnson.

Regeringen anerkender, at Moonshot beror på teknologi, der endnu ikke forefindes, eller i hvert fald ikke er afprøvet i denne skala. Det er, siger Boris Johnson, netop derfor den kaldes Moonshot, for amerikanerne havde heller ikke alle svarene på, hvordan man skulle komme til månen, da man påbegyndte det legendariske projekt.

»Vi vil være afhængig af ny teknologi og nye testmetoder. Nogle af disse er allerede udviklet og tilbyder test, hvor man kan få svar på 90 minutter, ja, helt ned til 20 minutter. Andre er stadig under udvikling, men vi håber, og vi tror, at disse test udført på millioner af briter hver eneste dag vil kunne gøre samfundet frit igen.«

Heathrow udfører forsøg

Boris Johnson har ret i, at det går stærkt på testområdet. Heathrow Airport har lige gennemført et tre ugers forsøg, hvor man testede, om det var muligt at give folk, der skulle ud at flyve, en lyntest, der ville kunne overflødiggøre selvisolering ved ankomst til destinationen.

»Forsøget er nu afsluttet. Vi undersøgte tre forskellige systemer og brugte vores egne ansatte som forsøgspersoner. Vi har sendt resultaterne til regeringens Condor-afdeling, der undersøger testmuligheder og afventer nu deres dom,« fortalte en presseansat i Heathrow torsdag til Information.

De testmetoder, Heathrow brugte, var en såkaldt RT-Lamp-swap-test med 30 minutters svartid, en spytprøve, der minder om en graviditetstest med ti minutters ventetid og en holografisk mikroskop-test, der giver svar på 20 sekunder.

Heathrows administrerende direktør, John Holland-Kaye, siger, at både flyselskabernes og lufthavnenes overlevelse afhænger af indførelsen af nye hurtige testfaciliteter.

»Hvis vi kan finde en test, der er både præcis og giver svar på få minutter, så kan vi tilbyde massetest i lufthavnene. Alle passagerer vil vide, at lufthavnen er coronafri«.

Det er i princippet disse sikre rum, som Moonshot forsøger at tilbyde. Bare i en endnu større skala, hvor vi alle på sigt kan opholde os i tog, på barer og restauranter, på fodboldstadions og ikke mindst på egne arbejdspladser uden frygt.

Problemer i affyringsrampen.

Men det er også her, at Moonshot løber ind i sine første store problemer. For et kor af videnskabsfolk kastede sig umiddelbart efter offentliggørelsen af Moonshot over projektet. Grundlæggende gik kritikken på, at det er alt for ambitiøst, umuligt at gennemføre og spild af offentlige ressourcer.

»Man vælger at sætte sin lid til en teknologi, der måske virker, men som nok ikke kan bruges de næste tre til seks måneder. Det er ikke nødvendigvis falsk håb, men for mig er det mere retorik end en egentlig plan,« fortalte Joshua Moon fra Sussex Universitys forskningsenhed til The Independent.

En anden bekymring var, at mængden af falske positive og negative test på sigt ville anrette stor skade i samfundet og tvinge folk, der faktisk ikke er syge, til unødvendig selvisolering. Sir David Spiegelhalter, en førende britisk statistiker, der er professor på Cambridge Univerity gav projektet tørt på:

»Man vil blive nødt til at gøre testene meget følsomme, så de fanger alle afskygninger af COVID-19. Det betyder også, at de vil generere masser af falske positive svar.

Det betyder måske ikke så meget, hvis man er på vej i teatret – men der vil være en hel kreds omkring en person, der testes positiv, som foruden vedkommende selv også skal selvisolere sig. Disse test påstås at have 99 procents præcision. Hvis man tester hele befolkningen, så vil man ugentligt have 600.000 falske positiver. Og hvordan håndterer man dem?« spurgte Spiegelhalter i et interview med BBC.

Vigtigt at ressourcerne bruges fornuftigt.

Dagbladet Information har tidligere på året præsenteret tanker, der minder meget om Moonshot-ideen, udviklet af den nobelprisvindende økonom Paul Romer og den anerkendte britiske forsker, Julian Peto fra London School of Hygiene and Tropical Medicine.

I forhold til Spiegelhalters bekymring og til Moonshot i det hele taget siger Peto:

»Professor Spiegelhalters bekymring er skudt langt forbi målet. For det første vil der ikke komme 600.000 falske positive svar ugentligt, hvis man vælger de rigtige testmetoder, og for det andet er det muligt fra starten at inkorporere et nuanceret gentestningssystem, der luger ud blandt falske positive svar. Det undrer mig, at der fortsat er så meget skepsis omkring tanken om massetestning. Jeg tror, at mange af disse forskere simpelthen ikke har tænkt tanken til ende«.

– Men forstår du ikke kritikken af, at regeringen siger, de vil bruge 100 milliarder pund midt i en krise, hvor der ikke engang er kapacitet til at teste dem, der har brug for det nu?

»Hele regeringens håndtering af testprocessen har været en skandale. Man har gjort stort set alt forkert. Man har samlet testcentrene i store nationale klynger i stedet for at arbejde lokalt. Det vil sige, at man har skabt flaskehalse for sig selv. Det er håbløst. Nu vil man så benytte private udbydere, der står til at tjene en masse penge på test i stedet for at benytte metoder, vi allerede ved virker. Vi har været fortalere for RT-Lamp-testen, fordi den ikke er patenteret og derfor billig. Jeg håber, at man tænker sig om i stedet for at kaste penge efter nye smarte testmetoder. Det er ikke afgørende, om vi får svar på ti minutter. Det afgørende er, at alle testes løbende,« siger Julian Peto. Han er ikke modstander af Moonshot-ideen, men bekymret over, om man bruger pengene rigtigt.

»Det er rigtig godt, at det endelig er lykkedes at få regeringen til at forstå, at det her er den eneste vej ud af et nedlukket samfund. Og en vigtig pointe er, at en etablering af et effektivt massetestningssystem også er en investering i fremtiden. COVID-19 er et grimt bekendtskab, men der vil givet komme endnu værre vira med tiden, og så vil vi være klar til at teste alle og på den måde også kunne passe på hinanden i fremtiden. Det er som sådan bare rettidig omhu,« siger Julian Peto.

Ifølge regeringens planer skal kapaciteten nu øges fra ca. 300.000 test om dagen til to millioner ved juletid og ti millioner i begyndelsen af det nye år. Et lækket dokument viser, at Moonshot har »premierministerens allerhøjeste prioritet«.

Det er muligt, at det er endnu et eksempel på en urealistisk Boris-Johnson-fantasi. At det er et febrilsk forsøg på at flytte fokus væk fra regeringens relativt elendige COVID-19-håndtering indtil nu. Anthony Costello, professor på University College London kalder det »spild af penge på et astronomisk niveau«.

Det er dog også muligt, at Moonshot faktisk helt eller delvist vil kunne virkeliggøre drømmen om at genåbne samfundet. Omkostningerne er ganske rigtigt astronomiske. Det koster næsten lige så meget som udgifterne til NHS (det britiske sundhedssystem) på årsbasis. Men i modsætning til de også vanvittigt dyre forsøg på at holde hånden under et samfund, der bare står stille, er Moonshot et innovativt forsøg på både nutids- og fremtidssikring af vores skrøbelige samfund.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Totalt hul i hovedet - brug pengene på plejehjem, hjemmeplejen og hospitaler. Samt ikke at forglemme arbejdsmarkedsreformer der hæver minimumslønnen, så lavindkomstgrupper kan få bedre boligforhold => pointe -så man ikke går syg på arbejde og ikke bor så tæt sammen. 1000 millioner på test i højdepunktet af dumhed.

De skal bruge 10-15.000 til prøvtagning hver dag fordelt på mere end 1000 teststeder. Nogle 1000 bioanalytikere med lab faciliteter. IT systm til at holde styr på personer (indkaldelser) og analyser.
Hul i hovedet!
Men UK kom heller ikke til månen.

Super duper. I Danmark har der været eksempler på forstyrrede borgere, som er blevet testet 24 gange inden for 14 dage. Test menia.