Læsetid: 4 min.

Ursula von der Leyen vil hæve EU’s klimamål: »Det er for meget for nogle og for lidt for andre«

Kommissionsformand Ursula von der Leyen vil hæve EU’s mål for reduktion af drivhusgas. Et vendepunkt, mener nogle. Meget langt fra at gøre en forskel, mener kritikere
Onsdag holdt Ursula von der Leyen sin første ’state of the union’-tale, og hun valgte at fokusere på klima.

Onsdag holdt Ursula von der Leyen sin første ’state of the union’-tale, og hun valgte at fokusere på klima.

John Thys

17. september 2020

Da Ursula von der Leyen onsdag morgen trådte op på talerstolen i Europa-Parlamentet i Bruxelles for at holde sin første state of the union-tale som formand for Europa-Kommissionen, var den helt store nyhed allerede lækket til pressen: EU skal hæve sit mål for reduktion af drivhusgas til »mindst 55 procent« i 2030.

»Det er ambitiøst, men det er opnåeligt,« sagde Ursula von der Leyen. »Det er for meget for nogle og for lidt for andre.«

I dag er EU’s officielle mål at reducere sin udledning i 2030 med 40 procent i forhold til niveauet i 1990, men »vores skrøbelige planet« har brug for, at tempoet bliver hævet, sagde von der Leyen i en tale, der brugte meget tid på klima.

»Vi skal være førende,« sagde hun og slog ud med armene.

Det nye reduktionsmål skal godkendes i både Europa-Parlamentet, hvor der allerede tegner sig et flertal, og hos medlemsstaterne i Det Europæiske Råd, hvor der tidligere har været problemer med at overbevise lande som Polen, Ungarn og Tjekkiet om at hæve målet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Christian Bennike

Hvis Ministerrådet med konsensus accepterer et reduktionsmål for drivhusgasser på 55% i forhold til 1990, så skal vi være godt tilfredse .... og Kommissionen bør roses for sit arbejde med at overbevise de trægeste medlemslande.
De tidligere østeuropæiske lande, herunder det tidligere Østtyskland, er tunge at danse med i disse sager - og EU beslutter på dette område med konsensus.

Torben Lindegaard
Du har såmænd nok ret, selv om vi godt kunne ønske et højere mål end de 55 procent. Vi skal dog ikke bryste os for meget over Danmarks 70 procents mål. Set i lyset af vores overudnyttelse af træmasse og vores eksport af CO2- udslip især til Kina, er der måske i virkeligheden ikke så meget forskel på vores 70 procent og de 55 procent, som ministerrådet forhåbentlig som minimum mår frem til.