Analyse
Læsetid: 6 min.

Fiskeri og følelser kan forhindre en fornuftsaftale og fremtvinge no deal-Brexit

Mangel på enighed om fiskerettigheder truer nu for alvor med at kuldsejle Brexit-forhandlingerne. Er en aftale ikke i hus inden månedens udgang, truer briterne med at sætte flåden ind for at forhindre europæiske kuttere i at fiske i britisk farvand
Fiskeriet udgør i 2020 en forsvindende lille del af den britiske økonomi med 0,1 procent. Alligevel spiller fiskeri fortsat en vægtig symbolsk rolle i Storbritannien, hvor fiskerne var aktive på Brexit-siden før folkeafstemningen i 2016.

Fiskeriet udgør i 2020 en forsvindende lille del af den britiske økonomi med 0,1 procent. Alligevel spiller fiskeri fortsat en vægtig symbolsk rolle i Storbritannien, hvor fiskerne var aktive på Brexit-siden før folkeafstemningen i 2016.

Joe Jackson/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
7. september 2020

EU’s chefforhandler for Brexit, Michel Barnier, var tirsdag i London for sammen med modparten, Storbritanniens David Frost, at forsøge at finde en fælles farbar vej før næste uges afgørende forhandlingsrunde i London. En ordning, der kan forhindre, at Storbritannien forlader EU uden en aftale, synes fortsat langt væk, og er man ikke nået til enighed inden oktober, vil det no deal-scenarie, som mange har frygtet siden 2016, men som få har troet på, pludselig være meget tæt på at blive en realitet.

Efter et halvt års fiskeriforhandlinger er der fortsat ikke tegn på gennembrud. Briterne vil diskutere fiskeri som et særskilt emne, mens EU insisterer på at fiskeriet bare er et emne blandt mange og ikke kan adskilles fra de andre forhandlinger.

EU afviser samtidig at rykke væsentligt på den kvoteordning, der i 47 år har givet kontinentets fiskere rig adgang til britisk farvand. Der er med andre ord tale om et nulsumsspil, hvor alle står til at tabe, men ingen alligevel vil give sig.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Jakob Illeborg

"På spilbørsen Smarkets vurderes det, at sandsynligheden for at parterne indgår en aftale i 2020 nu kun er 44 procent, mens der er 66 procents sandsynlighed for at det ikke sker"
citat fra artikel

Det lyder ikke godt -
og sandsynligheden ialt for begge udfald ialt er åbenbart 110%, så det ....

Kurt Svennevig Christensen

Selskaberne, der ejer de 70 store danske fartøjer, der fisker i britiske farvande, skal måske til at betale lidt af det trecifrede millionbeløb de skovler ind i overskud hvert år, til britiske licenser, hvis de vil holde skruen i vandet i de britiske farvande - det gør selvfølgelig ondt. Men for de mindre fartøjer kan det måske blive et plus, for de kan så håbe at prisen på deres kvoter falder, fordi kvotebaronerne bliver tvunget til at bruge deres store overskud på britiske licenser og ikke som i dag, hvor de bruger deres millioner på at købe de kvoter, som de mindre fartøjer lever af.

Thomas Tanghus, Ete Forchhammer og Rune Haller anbefalede denne kommentar