Læsetid: 8 min.

Hård kritik af Europa, der bryder egne love for at holde flygtninge væk

Italien anklages for stik imod konventioner og EU-lov at tvinge asylansøgere ud af landet, med stor risiko for at de bliver udsat for vold og umenneskelig behandling. Kritikere ser det ligesom den nedbrændte Moria-lejr som endnu et tegn på europæisk ligegyldighed over for de værdier og love, som EU selv påstår at stå for
Ifølge ngo’er har italienske myndigheder inden for de seneste måneder summarisk smidt flygtninge ud af landet, uden at de har fået mulighed for at få deres krav om asyl behandlet, som de har ret til. Mange af dem samles op her i den norditalienske by Trieste tæt ved grænsen til Slovenien.

Ifølge ngo’er har italienske myndigheder inden for de seneste måneder summarisk smidt flygtninge ud af landet, uden at de har fået mulighed for at få deres krav om asyl behandlet, som de har ret til. Mange af dem samles op her i den norditalienske by Trieste tæt ved grænsen til Slovenien.

Mauro Scrobogna

17. september 2020

TRIESTE – I midten af juli satte Zeeshan Mahmood sig udmattet ved havnen i den norditalienske by Trieste og tænkte, at han endelig var nået frem til sin destination.

Den 27-årige ingeniør var flygtet fra sin hjemby Karachi i Pakistan halvandet år tidligere og var rejst igennem ni lande. Ti gange havde han forgæves forsøgt at krydse EU’s ydre grænse mellem Bosnien og Kroatien, men »hver gang blev vi tæsket tilbage af det kroatiske politi og fik at vide, at vi ikke var andet end dyr, der skulle holde os fra Europa«, fortæller han. De slog ham med stave, sprøjtede peberspray i hans øjne og pudsede schæferhunde på ham.

Men 11. gang var lykkens gang. Han slap igennem Kroatien og Slovenien, og nu sad han i Italien, møgbeskidt og med sko, der var gået itu efter de sidste 15 dages vandring gennem bjergene fra Bosnien og hertil over en af de ubevogtede grænseovergange i det bakkede landskab.

»Jeg tænkte, at nu var jeg fri. At jeg her ville kunne være den person, som jeg i virkeligheden er,« fortæller Mahmood, der er homoseksuel og flygtede fra sit hjemland for at undgå at blive forfulgt og straffet for sin seksualitet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Maria Francisca Torrezão
  • Alvin Jensen
  • Gert Romme
  • Christian Mondrup
  • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
  • Pietro Cini
  • John Scheibelein
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
Thomas Tanghus, Maria Francisca Torrezão, Alvin Jensen, Gert Romme, Christian Mondrup, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Pietro Cini, John Scheibelein, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

@ Pietro Cini,

Jeg syntes da ikke, det går bedre i Danmark - faktisk slet ikke.

Men nu kommer EU med afløseren for den fejlslagne Dublin-konvention, og så kan man jo konstateret, om Danmark er et humant land.