Læsetid: 4 min.

Ruth Bader Ginsburg var sin generations vigtigste kvindesagsforkæmper og et popfænomen

Afdøde højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg, 87, brugte USA’s forfatning og love – og sin formidable intelligens – til at styrke amerikanske kvinders rettigheder i det mandsdominerede samfund, hun voksede op i
Amerikanere samledes gennem weekenden ved højesteretsbygningen i Washington, D.C. og efterlod blomster, tegninger og lys for at mindes den afdøde højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg.

Amerikanere samledes gennem weekenden ved højesteretsbygningen i Washington, D.C. og efterlod blomster, tegninger og lys for at mindes den afdøde højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg.

Michael A. Weinstein

21. september 2020

Den mest indflydelsesrige kvindesagsforkæmper i generationer, et kulturelt ikon og popfænomen, højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg døde fredag i Washington, D.C.

Den liberale Ginsburgs ledige plads i en Højesteret, der allerede læner sig i konservativ retning, vil efter alt at dømme blive udfyldt af en kvindelig dommer med konservative akkreditiver. Det antydede præsident Donald Trump denne weekend.

Ginsburgs død efterlod mange amerikanere i chok. Unge kvinder og mænd valfartede fredag aften til højesteretsbygningen i landets hovedstad, der ligger over for Kongressen, og holdt skilte op med taksigelser for dommerens indsats. Tilstedeværende reportere berettede, at de flere hundrede sørgende sad på trapperne i stilhed, nogle græd.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne Søgaard
  • Kurt Nielsen
  • Katrine Damm
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
Anne Søgaard, Kurt Nielsen, Katrine Damm, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg tænker, at vi lige skal have med :), at RBG i 1960'erne, altså var i Sverige! Og her så mange kvinder på jura-studiet :) og hun så endog også en dommer, højgravid, dømme, i en retssal - i Sverige - i 1950'erne...og hun lærte sig vist også svensk?

Dette i skarp og stærk kontrast til den aften, hvor hun og de andre ni! piger/unge kvinder blev inviteret til middag på dekanens hjem på Harvard University - i 1950'erne - hvor han - dekanen, spurgte dem om, hvorfor de dog var de - når de optog pladsen fra en mand!

Mødet med Sverige og den nordisk-skandinaviske ligestilling og holdning til, at kvinder godt kan gøre det samme som mænd, mener jeg fik en lille, men afgørende betydning for RBG's holdninger til bl.a. ligestilling, equal rights - og til hendes holdning til det vi her kan kan kalde for køns-stereotypier - at det ene køn naturligt er bedre end det andet til noget, f.eks. at tage sig af børn, lave mad, støvsuge!,l lave mad - eller være jurist, og advokat --- og sidde i US Supreme Court....

Nike Forsander Lorentsen

OK! Men uden Den andre bølgen/Kvindebevægelse/The second wave. Uden det kvindelige fodfolk så havde det nok ikke blevet til så meget, og RBG var vel en del af det hela.