Analyse
Læsetid: 3 min.

Forgiftning af russisk eksspion fik konsekvenser – men hvem stod bag angreb på Navalnyj?

Aleksej Navalnyj er blevet forgiftet med Novichok, og det giver deja-vu til 2018 og angrebet på eksspionen Sergej Skripal i Salisbury. Spørgsmålet er nu, om det vil få de samme konsekvenser som dengang for det anspændte forhold mellem Rusland og Vesten
Ifølge eksperter hersker der stadig tvivl om, hvorvidt giftangrebet på Aleksej Navalnyj skete på direkte ordre fra Kreml-toppen, eller om andre i den russiske magtelite, som Navalnyj de seneste år har lagt sig ud med gennem sine afsløringer af korruptionssager, har handlet på egen hånd.

Ifølge eksperter hersker der stadig tvivl om, hvorvidt giftangrebet på Aleksej Navalnyj skete på direkte ordre fra Kreml-toppen, eller om andre i den russiske magtelite, som Navalnyj de seneste år har lagt sig ud med gennem sine afsløringer af korruptionssager, har handlet på egen hånd.

Dimitar Dilkoff

Udland
4. september 2020

Det er stadig uklart, hvem der står bag giftangrebet på den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj, der for to uger siden faldt bevidstløs om på et fly og efterfølgende blev fløjet til behandling på en klinik i Berlin. Men listen af mulige mistænkte så pludselig betydeligt kortere ud for mange eksperter, da den tyske regering i går meddelte, at oppositionspolitikeren er blevet forgiftet med stoffet Novichok.

Novichok dækker over en gruppe af nervegifte, der blev udviklet i 1970’ernes Sovjetunionen i militære laboratorier og i dag ikke er tilgængelig for den almindelige offentlighed. I 2018 blev Novichok synonym med det russiske styres angreb på sine modstandere, da den tidligere russiske spion Sergej Skripal og hans datter blev fundet forgiftet med stoffet på en bænk i den britiske by Salisbury.

»Det at forgifte Navalnyj med lige præcis Novichok i 2020 er akkurat det samme som at efterlade en autograf på gerningsstedet,« skriver Navalnyjs kollega Leonid Volkov på Twitter med et vedlagt billede af præsident Putins autograf.

Ifølge eksperter hersker der dog stadig tvivl om, hvorvidt Navalnyj-angrebet skete på direkte ordre fra Kreml-toppen, eller om andre i den russiske elite egenhændigt besluttede sig for at gå efter oppositionspolitikeren. Navalnyj har i de seneste år afsløret korruptionssager på sin blog og i den forbindelse lagt sig ud med størstedelen af den russiske magtelite.

Et scenarie, hvor Putin ikke har kendt noget til giftangrebet, er dog også skræmmende, bemærker den politiske analytiker Tatjana Stanovaja fra tænketanken Carnegie. Det betyder nemlig, at monopolet på politiske angreb er spredt ud til andre aktører i samfundet, der efterfølgende kan regne med, at styret ser den anden vej. Myndighederne har således endnu ikke igangsat en officiel efterforskning af Navalnyj-forgiftningen.

Vesten fordømmer

Flere vestlige lande har indtil videre fordømt angrebet på Navalnyj.

»Novichok-forgiftningen af Navalnyj, som Tysklands regering rapporterer om, er fuldstændig uacceptabel og skal fordømmes,« skriver den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod, på Twitter.

Og under et pressemøde onsdag udtalte den tyske kansler, Angela Merkel, at angrebet på Navalnyj »rejser seriøse spørgsmål, som kun den russiske regering kan svare på«.

Svaret fra den russiske regering kom i går, da Putins talsmand, Dmitrij Peskov, understregede, at der ikke er blevet fundet giftstoffer på Navalnyj, mens han har befundet sig i Rusland. Peskov tilføjede, at man ikke har modtaget de nødvendige beviser for at kunne sætte en undersøgelse i gang.

Maria Zakharova, der er repræsentant for det russiske udenrigsministerium, er enig og kalder den tyske regerings udtalelser for »megafondiplomati«:

»Som vi forstår det, var hovedmodtagerne af dagens udmeldinger EU, NATO og af en eller anden grund Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben – alt dette i stedet for at gøre det, der er nødvendigt på nuværende tidspunkt, nemlig svare på den russiske anklagemyndigheds forespørgsel,« siger Maria Zakharova i et interview med tv-kanalen Rossija-1.

Sidste år føjede den internationale Organisation for Forbud mod Kemiske Våben Novichok til deres liste over forbudte giftstoffer. Rusland har skrevet under på erklæringen.

Konkrete konsekvenser

Spørgsmålet er nu, om fordømmelserne i vestlige lande vil føre til handling over for Rusland.

Man kan skære ned på de diplomatiske forbindelser. Som reaktion på Skripal-angrebet udviste USA og EU i 2018 over hundrede russiske diplomater. Beslutningen blev kort tid efter gengældt fra russisk side.

En anden model er sanktioner. Efter Skripal-angrebet indførte EU en række sanktioner, der rettede sig mod enkeltpersoner. Det gjaldt blandt andet officerer fra den militære efterretningstjeneste.

USA indførte sanktioner mod Rusland med udgangspunkt i den såkaldte CBW-bekendtgørelse fra 1991, der forbyder fremstilling og brug af kemiske våben. Vælger man at stramme disse, kan det konkret betyde restriktioner i forhold til import og eksport samt Ruslands mulighed for at låne internationalt.

Ulemperne ved sanktioner er, at det er svært at måle deres effekt. Men hvis formålet i 2018 var at stoppe angreb med Novichok, så må man sige, at det er mislykkedes.

Indtil videre er der heller intet nyt om indgreb over for Rusland.

I stedet har nyheden om Novichok-angrebet påvirket vestlige politiske dagsordener. Således langer den amerikanske præsidentkandidat Joe Biden ud efter præsident Donald Trump, der indtil videre ikke har fordømt Navalnyj-forgiftningen: »Hans stilhed er det samme som at være medsammensvoren,« skriver Biden.

Og i Tyskland har Navalnyj-angrebet sat gang i debatten om gasledningsprojektet Nord Stream 2, der skal forbinde Rusland og Europa. Her mener miljøpartiet De Grønne, at Tyskland helt skal stoppe projektet som en måde at presse Kreml på.

Aleksej Navalnyj selv er stadig i kunstigt koma på grund af sin tilstand. Det er uvist, hvornår han kan bringes til bevidsthed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Mathiasen

Det var ikke Charite (Berlin), som offentliggjorde resultaterne af undersøgelserne af patienten Navalnyj, det var kansler Merkel selv. Dermed havde den tyske regering bestemt sig for, hvem der står bag giftattentatet på Navalanyj,og besluttet sig for at lægge et maksimalt pres på den russiske statsledelse. Men Merkel lagde også et pres på sig selv.

Det bliver i Nato-sporet, at Tyskland, der har en gevaldig interesse i at Trump går af som præsident, får et svar på, hvad USA og den amerikanske præsident mener om situationen. Det bliver i EU-sporet, at Tyskland vil søge at finde ud af, hvad det europæiske svar er.

Kansler Merkel selv har endnu ikke bragt Nordstream II i spil, men Ruslandseksperten Sabine Fischer fra tænketanken Stiftung Wissenschaft und Politik anser et moratorium for Nordstream II for at være en sandsynlig.
Det vil i første omgang virke på samme måde som et stop, men indebærer, at projektet kan fortsætte, hvis russerne ellers indfrir de krav og forventninger, europæerne har til en opklaring af attentatet mod Navalnyj. EU er som bekendt ikke er nogen føderation, og det vil vise sig om Ruslands venner vil afgive dissens i EU-kredsen, men Fischer forventer det ikke. Skulle det alligevel ske, vil de øvrige EU-lande tage den beslutning, de anser for rigtig.

»Det at forgifte Navalnyj med lige præcis Novichok i 2020 er akkurat det samme som at efterlade en autograf på gerningsstedet,« skriver Navalnyjs kollega Leonid Volkov på Twitter med et vedlagt billede af præsident Putins autograf.

Det første jeg tænkte da jeg læste artiklen var netop at hvis det er Putin der står bag ville det da være torskedumt at bruge en gift med direkte afsender. Der er ingen tvivl om at journalister er blevet myrdet i Rusland men metoden er vist sjældent med direkte afsender.

Trond Meiring, Hanne Utoft, Flemming Berger og Anina Weber anbefalede denne kommentar

Til Ole Falstoft - 04. september, 2020 - 12:27- foretrækker du at sætte et lighedstegn mellem 'politik' og 'konspirationsteorier' - be my guest. Hvis alle led i den politiske proces var offentligt tilgængelige for enhver, ville vil leve i en perfekt verden. Men det gør vi ikke. Verden er ikke perfekt, Viser du mig til en valid politisk analyse, der ikke også medindrager elementer af konspiration (hemmelige aftaler mellem parterne), vil jeg lægge mig fladt ned med det samme.

'Vores demokrati har brug for mere konspirationsteori – ikke mindre' - "Den værste kategori af løgn kaldes hånligt for konspirationsteori – det er sådan noget med, at månelandingen er fake, og at CIA slog John F. Kennedy ihjel. Men som Information beskrev lørdag, er listen af konspirationsteorier, der har vist sig at være sande, lang: Fra Dreyfus-affæren til Watergate, Irakkrigen, Snowden-afsløringerne og afgørende vidneforklaringer op til Golfkrigen. Grænsen mellem sandhed og løgn er mudret." Kilde: Christian Bennike, d. 29. maj 2017 https://www.information.dk/debat/leder/2017/05/vores-demokrati-brug-mere...

Adam Smith – 'The Wealth of Nations', bind I, kapitel X : "People of the same trade seldom meet together, even for merriment and diversion, but the conversation [always] ends in a conspiracy against the public [consumers], or in some contrivance to raise prices."

Trond Meiring, Hanne Utoft og Pia Nielsen anbefalede denne kommentar

Med hensyn til konspirationsteorier - så har nogle af de største konspirationsteorier været fabrikeret af regeringer med et særligt motiv - den mest kendte er den om at Sadam Husein havde masseødelæggelsesvåben..
En interessent analyse og følg pengene analyse er på sin plads.

Trond Meiring, Hanne Utoft, Per Torbensen, Søren Dahl, Flemming Berger, Torben Arendal og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Malou Lauridsen

“USA er ved at drukne i den naturgas, der bliver udvundet ved fracking, der lægger millioner af amerikanske hektarer forurenede og øde. De har allerede aftale med Polen, der er i gang med at bygge en havn hvor amerikansk flydende ’fracking-gas’ bliver fragtet til. Men der er meget mere gas USA brænder inde med, og det er sikkert som amen i kirken......”

“Det var ikke Charite (Berlin), som offentliggjorde resultaterne af undersøgelserne af patienten Navalnyj, det var kansler Merkel selv. Dermed havde den tyske regering bestemt sig for, hvem der står bag giftattentatet.......”

Det undrer vel ikke at usaglige konspirationsteorier iklædt sølvpapirshat ramler ind så snart Putin afliver en journalist eller politisk modstander. Manden er diktator for 117. gang. Han gør hvad en diktator gør.

Små grønne mænd på Krim og i Østukraine.

Putinist: Vi ved ikke hvem de er!

Lille grøn mand til vestligt medie: Vi er russiske soldater.

Putinist: De er der for at beskytte befolkningen mod nazister og vestlig “indblanding”!

Nogle mennesker vil bare ikke se hvad der sker lige foran dem ligegyldigt hvor åbenlyst det er.

Anina: Det eneste jeg siger er, at der er forklaringer der er mere oplagte end den konspiratoriske teori du kommer med. Jeg sætter mig ikke til dommer over hvad der er sandheden i denne sag. Det må tiden vise. Indtil da tror jeg det er klogt at afholde sig fra vilde teorier.

@Ole Falstoft, 04. september, 2020 - 14:35 : "Jeg sætter mig ikke til dommer over hvad der er sandheden i denne sag."

Jamen, det har du jo lige gjort, Ole Falstoft. Gjort dig "til dommer over hvad der er sandheden i denne sag." To gange endda!

Jeg tænker 'politik', mens du tænker 'konspiration'.

Hvem mon, af os to, får det sidste ord?

Jeg FRYGTER, at det bliver mig :(

Trond Meiring, Flemming Berger og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

Anina: Der er forskel på at giv et bud på hvad der en sandsynlig forklaring og på at sætte sig til dommer over hvad sandheden er i den sag. Jeg udelukker ikke noget på forhånd. Det synes jeg heller ikke du skal gøre.

Husk nu, at det var russerne selv der først undersøgte Navalnyj, og de hævdede at han ikke var blevet forgiftet. Hvis andre skulle have forgiftet ham, havde de ellers haft alle muligheder for at afsløre det, men i stedet afslørede de med deres benægtelse nærmere sig selv.

Thomas Bindesbøll

Anina Weber,

Jeg undrer mig over dine - mildt sagt - utroligt mærkværdige "deduktioner", uden nærmere "bevisførelse", i dine kommentarer ovenfor? Suk!
Det er et velment suk herfra, al den stund jeg tit læser dine andre velformulerede kommentarer herinde på dette debatforum.
Kan kun være enig med Ole Falstofts kommentarer.

Tilbage til hidtil kendte fakta om forgiftningen af ekstremt modige(!) "Fri-stemme nr 1", i Putins Repressive Rusland indtil for et par uger siden, Navalnyj. En meget modig "anti-korruptions"-forkæmper. Han burde i det mindste have enhver form for i det mindste blot rent menneskelige sympati, også gerne på Informations kommentar spor, for utallige gange at turde tale både magten og dens enorme korruption i Rusland "midt imod".

Tilbage til facts - indtil videre:

1) Forgiftningen fandt sted i Rusland, formentlig foretaget i Tomsk. Navalnyj var på vej tilbage fra succesrige møder med de protesterende i de østsibiriske byer, med Khabarovsk i spidsen. Det behøvede ikke "kun" være ske via en kop te, men måske blot via en hastig forbipasserende person. Især når vi taler den ekstremt livsfarlige Novichok nervegift.

2) Samme Novichok nervegift, produceret i den dav. Sovjetunionen, er stadig under strengeste, stats-kontrollerede "højeste sikkerheds-niveau", og KUN signeret Sovjetunionens efterfølgerstat, Rusland. Al snak om Novichok udenfor disse rammer er ren spekulation. Nogenlunde som i en dårlig James Bond film.

3) De tyske læger på Charité hospitalet sagde tidligt i forløbet, at den arme Navalnyj havde været udsat for et giftattentat. De talte også mere eksakt om en form for nervegift. Samt at de tilsvarende behandlede Navalnyj med et en "standard-medicin" just mod det : Atropin. I kan selv "Google".

4) At Tyskland og Merkel forleden henviste til en militær undersøgelses-facilitet er da derfor heller ikke spor besynderligt, når det af gode grunde netop er militære gift-eksperter - toksinologer - der ved meget mere om Novichok, og hele dens "fingerprint" end de fleste af os andre vist ved.

Mere senere, om ikke andet så til almindelig oplysning.

Sidste skal i denne omgang kun være:
Jo tak, "follow the money" .... ? gælder vel også Rusland, og den styrtende, kleptokratiske elite også dér ?
I klartext:
Både Putin, hans talsmand Peskov, hans tidligere "Stand-In", Medvedev, samt hele hans øvrige kreds af indre magthavere i Kreml. er selv ekstremt rige milliardærer. Hvis nogen ellers skulle have nogen illusioner?

Hvad var det Navalnyj var i front for?
At bekæmpe de russiske lederes enorme korruption.

Overlader det til enhver, at drage konklusioner.

Mere senere.

Thomas Bindesbøll

Her lidt yderligere.

Med forbehold tillader jeg mig desuden om nødvendigt at "genposte" nedenstående på andre debatråde på Information, som der forhåbentlig bliver flere af. Både hvad angår stakkels Navalnyj, der i skrivende stund stadig risikerer at ende som en menneskeligt talt "grøntsag".

Men også med vigtig tanke på alle de andre forgiftede og myrdede. Både russere, tjetjenere, ukrainere.

Først og fremmest er (og desværre ofte var - dødelig fortid!) alle disse ofre blot meget ordentlige, kritiske mennesker, der blot med ORD har forsøgt at råbe en hidtil døv verden op...

Alle er de modige dissidenter. Alle har de været Putin-kritikere.

Det er bare at tage hatten af - mens jeg beder for, at super-begavede og super velformulerede Navalnyj ikke vågner op som et intellektuelt vrag... Men det risikeres jo.

Samtidig som alle andre læsere her opfordres til at tjekke deres Ruslands historie, over de sidste nu 20 år:

= Hvor mange PRO-Putin fremtrædende politikere og journalister er i samme mands regimente de sidste 20(!) år blevet udsat for mord, mordforsøg og off. myndigheders konstante chikane og fængslinger?

Nej, vel ?

Giv os ellers, i modsat fald, blot et par Pro-Putin personligheder, dræbt eller forsøgt myrdet, de sidste 20 år ?
Nej vel? Igen-igen...

"End of story," som det hedder på nudansk, Tilsat et lige så udansk udtryk som "Over and Out".

Dette gælder både de helt åbentlyst myrdede, samt desuden de mange overlevende, hvoraf en del er sat i rullestol, lammet, reduceret til en skygge af deres eget gamle selv.

Det er jo bare at slå op - dagligt, gennem de sidste 20 år - for at finde eksempler på undertrykkelsen af enhver toneangivende russisk oppositionel .

Både i Rusland selv , og/eller hos Putins håndgangne "mænd". Senest med de diktatoriske og nært forbundne "apparatjikker" i Hviderusland.

De modige ofre for "livsfarlig gadebank", plus endnu mere livsfarlige chokgranater, skudt lige ind i hovedhøjde på alle modigt og fredeligt demonstrerende kan da kun igen-igen fortjene ordet "respekt"!

Samme modige mennesker kan derfor i skivende stund også kun fortjene blot eet ord og een følelse: Solidaritet !

Jeg forlænger lige her den meget lange liste over Putin-regimets forbrydelser.

Det gælder alle dem, der er blevet enten gjort brutalt tavse, via rene likvideringer, både i og udenfor Rusland, eller for andres vedkommende er blevet gjort tavse, via "frygtens og truslernes" rent Mafia- og Rocker-agtige afpresnings-metoder, signeret Putin-regimet.

Efter i over 20 år at have beskæftiget mig med dette"Putinistiske" og desværre fortsat KGB-tænkende system"s iskolde kynisme, er jeg ikke et sekund i tvivl om den også - i udgangspunktet - primært hovedmistænkte, i Navalnyj-attentatet : Den russiske stat selv.

Jeg har selv personligt - og dermed som ven - kendt tre, meget modige russiske og tjetjenske kritikere, som alle er blev myrdet:

1) Putin-regime-kritiske journalist, Anna Politkovskaja.
Myrdet i egen trappeopgang, oktober 2006. Mange skud i brystet, plus et "kontrolskud" i nakken. Typisk KGB-Mafia-style. Et par "stråmænd" fundet og dømt, men aldrig bagmændene. ( I øvrigt er de hidtil dømte for dette beskidte mord pludselig "forsvundet" fra de off. russiske "retslister" over dømte. Næppe tilfældigt) ?

Putin blev kort tid efter dette feje mord på Anna P, af gæve Angela Merkel ved et statsbesøg i Tyskland, 2006, aftvunget blot mindste svar på hvad der var sket? Samme Putin var tydeligvis irriteret over sådan at skulle svare, men endte med bl.a dette ""svar"":
(.....)
"Som det vil være de fleste bekendt havde denne journalist ingen større indflydelse i Rusland".... (...)

= Magtens inhumane "distance". Hvor dybt iskoldt

Putin kunne end ikke engang omtale den myrdede person = Anna Politkovskaja - ved navn !!!
Eller sende blot en hilsen til Annas egen overlevevende / efterlevende søn.
Hvor sølle -- og fejt ! Men den refererede distancering var meget sigende.
Gentager ordet "sølle" ...

2) Aleksandr Litvinenko:

Igen en meget modig mand, der turde stå ved sine helt egne meninger.
Ex-officer udsendt. som han var, daværende trofast KGB-"polkovnik! (=oberst) opdagede han hele det gamle KGB 's dybe korruption og modbydelige magtmisbrug. Nu efter Sovjetunionens fald blot for "egen vindings" skyld.

Dét gik han - meget modigt og ret alene - op imod.

Gik endda til chefen det nye KGB's - dengang omdømt til FSB - for at påpege samme sammenhæng mellem korruption og magtmisbrug?

Den nye "chef" for ex-KGB hed da Vladimir Putin.

Samme Putin vinkede blot Litivnenko helt af, ved det af Litvinenko selv(!) initierede møde, med forslag til intern selvkritik / opgør ?
I klartekst lød beskeden fra den nye "Boss", Putin:
Ingen(!) selvkritiske undersøgelser.

I stedet forsøgte Litvinenko selv en helt konkret kritik og appel om i det mindste blot en undersøgelse af et allerede dengang totalt og korrupt system?

Litvinenko blev i stedet lagt lagt for aktivt både had og forfølgelse.

I mit video-arkiv har jeg heldigvis både Litvinenkos og tidl FSB-kollegers ord for at de ikke ville "medvirke til forbrydelser", samt at de de ikke ville arbejde for "stats-mafiaen". Sådan - og bravo !

Det lykkedes Litvinenko selv at flygte væk fra Putins Rusland, i efteråret 2000. Flugtsted London. Senere fik han, via klogeste diskretion, både søde kone Marina og deres søn væk fra Putins hævngærrige fangarme. De blev alle britiske statsborgere i 2003.

Samme efterår 2003 besøgte de i øvrigt Danmark, i forbindelse med en konference i København.

Som både ven, historiker og øjenvidne, er det betryggende at have Litvinenkos datidige slutord dokumenteret på bånd, med flere spredte sikkerhedskopier, fra samme møde:
.... "I tror nok at alt dét, jeg her lige har sagt lyder for fantastisk... men tro mig venligst... jeg kender systemet indefra, og det er vigtigt at folk forstår dette! Tak for ordet".

Nøjagtig 3 år efter dette utrolige foredrag, 23. november 2003, døde samme Litvinenko en forfærdelig død i London, efter over 3 ugers smertefuld dødskamp mod en radioaktiv forgiftning, med Polonium 210.

Det var dog først de sidste 48 timer af mandens dødskamp, at den konkrete gift omsider blev diagnosticeret og kortlagt, efter en ung læges råd om at tjekke efter "alfastråler"? (som kun kan kobles til samme PO--210).
Først derefter blev hele gift-beviskæden omvendt nu sporet, og sporet utroligt præcist. Helt konkret, og over 5 uger tilbage. Det var en ringe trøst for arme Litvinenko selv, men dog ikke helt. Han døde i hvert fald med et håb om at de rette, skyldige giftmordere ville blive fundet, inklusive deres bagmænd.

Må man lige her venligst minde om, at de fleste af os andre normalt dødelige, i normal form, (modsat Litvinenko, der var i absolut topklasse af Fitness), nok blot ville være dejset om, efter få dage (Litvinenko selv fik 3 hjertestop og genoplivelse på hospitalet, inden han døde).

Men her ville man nok, overfor en mindre "fit fighter" umiddelbart nok kun have sagt og diagnosticere et mystisk "hjertestop", eller anden pludselig og "uforklarlig" død ?

Efter indtagelsen af de store mængder og umiddelbart meget svært "findbare" Polonium 210, som stakklels Litvinenko var udsat for kæmpede han som sagt i hele 3 uger... Ingen nok så klog engelsk forgiftningsprofessor kunne finde årsagen, før end den omtalte unge læge foreslog et tjek for "alfa-stråler"?

Hvis Litvinenko meget hurtigt var død - af et mystisk "hjertestop", (?) efter blot 3 dage, ville formentlig ingen(!) nogensinde have fundet den eksakte dødsårsag, eller fundet det tilsidst fundne og nu troligt "sporbare spor

Samme Alfa-stråle gift-spor, med op til 14 decimaler, (vel at mærke efter(!!!) kommaet), kan føres tilbage til en helt bestemt og topbeskyttet russisk stats-reaktor, 200 km øst for Moskva. Har man først set det engelske bevismateriale, er der ikke så meget at rafle om.

3) Sidste personlige ven og utroligt modige kvinde var tjetjenske Natalja Estemirova.
På besøg her i DK i foråret 2007, til bl.a. et velbesøgt foredrag i Udenrigspolitisk Selskab om de seneste brutalt dræbte i hendes hjemland. Desuden et specielt fint fokus på alle de forfulgte tjetjenske kvinder, også under Putins "islamistiske"
blodige "statholder" , Ramzan Kadyrov.

Et foredrag der rystede mange mennesker herhjemme, der ikke troede, det stod så slemt til. Eller at Putin himself og hans FSB kunne kobles så direkte til helt åbenbare, fortsatte forsvindinger, tortur, mishandel og stats-terror, som det fortsat sker.

Nuvel: Samme modigste Natalja Estemirova, blev sommeren 2009 bortført ved højlys dag, af aldrig fundne bødler og mordere. Sandsynligvis loyale støtter af Putins indsatte Ramzan Kadyrov.

Fine og smukke Natasha Estemirova blev siden fundet i en grøftekant, skændet og tortureret af samme ukendte svin og forbrydere.

Putins Marionet i Kreml dengang, stinkende rige stats-oligark Medvedjev (een af dem Navalnyj er gået til håndfast op imod, inklusive solid dokumentation) kunne dengang lige udsende en pligtskyldig notits om, at 'forbryderne bag dette vil blive fundet og retsforfulgt'.

Udover at samme Putin-marionet Medvedjev som "sædvanlig" ikke engang havde hverken "balls" eller blot noget, der lignede almindelig-empatisk foragt for sådant et utroligt beskidt mord, omtaltes ejheller hun - som sædvanligt - aldrig ved navn. Dertil kunne man I Kreml ikke komme.

At man i samme mafia-magtkredse i Kreml aldrig har hverken gjort noget som helst og / eller fundet Natashas svinske mordere hører naturligvis lige til...

Hvis nogen på dette debatforum ellers skulle nære nogen som helst illusioner om, med hvilke IS-kolde typer vi her har haft med at gøre. I over 20 år.

Thomas Bindesbøll

Til sidst lige links, som vist stadig virker, for alle, der er interesserede.

Måske jeg vil samle dem igen-igen, i andre tråde herinde på Informations debatspor.

Jeg håber blot inderligt, at Navalnyj vil komme sig, og igen blive den modige og velformulerede mand han var, for blot et par uger siden. Desværre er hver dag der går, hvor han stadig holdes i medicinsk (nødvendig) kunstig coma emn dårlig dag.

Dagens bedste telegram er, at mindst titusind fine mennesker, i fjerne øst-sibiriske by. Khabarovsk, i dag har været på gaden. Både med krav om at få deres "egen" guvernør tilbage. samt med støtte til både Navalnyj og til de modige folk på gaden i Hviderusland. Dét kan da kun varme! Modige mennesker, og de bedste af et forhåbentlig nyt og bedre Rusland.

LINKS:

LEDER, Weekendavisen 28/8-2020:
Et giftigt regime
https://www.weekendavisen.dk/2020-35/samfund/et-giftigt-regime

Samme Anna Libak i anden meget klar tale, inklusive diverse henvisninger, til mange vigtige myrdede personer, samt vigtige facts, på ganske kort tid:
DR-Deadline, 26/8-2020 (=Første indslag):
https://www.dr.dk/drtv/se/deadline_-dramaet-om-messi_206009

3) Enke Marina Litvinenko i TV-interview på "Sky News".
Meget fin, tapper og fokuseret. Desuden stilfærdigt og høfligt rettende omkring hendes egen skæbne
Marina Litvinenko: Alleged poisoning of Putin critic Navalny 'devastating'
https://youtu.be/VjWZC2vV2Ig

4) DOKUMENTAR - fra britiske Channel 4 - stadig at se på DR, i serien om Putin, her afsnit nr 2 om "forrædere".
Skræmmende hver gang man ser den, og mindes. Hilsen herfra til søde og seje Marina Litvinenko, der indleder:
https://www.dr.dk/drtv/episode/putin-_-en-russisk-spionhistorie_-fjender...

Thomas Bindesbøll

Til sidst lige links, som vist stadig virker, for alle, der er interesserede.

Måske jeg vil samle dem igen-igen, i andre tråde herinde på Informations debatspor.

Jeg håber blot inderligt, at Navalnyj vil komme sig, og igen blive den modige og velformulerede mand han var, for blot et par uger siden. Desværre er hver dag der går, hvor han stadig holdes i medicinsk (nødvendig) kunstig coma emn dårlig dag.

Dagens bedste telegram er, at mindst titusind fine mennesker, i fjerne øst-sibiriske by. Khabarovsk, i dag har været på gaden. Både med krav om at få deres "egen" guvernør tilbage. samt med støtte til både Navalnyj og til de modige folk på gaden i Hviderusland. Dét kan da kun varme! Modige mennesker, og de bedste af et forhåbentlig nyt og bedre Rusland.

LINKS:

LEDER, Weekendavisen 28/8-2020:
Et giftigt regime
https://www.weekendavisen.dk/2020-35/samfund/et-giftigt-regime

Samme Anna Libak i anden meget klar tale, inklusive diverse henvisninger, til mange vigtige myrdede personer, samt vigtige facts, på ganske kort tid:
DR-Deadline, 26/8-2020 (=Første indslag):
https://www.dr.dk/drtv/se/deadline_-dramaet-om-messi_206009

3) Enke Marina Litvinenko i TV-interview på "Sky News".
Meget fin, tapper og fokuseret. Desuden stilfærdigt og høfligt rettende omkring hendes egen skæbne
Marina Litvinenko: Alleged poisoning of Putin critic Navalny ’devastating’
https://youtu.be/VjWZC2vV2Ig

4) DOKUMENTAR - fra britiske Channel 4 - stadig at se på DR, i serien om Putin, her afsnit nr 2 om "forrædere".
Skræmmende hver gang man ser den, og mindes. Hilsen herfra til søde og seje Marina Litvinenko, der indleder:
https://www.dr.dk/drtv/episode/putin-_-en-russisk-spionhistorie_-fjender...

Jørgen Mathiasen

@Thomas Bindesbøll et al
Det diskuteres i den europæiske presse, om beviserne i Navalnyj-attentatet er blevet destrueret eller ej. Skulle det være det sidste, sådan som nogle russere hævder, kommer vi næppe til at se dem. Dermed er banen åbnet for allehånde spekulationer, inklusive dem i denne tråd.

Det er overraskende at finde USAs præsident, dele af nogle i Venstrepartiet, Die Linke i Berlin og nogle af Informations læsere i den samme gruppe, som hævder, at attentatet skal vælte Nord Stream 2 projektet, lige som det hører med til helt uventede svar, at stokkonservative ministerpræsidenter i Sachsen og Bayern, Kretschmer og Söder, udtaler sig til fordel for projektet. Sådan er verden, og hvis det allerede før attentatet så vanskeligt ud med en centrum-venstre regering i Berlin, så er det efter attentatet kun blevet vanskeligere. Hvad med en konspirationsteori om, at det er attentatets virkelige formål?

De tyske militæreksperter har samarbejdet med britiske i sagen Navalnyj, og jeg troede, at den tyske regering havde skabt en realpolitisk kendsgerning, men så er der selvfølgelig Trump. Han har en ven i Moskva, og nu mener han så, at vi skal kigge i Peking efter bagmændene. Det er realpolitiske kendsgerninger, når Merkel gør sig til pressetalskvinde for Charité, men nu venter vi på at se, i hvilket omfang Nato og EU baserer beslutninger på de papirer, Tyskland har lagt på bordet.

“Nothing in government and politics happens by accident; you can bet if something happened it was well planned.” - Franklin D. Roosevelt, 32nd President of the United States 1933-1945

"The individual is handicapped by coming face-to-face with a conspiracy so monstrous he cannot believe it exists.” - John Edgar Hoover, Director (1924-1972) of the Federal Bureau of Investigation (FBI)

"The reason there will be no change is because the people who stand to lose from change have all the power; and the people who stand to gain from change have none of the power." - Niccolò Machiavelli 1469-1527

Malou Lauridsen

“Skulle det være det sidste, sådan som nogle russere hævder..”

Det overrasker vel ikke at russerne hævder det? I Salisbury hævdede de også, omend kort, at det var tjekkerne. Det overraskende er faktisk villigheden i Vesten til at tro på Putin, Ruslands de facto diktator.

De er vel de samme som mente at annekteringen af Krim var helt i orden og som mener at NATO er “aggressive” når de sender amerikanske soldater til Polen og Baltikum, trods for at de lande SELV forespørger større NATO-tilstedeværelse som garanti for at Rusland ikke kan invadere dem uden at dræbe amerikanske soldater i processen.

Jørgen Mathiasen

@Malou
Der er russere, som tror, at beviset for den russiske stats involvering i Navalnyj-attentatet bliver gemt i arkiverne. Det drejer eksempelvis om oppositionspolitikeren Vladimir Kara-Mursa, som selv har været udsat for 2 giftattentater:
https://www.tagesschau.de/ausland/kara-mursa-interview-101.html
Et interessant interview, hvor Kara-Mursa forklarer, hvorfor gift bliver anvendt.

Thomas Bindesbøll

@ Jørgen Mathiasen,

Jeg har som udgangspunkt svært ved at tro, at de tyske medicinske beviser vil blive destrueret/blot bliver "stille arkivret". Der vil være et massivt folkeligt og politisk pres for at få del i i hvert fald dele af bevismaterialet.
Så vidt jeg er orienteret, også via toksiologer, der ved hvad de taler om, kan man (meget, meget forsimplet) vist foretage et konkret "fingerprint", indenfor hele "serien" af fremstilllet Novichok. Har læst et sted, at jo mere "uren" giften er, desnemmere er den at spore, også tilbage til fremstillingstedet. Det er i hvert fald een teori - som jeg også synes set omtalt i tyske medier.

Derimod er EU som bekendt ikke stærkere end den samlede sum af medlemslande. Man kunne godt formode af Pro-Putin lande som bl.a. Grækenland og Cypern, vil veto’e en for skarp fælles EU-sanktion overfor Putin & Co.
Så er det kun at videre i en flertalskoaliton, hvis Merkel og regeringen vel at mærke opretholder et pres.

Trump undlader jeg at kommentere nærmere. Hvad der forgår i dens mands hovede er som så ofte ikke godt at vide. Ligesom alle dem, der briefrer ham, nærmest udskiftes fra måned til måned.

Jeg tror ikke det lykkes at stoppe Noprdstream II projektet. Der er så meget vestlig nøgle-kapital investret, også fra tysk side, at profit og kynisme vil råde. Og telefonerne gløder nok i samme kredse, disse dage, at det beskidte giftattentat på Navalnyj "uha-da" ikke må komme i vejen for samme både profit - og energipolitiske pririteringer.

Glæder mig til at læse dit link til Kara Murza. Han er både en vidende og dybt modig mand

Takker ellers af i debatten for denne gang. Jeg har høj feber, forhåbentlig ikke Corona, men det flimrer for mine øjne, men heldigvis ikke for mit livssyn.... (Tror det er Benny Andersen jeg har stjålet dét fra).

Mvh
Thomas

Jørgen Mathiasen

Hej Thomas
Jeg skulle vist have skrevet lidt mere udførligt end jeg gjorde - det var først på dagen.

Dine to antagelser om tyskerne, tror jeg holder:
1) De undersøgelsesresultater, som foreligger i Tyskland, vil med sikkerhed ikke blive destrueret. ARD-interviewet drejer sig bl.a om de (mulige) russiske beviser for, at der er givet en ordre i Rusland.

2) Jeg tror heller ikke meget på, at Nord Stream 2 bliver afbrudt. Der er temmelig mange interesser i sagen, som du også nævner, og her til aften har SPDs formand udtalt sig meget forbeholden om et stop. Det gælder efterhånden for store dele af tysk politik. Mere sikkert er nok, at Norbert Rötgen ikke bliver ny CDU-formand (kanslerkandidat)!

Merkel har lænt sig rigtigt langt ud af vinduet, som det hedder på tysk. Hvis en reaktion løber ud i sandet, er det på hendes regning.
God bedring

Thomas Bindesbøll

Hej Jørgen,

Vi er vist enige i vurderingerne. Der kan sikkert ske meget i den ret skrøbelige CDU-SPD koalition. Vi får se om Merkel kommer ind fra vinduet.
Mange tak for en rar god bedring - hilsen.
Vi skrives ved en anden gang.
Mvh Thomas

Thomas Bindesbøll

Tilbage her på tråden, som nok ikke læses af mange, blot lige en god nyhed fra Charité-hospital i Berlin, at Navalnyj er på vej ud af af kunstig koma, og reagerer på tiltale. Mere præcis er beskeden foreløbig ikke.
https://www.dw.com/en/navalny-germany-coma/a-54843124

Jeg har selv hver eneste døgn - sidens mandens smerte-skrigende "SOS" i flyet - sendt ham dagligt gode tanker af "kæmp videre!"... Måske egne personlige bønner er ikke hjælper så meget, men de skader dog heller ikke.

Man kan omvendt hurtigt blive pessimistisk mht Navalnyj's håbefulde tilbagekomst til et fuldværdigt liv igen, ved læsning af en yderst oplysende artikel på RFE/RL. Et interview med een af de oprindelige opfindere af "Novichok", der har modet til at træde frem. Lader til at være en både vidende og samvittghedsfuld mand. Af sidste årsag har han det ikke godt med hvad gjort. Respekt for en sådan mand, der som sagt tør stå frem --- mange år efter, inklusive mange selvkritiske tanker om egen videnskab her :

'Weapon Of Terror': A Novichok Creator Tells How Navalny Case Differs From The Skripal Attack
https://www.rferl.org/a/russia-navalny-novichok-inventor-mirzayanov-inte...

Thomas Bindesbøll

Tilbage her på tråden, som nok ikke læses af mange, blot lige en god nyhed fra Charité-hospital i Berlin, at Navalnyj er på vej ud af af kunstig koma, og reagerer på tiltale. Mere præcis er beskeden foreløbig ikke.
https://www.dw.com/en/navalny-germany-coma/a-54843124

Jeg har selv hver eneste døgn - sidens mandens smerte-skrigende "SOS" i flyet - sendt ham dagligt gode tanker af "kæmp videre!"... Måske egne personlige bønner er ikke hjælper så meget, men de skader dog heller ikke.

Man kan omvendt hurtigt blive pessimistisk mht Navalnyj’s håbefulde tilbagekomst til et fuldværdigt liv igen, ved læsning af en yderst oplysende artikel på RFE/RL. Et interview med een af de oprindelige opfindere af "Novichok", der har modet til at træde frem. Lader til at være en både vidende og samvittghedsfuld mand. Af sidste årsag har han det ikke godt med hvad gjort. Respekt for en sådan mand, der som sagt tør stå frem --- mange år efter, inklusive mange selvkritiske tanker om egen videnskab her :

’Weapon Of Terror’: A Novichok Creator Tells How Navalny Case Differs From The Skripal Attack
https://www.rferl.org/a/russia-navalny-novichok-inventor-mirzayanov-inte...

Det er påfaldende at så mange russiske oppositionspolitikere og dobbeltagenter m.fl., som gennem de seneste årringe er forsøgt myrdet uden held. Putin et al. er godt nok svært inkompetente - og så anvender de gift, som peger anklagerne direkte ind på dem selv, hvormed Vesten får en fri hånd til at sanktionere på forskellig vis. Og så skal vi derpå i den danske og vestlige offentlighed forstå at det ikke er et paradoks, som er værd at beskæftige med.

Mikael Velschow-Rasmussen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

@ Hanne Utoft.

Det forekommer mig vedblivende dybt (suk!) besynderligt, at velbegavede og vidende mennesker skal sætte alle disse besynderlige "forbehold" op, som det også sker her.
Jovist. der er foreløbig ikke ført rejst hverken en juridisk sag, inklusive bevisførelse, omkring forgiiftningen af Navalnyj. Men der er dog mildt sagt rejst særdeles stærke indicier!
Hvorfor så denne evigt og altidige "rygmarvsrefleks" af, åh jo, meeeen ... der er da nok snarere allehånde andre forklaringer end de mest oplagte?

Manden var akut ved at dø ombord på et russisk indenrigsfly, og ville muligvis have været det, hvis ikke gæve piloter havde foretaget en ekspress nødlanding i Omsk, og ligeså ekspress gævt handlede akutlæger dér foretog sig .
I løbet af en ½ time var der flere FSB-agenter til stede på hospitalet end behandlende læger.
Det hører med til denne fase, at en anonym politi-kilde, der på hospitalet blev citeret for at Navalnij var blevet forgiftet og med et stof der var til fare for både ham selv om omgivelserne.
Ingen med blot det mindste kendskab til vilkårene for "fri"t at turde tale ud (også blandt behandlende og givet retsskafne læger) Rusland er hverken lokalt eller globalt i tvivl om vilkårene.
Eller snarere om "IKKE-vilkårene": Putins Rusland er en Politistat, med stort P, hvilket jeg går ud fra at ingen ved sine fulde fem vel andet kan mene.

Hvis Navalnyj var død på flyet - ja, hvor ville "efterforskningen" mon så nu være?
Svaret ville være indlysende: "En by i Rusland" - i begrebets værste mening.
= Fuldstændig indhyllet i mørke - og uden nogen uvildige menneskers forsøg på at forklare dødsårsagen. Alle folk kan jo dø af et pludseligt hjertestop i vore tider af "Smart-drugs". En del "uforklarlige" af just samme slags pludselige "hjertesvigt" er faktisk sket for hel del Putin-kritikere, i ellers god, fysisk form.

Efter Novichok forgiftningen i Salisbury har britiske efterforskere f.ø. (gen)åbnet en hel del af af samme sære dødsfald. Men enhver efterforskning efter "skjulte dødsårsager" forudsætter, både rent retsteknisk og medicinsk, at man ved, hvilke stoffer man leder efter. Ellers er man på bar bund, rent biokemisk.
I Salisbury døde som bekendt en stakkels kvinde, og man fik fastslået den eksakte gift: Novichok. Det gav samtidig et medicinsk, nøjagtigt "fingerprint" at arbejde efter. Der er næppe tvivl om at de behandlende tyske læger på Charité har henvendt sig til deres kolleger i UK for at finde bedste modgift for Navalnyj.

Tak for linket til CSM's udmærkede Moskva-korespondent, Fred Weir. En mand man må respektere, fordi han aldrig har næret nogen falske illusioner om utrolige og beregnende Putins kynisme. Det debatterede spørgsmål - om det var Putin hilmself der skulle have givet en klar "ordre" - er temmelig underordnet, i en kæmpe blækstrutte af en Poiltistat som Rusland er.

Omvendt kan man med føje og tyngde spørge:
HVIS Putin selv. ved nyheden om Navalnyj's forgiftning, var blevet ægte "fly forbannat" og rasende, ja så havde samme statsleder vel
1) Offentligt straks være gået ud med en klar fordømmelse, øjeblikkeligt?
2) Samme leder ville vel tilsvarende have udtrykt blot almindelig menneskelig sympati samt hurtig god bedring for Navalnyj og hans familie, på Prime Time Russisk stats-TV?
3) Plus lige så offentligt lovet en tilbundsgående undersøgelse(!) af denne forgiftning, også med en explicit bemærkning om at dette ville ske, uanset om giftblanderne så i øvrigt var ansat i den "russiske stat" - og som måtte stå bag.

Som enhver ved skete dette ikke. Ikke blot har Putin været tavs, mens hans notorisk løgnagtige talsmand, Peskov, ikke engang kunne omtale den for livet kæmpende Navalnyj blot respektfuldt ved navn... men kun omtalt ham som "patienten".

Tal lige om "Nysprog" i værste, nedladende Orwell sprog. Fy pokker for en sådan iskold, inhuman kynisme !

Til sidst - for 117. gang - blot et par(!) eksempler over de desværrre absolut dødeligt myrdede Putin-kritiske stemmer. Dræbt i hans regeringstid. Både ved skud, dødelig tortur og giftmord:

1) 2003:
Det liberale Duma-medlem Sergej Jusjenkov likvideres 17. april 2003 med mange pistolskud brutalt på åben gade i Moskva. Kort tid efter at han (og jævnfør nedenfor) havde krævet en parlamentarisk nyåbning af mildt sagt "betændte sager" med formodning, at den russiske stat selv var involveret? de seneste år.

2) 2003: Chefredaktør på regeringskritiske "Novaja Gazeta", samt medlem af den russiske Duma, Jurij Stjekotjitin, dør på et hospital i Moskva, officielt af en "allergisk reaktion". Alle symptomerne minder dog i stedet om en forgiftning: Hårtab, misfarvning af huden, enorme nervesmerter, organsvigt overalt, etc. En forfærdelig død.
Kort forinden havde samme hærdebrede og livskraftige mand i den Russiske Duma, sammen med ovenfor omtalte Duma-kollega Jusjenkov, bedt om genåbning af den mildt sagt meget kontroversielle og betændte sag om de mystiske Terrrorbomber i Moskva og en række større russiske byer, efteråret 1999. Disse terrorbomber var Præludet og "undskyldningen" for den 2. tjetjenske krig, med en meget aggressiv nyudnævnt Premierminister Putin ved roret. Ilustreret. bl.a. ved disse hans ord: "Vi skal finde alle disse banditter, samt deres hjælpere overalt, og vi skal udslette dem alle, om så selv ude på lokummet"!

Man må sige Putin fik sørget for rigelig "udslettelse" de næste måneder og siden fremover, i mange onde år, i arme Tjetjenien:
De allerfleste "udslettede" var - som i enhver, beskidt, imperialistisk angrebskrig - komplet uskylige civile tjetjenere.
Absolut laveste tabstal er 50.000. Mere realistisk og sørgeligt er det tre-dobbelte. Mindst.
Enhver der ønsker at vide mere om denne desværre så utroligt glemte russiske statsterror a la Putin, kan med fordel tjekke alle de anlagte sager mod den russiske stat fra tjetjenske overlevende, ved Menneskeretsdomstolen i Strasbourg. De nu langt over 100 afgjorte sager er alle blevet vundet, over Rusland. Bl.a. idømt som "ansvarlige for massivt tab af uskyldige menneskeliv", "groveste og mest uansvarlige tilsidesættelse af alle internationale regler for massiv militær magtanvendelse i tæt civilt befolkede bebyggelser, "massiv chikane og fysisk forfølgelse af civile, ikke-kombattanter, jævnfør samtlige Genevekonventioner", etc, etc, etc...

Dette vel at mærke med samtlige dommerstemmer i enighed(!), inklusive Ruslands retsskafne dommer(e) her. Klar tale. Dog en ringe trøst. De myrdede kommer aldrig tilbage.

Tilbage til foråret og sommeren 2003:
Det lykkedes via en meget modig russisk læge på det behandlende sygehus at få foretaget en række egne vævsprøver af giftmyrdede Sjekotjitjin. og få dem udsmuglet ud af Rusland.
Under en konference i Oslo september 2003 kunne senere både først gift-udsatte og senere skuddræbte gæveste journalist Anna Politkovskaja fortælle både undertegende og en lille flok af venner, at de foreløbige resultater af de udsmuglede vævsprøver pegede på en radioaktiv Thallium-forgiftning. Der var et klart radioaktivt spor. Samme materialer blev af samme grunde overgivet til de bedste og dygtigste medicinske eksperter herovre.

3) Samme Anna Politkovskaja kender de fleste forhåbentlig; Uforfærdet, ekstrem modig, altid på jagt efter sandheden. En beundringsværdig person! Desuden et meget fint, følsomt og humoristisk, herligt menneske, skulle jeg lige hilse, også som privat ven.
Under en krigsreportage til mareridt Tjetjenien, år 2000, blev hun af fulde og gale russiske officerer i 24 timer smidt ned i et fangehul af mudder, rester af tøj fra tidligere myrdede. Kun takket være en (tilfældig!) inspektion af samme base af en ordentlig, overordnet officer, blev hun næste morgen hevet op fra fangehullet. givet en undskylding med løfte om forfølgelse af de fulde banditter (de blev siden frifundet!); fik tørt tøj på og venlig, anstændig behandling.

Anna var udover modig journalist tit den eneste "modige mægler" man kunne bruge, i mange sammenhænge. Det gjaldt således den forfærdelige terroraktion i Beslan, sept. 2004.
Meget forenklet erindet, men kan dog nu her nu her gengives:
Tjetjenske eksilleder i London, tillige en mand, som danskerne i 2002 under en Fredskongres her i Kbh), lærte at kende som en moderat og forstandig, stille mand, Akhmed Sakajev, søgte på højeste niveau, via ALLE vestlige diplomatiske kanaler(!) at få Kremls og Putins tilladelse til at flyve direkte derned for at forsøge mægling for at undgå et blodbad ??? Sakajev blev fra øverste Kreml-niveau nægtet sådant et forsøg, trods de lokale lederes støtte - på plads - til samme mæglingsforsøg.
I forståelig desperation måtte Sakajev siden bryde alle regler om direkte mobil-kommunikation, og ringede Anna Politkovskaja privat, og bad hende tage til Beslan så hurtigst som muligt og forsøge mægle og redde liv!
Det gjorde Anna selvsagt. Fik byttet sig til en billet, Næste morgen var hun på vej, men blev akut meget, meget dårligt på flyet, der måtte nødlande, så Anna kunne komme på hospitalet. Meget syg mange. mange uger efter. Hun havde kun drukket en kop the på flyet. Men hun sloges for at overleve blev den aldrig ønskede "forhandling" i stedet forvandlet til et blodbad.

Det simple spørgsmål er her meget enkelt:
HVEM - hvis ikke den russiske "stat" ??? - (der da naturligvis havde aflyttet Sakajevs mobil-samtale, med opfordring til Anna P om at gøre alt for at komme til Beslan for at forhindre et blodbad, havde åbenbart en interesse i at forhindre hendes mission ?
En kop The - og så var også hun sat ud af spillet. Det var/er (sgu!) da ikke spor tilfældigt.
Gang efter gang efter gang.

Anna Politkovskaja blev aldrig helt sig selv igen efter denne livstruende forgiftning.
Vi i vennekredsen rundt omkring herovre sagde hun måtte komme herover, om så blot for en periode? Det gjorde hun også kort en måneds tid (i Wien), men så måtte (=ville!) hun hjem igen. Skulle ikke løbe af pladsen.
Hun blev som bekendt ved, modigt og uforfærdet. Efter en serie artikler i Novaja Gazeta om især den enorme "korruptionen" (var der nogen der lige hørte Navalnyjs mærkesag om just samme livsfarlige emne: "korruption")m, blev Anna fejet myrdet i egen trappeopgang med skud i brystet og et "kontrolskud" i nakken. Ren prof. likvidering.
Et par vanlige "usual suspects" blev i rene overfladiske rettergange dømt, men de virkelige bagmænd, "bestillerne" af mordet aldrig fundet. Lige fra Puins egen indsatte Quisling i Tjetjenien, Ramzan Kadyrov til Kreml og Lubjanka dem selv.

Gæve Angela Merkel afkrævede Putin et regulært svar, om det svinske mord på Anna, da Putin i tiden umiddelbart efter besøgte Tyskland. Synlig irriteret over at skulle "belemres" med sådanne spørgsmål, "svarede" Putin blot med tågesnak. Jo det var naturligvis altid var beklageligt med et mord på en journalist og mor (uden at fortrække en Botox-Putin-ansigsts-mine, eller vise blot en gnist af medfølelse... Og fortsatte derefter .... 'som man ved, så havde denne journalist (der var vi igen samme sted af kynisk ligegyldighed, som senest med Navalnyj, til ikke at nævne navne, vel at mærke navnene på ofrene!!!) ingen større betydning i Rusland'...
Det nærmere citat kan sikkert findes i sin helhed ved googling, men husker det udmærket.

Der var ingen højere repræsentanter for Putins regering til stede ved Anna Politkovskajas begravelse.

Behøver jeg skrive mere ?

Jo det gør jeg:
Livinenko blev radioaktivt giftmyrdet, blot en måned efter skuddrabet på Anna. Denne gang på en afhopper, just bevilget Britisk Statsborgerskab. Der blev ikke just "fumlet" med den makabre gift.
Jeg henviser til mange andre kommentarer fra egen hånd - både her på Information, samt bl.a en længere artikel i tidsskriftet "Udenrigs" 1/2007 (og som ligger som PDF om dette ekstremt pinefulde mord.

Tilføjer dog igen en vigtig note:
Hvis ikke Litvinenko havde været i en så ekstremt veltrænet fysisk topform, kunne også dette giftmord meget vel være overgået i historien om endnu et mystisk, men uforklarligt pludseligt dødsfald, som flg af "hjertestop", efter blot et par døgn. Faktisk fik arme han faktisk et hjertestop, få dage efter indlæggelsen, men vækket op igen, under "intensiv care".
På samme tidspunkt anede lægerene end ikke, hvori den konkrete forgiftning bestod i?
Almindelig scanning for radioaktiv forgiftning gav ingen signikante udslag. Først da en vaks underlæge allersidste dage spurgte til, om lægeteamet havde tjekker for Alfa-stråler (?) så bongede alting pludselig ud, i værste dødelige mængder, og samme radioaktive Polonium 210 blev siden sporet over alt.

Især hos de to hovedmistænkte. Russiske agenter Lugovoi og Kovtun.
Det var hurtigt at se og følge alle PO-210-spor. Fra alle de to's flyafgange tur/retur Moskva-London, via British Airways (en måned før!) forgiftningen i en kop te. Derimod viste Litvienkos busbillet hen til til mødet hvor han fik den dødelige drik , ingen spor overhovedet af PO-210. Sådan kunne jeg fortsætte, og jeg har set meget, kunne jeg tilføje. Også navnet på lige kun dén reaktor, øst for Moskva, som havde produceret lige denne "fingerprint-uegave" af samme dødelige gift.
Slut ! Beviserne her er glasklare. Desuden har Britisk Ret in absentia dømt de to giftmordere, Lugovoi og Kovtun, for dette svinske giftmord, og som altså "lykkedes" i værste grad.

Siden er også sket mærkelige "selvmord"
https://www.buzzfeed.com/janebradley/scientist-who-helped-connect-litvin...

Tilbage til flere desværre "succesfulde mord", hvor ofrene igen-igen ikke overlevede, i Putins Rusland:
19. januar 2009:
Menneskeretsadvokaten Stanislav Markelov myrdes. En mand der bl.a- havde været aktiv for både miljø-aktivister, "Left-wingers", samt ikke mindst aktiv i kampen for at få bragt den russiske panseroberst Budanov dømt for mordet på den først brutalt voldtagne og siden bestialsk myrdede tjetjenske kvinde, Elza Kungaeva.
https://en.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Markelov

Markelovs frænde, Anastasia Baburova, led samme skæbne:
https://en.wikipedia.org/wiki/Anastasia_Baburova#Death_and_investigation

Som fremragende, også han yderst modige og respekterede militær-journalist ved Novaja Gazeta, Pavel Felgenhauer, dengang skrev om de virkelige "bagmænd" skrev om de virkelige bagmænd:
(...)
"In the opinion of the Novaya Gazeta staff, of which I am a member, the Russian security services or rogue elements within these services are the prime suspects in the murders of Baburova and Markelov. The boldness of the attack by a single gunman in broad daylight in the center of Moscow required professional preliminary planning and surveillance that would necessitate the security services, which closely control that particular neighborhood, turning a blind eye. The use of a gun with a silencer does not fit with the usual pattern of murders by nationalist neo-Nazi youth groups in Russia, which use homemade explosives, knives, and group assaults to beat up and stab opponents to death".
(...)

Senere, samme barske år 2009:
Tjetjenien: Modigste kvinde og menneskeretsforkæmper, Natalja Estemirova, medarbejder ved den allerede i sovjettiden indstiftede ældste sovjetiske/russiske NGO, "Memorial", bliver bortført ved højlys dag i hovedstaden Groznyij, af ukendte, maskerede mænd, og smidt ind i en bil. Hun når at råbe ud af vinduet... "nu sker det også for mig, fortæl verden"... inden også hun forsvinder, for blot kort tid efter at blive fundet: Dræbt, tortureret og skændet, efterladt i en vejgrøft i naborepublikken Ingusjetien.
De svinske og feje mordere aldrig fundet. Dav. russiske overgangspræsident, Medvedev, udsendte en meget formel kondolence. Putin sagde ikke et kvæk...

Natsaha Estemirova var her i Danmark på besøg i foråret 2007, inviteret af Det Udenrigspolitiske Selskab og Støttekomiteen for Tjetjenien. Alle, der hørte hendes foredrag om de reelle tilstande i det af Putin-besatte Tjetjenien, blev forfærdede. Hun var endnu en af disse ud over fattige ord, fantastisk modige kvinder. Og betalte den højeste pris. Bestialslk myrdet. Jeg skal spare læserne for detaljerne, for dem kan jeg heller ikke selv holde ud at høre, uden enten at blive meget forstemt, og meget gal !!!!

Samme højeste pris betalte forgængeren for Navalnyj - dav. karismatiske, modige og karismatiske oppositionsleder, Boris Nemtsov - i 2015.
Brutalt skudt ned og dræbt en sen aftentime, endda lige udenfor Kremls mure. Et af de mest overvågede steder i hele Rusland! Alligevel kunne morderne lige køre forbi og affyre de dræbende kugler.
Et par "pligtskyldige" og hult klingende "beklagelser" skete med vanlig "distance" fra Kreml.

Sidenhen blev et par "usual suspects" fundet og hirtigt dømt, hurtigt "låg på"c overfor flere kritiske spørgsmål.

Men som i ALLE andre tilfælde - nævnt ovenfor - set så depriemrende mange gange før: Der blev aldrig fundet nogen virkelige "Bagmænd", med stort B.

Som både historiker og privatperson er jeg dog overbevist om, at "Verdens Virkelighed", også efter Putins brutale regimente i historien engang vil blive afsløret med stort A.
Hvilket for for mange mennesker - til den tid - muligvis vil vise sig værre end de nogensinde havde forestillet sig.
Ak ja, Men bedre senere end aldrig.

Imens: Tænk på Navalnyj. Send ham bedste tanker om at blive et normalt menneske igen, trods al fej gift givet ham.
Tænk på hans søde kone og familie. Og bed til at et bedre og mre humant rusland engang vil se dagens lys - fjernt fra både giftmord, pistolmord, luftmord (krigsforbrydelser), samt en verden hvor al opposition ikke længere ses som "fjender" - men engang i en bedre verden ses blot som almindelige "politiske modstandere".

Det bliver en meget, meget lang march, sikkert også med nye feje og brutale metoder fra de "enevælædige D'Herrer i Kreml".

Forhåbentlig kommer også Navalnyj med igen. Selvom jeg personligt frygter, at han aldrig bliver sig selv igen.
Magthaverne i Kreml ligge næppe vågne om natten og tænker på Navalnyj.
Det gør den slags kynikere sjældent.
Det gælder hellere ikke alle deres tidligere ofre.

Mens ofrene er blevet gjort tavse, er der grund til både at mindes dem - samt højne den "systemkrtiske røst".
Det burde vel gælde både i øst og i vest? Mere indviklet er det faktisk ikke.

I min verden er der stadig noget der hedder "international solidaritet". Den går både østpå, vestpå. og sydpå.

Hvor er f.ø. demonstrationer og tændte lys, i stille solidaritet med og til støtte for seneste offer, Navalnyj ????????

(Nå nej, det er jo ikke en "sag" som vækker et desværre stort flertal af selv-erklærede "progressive" ud af sofaen eller helt hen til tasterne, og da slet ikke udenfor? Havde det nu været en fremtrædende livsfarligt forgiftet person i den vor egen VESTlige verden, som havde været udsat for en lignende, og efter al formodning svinsk stats-forbrydelse, ja så ville der givet have været en hel masse og anderledes manifest larm i gaden...)

Hykleri & dobbeltmoral, plus manglende empati.
Andet genrelle billede kan en "progressiv" som jeg selv ikke se, sålænge der er så generelt pinligt tavst.
Og hvor parolerne fra gadedemonstrationer under parolerne:
"Solidaritet med Navalnyj" !
"Solidaritet med oppositionen i Hviderusland" !
"Asyl til forfulgte russiske og tjetjenske flygtninge"!
fortsat kun er et drømmesyn inde i mit eget hovede.

Desværre !

Jørgen Mathiasen

Hej Thomas
Den tyske nobelpristager Heinrich Böll så sig udsat for en hetz fra Bild Zeitung, derfor skrev han "Katharina Blumes tabte ære". Det ville være helt umuligt at sandsynliggøre med de midler, man anvender ved en retsstatslig domstol eller blandt historikere at "bevise", at Bild Zeitung stod bag volden i det tyske samfund, og derfor var skønlitteraturen den eneste tilbageværende mulighed. Da det var i Baader-Meinhofs tid, var opstandelsen over romanen stor.

Der eksisterer beviser i sagen Navalny, men vi lader os forvirre, fordi vi kun forestiller os beviser som skriftlige kilder. Vi må derimod gå stærkt ud fra, at de som har forgiftet Navalny lever i bedste velgående og også ved på hvilken foranledning, de har udøvet attentatet. Hvis de altså ville udtale sige i en retsproces, som Rusland har en indlysende pligt til at indlede, kunne man altså få svaret, men Rusland vil næppe nogensinde indlede denne retsproces.

Der er adskillige grunde til at undre sig over Hanne Utofts seneste bidrag, men vi har ytringsfrihed. Her bliver stillet pseudomysterier op i en ironisk stil, som om der i den europæiske offentlighed ikke er givet forklaringer på giftattentater i Rusland. Her drages forkerte konklusioner af det britiske valg, fordi man ikke vil lade vælgernes egen forklaring gælde, og her diskuteres væsentlighed, men med klap for øjet. Det er uomgængeligt for venstreorienterede partier i Europa, herunder også die Linke i Berlin at forholde sig til sagen. Det har partiet gjort, og det på en måde, så der er lagt sten i vejen for en centrum-venstre regering i Berlin.

Jørgen Mathiasen

@Thomas B.
Boris Nemzows datter deltager i aften i »Maybritt Illner« (ZDF) i en debatrunde, hvor Gregor Gysi også er med. Desuden deltager udenrigsminister Heiko Maas og en repræsentant for De Grønne.
Der vil med andre ord blive en diskussion af den aktuelle relation mellem Rusland og Tyskland med rigelige repræsentation af venstreorienterede synspunkter.

Malou Lauridsen

“Det er påfaldende at så mange russiske oppositionspolitikere og dobbeltagenter m.fl., som gennem de seneste årringe er forsøgt myrdet uden held.”

Hvorfor er det påfaldende Hanne Utoft? Demagoger likviderer folk for at sikre deres magt i fremtiden. Ingen beder nogen om at sætte en mand på månen, blot at forholde sig til en simpel analyse af Putins forhold. Vi har med en mand at gøre hvis eftermæle er ødelagt allerede mens han lever. Der bliver ingen Mannerheim eller Bismarck status til ham. Ingen landsfader-statuer og veje og pladser med hans navn. Han vil kun blive husket som den morderiske diktator der altid prøvede at fremstå i pseudo-demokratisk overfor Vesten men aldrig rigtig lykkedes fordi lidt for mange journalister og politiske modstandere døde en usandsynlig død og fordi at magtkarrusellen med Medvedev alligevel var for gennemskuelig. Nu sidder han fast i mudderet fordi han ender som Ceausescu hvis han ikke bliver på den post han er på nu og dør i diktator-jobbet.

Diktator eller dead man walking. Der er ingen vej ud for Putin længere. Eksil kan han nok glemme alt om med mindre nogle oligarker stiller sig bagved med investeringer for at blødgøre en sydamerikansk banarepublik nok til at stille en hacienda til rådighed.

Jørgen Mathiasen og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Hej Jørgen

Tak for seneste præcise kommentar og opstilling. Tillige fint at mindes salig Heinrich Böll, og dermed nævne litteraturen / kulturens allerbedste stunder, når de engagerer sig med kraft, vid og empati i verden, frem for blot eget navlepilleri.

Læste lige - apropos store litterater - at gæve hviderussiske Nobelprisvinder, Svetlana Aleksijevitj, efter ubehagelige trusler fra diktator Lukasjenkos udsendte, maskerede mænd, heldigvis har modtaget en god form for sjælden og konkret "virkende" diplomatisk støtte. Bravo !
https://www.dr.dk/nyheder/udland/diplomater-danner-menneskemur-om-sidste...

Med forsinkelse fik jeg set ZDF-udsendelsen og den var ganske sober. Gregor Gysi fra Linkspartei lagde dårligt ud, igen med alle mulige disse evige "fomodninger", i øst og i vest, at det måske var modstanderne af Nordstream 2 der et sted kunne stå bag? Ach du Lieber, igen! Helt ærligt: Hvillke giftmords-"typer" skulle dog lige pludselig været kommet i besiddelse af dette fortsat top-hemmelige stof, som ikke ligefrem kan købes i lufthavnen i Tomsk Lufthavn, Sibiren? Also: Quatsch...

Som PR-vant topadvokat snoede Gysi sig videre, men dog retfærdigvis også ganske bedre, og mere tiltalende, alt efter som som udsendelsen skred frem. Bliver bare altid så uendelig træt af alle debatprogrammer, hvor temaet er rimeligt konkret. Men så skal der altid lyde disse, (som her også permanent fra Gysi hele udsendelsen i gennem): *Ja, men hvad så med Vestens egne krige og Folkeretsbrud i andre dele af verden* ?
Samme gamle 78'er-plade... En plade, der er gået i enten permanent selvsving, eller i hak.

Jovist: Vesten har sandelig også sine egne banditter og historiske skeletter i skabene. Så sandt & til andre tider.
Bare tænk på datoen 11. september lige i skrivende øjeblik. De aller fleste husker terrorangrebet på New York, 11. sept 2001. Men hvem husker samme dato. 11. sept, her 1973, hvor Chiles demokratisk valgte socialistiske præsident Allende blev brutalt kuppet og myrdet, og med mindst(!) stiltiende hjælp fra CIA og lokale lejesvende, hvilken dato dermed indvarslede årtiers mørke.
Men hvert historisk og aktuelt fænomen venligst for sig selv, tak. Dermed samme bøn og spørgsmål over til Gysi og Co.

Kan ikke længere klare alle disse "udenomssnakkere". Selv den fremragende ZDF-moderator her, Maybrtitt Illner, var ikke skarp nok og sagde glasklart "Men undskyld mig Herrn Gysi...er alle disse (andre!) slyngelstreger begået, relevante, i forhold til dét vi drøfter her i aften, helt konkret: Mordforsøget på Navalnyj?

Tyske SPD-udenrigsminister Heiko Maas klarede sig - i mine øjne - ganske fint: Han var præcis, bestemt og afbalanceret. Desuden credo til de Grønnes Marina Weismand. Hun var ikke blot talende, (afbrød dog aldrig, modsat Gysi!), men også lyttende. Med jødisk-ukrainsk baggrund kender hun nok odt sine "lus på gangen", så at sige, når vi taler østover. Alligevel talte hun også om især vigtigheden af samarbejde mellem "civilsamfundene", og at det er utroligt vigtigt at forsøge nå almindelige russere, via dén vej, udenom Putin-regimets evige hjernevask og falske propaganda. Det bliver ikke fortsat ikke nemt, men vigtigt at forsøge.

Sluttelig var det befriende (og rørende), at opleve datteren af myrdede oppisitionsleder Boris Nemtosv, med fra Prag.
Klar i mælet, klar i meningerne, klar i en fortsat vilje til at kæmpe videre. Det er bare hatten af!

Ikke mere i denne postgang, men en vigtig udsendelse. Derfor lige et direkte link, hvis nogen stadig hænger med, i disse debattråde. Det er en hovedadresse, så man kan altid finde den seneste række udsendelser. Her altså udsendelsen d. 10. september.
https://www.zdf.de/politik/maybrit-illner

Mvh Thomas

Jørgen Mathiasen

Hej Thomas
Vi har sammenfaldende vurderinger af deltagerne i programmet, og Gysi lagde meget dårligt ud og Weisband var førsteklasses. Man kan høre med et halvt øre, at det fortsat bliver en udfordring for R2G rot-rot-grün at finde en fælles udenrigspolitik.
Nu må sagen gå sin gang gennem de internationale fora, som er beskæftiget med den, og så bliver der sikkert anledning til en ny runde om sagen.

Thomas Bindesbøll

Malou Lauridsen,

Blot en forsinket stor tak for dine mange gode og særdeles præcise kommentarer, også i denne tråd.
Du har en suveræn evne til at udtrykke kendsgerninger - her om Putin-regimets kynisme - på eminent velargumenteret og velformleret vis. Det er befriende godt i en verden, hvor der meget hurtigt popper 117 aflednings-manøvrer op. De sidste af slagsen er nok ejheller set, i den løbende debat om den svinske forgiftning af Navalnyj.

Malou Lauridsen

Bindesbøll, tak for din hilsen.. afledningsmanøvrer, trivialiseringer, whataboutery, bortforklaringer og usaglige motivspekulationer er det vi ser hver gang Putin henretter (og forsøger at henrette) eller sender tropper på annekteringsmissioner i tidligere Sovjet-territorium.

Putins rækkevidde er lang og støtterne er mange her på vores danske venstrefløj. Jeg mener det er vigtigt at gå i rette med dem. De har glemt at den socialistiske drøm og planøkonomi ikke længere bor i Rusland. I dag er Rusland højre-land, styret af en brutal tyvebande der undertrykker et folk der selv mere end 100 år efter den første revolution og for gud ved hvilken gang, stadig blot venter på at en diktator skal dø.

Det er historisk kontekst og fakta der skal til hvis vi nogensinde skal få et frit og åbent Rusland, både til glæde for russerne men så sandelig også for vores egen sikkerheds skyld. Derfor er det DIG der skal have tak. Tak for din indsigt og store viden om emnet.

"Hvorfor er det påfaldende Hanne Utoft? Demagoger likviderer folk for at sikre deres magt i fremtiden. Ingen beder nogen om at sætte en mand på månen, blot at forholde sig til en simpel analyse af Putins forhold."

Det er påfaldende at så mange af forsøgene mislykkes.

Malou Lauridsen

“Det er påfaldende at så mange af forsøgene mislykkes.“

Tja det fleste makker jo nok ret når de og deres familier bliver truet på livet så mon ikke dét er deres foretrukne metode?