Interview
Læsetid: 8 min.

Efter historisk fredsaftale: Forstå Mellemøstens nye magtalliancer

Revolterne i 2010-11 og USA’s passivitet har skabt nye konfliktlinjer i Mellemøsten, hvor tre magtcentre hiver i hver deres retning. Det er den nye fredsaftale mellem Israel og emiraterne blot det seneste eksempel på. Meget står og falder med valget i USA, og om EU kan tale aktørerne til fornuft, siger ekspert
»De Forenede Arabiske Emiraters normalisering af relationerne med Israel har formaliseret og manifesteret de nye brudlinjer i regionen,« forklarer mellemøstforsker Cinzia Bianco med henvisning til den nyligt indgåede fredsaftale mellem de to lande, der af USA’s præsident, Donald Trump, blev kaldt historisk.

»De Forenede Arabiske Emiraters normalisering af relationerne med Israel har formaliseret og manifesteret de nye brudlinjer i regionen,« forklarer mellemøstforsker Cinzia Bianco med henvisning til den nyligt indgåede fredsaftale mellem de to lande, der af USA’s præsident, Donald Trump, blev kaldt historisk.

Nir Elias

Udland
8. september 2020

ISTANBUL – Da Israels daværende udenrigsminister Shimon Peres i 1993 skrev en bog med titlen Det Nye Mellemøsten, forestillede han sig en region, hvor israelerne havde normale relationer til naboerne. Måske ligefrem en union ligesom EU med Israel i førersædet som Mellemøstens Tyskland.

Peres’ drøm gik aldrig i opfyldelse. Mellemøsten ligner ikke EU, og Tel Aviv er på ingen måde Mellemøstens Berlin.

I stedet for et indre marked, fælles lovgivning og fri bevægelighed blev det til en destruktiv amerikansk invasion af Irak, voksende iransk indflydelse, kaotiske arabiske revolter og Islamisk Stats opståen.

Men der er faktisk kommet et nyt Mellemøsten – bare ikke det, Shimon Peres havde forestillet sig. Israel er ved at normalisere forholdet til de arabiske monarkier i Golfen. Senest De Forenede Arabiske Emirater. Men hvor Peres forestillede sig Israel spille en ledende rolle, er landet i dag blot én ud af mange aktører i en konfliktfyldt region med tre rivaliserende koalitioner, som langsomt er ved at konsolidere deres regionale magt efter flere års stedfortræderkrig.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Hvad er fred mellem lande, de fleste beboere må forlade?

Fra link:
"Ifølge tænketanken Chat-ham House går over en fjerdedel af den saudiske olieproduktion i dag til landets egen energiforsyning, og med en hjemlig olieforbrugsvækst på fem-seks pct. om året er denne andel stigende.

Ironisk nok skyldes det stigende olieforbrug bl.a. det voksende behov for aircondition i et klima, der bliver stadig varmere som følge af verdens fossile energiforbrug."
Link: http://www.information.dk/558198

En uhellig alliance mellem to racistiske slyngel-”stater”. Den ene en fremmede racistisk bosætter-koloni med europæiske rødder, den anden et racistisk ørkendiktatur opbygget af slavearbejdere. Begge sjovt nok resultatet af briternes aktiviteter i området.
Håber ikke at folk lader sig snyde længere af propagandaen fra de to slyngel-”stater”, med deres effektive PR og propaganda apparater.
”Israel” er fast opsat på at erobre hele landområdet mellem middelhavet og jordanfloden, og dermed udrense området for dets oprindelige beboere, det kan ikke længere benægtes. UAE med deres retarderede enehersker der lider af ”small man” syndromet, fast opsat på at blive et lille ”Troya” i golf-området, med dertilhørende krige og ravage. Begge støttet af de pro-israelske galninger i Washington.