Baggrund
Læsetid: 6 min.

Fire dræbte og flere skudsårede: Hvad betyder de voldelige sammenstød for Biden og Trump?

Siden Jacob Blake blev skudt syv gange i ryggen af en politimand i Kenosha, er protesterne blusset op igen i en ny, polariseret form med voldelige sammenstød mellem Trump-tilhængere og moddemonstranter. Alt imens falder opbakningen til Black Lives Matter, og urolighederne har udviklet sig til en afgørende politisk kampplads op til præsidentvalget. Vi giver et overblik
Hundredvis af Trump-tilhængere på vej til Portland lørdag, hvor det endte i voldsomme sammenstød med Black Lives Matter-demonstranter.

Hundredvis af Trump-tilhængere på vej til Portland lørdag, hvor det endte i voldsomme sammenstød med Black Lives Matter-demonstranter.

Mason Trinca

Udland
2. september 2020

Efter over en uge med voldelige protester i Kenosha, Wisconsin, meddelte præsident Donald Trump, at han tirsdag ville rejse til byen for at holde en tale ved en nedbrændt brugtvognsforhandler. Det Hvide Hus har kaldt Trumps visit til Kenosha »forenende«.

Guvernøren i Wisconsin bad ham ellers om at blive væk, og Trumps demokratiske modstander Joe Biden har anklaget præsidenten for at »blæse til flammerne af had og opsplitning af samfundet«.

Men efter sidste uges republikanske konvent står det klart, at diskussionen om optøjerne er en kamp, som Donald Trump har tænkt sig at slå hårdt ned på. Republikanerne går til valg på lov og orden, og Trump kommer til at gøre, hvad han kan for at få de resterende ni uger af valgkampen til at handle om utryghed, plyndring og vold i stedet for COVID-19 og den økonomiske krise.

Og her står den amerikanske vestkystby Portland, Oregon, som i månedsvis har været hærget af demonstrationer, centralt: Trump forsøger i hvert fald at fremstille Portland som en ultraliberal venstrefløjsby, som det meste af USA vil komme til at ligne, hvis Biden bliver præsident.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er faktisk på Trumps vagt, at vold og etniske uroligheder er øget. Det er muligt, det øger Trumps chancer for genvalg, men et genvalg af Trump er også en kraftig forøget risiko for flere opstande og endda en borgerkrigs lignende tilstand. Folk med farvet hud har styrke nok til at nægte at bøje nakken for hvide tåber.
Det er ikke Bill Clinton eller Obama, der er skyld i de nuværende optøjer. Det kan slet ikke være en kommende præsident.
Ansvaret hviler på den person, der ikke har magte den opgave, han har påtaget sig. Der er intet, der tyde på, at Trump har lært noget, der kan berige USA de næste 4 år, skulle han blive genvalgt.

Helene Karrebæk, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, June Beltoft, Torben Bruhn Andersen, Dorte Sørensen, Peter Beck-Lauritzen, Jørn Pedersen, Janus Agerbo og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Trumps USA minder efterhånden om staterne i Afrika etc., hvor valg udløser død og ødelæggelser. Demokratiske valg! Mere politi udløser mere vold mod befolkningen, det ligger i politiets selvforståelse! Flere våben; jamen våben er til for at blive brugt!
Håber ikke valget eskalerer til borgerkrigslignende tilstande, i Guds eget land! Nåhh, Trumps eget land!

Eva Schwanenflügel, June Beltoft, Torben Bruhn Andersen og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Det her er faktuelt forkert:

I mellemtiden er konflikten også ekskaleret i Portland. Tirsdag den 25. august vil den 17-årige Trump-tilhænger Kyle Rittenhouse – medlem af højrefløjsbevægelsen Patriot Prayer, der flere gange er tørnet sammen med den yderste venstrefløj i Portland – sammen med en gruppe bevæbnede ligesindede »beskytte« lokale forretninger. Rittenhouse dræber to personer og sårer en tredje med en semiautomatisk riffel foran en tankstation, som han og hans gruppe ville beskytte mod protesternes hærgen.

Mathias Sindberg sammenblander de to voldsepisoder i henholdsvis Kenosha, Wisconsin og Portland, Oregon. Kyle Rittenhouse dræbte to mennesker og sårede en tredje i Kenosha, og ikke i Portland, som Mathias Sindberg hævder. Desuden var det den dræbte i Portland, som tilhørte gruppen 'Patriotic Prayer', og ikke Kyle Rittenhouse.

Måske skal man som medie afstå fra at rapportere fra et særdeles betændt konfliktområde, hvis man end ikke evner at holde styr på helt basale fakta?

Finn Thøgersen, Eva Schwanenflügel, Ole jakob Dueholm Bech, Peter Beck-Lauritzen, Philip B. Johnsen, Torben Bruhn Andersen og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

If you don’t understand how people fall into poverty, you’re probably a sociopath.

“I don’t understand how the people in charge of us all don’t understand. If you are genuinely unable to apply your imagination and extend your empathy far enough – and you don’t have to do it all at once; little by little will suffice, but you must get there – then you are a sociopath, and we should all be protected from your actions. If you are in fact able and choose not to, then you’re something quite a lot worse.“
Citat Lucy Mangan.

Philip B. Johnsen

Fattigdom.
fattiggørelse er politisk beskyttet organiseret kriminalitet, plantage-kapitalisme og finanssektoren er politisk beskyttet organiseret kriminalitet, alle borgere globalt, bliver ofre for den stigende fattigdom i kølvandet på den samlede globale ikke bæredygtige økonomisk vækst.

Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar