»Det bliver verdens ottende vidunder,« proklamerede præsident Donald Trump om den taiwanesiske teknologivirksomhed Foxconns planer om at bygge en ny fabrik i svingstaten Wisconsin og skabe masser af nye arbejdspladser i industrien.
Ordene faldt under en ceremoni den 28. juni 2018 i byen Mount Pleasant. Trump stod med en guldlamineret spade i hånden. Han var omgivet af Wisconsins republikanske guvernør, Scott Walker, og daværende republikansk formand for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, samt bestyrelsesformand i Foxconn, Terry Gou.
Herefter stak præsidenten guldspaden i jorden som et symbol på, at alle industrijob mistet under tidligere præsidenter ville vende tilbage til USA i hans regeringstid.
I valgkampen i 2016 havde Trump lovet industriarbejderne at overtale amerikanske virksomheder til at flytte produktion placeret i Kina, Mexico og Sydøstasien gennem de seneste tre årtier tilbage til USA.
Og her var et soleklart eksempel. Foxconn – der blandt andet fremstiller produkter for Apple – stillede i udsigt at bygge en fabrik, der skulle fremstille LCD-skærme, i Wisconsin. Det ville skabe 13.000 nye arbejdspladser i byen Mount Pleasant, som de seneste årtier har set sine industrivirksomheder flygte til oversøiske lavtlønsområder.
Byens politikere var så begejstrede, at de tilbød Foxconn at betale for grunden – et beløb på 100 millioner dollar. Wisconsins daværende republikanske regering lovede endvidere den taiwanesiske industrikoncern skattelettelser til en værdi af fire milliarder dollar over 15 år.
»Det er en af de største handler i verdenshistorien,« kvidrede præsident Trump den dag i en tale krydret med overdrivelser.
Men nu, mere end to år senere, har Foxconn skruet projektet ned til ugenkendelighed. Et fundament til fabrikken er blevet støbt. Indtil videre er 600 medarbejdere blevet ansat i Foxconns filialer i andre byer i Wisconsin.
Men ifølge den lokale presse har koncernen udsendt modstridende signaler om sine intentioner. Den skulle hemmeligholde sine planer af frygt for at blive pryglet på Trumps twitterkonto, hvis det kommer frem, at projektet vil kaste betydeligt færre arbejdspladser af sig end stillet i udsigt i 2018.
Vælgerne foretrækker Trump
Historien er ikke forbigået arbejdervælgeres opmærksomhed i Wisconsin – en delstat, som indtil Trump slog Hillary Clinton i 2016 med en margin på 3,6 procentpoint, havde været demokratisk siden 1988. I fokusgrupper med vælgere bliver Trumps og Foxconns brudte løfte nævnt, og Joe Biden har da også ligget i spidsen i Wisconsin siden den 1. april. Fra den 1. juli og frem til sidste uge har hans føring på syv procentpoint ikke rokket sig en tøddel.
Man skulle tro, at Trumps brudte løfte til industriarbejdere ville give Biden en kærkommen lejlighed til at kritisere præsidenten. Men i en tale i Manitowoc, Milwaukee, tirsdag kom han ikke ind på Foxconns og Trumps uindfriede løfter. Biden undlod endda at nævne sin plan om at yde skattelettelser til amerikanske virksomheder, der vælger at flytte en del af deres produktion hjem til USA.
I stedet lovede Biden, at forbundsstatens årlige indkøb af produkter til en værdi af 60 milliarder dollar vil bestå af varer »made in America«.
»Aluminium til vores infrastruktur bliver amerikansk. Vindkraft, solpaneler og vandkraft bliver amerikansk. Forbundsstatens bilpark skal udskiftes til amerikanske elbiler,« sagde Biden.
Den demokratiske præsidentkandidat har ellers fremsat et ambitiøst økonomisk program for sin regering. Men det er ikke et emne, som fylder meget i hans valgtaler på zoom eller under nylige rejser til de tre svingstater i Midtvesten, Michigan, Pennsylvania og Wisconsin, der sikrede Trump sejren i 2016. Delstater, som Biden partout skal vinde i 2020 for at være sikker på at blive USA’s næste præsident.
En mulig forklaring på Bidens nedtoning af sin økonomiske politik er meningsmålinger, hvori de fleste vælgere siger, de foretrækker, at Trump styrer USA’s økonomi. På alle andre vigtige områder som håndtering af pandemien, racerelationer, pensions- og sundhedspolitik og endda opretholdelse af lov og orden scorer Biden bedre end præsidenten.
Der er altså opstået den paradoksale situation, at Biden ligger solidt i spidsen i meningsmålingerne, men når det kommer til det normalt vigtigste emne i et præsidentvalg – styringen af USA’s økonomi – halter han bagefter præsidenten.
Dette paradoks fremstår endnu mere tydeligt i lyset af, at USA befinder sig i en økonomisk recession, som delvist kan tilskrives Trumps kaotiske håndtering af coronakrisen. Hvorfor får præsidenten så alligevel et bedre skudsmål fra over halvdelen af vælgerne?
Wall Street trivedes
Den progressive amerikanske økonom Dean Baker, medgrundlægger af tænketanken Center for Economic and Policy Research i Washington, D.C., mener, det ukuelige aktiemarked er en forklaring.
»Mange vælgere tager de voksende aktiekurser som et signal om, at økonomien er inde i et opsving, selv om børsen på Wall Street mere er en målestok for virksomhedernes profit,« siger Baker.
Der er andre forklaringer på, at et flertal af vælgerne foretrækker Trumps økonomiske politik.
Inden coronapandemien tvang USA til at lukke ned i marts og april, lå den officielle ledighed på et rekordlavt niveau; 3,5 procent. Der var akut mangel på arbejdskraft i nogle sektorer, hvilket gav udslag i moderate lønstigninger. Relativt få amerikanere følte sig usikre på deres økonomiske fremtid. Mange havde glemt, at opsvinget var begyndt under Obama i 2010.
»Folk forbinder den lave ledighed med Trumps politik, selv om arbejdsløsheden var faldet gradvist i præsident Barack Obamas regeringstid og blot fortsatte sin nedadgående tendens fra 2017 til begyndelsen af 2020,« fremhæver Baker.
Trumps og republikanernes skattereform fra 2017 har også været populær, selv om den primært beriger familier med en årsindkomst over 400.000 dollar.
»Jeg tror, at man i middelklassen husker, at de efter skat pludselig står med 500 dollar ekstra i lommen,« mener Dean Baker.
I Wisconsin og andre industristater i Midtvesten er det imidlertid et åbent spørgsmål, hvorvidt Trump denne gang kan trække så mange arbejdervælgere over i sin fold som i 2016.
Et år inde i sin første embedsperiode tog præsidenten en skæbnesvanger beslutning, som nu, tre år senere, kan blive årsagen til hans fald. Formålet med at pålægge straftold først på importeret stål og aluminium og senere på praktisk talt alle varer importeret fra Kina var at gøre det mere attraktivt for amerikanske virksomheder med produktion i udlandet at vende hjem.
Umiddelbart lyder ideen logisk nok. Jo højere straftold, USA pålægger varer produceret af amerikanske virksomheder i Kina, desto større er chancen for, at de finder det billigere at fremstille dem i USA.
Fejlslagen handelspolitik
Men det er lige præcist, hvad der ikke er sket, siger Brad Setser, seniorstipendiat i Det Udenrigspolitiske Råd i New York med speciale i international handel og tidligere rådgiver i USA’s finans- og økonomiministerium under Obama.
»Af de tilgængelige data kan der intet bevis findes for, at Trumps handelskrig mod Kina har haft den ønskede effekt; at bringe arbejdspladser tilbage til USA. Inden coronakrisen kan man højst tale om et beskedent skifte fra Kina til Sydøstasien og Taiwan,« siger Setser.
Og muligheden for, at den høje straftold på længere sigt vil lokke nogle virksomheder hjem, er tilmed blevet formindsket af Trumps og præsident Xi Jinpings beslutning i januar om at begrænse straftold til halvdelen af værdien af de to landes samhandel.
I virkeligheden, påpeger Brad Setser, er kun 25 procent af varer importeret fra Kina i dag pålagt den højeste toldsats. Den anden fjerdedel udsættes for en »beskeden« straftold.
Alt i alt viser de økonomiske tal fra industristaterne i Midtvesten, der er så vigtige for Trumps genvalg, at handelskrigen kombineret med nedlukningen under coronapandemien sidste forår har været et kæmpe tilbageslag for industrierhvervet. I 2020 er beskæftigelsen i sektoren lavere end i 2017.
Trump havde et andet formål med sin handelskrig: Han ville skabe balance i samhandlen mellem USA og Kina. Straftolden skulle formindske USA’s kæmpe handelsunderskud. Men heller ikke her er tingene gået efter planen, bemærker økonomen Brad Setser.
»Alt tyder på, at når handelstallene for august bliver offentliggjort, vil USA’s underskud over for Kina være tilbage på samme niveau som i 2019.«
Ikke nok med det. Rent faktisk har Trumps skattereform fra 2017 gjort det mere profitabelt for amerikanskejede farmaceutiske selskaber at flytte en del af deres produktion til Irland og Schweiz, fortæller Setser. Historien kan altså ende med, at der under Trump er blevet flyttet job til udlandet.
Biden foreslår i sit økonomiske program at stille amerikanske virksomheder betydelige skattelettelser i udsigt, hvis de vælger at flytte deres produktion tilbage til USA. Men når det kommer til stykket, nævner demokraten sjældent forslaget i sine valgtaler.
Og ideen virker da også som lidt af en blindgyde for økonom Dean Baker, der var en af de ganske få amerikanske økonomer, som forudså boligboblen og finanskrisen i 2007-08.
»I mine øjne vil Bidens forslag om at trække job tilbage til USA ikke virke. Det er tom snak fra en politiker. Sandheden er, at de arbejdspladser aldrig vender hjem. Hvis nogle af dem gør det, vil de i alle tilfælde ikke være lønnet nær så godt som i gamle dage,« mener Baker.
»I dag giver nye job i industrien ikke mere i løn end en stilling i varehuset Walmart. Så fortæl mig, hvad der er så attraktivt ved at arbejde i en fabrik.«
Infrastrukturplanen glemt
Men måske det største svigt i Trumps økonomiske politik – der virkelig kan skade ham i valgdysten med Biden – er hans uindfriede løfte om at iværksætte et infrastrukturprojekt. Det kunne have skabt titusinder af stillinger i bygge- og transporterhvervet, for ikke at nævne beton- og stålindustrien.
»Fra et valgpolitisk synspunkt er det uforståeligt, at Trump prioriterede en skattereform, der primært gavnede velhaverne, frem for at satse på et kæmpe nationalt byggeprojekt i de to første regeringsår, hvor han rådede over flertal i begge Kongressens kamre,« siger Baker.
Ikke overraskende er offentlige investeringer i klimabeskyttende infrastrukturprojekter et hovedpunkt i Bidens økonomiske program – en plan, han efter alt at dømme vil satse på i sit første regeringsår.
Lige så uforklarlig som Trumps manglende satsning gennem de seneste fire år på at skaffe flere og ordentlige job til vælgere blandt industriarbejderne er det, at han har valgt at lade selv samme vælgere gå uden arbejdsløshedsstøtte på 600 dollar om ugen fra den 1. august og frem til valgdagen den 3. november.
Siden juni har demokrater og republikanere i Kongressen ikke kunnet blive enige om at vedtage en hjælpepakke til de amerikanske lønmodtagere, der vil bygge bro fra den 1. august indtil den dato næste år, hvor flokimmunitet håbes opnået i USA ved hjælp af en vaccine mod COVID-19.
30 millioner amerikanere må i dag leve af en arbejdsløshedsstøtte fra deres delstat, som ikke engang dækker deres faste udgifter. Det er ikke alene en politisk akilleshæl for Trump. Det betyder også færre penge på hånden til forbrug.
»Hvis vi bliver ramt af en anden coronabølge, og hjælpepakken stadig udebliver, står vi over for en økonomisk katastrofe,« forudser Brad Setser. »Det må ikke ske.«
Præsidentvalg 2020 – kampen om USA
Én ting er republikanerne og demokraterne enige om. Præsidentvalget 2020 handler om to radikalt forskellige opfattelser af Amerika.
Og valget vindes af dem, der kan gøre deres vælgere så bange for enten trumpismen eller den radikale venstrefløj, at de stemmer den 3. november. Biden fører i målingerne, men Trump er blevet undervurderet før. Spørgsmålet er, om han kan overraske igen.
Men præsidentvalget er ikke kun meningsmålinger og kapløb om magten. Følg vores valgdækning her.
Seneste artikler
Republikanerne skal vælge mellem Donald Trump og USA’s forfatning
6. januar 2021Indtil for nylig holdt Trump de republikanske lovgivere i en skruestik. Det er ikke længere tilfældet. Jo mere ekstreme hans grundløse påstande om valgfusk bliver, desto flere republikanere undsiger den afgående præsidenten. Resultatet er et dybt splittet parti»Fra nu af må alle kysse ringen«: Trump tabte valget, men fuldendte den ’fjendtlige overtagelse’ af partiet
28. november 2020I 2016 talte ledende republikanere åbent om Donald Trump som en plage, der skulle bekæmpes med alle midler. I dag står han som partiets uanfægtede leder, som ingen vover at sige imod. Hvordan gik det til?Georgias kvinder kan afgøre Amerikas skæbne
18. november 2020For første gang siden 1996 har Georgia valgt en demokratisk præsident, og til januar vil sydstaten afgøre magtfordelingen i det amerikanske senat. En historisk kamp – som delstatens kvinder og minoriteter har afgørende betydning for. Information har mødt nogle af dem
Man skal dog ikke forvente at Trumps kernevælgere lader manglen på arbejdspladser gå dem på. For dem er Biden en vaskeægte "kommunist" (altså en person som måske vil sætte skatten for de rigeste marginalt op, og måske overveje at sige at han vil gøre lidt mere for klimaindsatsen).
I USA er de ekstreme fløje en Republikansk højrefløj, men en Demokratisk ekstrem centrum-venstre fløj. Dem med holdninger der svarer til SF, eller bare Mette Frederiksens, er så "radikale" i amerikansk politik, at de for det meste kun kigger på fra sidelinjen i amerikansk politik. Og debatten i blandt dem, foregår mest at "venstrefløjen" kalder højrefløjen det værste de ved - socialist/kommunist/Marxist (sidstnævnte er de "kloge" højreorienterede), mens venstrefløjen foretrækker "racist". De har begge deres definitioner på ordene, men de bliver bare mere og mere brede og løse som årene går og er gået. Det er blevet ord de bare kalder hinanden, ord der betyder "det værste man kan være".
Mig bekendt afspejler stigningerne på Wall Street ikke virksomhedernes profit, men massive opkøb fra Centralbanken
Tak for en artikel der ENDELIG handler om resultater af Trumps (manglende) politik og ikke om hans person. Det er mig en gåde, at så få artikler handler om Trump-regeringens politiske resultater. Det er resultaterne, der alt andet lige (hvilket det langt fra er) i min optik har størst betydning for, om Trump bliver genvalgt.
Allerede i begyndelsen af Trumps valgperiode undrede det mig, at det store dyr i åbenbaringen, infrastrukturprojektet, slet ikke blev prioriteret.
Foruden at skabe en masse jobs, er det i forvejen et område, der alt for længe har været fuldkommen tilsidesat.
At arbejdsløshedsunderstøttelsen nu også udebliver kan blive strået, der knækker kamelens ryg.
Han lovede det samme som præsident Obama lovede så vidt jeg husker.
Det er yderst relevant at få belyst hvad der realpolitisk er sket mens Trump-administrationen har siddet ved magten, og tydeligt er det at hovedparten af Trumps valgløfter er brudt.
Ligeledes er det yderst relevant at det bliver belyst at Obama-administrationen realpolitisk brød hovedparten af Obamas valgløfter, hvilket var en væsentlig årsag til at Trump vandt præsidentvalget i 2016.
Republikanerne støtter kun Trump så længe han underskriver det de siger - så det er republikanerne der styrer Trump og ikke omvendt og historien om Trump´s intentioner i de første to år kan meget vel være sande men kunne ikke gennemføres fordi rep. var i mod. Den rigtige grå eminence er i mine øjne Mitch McDonnell - senatets leder.
Det viser sig ved at præsidenten næsten udenlukkende regerer ved dekreter,uden om kongressen.
Artiklerne og debatten om den amerikanske præsidents personlighed er relevante af mange grunde. Den første er den enorme magt, der er knyttet til embedet, den anden er det, som det fortæller os om vælgere og om USAs demokrati. Trump har faktisk aldrig haft en tilslutning fra 50% eller derover blandt vælgerne, og han er med en vælgergunst på 42-43% stadig bagud.
Biden fører aktuelt med ca. 7%. Det har siden pandemiens udbrud nogle gange været lidt mindre og på trods af den håbløse håndtering andre gange lidt mere. Samme beherskede virkning har konflikter på borgerrettighedsområdet haft. Hans handelskrig med Kina og hans udnævnelse af en 3. højesteretsdommer har ikke hjulpet ham. At dømme efter graferne over vælgerudviklingen siden februar, så vejer vægtskålen i øjeblikket til fordel for Biden, fordi han i nogle stater, som bl.a. tæller North Caroline på Østkysten og Arizona ved den mexikanske grænse, netop har en lille overvægt. Sidstnævnte stat havde i mange år John McCain som senator, og det er kort fortalt en familie, som Trump gennem personlige fornærmelser ligger i konflikt med.
Amerikanske kommentatorer ser små muligheder for, at præsidenten kan ændre på billedet, og det er glædeligt.
Ved sidste valg, så vi nærmest alle journalister tage fejl. I min optik, fordi det er sjovere at vlre journalist fra en lattecafe, end fra en arbejderbenzintank. Jeg var i USA forud for sidste valg. Alle journalister var enige om at Hillery ville vinde. Hver gang jeg spurgte nogen udenfor downtown, svarede de ikke det etablerede.
Der var vist nogle mio. flere stemmer på Hillery end på Trump. Såeee...
Noget skal man jo tro på når selv Gud ikke slår til. Og efter Gud kommer den stærke mand.
"»Fra et valgpolitisk synspunkt er det uforståeligt, at Trump prioriterede en skattereform, der primært gavnede velhaverne, frem for at satse på et kæmpe nationalt byggeprojekt i de to første regeringsår, hvor han rådede over flertal i begge Kongressens kamre,« siger Baker."
Dette er uforståeligt, hvis man tror på, at Trump forsøger at gøre, hvad der er bedst for USA.
Hvis man derimod erkender, at Trump er en nacissistisk psykopat, som udelukkende er motiveret af egeninteresse og et sygeligt behov for anderkendelse og tilbedelse, giver det god mening at han giver velhavere = dvs. sig selv - en kæmpe skattelettelse på bekostning af, hvad der er til landets bedste.
Trump er totalt inkompetent på næsten alle områder. Han forkludrer alt han rører ved, og når det så går galt - på grund er Trumps uduelighed - har han meget travlt med af finde syndebukke, som kan få skylden for de problemer Trump selv har skabt.
Det eneste Trump er god til er branding af sig selv. Det er han desværre alt for god til - velvilligt hjulpet af Fox and Friends/Rupert Murdoch og Putin.
At Trumps branding af sig selv baserer sig på løgn og bedrag er ikke noget problem for Trump.
Men det er et kæmpe problem for USA og de demokratiske lande i verden, hvis Trump får svindlet sig til 4 år mere i Det Hvide Hus - velvilligt hjulpet af Rusland og et ryggesløst republikansk parti i USA.
At Putin ihærdigt forsøger at hjælpe Trump til 4 år mere i Det Hvide Hus er indlysende: Putin er super godt begavet og kan se, at intet kan skade USA og Vesten mere end yderligere 4 års mareridt med Trump som præsident.
@Svendsen,
vi kommer nok til at dele vesten lidt op. Et genvalg af Trump vil være en fordel for Johnson, i hvert fald i første omgang, for UK har i den grad brug for en ny handelsaftale med USA og venner i det hele taget. Det land, som til gengæld nok vil profitere mest af Trumps afgang, er Tyskland. Der er jo næsten ingen ende på uenighederne, men det som undrer tyskerne mest er sikkerhedspolitikken under Trump. Det spiller til gengæld ingen rolle überhaupt for de amerikanske vælgere.
Trump havde en stor infrastrukturplan, ja :) - og den god og dejlig - og rigtig :) for USA...
Problemet, eller udfordringen, om I vil, er at republikanerne er så republikanske ærke-konservative, at de ikke engang kan stemme for en plan for den amerikanske infrastruktur,. der bruge føderale, altså forbundspenge (statslige) på at renovere broer, veje, lave omkørsler, rundkørsler, få gjort bl.a. toge og busser i USA bedre også - så når Baker siger det her:
"Men måske det største svigt i Trumps økonomiske politik – der virkelig kan skade ham i valgdysten med Biden – er hans uindfriede løfte om at iværksætte et infrastrukturprojekt. Det kunne have skabt titusinder af stillinger i bygge- og transporterhvervet, for ikke at nævne beton- og stålindustrien."
så handler det om at republikanerne ikke vil bruge så meget som en cent! fra forbundsregeringens pengekasse! på at opgradere vejnettet, renovere broer - også selvom det kan komme det amerikanske erhvervsliv til gode! - der er eksempler på, at lastbiler må køre omveje på flere kilometer, og flere timer, fordi der kun er en smal bro, der hvor det ville være naturligt at lastbiler kører over en flod f.eks.
Mht. økonomien generelt, så tænker folk, de fleste altså ikke sådan, som Baker gør - de fleste folk tænker, fedt, jeg har fået 600 US dollars mere om måneden til mig selv; man skal heller ikke være bleg for at indrømme, at nogle af de skattelettelser Trump gav til personer, der ejer virksomheder mv. i USA er gået til at investere i virksomheden, fabrikken, mv. Og at det har betydet, at nogle flere er kommet i arbejde :) som ellers ikke ville have været kommet i arbejde :)
Jørn Pedersen.
“Der var vist nogle mio. flere stemmer på Hillery end på Trump. Såeee...“
Ja det skorter ikke på folk her til lands der er forblændet af the popular vote men nu ved alle der opstiller i USA godt at man har det system for at undgå at de små stater bliver bulldozet af store befolkningsrige kyststater. Det kan i øvrigt tilføjes at mange i de “sikre” stater slet ikke gider stemme fordi de ved hvilken ved deres stat og kreds går uanset hvad så der er ingen garanti for hvad resultatet havde været i et andet system.
Hvis de skatteoplysninger er korrekte, og den må man formode, så er Trump så langt ude, at det er kriminelt.
@Helle Walther: You are so right: LOCK HIM UP ! ;)
Hvad nu, hvis Trump bliver genvalgt og han tager USA ud af Nato?
Det ville stille Europa i en helt ny situation og lægge et helt nyt ansvar på Tyskland. Hvad ville Danmark gøre, hvis dobbeltkonstruktionen Europa (handel) / USA (forsvar) går i opløsning?
Den antagelig lykkeligste periode i tysk politik, - de sidste tredive år, ville være endegyldigt forbi, men det meste af Europa ville stå foran en nykonstruktion samtidigt med at den grønne omstilling skal gennemføres.
Læs Timothy Garton Ash kommentar her:
https://www.theguardian.com/world/commentisfree/2020/sep/28/reunificatio...
@Gert Romme
John Bolton har sagt, at Trump kunne finde på det. Det forstår jeg sådan, at præsidenten har talt om det i Boltons nærvær.
Selvfølgelig er det spekulativt, men som du peger på, så kunne usikkerheden om den amerikanske Nato-politik opstå ved at USA trækker alle tropper ud af Tyskland, og laver bilaterale aftaler med østeuropæiske lande osv.
Mikkel Vedby Rasmussen (var det vist) som prognosticerede, at det danske forsvarsforbehold vil komme på bordet, når der er en krisekulisse. Det forhindrer ikke det miljøet for sikkerhedspolitik i at tænke sig om forinden, og jeg kan garantere for, at det også finder sted i Tyskland og Frankrig. (Så gad man godt høre, hvad rådgiverne siger til Johnson!)
Der er langt i mellem de europæere, som ønsker Trump genvalgt.