Analyse
Læsetid: 4 min.

Vi outsourcer omkostningerne af vores forbrug. Selvfølgelig kan det stoppes ved lov

Vesten har et åbenlyst ansvar for forurening, udbytning og børnearbejde bag vores importprodukter. Men den bitre tyske kamp for en »lov om leverandørkæder« udstiller det svære opgør med Vestens outsourcing af omkostningerne for vores overforbrug
Børnearbejde, elendig sikkerhed og direkte brud på menneskerettighederne behøver ikke at være en uomgængelig del af markedslogikken, viser tysk lov om leverandørkæder, som i disse dage sår splid i den tyske regering.

Børnearbejde, elendig sikkerhed og direkte brud på menneskerettighederne behøver ikke at være en uomgængelig del af markedslogikken, viser tysk lov om leverandørkæder, som i disse dage sår splid i den tyske regering.

Salahuddin Ahmed

Udland
29. september 2020

Der er for ofte børnearbejde i vores chokolade. Der er tit betragtelige miljøpåvirkninger i vores mobiltelefoner. Og der er miserable arbejdsforhold i vores tøj. Altså ikke her i Europa, men i Afrika, hvor kakaobønnerne typisk kommer fra, i Sydamerika, hvor sjældne metaller ofte kommer fra, eller i Asien, hvor vores tøj som regel syes.

Alligevel er det sjældent, at globaliseringen »vender hjem igen«. Det skete efter den tragiske brand i en pakistansk tøjfabrik i 2012 med 255 dødsfald, hvor overlevende rettede anklager mod den tyske discountkæde KiK, som købte stort set hele fabrikkens produktion. Men trods horribel brandsikkerhed gik KiK i sidste ende fri – både på grund af svære internationale retsforhold, og fordi sikkerhedsspørgsmålet angiveligt var et lokalt anliggende.

At børnearbejde, elendig sikkerhed og direkte brud på menneskerettighederne ikke behøver at være en uomgængelig del af markedslogikken, viser den tyske »lov om leverandørkæder«, som sår splid i den tyske regering i disse dage.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Fair Trade o.a. alternativer til at handle med skurkagtige firmaer findes - i nicher. Hvorfor er det ikke omvendt, at det er "skurkene" der er marginaliserede? Når nu forbrugerne ikke kan finde ud af at ha’ etikken med på indkøb, må politikere vise vejen, skønt det havde været bedre hvis det ikke havde været nødvendigt.

Steen K Petersen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Werner Gass anbefalede denne kommentar

Chocoladen er de seneste år bare blevet dyrere og dyrere. Samtidig med kakaopriserne falder i en produktion, som ikke engang holder sig tilbage med at udbytte børn. Lidt besynderlig ikke.

Nej. Det hedder markedskræfter. Køb så billig som muligt og sælg så dyrt som muligt. Uden hensyn. Det er sådan du scorer kassen. Godt købmandskab som man kalder det på godt gammel Jysk.