Feature
Læsetid: 11 min.

Har Trump tænkt sig at anerkende et nederlag? Valgets troværdighed er et åbent spørgsmål

I en tale på valgnatten den 3. november gjorde Donald Trump det, mange frygtede: Han udråbte sig selv som valgets vinder, inden alle stemmer var talt op, og anklagede i samme åndedrag sine modstandere for valgfusk. Op til valget talte vi med en række eksperter om risikoen for, at netop dette ville ske
Støtter af præsident Donald Trump i Wittman Airport i Wisconsin.

Støtter af præsident Donald Trump i Wittman Airport i Wisconsin.

Evan Vucci

Udland
5. september 2020

Forestil dig, at det er lørdag den 6. november. Tre dage forinden, på selve valgnatten, lignede det en jordskredssejr til Donald Trump. Aftenen igennem trillede stemmerne fra valgstederne, ind på tv-skærmen og videre ud til amerikanerne. Først Michigan, så Ohio, så North Carolina. Lidt i midnat, da Fox News rapporterede et forspring på 12 procentpoint i Pennsylvania, kunne præsidenten ikke mere. Han gik ud til sine hujende tilhængere og sagde: »Four more years, four more beautiful years.«

Men på grund af pandemien havde ekstraordinært mange amerikanere brevstemt, og som de blev talt op de følgende dage, begyndte billedet at ændre sig til Joe Bidens fordel. Alt imens pumpede Donald Trumps tweets ud: Det er et »røveri«, og brevstemmerne er et »HOAX«, og resultatet fra valgnatten må stå fast. Nu, den 6. november, hvor optællingen er ved at være slut, og Joe Biden ser ud til at have vundet med det yderste af neglene og nogle få tusind stemmer i Wisconsin, nægter præsidenten at gå af. Republikanernes advokater er allerede gået i gang, Trumps støtter er på vej på gaden, og ingen ved, hvad der er op og ned i Amerika.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg vil kaste mig på en landmine. For Jeg ved, at dette er "lidt" FY FY at sige...
Men med denne modstand (resistance) imod Trump, så er der stor sandsynlighed for snyd... (I krig gælder alle kneb)

Ser man på, hvor mange problemer og snyd, der har været med brevstemmer... (Google er din ven). Så er der en del problemer i vente, hvis brevstemmer bliver tilladt i stor skala, som demokraterne vil have.

For tilliden til, at et valg går retmæssige for sig, er alfa omega.
Lige meget hvilken side man er på, skulle man ellers tro. Men desværre virker demokraterne lidt ligeglade med dette.. Magt og modstand frem for alt. (og Nej Trump er ikke en good guy!)

Igen tillid til et valg, er alfa omega.

For i et ok stykke tid har man kørt vinklen, at Trump ville stjæle valget (fear mongering) fra flere mediers side af. Hvad er begrundelsen for dette? At han er en bad guy(kliks)? Det er ikke grund nok for at komme med sådan en slem vinkel (Igen fear mongering). ELLER/OG vil de plante et frø i folks bevidsthed, for at opildne til modstan, "Når" han vinder.

Der er flere sider til sagen
Democrats Issue Veiled Threat, Vote For Joe Biden Or Cities Burn, Say They Will NOT Concede To Trum https://www.youtube.com/watch?v=Be60iWavSek

WARGAMES
Demokrater har holder nogle Wargames imod Trump (om valget)
There were 67 players – many of them high-profile critics of President Donald Trump – including law professors, retired military officers, former senior U.S. officials, political strategists and attorneys https://eu.usatoday.com/story/news/politics/elections/2020/08/06/electio...

Men lige meget, hvem der vinder, er der problemer forude, sådan som landet er splittet. Og så det store spørgsmål, vil medierne jage kliks og partikamp eller være med til at skabe sammenhold?

En næsten uhyggelig gentagelse af beskrivelsen af Bill Barr:
"Professoren kender faktisk den nye, republikanske postchef DeJoy personligt. Han bor i nærheden, de anbefaler hinanden bøger, når de mødes, og Kelley har svært ved at forestille sig, at han skulle være centrum i et komplot om at forhindre millioner amerikanere i at deltage i valget."

Torben Arendal, Torben K L Jensen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

På en måde kan man vel sige at præsidenten er nødt til at anerkende resultatet, i og med at han har haft magten i fire år til at sikre et fornuftigt valgsystem. Hvis det fejler, er det såldes hans kontor der fejler. Eller hvad?

Arne Albatros Olsen, Mogens Holme, Dennis Tomsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

@Søren Kristensen
Der forgå en magtkamp om valgsystemet, mellem demokrater og republikaner
og jeg Tro ikke om Thump har magt til at bestemme valgsystemet. Og så må du lige huske på at covid 19, også spille meget ind i rodet(magt kampen).

Nogle af de ting de kæmp om, for at rykker systemmet i deres favør. Brevstemmer, voter ID, at illegale flygtninge skal have stemme ret. Men også bare deres rodet valgsystem(valgkreds og
valgmænd) som de vil lave om. Så de kan beholde eller få magten.

illegale flygtninge skal have stemme ret
https://finance.townhall.com/columnists/frankvernuccio/2019/09/11/shocke...

Igen tillid til et valg, er alfa omega.
At se demokrater og republikaner kæmpe på denne måde om magte, gør ondt. For det er folket der må betale priser og et land der bliver splittet. Men alt for magte ikk!!

Henrik Røngaard Bentzen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Måske det sidste valg i det vi kender som det nuværende USA.
For efter "valget" vil alt være forandret !

Torben Arendal, Mogens Holme og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Trump skal vel som alle andre rette sig efter den amerikanske forfatning, og taber han valget, skal han gå af, sådan er spillereglerne. Snyd, nej det tror jeg ikke på. Han vil råbe og skryde og te sig, men i sidste ende, vil han rette sig efter resultatet.Og ellers må man jo fortælle ham, løbet er kørt.

Malou Lauridsen

Vi har jo haft noget lignende det tænkte eksempel med Bush/Gore og der blev det afgjort af dommerne. Om kendelsen var rigtig kan bestemt debatteres men et statskup i traditionel forstand var det ikke.

Den mulighed har Trump slet ikke. Der er ingen tegn på at magtpersoner eller generaler har tænkt sig at holde ham på posten uagtet resultatet.

Det er og bliver et scenarie der lever på The Guardian, CNN og Information, primært drevet af Trumps kryptiske svar når en progressiv journalist har spurgt om han accepterer valgresultatet til november.

Han trolder rundt fordi han VED at Sindberg og Thorup reagere med omgående forargelse.

@Malou Lauridsen

Det er korrekt at spidserne i det amerikanske "forsvar" for nylig udtalte at de ikke ville være dem som bar Trump skrigende ud af det Hvide Hus, hvis han nægtede at forlade det efter et valgnederlag. Imidlertid siger det også to andre ting: Det er absolut en sandsynlig udvikling, og i så fald er det måske ikke helt dumt at have forberedt sig på hvad man så vil gøre.

Torben K L Jensen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Malou Lauridsen

Mark Milley har sagt at han tror på et apolitisk militær i USA og derfor ikke vil blande sig i valget, hvilket jo også er korrekt da det er domstolenes plads at dømme i en strid.

Omvendt vil The Guardian og Joe Biden derimod gerne benytte sig af militæret til at fjerne Trump.

https://www.theguardian.com/us-news/2020/jun/11/joe-biden-donald-trump-m...

@Jens Jensen

Touché! :)

Torben K L Jensen

Mon nok ikke det bliver Secret Service - dem der beskytter præsidenten i det hvide hus - der eskorterer ham ud af det hvide hus i sidste ende. At det kommer til at ske forkommer ret usandsynligt.

Ville Trump prøve at overtage/holde på magten? det skal jeg ikke kunne sige. MEN hvordan skal man forholde sig til dette, som præsident (Trump eller ej)?

For tilliden til, at et valg går retmæssige for sig, er alfa omega. Og man, som præsident, bør og skal forsvare dette.

1 in 5 mail ballots rejected in botched NYC primary
New York City expanded mail-in voting, but rejected 84,000 ballots in June
https://www.nbcnews.com/politics/elections/one-five-mail-ballots-rejecte...

Hvordan kan man havde tillid til brevstemmer og systemet med dette? Og hvad har det af betydning, for hvem og hvordan man KAN "stjæle" et valg. For der er et "par" steder, hvor der ikke skal mange stemmer til for, at det svinger den ene eller den anden vej.

For til det, som jeg linket længere oppe(Wargames). Hvor selv demokraterne lave et statskup i deres spil. Så det er ikke "kun" Trump, der vil havde magten.

Et klip, der viser nogle af de problemer, der er forbundet med brevstemmer.

CNN. Barr interview gets tens when pressed on mail-in voting
https://www.youtube.com/watch?v=dC6PxLJ3dDU

Til artiklerne: At man så køre vinkle, at USA præsident ikke skal forholde sig til dette, er svært for mig at forstå. Men ja absolut Thump kan bruge dette som undskyld/grund, berettiget eller ej.

Men når man ikke vil forholde sig til disse problemer med brevstemmer, så åbner man en dør for misbruge af situationen. Fra begge sider.

Tilliden til, at et valg går retmæssige for sig, er alfa omega.

Carsten Svendsen

Her er en meget omhyggelig/uhyggelig redegørelse for hvordan Donald Trump kan tabe "valget" og blive som Præsident. Den skyder også påstanden om USA, som demokrati betragtet i sænk.
https://edition.cnn.com/videos/politics/2020/09/27/fareeds-take-republic...

Kan man godt forestille sig, at stater, f.eks. Californien, bare melder sig ud af Unionen (USA), hvis det bliver for meget med en Trump uden et flertal, ja et stort mindretal måske -- Og at andre følger efter? Det er nærliggende, synes jeg fordi CA har få republikanere/støtter af Trump.

Kan man godt forestille sig, at stater, f.eks. Californien, bare melder sig ud af Unionen (USA), hvis det bliver for meget med en Trump uden et flertal, ja et stort mindretal måske -- Og at andre følger efter? Det er nærliggende, synes jeg fordi CA har få republikanere/støtter af Trump.