Optimistisk Biden-kampagne: Trump kan ikke trække ham ned i mudderet

Historisk set har siddende præsidenter som regel undervurderet udfordrere og set dårlig ud under den første tv-debat. Det skete for eksempel for Obama i 2012. Dengang reddede vicepræsident Biden ham med en imponerende præstation i en debat med Paul Ryan. Det agter han at gentage i 2020
Demokraterne forsøger at fremstille deres præsidentkandidat, Joe Biden, som det trygge valg. Men fremstår han diffus i debatten, virker den fortælling pludselig mindre overbevisende.

Demokraterne forsøger at fremstille deres præsidentkandidat, Joe Biden, som det trygge valg. Men fremstår han diffus i debatten, virker den fortælling pludselig mindre overbevisende.

Jim Watson

Udland
29. september 2020

Siddende amerikanske præsidenter har det med at undervurdere en politisk rival, der angler efter deres job. De føler, at de ved bedre og har svært ved at forestille sig, at andre end dem er egnet til at beklæde den magtfulde position i Det Hvide Hus de næste fire år.

Siden 1976 er den første tv-debat mellem en præsident på genvalg og en udfordrer næsten hver gang gået skidt for manden i Det Hvide Hus.

Det ville derfor ikke være overraskende, hvis den længe imødesete brydekamp mellem Joe Biden og præsident Donald Trump i Cleveland, Ohio tirsdag klokken 21 i det østlige USA (på CNN International klokken 03 onsdag morgen dansk tid) ender med at blive en god aften for den demokratiske udfordrer.

Joe Biden er ikke kendt som en dygtig debattør, men han er mere erfaren udi den kunst end Trump. Bidens rådgivere henviser til de to vicepræsidentdebatter i 2008 og 2012. I den første havde en veloplagt Biden intet besvær med at jorde guvernøren i Alaska, Sarah Palin, der virkede uerfaren og uvidende om selv banale emner.

I 2012 var Bidens modstander den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan – en dygtig og velorienteret politiker. I tvekampen med Palin fire år tidligere havde han undladt at gå i offensiven og afbryde hende, men mod Ryan oplevede amerikanske tv-seere pludselig en Biden, de ikke kendte. Han var skarp, talte flydende, grinte lidt overlegent en gang imellem af sin modstander og stod ikke tilbage for at afbryde og tale over hovedet på Ryan.

Vicepræsidentens imponerende præstation ragede kastanjerne ud af ilden for præsident Barack Obama, der ugen forinden havde leveret en ringe indsats mod republikaneren Mitt Romney. Kritikere gik så langt som til at kalde Obamas præstation for en »katastrofe«.

»Den gang reddede Biden Obama på målstregen,« siger Tad Devine, der styrede Bernie Sanders’ valgkampagne i 2019-20, til mediet Politico.

Spørgsmålet er, om Biden kan gentage succesen fra 2012.

Udfordringen er ikke alene, at den tidligere senator og vicepræsident konfronteres med en »bølle«, som han for nylig kaldte Trump under en fundraiser.

»Det kan også være ekstremt desorienterende for en normal politiker at skulle debattere med en skamløs og samvittighedsløs normbryder, patologisk løgner og konspirationsmager,« skriver Peter Wehner, en tidligere taleskribent for republikanske præsidenter, i The Atlantic Monthly.

’Det var ubehageligt’

Hillary Clinton medvirkede i nævnte fundraiser med Joe Biden og fortalte, hvordan det var at stå over for Trump i den første tv-debat ved Washington University i St. Louis i oktober 2016.

»Scenen var lille, og uanset hvor jeg befandt mig, var han tæt på og stirrede på mig, mens han lavede ansigtsgrimasser. Det var virkelig ubehageligt. Han åndede mig bogstaveligt ned ad nakken,« fortalte Clinton.

Hertil svarede Biden, at han fra sin barndom og skoleår er vant til at håndtere bøller. Han blev dengang mobbet for at stamme – en skavank, han siden har lært at kontrollere.

På den anden side virkede Biden under fundraiseren usikker på, om han vil være i stand til at kontrollere sit berømte »irske temperament,« hvis Trump skulle gå efter hans familie og især hans søn Hunter.

»Jeg håber, at jeg ikke tager den lokkemad, Trump lægger ud, og begynder et slagsmål med ham. Men jeg tror, jeg klarer det. Jeg er vant til bøller.«

Bidens nære rådgivere skulle ifølge amerikansk presse være sig yderst bevidst, at han ikke kan vinde tv-debatten, hvis det lykkes for Trump at trække ham ned i mudderet, og det halvanden time lange program ender med ’tak for sidst’-personlige angreb.

De mener, at den tidligere vicepræsident gør klogt i at kritisere præsidenten for hans håndtering af coronapandemien, forbundsregeringens manglende hjælp til 30 millioner ledige amerikanere, risikoen for en afskaffelse af fri abort og Obamacare under en ny og konservativ højesteret, en skattereform, der begunstigede velhavere og virksomheder og Trumps uindfriede løfte om at skabe flere industriarbejdspladser.

The New York Times’ afsløring mandag af, at præsident Trump ved hjælp af tvivlsomme, dog lovlige, finansielle dispositioner har undgået at betale indkomstskat i 11 ud af de sidste 18 år, vil desuden styrke Bidens argument om, at præsidenten ikke har den ringeste fornemmelse for, hvordan den amerikanske middelklasse og arbejderklasse lever.

Det er uvist, hvorvidt klimakrisen vil blive debatteret. Ordstyreren Chris Wallace fra Fox News har ikke indføjet dette altafgørende emne for mange amerikanere i sine talepunkter. Nylige meningsmålinger viser, at klimakrisen fylder i vælgernes bevidsthed efter de mange skovbrande og tropiske orkaner, der har hærget landet de seneste år.

På en liste over de vigtigste emner i valgkampen står klimaet som tredje punkt næst efter coronapandemien og den økonomiske recession.

Men det forventes, at Biden vil bringe klimakrisen op i forbindelse med sin ambitiøse infrastrukturplan, der skal skabe millioner af nye arbejdspladser i den »grønne« sektor.

Forventningernes spil

Ikke desto mindre hænger udfaldet af tv-debatter oftest på kandidaternes stil og talent for at levere vittige replikker. Især forventningerne til hver kandidats præstation kan spille en rolle. Her synes Biden umiddelbart at have en fordel, fordi Trump i snart et år har kaldt ham »Sleepy Joe« og antyder, at den 77-årige politiker ikke er ved sine fulde fem.

Der findes et historisk fortilfælde. I tiden op til tv-debatten i 1984 mellem præsident Reagan, der var 73, og den tidligere vicepræsident Walter Mondale, antydede demokrater i medierne, at Reagan var blevet for gammel til at regere landet i fire år mere. Ved et belejligt tidspunkt i debatten henviste præsidenten til sin opponents »ungdom« og »manglende erfaring«. Herved ryddede han elegant den knast af vejen.

Trump, der er 74 år, satser på, at Biden vil begynde at stamme eller pludselig vil glemme, hvad han ville sige. Det skete flere gange i tv-debatter under den demokratiske primærvalgkamp. Og det kan ske tirsdag aften igen. En udfordring for Biden er, at han ofte begynder et svar med at sige: »Jeg har fire pointer.« Risikoen er, at han ikke husker alle fire.

Men optimister kan henvise til den sidste demokratiske tv-debat, hvor kun Bernie Sanders var tilbage. Det var en venlig affære mellem to ældre statsmænd, hvor Sanders – der vidste, at han ville tabe – undlod at gå direkte i kødet på Biden. Trods det leverede Biden sin bedste præstation i hele valgsæsonen, hvilket antyder, at han klarer sig bedre i en debat med en enkelt modstander.

Tv-debatter under præsidentvalg byder altid på uventede indslag. Ingen er i tvivl om, at Trump vil give råt for usødet. Det var effektfuldt i de tre debatter med Clinton i 2016, som hun teknisk set klarede bedre og så alligevel tabte valgkollegiet.

Det spændende bliver derfor, hvad Biden har oppe i ærmet. Den tidligere republikanske taleskribent og NeverTrumper Peter Wehner har nogle interessante ideer.

Wehner foreslår, at Biden i begyndelsen af debatten advarer seerne om, at Trump i den næste halvanden time vil fremsætte en lang serie af løgnagtige påstande.

»Biden kan sige: For mange år siden sagde Trump, at han levede mellem 66. og 68. sal i Trump Towers i New York. Nuvel, der er kun 58 sale i den bygning,« skriver Wehner i The atlantic Monthly.

Han fortsætter:

»Når det er Bidens tur til at svare på en kommentar fra Trump, kan han tillidsfuldt benævne den taktik, præsidenten har benyttet ved den givne lejlighed. Han kan sige: Det var en afledningsmanøvre! Det var et fupnummer! De gør andre til syndebukke for egne fejl! Og så påminde tv-seerne: Nu er vi igen oppe på 66. sal.«

Herefter bør Biden køligt og roligt give sit svar, foreslår Wehner.

»Hvis Biden følger den rute, vil han fremstå som behersket, fornuftig og intelligent. Trump vil derimod føle sig affærdiget og til grin. Han vil blive rasende, især hvis Biden afviser at tage hans argumenter seriøst og undlader at se direkte på præsidenten.«

Syv hovedpointer fra The New York Times’ afsløring af Trumps skatteforhold

USA’s præsident betaler stort set intet i indkomstskat – til gengæld er hans skattefradrag enorme, hans virksomheder kronisk tabsgivende, og så skylder han hundredvis af millioner dollar væk i lån, der forfalder inden for fire år

The New York Times’ afsløring af oplysninger fra præsident Donald Trumps skattepapirer har ramt 2020-valgkampen som en bombe. Præsidentens skatteforhold har i årevis været genstand for intens interesse fra undersøgende journalister og statsanklagere, ligesom demokraterne længe har håbet på, at Trumps selvangivelser ville dukke op før valget med belastende informationer, som de kunne bruge imod ham til at afgøre præsidentvalget til egen fordel.

Om de nye indsigter i Trump-imperiets skatteforhold vil skade Trumps chancer for genvalg og i hvilket omfang, vil de kommende dage og uger vise. Men for hans demokratiske modkandidat, Joe Biden, er timingen i avisens afsløring optimal. Allerede natten til onsdag (dansk tid, red.) skal de to kandidater ud i deres første direkte tv-duel.

Her følger en oversigt over hovedkonklusionerne i The New York Times’ gennemgang af Trumps skattepapirer.

Trumps skatteindbetalinger er ekstremt lave

Ifølge The New York Times betalte Trump ingen føderal indkomstskat i 11 ud af de 18 år, som avisen har skatteoplysninger fra. I 2016 og 2017 betalte Trump blot 750 dollar (4.800 kroner) i føderal indkomstskat. Dette skal ses på baggrund af, at Trump i årevis har raset over beskatningsniveauet, før han som præsident kunne gennemføre skattelettelser, som ifølge kritikere primært tilgodeså de rige og de store selskaber. Både Barack Obama og George W. Bush betalte ifølge avisen over 100.000 dollar i skat i alle de år, de var præsidenter.

Trump-selskaber kører konstant med store tab

Trump ynder at prale af sit selskabsimperium, når han som del af sit imagepleje fører sig frem som forretningsgeni. Men år efter år har Trumps kernevirksomheder fra golfklubber til hoteldrift indberettet kroniske tab for snesevis af millioner dollar til skattemyndighederne. Siden 2000 har Trump tabt over 315 millioner dollar (to milliarder kroner) på sine golfklubber. Alene på driften af hans hotel i Washington, som åbnede i 2016, har Trump lidt et tab på over 55 millioner dollar. Det er uklart, om de store tab er et kalkuleret resultat af skattetænkning, eller de skyldes dårlig virksomhedsledelse.

Trump udnytter store fradrag

Store tab muliggør store fradrag, der igen muliggør ekstremt lave skatteudgifter. En stor del af Trumps indtægter kommer fra den tid, hvor han var realitystjerne i tv-showet The Apprentice og fra salg af hans brand i licensaftaler. Fra 2004 til 2018 løb disse indtægter op i 427,4 millioner dollar (godt 2,7 milliarder kroner). The New York Times konstaterer, at mange af Trumps virksomhedsfradrag har karakter af personlige udgifter. Blandt de fradrag, som Trump har udnyttet, er der millioner for en ejendom i New York, som ifølge hans egen koncern, Trump Organization, anvendes privat af familien. Et andet fradrag på 70.000 dollar er udgifter til frisør og styling af hår i forbindelse med Trumps medvirken i The Apprentice.

Skatteundersøgelse kan koste Trump dyrt

Ifølge avisen har Trump siden 2011 haft en revisionssag kørende i skattevæsenet (IRS), som undersøger tidligere tilbagebetalinger af skat for 73 millioner dollar (467 millioner kroner). Viser tilbagebetalingerne sig at være sket på et fejlagtigt grundlag, kan IRS afkræve ham en efterskat på i værste fald over 100 millioner dollar (640 millioner kroner). Det er ifølge avisen uklart, hvorfor skattevæsenets revisionsundersøgelse har trukket ud i så mange år. I sidste ende kan den overgå til en føderal domstol. I så fald vil offentligheden få et nyt indblik i Trumps økonomi, da sagens akter vil blive offentligt tilgængelige.

Ivanka hjalp Trump til lavere skat

Mens Donald Trumps ældste datter, Ivanka Trump, arbejdede for Trump Organization, fik hun ifølge The New York Times udbetalt ’konsulenthonorarer’, som virksomheden siden trak fra i skat. Den afsløring kan belaste Ivanka Trump, der som sin mand, Jared Kushner, i dag er rådgiver i Det Hvide Hus og selv menes at have politiske ambitioner. Trumps skattepapirer viser ifølge avisen, at hans selskab betalte 747.622 dollar (4,8 millioner kroner) i honorar til en ikke navngivet konsulent for hotelprojekter i Hawaii og Vancouver. Af en selvangivelse, som Ivanka Trump lagde frem, da hun i 2017 tiltrådte jobbet i Det Hvide Hus, fremgår det, at hun modtog et beløb af eksakt samme størrelse via det konsulentfirma, hun var medejer af.

Trump skylder store summer væk

Avisen skriver videre, at Trump har lån for i alt 421 millioner dollar (knap 2,7 milliarder kroner), som forfalder inden for de næste fire år. Næsten alle hæfter Trump personligt for. Avisen spekulerer i et muligt scenarie, hvor Trump ikke kan betale sine lån ud: »Opnår Trump genvalg, kan hans udlånere stå i den historisk aldrig før sete situation, at de må overveje, om de skal udpante en siddende præsident.« Trump kan dog stadig sælge ud selskabsaktiver og i et vist omfang også anføre skyldige beløb som fremtidige tab, der kan give skattefradrag.

Trump har brugt præsidentembedet til privat vinding

Der har længe verseret mistanke om, at Trump-imperiets globale karakter – dets hoteller, resorter og andre faciliteter – fungerer som en kanal for pengeoverførsler fra lobbyister, erhvervsledere og repræsentanter for fremmede magter, der vil købe sig til indflydelse på Trump-administrationens politik. Ifølge avisen dokumenterer Trumps skattepapirer klart, at præsidenten udnytter sin position til at fremme egne selskabsinteresser. Trump har angiveligt »modtaget store pengesummer fra lobbyister, politikere og udenlandske embedsmænd, som har betalt for at indlogere sig på hans ejendomme eller for medlemskab af hans klubber«.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Præsidentvalg 2020 – kampen om USA

Én ting er republikanerne og demokraterne enige om. Præsidentvalget 2020 handler om to radikalt forskellige opfattelser af Amerika.

Og valget vindes af dem, der kan gøre deres vælgere så bange for enten trumpismen eller den radikale venstrefløj, at de stemmer den 3. november. Biden fører i målingerne, men Trump er blevet undervurderet før. Spørgsmålet er, om han kan overraske igen.

Men præsidentvalget er ikke kun meningsmålinger og kapløb om magten. Følg vores valgdækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Overrasket? Næhh!