Læsetid: 9 min.

Jeg tog til containerhavnen i Antwerpen for at forstå globaliseringen

Kina og USA kæmper, og EU er ved at ændre sit syn på frihandel. Vi skal vænne os til en verden, hvor færre varer cirkulerer mindre frit. 90’erne er forbi. Globaliseringen er ikke ved at forsvinde, men den er under hastig forandring
I havnen i Antwerpen ankommer hvert år 14.000 skibe med 11 millioner containere, som bliver ført videre ud i verden på pram, tog, skib og lastbil via et blodbanenet af motorveje, jernbaner og olieledninger, der alle sammen mødes her i Europas næsttravleste havn efter Rotterdam.

I havnen i Antwerpen ankommer hvert år 14.000 skibe med 11 millioner containere, som bliver ført videre ud i verden på pram, tog, skib og lastbil via et blodbanenet af motorveje, jernbaner og olieledninger, der alle sammen mødes her i Europas næsttravleste havn efter Rotterdam.

Vincent Isore

18. september 2020

Vi står i en kølig glaselevator og glider lydløst mod toppen af den imposante Havenhuis-bygning, hvor Antwerpens havnemyndigheder har sit hovedkontor. Det er en klar dag, og jo højere vi kommer op, jo bedre kan vi overskue den enorme havn under os: Kranerne i horisonten, de hvide siloer med kunstgødning og benzin.

Langt borte, bag de dampende metalskorstene fra olieraffinaderierne, guider små lodsbåde de gigantiske containerskibe på plads ved kajen, hvor gaffeltrucks og robotarme myldrer omkring for at losse, sortere og laste. Containere af, containere på, døgnet rundt.

»Sådan ser globaliseringen altså ud,« siger jeg ud i luften, og den forsagte pressemedarbejder, som lige har hentet mig nede i receptionen, ser forvirret på mig.

»Tja, sådan kan man vel godt sige det,« siger han, mens dørene åbner sig til niende sal, og vi træder ud i et lyst åbent kontorlandskab med panoramaudsigt over havnen.

Hvis man gerne vil forstå globaliseringen, hvis man måske ligefrem vil se den med sine egne øjne, så er havnen i Antwerpen et godt sted at starte.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mikkel Lambert
  • Anders Graae
  • Torben K L Jensen
  • Claus Nielsen
  • Torben Lindegaard
  • Steen K Petersen
  • David Zennaro
Mikkel Lambert, Anders Graae, Torben K L Jensen, Claus Nielsen, Torben Lindegaard, Steen K Petersen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Internet og globalisering er hinandens forudsætninger og der er vel ingen der tænker på at nedlægge nettet ? Nej - vel. men nettet bliver brugt i teknologi-krigen mellem USA og Kina med den argumentation at alle komponenter og intellektuel ejendom der på nogen måde kan bruges i en cyberkrig ikke må sælges til en konkurrent (fjende) - i det hele taget det der i USA omtales som "afkopling" af Kina. Ønsketænkning fra Trump´s side.