Baggrund
Læsetid: 6 min.

Hvilken krise? På Nordeuropas boligmarked kan de formuende stadig feste

Priserne stiger fortsat på boligmarkederne i Nordeuropa trods coronakrisen. Udflytningen fra storbyerne udebliver, men whiskybælterne bliver bredere – og den sociale skævvridning fortsætter ufortrødent
Der er de seneste årtier sket en selvforstærkende opsplitning af boligmarkedet i Danmark, hvor priserne på attraktive boliger i storbyområderne har fortsat spiralen opad, mens provinsen – og lejerne – er koblet af den dynamik.

Der er de seneste årtier sket en selvforstærkende opsplitning af boligmarkedet i Danmark, hvor priserne på attraktive boliger i storbyområderne har fortsat spiralen opad, mens provinsen – og lejerne – er koblet af den dynamik.

Bjarke Ørsted

Udland
22. september 2020

»Efter coronakrisen vil verden blive præcis som før – bare en lille smule værre.«

Denne beske diagnose leverede den dystopiske franske forfatter Michel Houellebecq i maj som sit modsvar på forsøgene på at fremhæve positive aspekter ved krisens forandrende kraft.

Hvad boligmarkedet angår, ser Houellebecq ud til at få ret, i hvert fald hvis man ser det fra købers eller underklassens perspektiv. For selv om krisen i 2020 ser ud til at blive dybere end finanskrisen, ser boligmarkedet ud til at være nærmest immunt over for coronapandemien. Det forekommer umiddelbart at være en god nyhed, hvis man sammenligner med finanskrisens globale nedsmeltning, der netop begyndte som en krise på det amerikanske boligmarked. Dengang blev også det danske boligmarked voldsomt berørt. Efter indførelsen af afdragsfri realkreditlån i 2003 steg priserne kraftigt. Og da boligmarkedet nåede et lavpunkt i 2014, var priserne 37 procent lavere, end da priserne toppede umiddelbart før finanskrisen.

Det vil næppe ske igen, hvis man spørger Curt Liliegreen, direktør ved det Realdania-finansierede, men uafhængige Boligøkonomisk Videnscenter.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Christian Jensen

I marts sagde "eksperterne" at bolig priserne kunne falde med op til 10 %.
Dagens analyse siger at 2020 ender med at blive det bedste år på det danske boligmarked i 15 år.

Er det kun mig, eller virker det nogle gange som om at "eksperterne" trækker en analyse i en automat.

Jens Carstensen, Jens Flø, Søren Dahl, David Breuer og Jane Jensen anbefalede denne kommentar

Jens Christian Jensen. Eller osse er Information for lemfældig med hvem man udnævner som eksperter. Det har jeg i al beskedenhed tidligere gjort opmærksom på i flere forskellige sammenhænge.

Jens Carstensen, Jens Flø og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

faktisk er informations valg af eksperter nok blandt de det seriøse i danske medier,
men det er jo svært at spå især om fremtiden også for "eksperter",
og når man så dertil lægger den almindelige tendens til at tro det man ønsker at tro,
så vil udsagn som man ikke kan lide fra en ekspert, gøre den pågældende ekspert mindre troværdig blot fordi man slet ikke ønsker at anerkende udsagnet som seriøst.

Jan Weber Fritsbøger

oops erstat venligst "det" med "mest" i første linie,
gad vide hvornår jeg lærer at læse grundig korrektur inder jeg sender.