De siger, at Trump ikke har en strategi. De tager fejl

Flere politiske kommentatorer har påpeget, at Donald Trump ikke har nogen politik. Men det betyder ikke, at han ikke har nogen opskrift på, hvordan han vil genvinde præsidentposten. Det har han – og den fungerer som ren magi
I Atlanta, Georgia, kører en flagdekoreret bil med i en kortege rundt om byen

I Atlanta, Georgia, kører en flagdekoreret bil med i en kortege rundt om byen

Dustin Chambers

Udland
8. september 2020

Hvad er Donald Trumps valgkampstrategi? Politiske iagttagere leder efter logik og fakta i en kampagneplatform, der er blottet for begge. Analytikere slår ned på åbenlyse selvmodsigelser. Trump fører sig frem som ’lov og orden’-præsident og sammenligner politiets nedskydning af en sort mand med et kikset golfslag. På Twitter raser han mod demonstranter og hærværksmænd, mens syv af hans nærmeste rådgivere – Cohen, Flynn, Manafort, Papadopoulos, Gates, Stone og Bannon – selv er kommet i konflikt med loven og retsforfølges.

Han svælger i falske eller vildledende påstande og bedyrer, at USA under pandemien »har den laveste dødelighedsrate af alle de store lande«. I et videoklip fra det republikanske partikonvent så man Trump lykønske fem taknemmelige indvandrere, som er blevet amerikanske statsborgere. Som magisk udvisket var hans karakteristik af mexicanske migranter som »voldtægtsforbrydere« og »dyr« og hans grænsepolitis praksis med at sætte børn af indvandrere i bure.

Trumps usammenhængende markeringer har fået analytikere til at konkludere, at han slet ikke har en strategi. Men deri tager de fejl! Han har en strategi, men den går ud på kun at spille på følelser, og den virker som ren magi. Dens mål er at fremkalde en hel emotionel skala af frygt, depression, vrede mod ’falske amerikanere’, kærlighed til ’sande amerikanere’, men fremfor alt: næsegrus beundring for ham selv.

Identifikation

Også andre offentlige figurer kan naturligvis appellere til følelser, men som oftest som del af en bredere tilgang og helt uden Trumps unikke talent. Trump er i stand til at udvise en stærk og troværdig identifikation med sit foretrukne publikum – de forurettede, ydmygede og frygtsomme hvide. Trump bruger sandheder som dramaturgisk værktøj, og han behandler realiteter – klimaforandringer, COVID-19 – som rekvisitter, han kan trylle frem eller væk.

Den primære målgruppe for hans strategi, er de mennesker, som er mest modtagelige for den: de hvide, ældre, kortuddannede og højrekristne mænd; de borgere, der lever i et landligt Amerika i økonomisk tilbagegang, i det afindustrialiserede rustbælte eller i de storbyforstæder, hvor den lavere middelklasse bor. Det tæller millioner af hvide mænd uden jobsikkerhed, ofte i ustabile familienetværk og sårbare over for misbrug og fortvivlelse.

»Da kuljobbene forsvandt,« fortalte en 39-årig mand fra det østlige Kentucky mig – han var tidligere stofmisbruger, barnebarn af en minearbejder og søn af en lastbilchauffør og havde kun en high-shool-eksamen– »var det, som om hele vores by lagde sig til at dø. Fra da af var vi alle forhutlede.«

Han beskrev for mig, hvad han så på sin vej til og fra den afvænningsklinik for kvinder, hvor han arbejdede som nattevagt. »Jeg så en far på tur med sin søn på fem. Sønnen cyklede ved siden af faren i et pedalkøretøj, der var en miniudgave af en firehjulstrækker. Det var et sjældent og rørende syn i mit kvarter. Men så fik jeg øje på flaget. Det viste Trumps hoved på Rambos krop med en maskinpistol i hånden, og ved siden af så man en militærhelikopter.«

Trumps magi er fastholdt og forstørret på mange flag og plakater. På et opslag ses han som en moderne George Washington, der krydser floden Delaware med den amerikanske ørn på sin arm – et ikonisk motiv i patriotisk amerikansk malerkunst. På et andet står han i business-habit på toppen af en kampvogn med Stars and Stripes og eksplosioner omkring sig. I et tredje er han igen i jakkesæt og ridder på en dinosaur, mens hans skyder om sig med en pistol.

I hele USA oplever hvide kortuddannede mænd, at deres levestandard daler i sammenligning med farvede og hvide mænd med videregående uddannelser. Amerikanere med en high school-uddannelse eller mindre er uanset racebaggrund tre gange mere tilbøjelige til at sige, at den amerikanske drøm er uden for rækkevidde.

I nutidens Amerika, som er ramt af øget jobusikkerhed og civile uroligheder i storbyerne, higer denne gruppe efter at undslippe skammens åg, skyder skylden for al modgangen på demonstranter, indvandrere og venstrefløjen og sætter deres lid til Trumps løfter om at levere magiske løsninger.

Arbejdsdeling

Trump formår at vige uden om den enorme vrede, som så mange sorte og hvide føler over politidrabene på George Floyd og andre sorte. »Det er ikke op til mig at lytte til jeres vrede og sorg,« synes han at sige. Det er, som om han tilbyder en stiltiende arbejdsdeling mellem de to politiske partier. Budskabet er: »Jeg leder republikanerne, så vi kan slippe for at lytte til den vrede, frygt og fortvivlelse.«

Han har absolut intet at sige, om hvad der kunne gøres for at sætte ind over for de underliggende årsager til disse følelser. Overlad det til demokraterne at udvise empati med socialarbejdere. Så vil vi republikanere stå stolt vagt om Amerika og værne det imod de ustandseligt hærgende uromagere med mørkere hud.

På det republikanske partikonvents sidste aften sad 1.500 af præsidentens elitestøtter på den sydlige plæne ud for Det Hvide Hus, forblændede af det politiske show og for det meste maskeløse; værgeløse over for en virus, som forfatningens andet tillæg (om retten til at bære håndvåben, red.) ikke kan yde beskyttelse mod.

Som ved en magisk remse var de seks millioner amerikanere, der har pådraget sig COVID-19-smitte, og de 190.000, der er bukket under for Trumps forkludrede pandemibekæmpelse, tryllet ude af syne. Og Trump selv kastede al forsigtighed over bord. Frygt ikke COVID-19 som de frygtsomme forskere, syntes han at sige. Vær modig. Vær frygtløs. Tag jeres COVID-19-smitte som en mand.

I kontrast hertil afspejlede det demokratiske partikonvent en fuld erkendelse af farerne ved COVID-19. Her var intet tæt mylder af maskeløse, og Joe Biden og Kamala Harris droppede sågar den obligatoriske omfavnelse. I stedet for at fokusere på lov og orden, hyldede konventet retfærdighed på tværs af racer og lovede en bedre hverdag for alle arbejdende familier.

I stedet for centraliseret kontrol udstrålede konventet kreativitet – ja, takket være en Hollywood-stemme, skuespilleren og komikeren Julia Louis-Dreyfus (Elaine Benes i tv-serien Seinfeld, red.) gav den tilmed indtryk af humor og menneskeligt overskud. I stedet for én mand så den ud til at tilbyde samarbejde og inddragelse som den rette måde at regere Amerika på.

Over for komplekse problemer kan Trump kun tilbyde forsimplet magisk magt. Ligesom billedet på den femårige drengs flag med en Rambo-Trump med muskuløse arme viklet om en magisk maskinpistol, er hans magiske påstand om, at kun han kan ordne alt.

For Biden bliver den store udfordring nu at vise, at ægte styrke ikke beror på magi, men på en klar realitetssans. Både når det gælder COVID-19, klimakrisen og racismen, men også når det gælder den smerte, så mange på den anden side føler. Biden må forfølge en alternativ følelsesmæssig strategi.

Han må belønne godhed, han må hele unødig skam, og han må tale til et fælles ønske hos amerikanerne om, at de kan løfte deres udfordringer i fællesskab og som én nation. Det kan blive en umådeligt vanskelig kamp. Men i det lange løb kan stærkmandslogikker kun resultere i en magt, der måske vil være skræmmende, men også vil være en skrøbelig magt.

At appellere til medfølelse, sammenhold og samfundssind er en langt sværere vej til politisk legitimitet, men den er også vejen til en mere varig og robust politik. Godhed har sin egen magi.

Arlie Russel Hochschild er sociolog og har tilbragt fem år blandt konservative borgere i delstaten Louisiana. Det blev til bogen ’Strangers in Their Own Land’, som handler om Trumps appel blandt hvide mænd i arbejderklassen.

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

 

Præsidentvalg 2020 – kampen om USA

Én ting er republikanerne og demokraterne enige om. Præsidentvalget 2020 handler om to radikalt forskellige opfattelser af Amerika.

Og valget vindes af dem, der kan gøre deres vælgere så bange for enten trumpismen eller den radikale venstrefløj, at de stemmer den 3. november. Biden fører i målingerne, men Trump er blevet undervurderet før. Spørgsmålet er, om han kan overraske igen.

Men præsidentvalget er ikke kun meningsmålinger og kapløb om magten. Følg vores valgdækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er meget skræmmende, hver gang nogen beskriver Trump som en superhelt i stil med Superman, Spiderman, Batman, Rambo og lignende figurer.
Hvis det virkelig er sådan, at den højreorienterede del, af den amerikanske befolkning, ser deres præsident som en helt fra et seriemagasin, så er der jo ikke noget at sige til, at befolkningen rives fra hinanden.
Den samme undren har jeg, når jeg ser Trump tilhængere stille sig op foran TV kameraer og give interviews, hvor de forsvarer Trump til "den yderste dag".
Jeg spørger mig selv: " Er det en optagelse til en Hollywood produktion det her?"
For 3-4 måneder siden ville jeg gerne sætte 1000 kr. på, at Trump skal ud af Det Hvide Hus efter denne periode - nu tror jeg kun, at jeg vil sætte én tyver.
Det vil være ubærligt hvis denne figur, skal hærge amerikansk politik og verdenspolitikken i 4 år mere.

Jane Jensen, Karsten Aaen, Ole Frank, Søren Dahl, Ole Svendsen, Ib Gram-Jensen, Niels Makholm, Ete Forchhammer , Lis Elmund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er virkelig som at se en kamp mellem det gode og det onde:
løgn vs sandhed
uansvarlighed vs ansvarlighed
den stærkes ret vs. hjælp til de mange
fornægtelse af videnskab vs tro på videnskab
Hensynsløshed vs. hjælpsomhed
Uhæmmet grådighed blandt de få vs. fordeling af goder til de mange
etc., etc., etc.

Lad os håbe at tilstrækkelig mange amerikanere "ser lyset" og vælger en vej der fører til en bedre verden.

4 år mere med Trump vil være en katastrofe. Ikke kun for USA, men for verden som helhed.

Jane Jensen, Ole Frank, Anker Heegaard og Søren Dahl anbefalede denne kommentar

Skræmmende læsning. Men jeg tvivler på, at Trump vil gå af efter anden præsidentperiode. Han ser jo sig selv som nationens redningsmand. Det samme gør hans tilhængere og han sidder fuldstændigt på det republikanske parti. Hans ven Putin har vist vejen til et livslangt præsidentskab, trods forfatningens oprindelige bestemmelser om begrænset funktionsperiode for præsidenten.

Trump vinder sandsynligvis, da Biden er en elendig modkandidat.
Det er virkeligt bekymrende, at Democraterne ikke har bedre at tilbyde.
Muligvis pga de fleste præsidenter genvælges. Sidst der ikke var genvalg var i 1993, hvor George Bush senior tabte til Bill Clinton. Jeg savner Bill Clinton.
Kom nu USA.

"Trumps usammenhængende markeringer har fået analytikere til at konkludere, at han slet ikke har en strategi. Men deri tager de fejl! Han har en strategi, men den går ud på kun at spille på følelser, og den virker som ren magi. Dens mål er at fremkalde en hel emotionel skala af frygt, depression, vrede mod ’falske amerikanere’, kærlighed til ’sande amerikanere’, men fremfor alt: næsegrus beundring for ham selv."

Biden's strategi ligner; kampagnerne mod Trump og referencen til Biden selv som den alfaderlige og rimelige statsmand tjener cirka samme formål - og Biden har, som Trump, heller ikke nogen klart defineret politik. De amerikanske vælgere har i store træk valget mellem pest eller kolera, som så ofte før.

Michael Friis, det var Clinton som for alvor satte skub i neoliberalismen i amerikansk politik - han jordede alle progressive principper som rådede da Jesse Jackson var i Demokraternes forgrund. Clinton nedlagde Glass-Steagal og banede dermed vej for finanskapitalismens ekstravagante kriseproduktioner, han lancerede diskursen om preemptive wars med bl.a. ulovlige angreb på Irak - som siden danne klangbund for Bush Jr.-administrationens katastrofekrige i 00'erne. Han bragte Wall Street et al. ind i Demokraternes ledelse, og han begik mened, misbrugte magt og kædes i dag sammen med netværket omkring Jeffrey Epstein.

Torbjørn Methmann, Trond Meiring og Michael Friis anbefalede denne kommentar