Læsetid: 8 min.

Thailands unge kæmper imod kongen, men også deres egne forældre for mere demokrati

Studenterledede demonstrationer for demokrati i Thailand har stået på nærmest dagligt i snart to måneder. Militærregeringen har dog med monarkiet i ryggen også store dele af befolkningens opbakning, hvilket skaber en generationskløft mellem de unge og deres forældre. Men en opblødning synes på vej
Hvis Thailand skal ændres i en mere demokratisk retning, skal en langt større del af den thailandske befolkning end blot de unge mobiliseres i kampen mod monarkiet, siger Alexander Horstmann, der er professor i Asienstudier ved Tallinn Universitet.

Hvis Thailand skal ændres i en mere demokratisk retning, skal en langt større del af den thailandske befolkning end blot de unge mobiliseres i kampen mod monarkiet, siger Alexander Horstmann, der er professor i Asienstudier ved Tallinn Universitet.

Lillian Suwanrumpha

16. september 2020

Når Ratmanee, der er thailænder og for tiden studerer i London, sidder ved middagsbordet hos sine forældre i Bangkok, taler hun ikke om sin politiske overbevisning.

Hendes forældre er tilhængere af monarkiet og dermed af militærregeringen. Ratmanee identificerer sig derimod med demokratibevægelsen, der næsten dagligt har demonstreret mod monarkiet og militærregeringen siden den 18. juli.

Titusinder af primært unge har været på gaden med krav om en ny forfatning, der gør op med kongens magt, opløsning af militærregeringen og ytringsfrihed, så de frit kan kritisere magthaverne.

»Mine forældre taler åbent om, at de bakker op om monarkiet og militærregeringen, og de prøver sågar at omvende mig. Jeg taler typisk udenom, for det er et betændt og konfliktfyldt emne i min familie,« siger Ratmanee og fortæller, at hun har deltaget i demonstrationer i London i solidaritet med de store demonstrationer i Bangkok. Ratmanee ønsker ikke at stå frem med sit fulde navn af frygt for de thailandske myndigheder.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Marie Vahl Hansen
David Zennaro og Marie Vahl Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Hendes forældre er tilhængere af monarkiet og dermed af militærregeringen"

Alle velstillede thaier er tilhænger af monarkiet og militærregimet. Dem med de gule T-shirts. Det beskytter deres velstand. Hver gang der kommer en regering med en lidt for socialdemokratisk indstilling, som forsøger at gøre liveforholdene mere tålelig for de fattigste i Thailand, det er så dem med de røde T-shirt, griber militæret ind og fjerner med våbenmagt regeringen.

De unge thaier kommer til at forandre Thailand.

Ligesom unge kommer til at forandre hele verden. Det gør de, fordi de bliver mere og mere ens verden over grundet deres online aktiviteter på de sociale medier, youtube m.m.. En aktivitet, som er godt på vej til at forme alle verdens unge i samme retning til en form for verdensomspændende fællesskab. En ung fra Danmark, som møder en ung fra Brassilien, Uganda, USA eller et andet land er med det samme på bølgelænge gennem deres fælles påvirkning og "opdragelse" gennem deres online aktiviteter.

Det er interessant at følge verdens unges indflydelse på udviklingen.