Nyhed
Læsetid: 2 min.

Trods Trumps påstande er næsten alle Black Lives Matter-demonstrationer fredelige

I skarp kontrast til påstande fra højrefløjen har 93 procent af demonstrationerne ikke forvoldt skade på personer eller ejendomme
En rapport fra Armed Conflict Location and Event Data viser, at et overvældende flertal af de forskellige demonstrationer denne sommer i USA var fredelige, men derimod var der en foruroligende voldstendens fra både regeringsstyrkerne og ikkestatslige aktører.

En rapport fra Armed Conflict Location and Event Data viser, at et overvældende flertal af de forskellige demonstrationer denne sommer i USA var fredelige, men derimod var der en foruroligende voldstendens fra både regeringsstyrkerne og ikkestatslige aktører.

Michael M. Santiago

Udland
7. september 2020

Majoriteten af de tusindvis af demonstrationer for Black Lives Matter denne sommer har været fredelige. Mere end 93 procent af dem har ikke forvoldt skade på hverken personer eller ejendom. Det viser en ny rapport, som har kortlagt den politiske vold i USA.

Men den amerikanske regering har taget en »hårdhændet strategi« i brug mod demonstrationerne, og når myndighederne har været tilstede, har det ifølge rapporten oftest været med magtanvendelse.

Der har været en foruroligende voldstendens og bevæbnet intimidering af individuelle aktører, deriblandt snesevis af bilangreb mod demonstranter over hele landet.

Den nye data om protesterne og den amerikanske regerings modsvar kommer fra projektet Armed Conflict Location and Event Data (ACLED). Organisationen har sammen med Princeton University kortlagt uroligheder og politisk vold rundt omkring i verden.

Data fra ACLED bliver set som en troværdig kilde til information om dødstal i Yemen, regeringers drab på civile i Afrika og andre konflikter. I år lancerede organisationen en ny »USA-krise monitor« i bekymring over, at USA er i »forhøjet risiko for politisk vold og ustabilitet frem mod valget i 2020«.

Projektets resultater står i skarp kontrast til Trump-administrationens påstande om, at USA bliver overløbet af voldelige venstreorienterede demonstranter og »indenlandske terrorister«. Påstande, som også har cirkuleret i Fox News og andre højreorienterede medier.

»Der har været voldelige demonstrationer, og de har en tendens til at få meget mediedækning,« siger dr. Roudabeh Kishi, direktør for research og innovation i ACLED.

»Men hvis du ser på alle demonstrationerne, er de overvejende fredelige.«

Forskerne fra ACLED har fra primo maj til primo august dokumenteret 7.750 demonstrationer i forbindelse med Black Lives Matter-bevægelsen. 2.000 forskellige steder. Dertil kommer mere end 1.000 demonstrationer relateret til COVID-19. Af dem var mere end en tredjedel relateret til, at skolerne genåbnede, og de var alle fredelige ifølge rapporten.

Der var også minimum 70 dokumenterede demonstrationer mod COVID-19, hvor sundhedspersonale medvirkede, og mindst 37 demonstrationer handlede om den såkaldte udvisningskrise.

Et overvældende flertal af de forskellige protester var fredelige, men rapporten viste derimod, at der var en foruroligende voldstendens fra både regeringsstyrkerne og ikkestatslige aktører.

Myndighederne var mere tilbøjelige til at gribe ind over for Black Lives Matter-protester end andre demonstrationer, og også mere tilbøjelige til at bruge magtanvendelse såsom tåregas, gummikugler og peberspray eller ved at banke demonstranterne med knipler, fastslår forskerne.

Forskerne dokumenterede 392 hændelser denne sommer, hvor myndighederne brugt magtanvendelse over for Black Lives Matter-demonstranterne.

De journalister, som dækkede protesterne for Black Lives Matter, blev også mødt med vold af myndighederne i mindst 100 tilfælde i snesevis af stater. En journalist blev blind efter at være blevet ramt af en gummikugle i øjet, da journalisten dækkede protesterne mod drabet på George Floyd i Minneapolis.

Rapporten konkluderede, at de voldelige indgreb fra staten ikke gjorde protesterne mere fredelige. Specifikt i Portland, konkluderede rapporten, at indgreb fra føderale autoriteter »kun forværrede uroen«, da det samlede antal »voldelige demonstrationer« steg fra 53 procent til næsten 62 procent »efter føderale agenters tilstedeværelse under protesterne«.

Der er dokumenteret bevæbnede personer til minimum 50 demonstrationer denne sommer.

»Individuelle gerningspersoner – sommetider med relation til hadgrupper som KKK – står bag dusinvis af bilangreb rettet mod demonstrationer i hele landet,« skrev forskerne bag rapporten.

© The Guardian og Information
Oversat af Daniel Hovalt

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kristian Spangsbo

Løgnen er hans stærkeste våben...

Carsten Wienholtz, Gitte Loeyche, Hanne Ribens, Helle Walther, Jan Fritsbøger, erik pedersen, Steen K Petersen, Alvin Jensen, Ole Frank og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"The further a society drifts from the truth, the more it will hate those that speak it"

George Orwell

søren ploug, Gitte Loeyche, Claus Nielsen, Per Christiansen, Sven Elming, Niels østergård, Jan Fritsbøger, erik pedersen, Ruth Sørensen, Alvin Jensen, Ole Frank og Kristian Spangsbo anbefalede denne kommentar

Det er kun 7% af de mange, mange 1000 demonstrationer...
Men bliver 7% så ikke til mange? Og en "lang" nat ved Portland Courthouse, Regnes det som en?

JA. Lad os sige 7% er lavt... Men hvad er udfaldet for de KUN 7%, og hvad gør de af skadevirkninger? Især når det bliver "velsignet" af flere mainstream medierne og visse politikere.

For i USA kører der en mediekamp om de voldelige demonstrationer fra republikaners side versus de "mostly peaceful" fra demokraternes side. En youtubevideo med mange nyhedsklips, hvor de bruger ordet"Mostly Peaceful" som et mantra i kampen om vinklen. https://www.youtube.com/watch?v=5nTyCiZFztw

Vil man vide lidt hvad der sker når de "gode" 7% har været forbi ens butik..
https://medium.com/@mtracey/two-months-since-the-riots-and-still-no-nati...

Der foregår et magtspil mellem republikanerne og demokraterne i deres forsøg på at vinde denne propaganda kamp. Dette handler om kontrollen af vinklen, deres uenigheder i, hvordan man skal takler demonstranterne, og vejen fremad med de udfordringer, som landet står overfor..

Demonstranterne er et værktøj i valgkampen,
såsom at flere af (demokraterne) byer retsforfølger man ikke de voldelig demonstranter, men sluppet dem fri igen, således har de kunne ”hygge” sig igen næste aften igen, såsom i Portland med portland courthouse. eller "bare "Trumps modsvar med at sit "kald" til "law and order". som han kan bruger til at piske en stemning op med.

(Dette er på ingen måde alle BLM), men denne video siger lidt om den ekstreme stemning, der er i landet, omkring "Conformity" til ENS side.
- BLM mob forces DC restaurant patrons to raise fists in ‘black power’ salute
https://www.youtube.com/watch?v=prmL14ERKkQ

Dennis Sørensen, Claus Nielsen og Liv Pedersen anbefalede denne kommentar
Malou Lauridsen

Det her har kørt på The Guardian i flere dage, et godt tegn på at det er selektivt.

Hvor meget skade er der så på ejendom, demonstranter, moddemonstranter og politi når blm demonstrationer ikke er fredelige?

Det er ikke kun en Trump-ting. Både Berlingske Tom Jensen og Corydon har turneret med at vi er nødt til at se på de yderligtgående venstreorienteredes vold uden at nævne et eneste eksempel.

Her efter mordet på Floyd er det ikke så nemt at skyde skylden for afbrændinger på sorte eller BLM, så det er de venstreorienterede....eller Russia det fvcker med de BKM demonstranternes hjerner. Og Tom og Bjarne er de første til at informere dig. Man har vel en agenda......

Carsten Wienholtz, René Hansen, søren ploug, Ole Frank, P.G. Olsen, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Den største skade er hverken fra Trump eller fra Black Lives Matter. Den største skade på det amerikanske samfund er fra et nyhedsmsdie. Korpsånden i nyhedsbranchen er stærk, og tilbøjeligheden til at forsvare andre journalisters lemfældig omgang med samfundets normer stærk, lige så stærk som den positive opgave at afsløre andre personer og branchers misbrug.
Fox News er en katastrofe, og nyhedsverdenen burde ærligt analysere dette mediehus.

Carsten Wienholtz, Ole Frank, Mads Greve Haaning, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

det er vel mere end sandsynligt at højreorienterede ballademagere bevidst og rutinemæssigt infiltrerer venstrefløjens demonstrationer,
og udnytter dem til at lave ballade og hærværk og også til looting, og samtidig opnår at skade venstrefløjens image,
og selvfølgelig får dette også nogle reelle demonstranter til at medvirke i hærværket og tyverierne måske fordi de også har en vis hang til ballade,
og er man del af en flok vil man jo ofte følge andres eksempel, desværre også nogle gange dem med en uheldig agenda som i virkeligheden ødelægger demonstrationens gennemslagskraft,
og selvfølgelig vil højreorienterede medier og debattører udnytte dette maximalt.

Carsten Wienholtz, søren ploug, Gitte Loeyche, Hanne Ribens, Ole Frank, Eva Schwanenflügel og erik lund sørensen anbefalede denne kommentar
erik lund sørensen

Erik Lund
At de borgelige medier følger i hælene på foxs news, er ikke overraskende, men at DR også trasker bagefter er sørgeligt, i aftes var der et indslag, der var total af samme skuffe, hvor en forstads familie og Trump tilhængere var hovedvidnet. Der var intet fra de 90 % fredelige demoer. Kritisk journalistik findes ikke i DR. Nu også partsindlæg til fordel for højrefløjen.

Carsten Wienholtz, søren ploug, Ole Frank, Per Christiansen, Peter Knap og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@erik lund sørensen
Jeg tror, at en del medier slås med, at de er i deres ekkokamre.
Dog kan jeg ikke se, at venstrefløjen ikke selv skulle have dette problem.
Ses meget tydeligt i USA

"hvor en forstads familie og Trump tilhængere var hovedvidnet. Der var intet fra de 90 % fredelige demoer " De fleste artikler/programmer er vinklet efter, om man er for eller imod noget...
Dette har ikke noget med partifarve at gøre, men ja det kan og bør selvfølgelig gøres bedre.

For ville man vide noget, så skal man da søge begge sider, for der er mange gange, at jeg har oplevet, at den ene eller anden side har undladt noget, fordi det ikke har passet til historiens vinkel, og/eller læsers "ståsted".

Thomas Østergaard

Hvordan ser statistikken ud for "White Supremacy" demonstrationer?