Nyhed
Læsetid: 6 min.

Trump i Kenosha: Racisme i amerikansk politi skyldes ’brodne kar’

USA’s præsident stillede sig på politiets side, da han besøgte byen Kenosha i Wisconsin, som i sidste uge oplevede det seneste tilfælde af politivold mod sorte
De lokale myndigheder havde opfordret Trump til at blive væk fra Kenosha i Wisconsin, men det afholdt ikke præsidenten fra at møde op. Ledsaget af svært bevæbnede politistyrker besigtigede Trump en karré af udbrændte butikker, herunder en totalt nedbrændt møbelbutik.

De lokale myndigheder havde opfordret Trump til at blive væk fra Kenosha i Wisconsin, men det afholdt ikke præsidenten fra at møde op. Ledsaget af svært bevæbnede politistyrker besigtigede Trump en karré af udbrændte butikker, herunder en totalt nedbrændt møbelbutik.

Mandel Ngan

Udland
3. september 2020

WASHINGTON – Budskabet var ikke at hele landets splittelse, da præsident Donald Trump tirsdag kom på et kontroversielt besøg i Kenosha, Wisconsin, men derimod entydig opbakning til den amerikanske ordensmagt uden at imødekomme de protesterende borgerretsaktivister.

Ifølge Trump er de racistiske overgreb, som amerikanske politistyrker måtte begå, ikke af ’systemisk’ karakter, men må i stedet tilskrives »brodne kar«. Desuden sagde han, at »det tavse flertal« af borgere i Kenosha mere er optagede af lov og orden end af racisme.

Efter en lang sommer med civile uroligheder i USA er Kenosha blevet det seneste omdrejningspunkt. Det skete med en episode den 23. august, hvor Jacob Blake, en afroamerikansk mand, blev skudt syv gange i ryggen af politiet, da han forsøgte at sætte sig ind i sin bil.

Blake overlevede, men ifølge hans familie er han lammet fra taljen og ned. Nedskydningen blev videofilmet og delt på sociale medier, hvorefter tre nætters protestaktioner fulgte med over 30 ildspåsættelser. Volden kulminerede, da et 17-årigt medlem af en højreradikal milits skød og dræbte to demonstranter – en handling, som Trump har kaldt selvforsvar.

Siden er fulgt flere demonstrationer – nogle i sympati med politiet, andre i sympati med Blakes familie – men ifølge politiet fredeligt og uden yderligere alvorlig vandalisme.

Kritikere anklager Trump for med fuldt overlæg at udnytte dramatiske tv-billeder fra byen til at score politiske point i en valgkamp, hvor han er klart bagud i meningsmålingerne, i stedet for at forsøge at samle en tydeligt splittet nation.

Tirsdag holdt Blake-familien en sammenkomst for lokale borgere på stedet for skudepisoden med musik og opstillede borde, hvor folk kunne registrere sig som vælgere, blive klippet af en frisør, tage en coronatest og skrive hilsner til den hospitalsindlagte Blake.

Præsidenten var ikke inviteret, men hans bilkortege passerede samtidig flere grupper af demonstranter – både Trump-støtter og Black Lives Matter-demonstranter. Ledsaget af svært bevæbnede politistyrker kørte Trump omkring en karré af udbrændte butikker, herunder en totalt nedbrændt møbelbutik.

Med justitsminister William Barr og den fungerende sikkerhedsminister Chad Wolf ved sin side var Trump derefter vært for og hovedtaler ved et møde på et gymnasium med lokale ledere, erhvervsfolk, politifolk og præster. Bag podiet var fotoopslag, der dokumenterede den vandalisme, byen er blevet ramt af.

Brodne kar

»Vi er nødt til at fordømme den farlige retorik imod politiet,« sagde Trump. »Der kommer mere og mere af den, og det er uretfærdigt. Der kan være brodne kar, det ved alle godt, og dem vil systemet skride ind imod.«

Nogle politifolk »er ved at kvæles« under »et kæmpestort pres«, tilføjede han. »De har måske været 15 år i tjenesten uden at få anmærkninger, og pludselig står de i en situation, hvor de skal træffe en beslutning på en fjerdedel af et sekund. Og hvis de træffer den forkerte beslutning, er de enten døde eller havnet i store vanskeligheder.«

Trump undgik at genbruge det ordbillede, han mandag aften trak frem under et tv-interview, hvor han sammenlignede politiets ’kvælnings’-situationer med, når en golfspiller bukker under for pres og fejler sit afgørende slag.

Trump fortalte forsamlingen på mødet, at »voldspøbeler« i Kenosha har hærget og ødelagt 25 virksomheder, nedbrændt offentlige bygninger og kastet med mursten mod politibetjente. »Det er ikke fredelige protesthandlinger, men decideret terror på amerikansk jord,« sagde han.

Han lovede, at forbundsregeringen ville bevilge én million dollar til det lokale politi og næsten fire millioner dollar til de små virksomheder til finansiering af deres genopbygning samt yderligere 42 millioner dollar til at styrke den offentlige sikkerhed i hele staten.

Fredelige protester

En journalist bemærkede fra salen, at der også har været utallige fredelige protester, og spurgte Trump direkte, om han mener, at systemisk racisme er et problem i Amerika. Præsidenten gled af på spørgsmålet og svarede: »Du bliver med at skifte til det modsatte emne. Vi bør tale om den slags vold, vi har set i Portland og her og andre steder.«

»Der er en enorm vold. Du vil altid give den anden side skylden. ’Jamen, hvad mener du om dit og dat?’ Faktum er, at vi har set en enorm vold, og at vi vil lukke ned for den meget hurtigt, hvis vi får chancen,« sagde Trump.

»Jeg hører hele tiden om fredelige protester. Jeg hører det om det hele, og så kommer jeg til et område som dette og ser, at byen er brændt ned.«

Trump sagde, at han afslog at mødes med Blake-familien under besøget, fordi familien ønskede at have en advokat til stede. Da han blev spurgt, hvad han ville have sagt til familien, svarede han:

»Jeg synes, det er frygteligt for alle, der gennemgår sådan noget. Som I ved, er sagen ved at blive efterforsket. Det er en stor ting, der sker lige nu … og jeg håber, at de kommer frem til det rigtige svar.«

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Trump-udtalelser i Fox-interview vækker undren

Før sit aktuelle besøg i Kenosha, Wisconsin, lod præsident Donald Trump sig mandag aften interviewe af studieværten Laura Ingraham fra Fox News. En række af Trumps udtalelser under interviewet har vakt opsigt og er i flere amerikanske og internationale medier blevet omtalt som »bizarre« og »konspiratoriske«.

Her følger nogle af disse, udvalgt fra The Guardians sammendrag.

Biden og ’skyggefolket’

Under et udfald mod demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, som Trump kalder »en svag person«, der vil stå magtesløs over for de protestdemonstrationer mod racisme og politibrutalitet, der har ført til civil uro i amerikanske byer, siger Trump: »Jeg bryder mig ikke engang om at nævne Biden, for han kontrollerer ingenting. De kontrollerer ham.«

Ingraham beder om en præcisering: »Hvem tror du, trækker i Bidens tråde? Embedsmænd fra Obamas tid? (...) Det er folk, du aldrig har hørt om. Folk, som befinder sig i de mørke skygger,« svarer Trump.

»Vi havde nogle, som var på et fly fra en vis by her i weekenden,« siger han, »og på flyet var det næsten fuldt besat med banditter i de her sorte uniformer, sorte uniformer med udstyr og dit og dat. De er på et fly.«

Hvorhenne, vil Ingraham vide:

»Det fortæller jeg dig en anden gang,« sagde Trump. »Men de efterforsker det lige nu. De kom fra en vis by, og den her person var på vej til det republikanske nationalkonvent, og der var måske syv personer på flyet som den person. Så der var en masse mennesker på flyet, som var klar til at gøre stor skade (...) Alt det her sker,« siger Trump.

Politi som golfspillere

»Politiet er belejret,« lyder det fra Trump, da interviewet kommer ind på nedskydningen af den sorte Jacob Blake i Kenosha, Wisconsin, politidrab på andre sorte og protestaktioner.

»Politifolk kan gøre 10.000 gode ting, og det gør de, og så er der ét broddent kar – eller en, der går i panik, du ved. Går i panik. Som skyder fyren (Blake, red.) – skyder fyren i ryggen mange gange. Jeg mener, kunne man ikke have gjort noget andet? Kunne man ikke have taget ham i et greb? Er du med? Jeg mener, i mellemtiden kunne han have rakt ud efter et våben, og som du ved, kan det være en stor ting. Men de går i panik. Som i en golfturnering, hvor man misser et put på 3 fod (0,9 meter, red.)«

Ingraham undrer sig over præsidentens sammenligning.

»Du sammenligner ikke med golf,« siger hun, »for det er selvfølgelig sådan, medierne vil udlægge det.«

»Nej,« siger Trump. »Jeg siger, folk går i panik.«

Et hav af inkompetente

Senere spørger Ingraham, om ikke Trump bør overveje, hvordan han bedre kan appellere til kvindelige vælgere: »Lad os sige (...) at du har underskud af kvindelige vælgere, som i nogle tilfælde synes, at du er for aggressiv i din tone eller i dine tweets. Hvad vil du sige til dem om det, du vil gøre i anden periode?«

»Jeg er nødt til at være aggressiv,« svarer Trump. »For her står jeg ligesom i et hav af inkompetente mennesker, dumme mennesker og voldelige mennesker – meget voldelige mennesker.«

Af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her