Læsetid: 8 min.

I Himalayas bjerge kæmper de to atommagter Indien og Kina – forstå hvorfor

I Himalayas ufremkommelige bjerge strides soldater fra begge sider om at indtage strategisk vigtige positioner, før vinteren sætter ind. Forholdet mellem de to atommagter har ikke været mere anspændt, siden den samme strid førte til en krig i 1962. Ny politisk aftale skal forhindre yderligere eskalering
En indisk soldat holder vagt på en hovedvej til Ladakh.Det er  i grænseområdet mellem Aksai Chin og Ladakh, at den militære situation er ekstremt anspændt mellem Indien og Kina.

En indisk soldat holder vagt på en hovedvej til Ladakh.Det er  i grænseområdet mellem Aksai Chin og Ladakh, at den militære situation er ekstremt anspændt mellem Indien og Kina.

Ritzau/Scanpix

15. september 2020

»Moder Natur tager over, og mennesker forvitrer«. Sådan beskriver Anit Mukherjee, hvad der venter soldater fra Indien og Kina, hvis de ikke snart trækker sig tilbage fra verdens tag i Himalayabjergene. De to nabonationer er låst fast i en bitter grænsestrid, der har dybe historiske rødder. Anit Mukherjee er tidligere major i den indiske hær, men er i dag ansat ved Nanyang Technological University i Singapore, hvor han forsker i sikkerhedsstudier. Oppe i godt 5.000 meters højde falder temperaturen i bjergene til minus 40 grader.

»Vinteren i højderne er brutal med ekstreme vindstød. Deroppe er det helt nødvendigt at finde en måde at skabe ly i en solid konstruktion og at have adgang til forsyninger, ellers dør man. Begge hære er opmærksomme på, hvor nådesløs en modstander vinteren er, og jeg tror ikke, at de ønsker at udsætte deres tropper for det,« siger han. Derfor er de næste fire til seks uger kritiske, for derefter sætter kulden for alvor ind.

Den militære og strategiske styrkeprøve mellem de to atommagter, Indien og Kina, har stået på siden april.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Forstå hvorfor ? Tjaah,bum,bum. I følge Information drejer det sig om en olieledning der går fra Iran over bjergpassene i Himalaya til Kina gennem ærkefjendeterritoriet Pakistan det hele i forbindelse med Xi´s prestigeprojekt - den nye silkevej. Længere er den ikke.

Henriette Bøhne

Øh, den der grænse mellem Kina og Indien, er det ikke den, som normalt tilhører landet formerly known as Tibet - og er det ikke korrekt at antage, at dette lille problem kun eksisterer, fordi Kina uretmæssig har har invaderet og besat landet?