Læsetid: 10 min.

Moria-lejren er et monument over en europæisk politik, der har slået fejl

De miserable forhold i Moria-lejren på Lesbos var en konsekvens af en europæisk flygtningepolitik, som er gået helt galt, mener kritikere. Men selv om brandkatastrofen i lejren kommer kun få uger før, EU skal præsentere udspil til ny asylpolitik, vil det næppe føre til en reform af systemet, vurderer eksperter
I en katastrofebrand i midten af sidste uge blev Moria-lejren på Lesbos udslettet, og samtlige 12.000 beboere – småbørn, kvinder og mænd – mistede deres telte, blikskure og containerhjem i flammerne.

I en katastrofebrand i midten af sidste uge blev Moria-lejren på Lesbos udslettet, og samtlige 12.000 beboere – småbørn, kvinder og mænd – mistede deres telte, blikskure og containerhjem i flammerne.

ALKIS KONSTANTINIDIS

14. september 2020

»Det hele er bare en endeløs række af mareridt. Hver gang vi tror, at det ikke kan blive værre, så bliver det bare værre,« siger Rohullah.

Han er en afghansk asylansøger i starten af 30’erne, og i næsten et år har han boet i den berygtede, beskidte, overfyldte og voldsplagede Moria-flygtningelejr på den græske ø Lesbos. Lejren, som af menneskerettighedsorganisationer længe er blevet beskrevet som en moralsk skamplet på Europa. Men i en katastrofebrand i midten af sidste uge blev hele elendigheden udslettet, og samtlige 12.000 beboere – småbørn, kvinder og mænd – mistede deres telte, blikskure og containerhjem i flammerne.

»Moria-lejren var vores mareridt, men det var også det eneste, vi havde. Nu har vi også mistet det,« siger Rohullah.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Toke Kåre Wagener
  • Christian Mondrup
  • Kristian Nielsen
  • Ete Forchhammer
  • John Scheibelein
  • Gert Romme
  • Troels Ken Pedersen
Katrine Damm, Toke Kåre Wagener, Christian Mondrup, Kristian Nielsen, Ete Forchhammer , John Scheibelein, Gert Romme og Troels Ken Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tonny Helleskov

Vi i Vesten har i årevis bombet og sønderskudt deres lande.
Men vi vil ikke have, at de flygter, de skal blive stående, skal de.

Katrine Damm, Regina Hardardottir, Gert Romme, Thomas Andersen, John Andersen, Gitte Loeyche, Morten Reippuert Knudsen, Ete Forchhammer , Nike Forsander Lorentsen, jens christian jacobsen, kjeld hougaard, Steffen Gliese og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

"De skal blive i nærområderne..."

Hvad regnes som et nærområde, når ens land er hærget af borgerkrig? Grænselandene - som modtager og belastes af flygtninge? Hvor langt skal et menneske flygte for at opleve ikke at være på flugt?

Katrine Damm, Regina Hardardottir, Christian Mondrup, Gert Romme, Thomas Andersen, John Andersen, Gitte Loeyche, Ete Forchhammer , Maria Francisca Torrezão, Steffen Gliese og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Vi har ikke råd til at tage imod mennesker udefra!

For mange mennesker i Danmark lever i forvejen lige på grænsen af al rimelighed. (som de forrtjener, idioter)!

Der er for øvrigt heller ikke plads til flere. Slet ikke af den slags!

Hvad fanden forestiller i jer? (psykopater!)

At jeg og mine skal give slip på noget? (Psykopater!)

Nej, nu har jeg for fanden arbejdet så hårdt for at skabe afstand til bunden..

Fuck jer, Kulturradikale svin..

Fuck jer, lede socialister!

Wauv, Pernille - dit hår og dine bryster får dig til at fremstå såre intelligent..

Tak for den indsigt, men jeg spørger egentlig blot til din mening om det rimelige i, at mennesker opstables som kvæg på Lesbos og i Danmark - i en konkret virkelighed, der vel ikke er helt usammenlignelig med de tidlige, nazistiske koncentrationslejre?

Hvem er du?? Har du optaget det her, din dumme ko? Hvis du gengiver blot et ord af det her, så kan jeg garantere dig for, at du aldrig nogensinde kommer til at arbejde med noget meningsfuldt igen! Du kommer aldrig til at arbejde i mediebranchen igen!

Så det er ikke mit køn du angriber? Det er blot min integritet?

Fuck dit køn - omend du da fremstår særdeles nydelig (hvorfor gør du det?) - og fuck din integritet! Din chef og jeg har en aftale..Ikke al for megen integritet, remember..?

Det er jeg meget bevidst om..!. Jeg kan garantere dig for, at Sofie Linde springer en bombe lige om lidt, der vil få hele parnasset til at dreje opmærksomheden væk fra al betydningsfuld realitet!

Det vil jeg se, før jeg tror det! I skylder! Jer og hele jeres medieparnas! Hvem fanden tror i, der i sidste ende betaler jeres løn? Så kom nu i gang!

Vi er allerede i gang chef! Det bliver vidunderligt ligegyldigt, det tør jeg garantere!

Godt så! Kom hjem til mig på tirsdag, så vi kan effektuere vores aftale...Jeg tør garantere, at det bliver tilsvarende uforglemmeligt..

Så længe der er penge og prestige på bordet..... ;)

Det er absurd, at man ikke kan hjælpe skaldede 12.000 mennesker. Problemet er, at alting bliver set som præcedensdannende, mens realiteten er, at det jo blot er en forestilling: vi kan sagtens tage stilling fra sag til sag, på både individuelt og strukturelt plan.
Desværre tror vore politikere, at deres opgave er at skabe mekanismer for det friktionsfrie knald, hvor sandheden er, at de først og fremmest pragmatisk skal skabe løsninger for de problemer, der opstår undervejs - og så selvfølgelig visioner for de virkelige, store og næsten uoverskuelige problemer med klimaforandring og miljøforringelser.

Regina Hardardottir, Ea Movang, John Andersen, Gitte Loeyche og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Kenneth Krabat. Helt enig. I Washington Post, under weekenden offentliggjordes et skøn over antallet ”displaced” i verden relateret til Danmarks – i samarbejde med koalitionen af de øvrige ”villige” – krig mod terror. Konservativt bedømt flere end 35 millioner! I våres kamp for ”frihed-demokrati-menneskelige rettigheder” – i andre samfund. Vi sulter Iraner og dem i Venezuela som ikke kan/vil flytte ud af landet. Og nu skal Russerne og Kinesere og Saudi – nej ikke Sudi – de kæmper også for frihed, fandeme lærer at blive som vi er i den frie verden: vi skyder, sulter mm dem som har en afvigende kultur [hjemme som ude]. Om vi destruerer Lebos flygtningeres liv i en lejer, eller der hvor de kom fra er sikkert dem ligegyldigt. Jeg forstår at Danmark nu ansvarer for Vestens indførelse af fred og fordragelighed i Iraq. Hvordan går det? Vi synes ha det svært nok herhjemme. Men der er vist hverken klaner eller Imamer i Iraq?

Ete Forchhammer

Lykkes regeringens diktatoriske afvisning af at hjælpe mennesker bort fra nærområderne i et andet EU-land til nærområderne i dette EU-land, fordi den kan finde et flertal for det i Folketinget? Blå stemmer lugter ikke...

Noget helt andet, blot apropos det med præcedens: kulturpolitisk har regeringen ikke ret meget held med sin politik, nærmest tværtimod: vore nabolande poster gladeligt store og passende beløb i kulturen..
Som vore nabolande gi’r plads til mennesker fra Moria... trods det danske strålende eksempel på "betimelig adfærd"...

Som DFerne siger, ”vi skal kun hjælpe flygtningene i nærområderne”. Jamen er det ikke det vi gør. Vi bomber dem jo således at der bliver mere plads til de efterladte. Og dem som vi ikke sympatisere med dem boykotter vi eller pålægger dem sanktioner. Bare de ikke er kristne.

EU kan vel ikke handle bedre end det medlemsstaterne sanktionerer. Jeg mener Danmark hører til de lande i EU som hellere vil se 27 mennesker falde døde om på et Mærsk skib end at hjælpe dem til liv. S har vist uden held forhandlet i en måned eller mere med ???. Hvem ved. Nu er det, det COVID-19 plagede Italien som rækker hånden ud. Om Moria lejren er en konsekvens af en fejlslagen EU politik er vel korrekt, al den stund Danmark indtager den holding, som Tesfaye & Co. indtager.