Baggrund
Læsetid: 4 min.

I det vestlige USA udmales klimakrisen med flammeskrift

De værste naturbrande nogensinde registreret hærger nu en række vestlige stater med Californien som den igen hårdest ramte. Hundredtusinder er drevet fra hus og hjem, tusinder af boliger er brændt ned, i Washington State er en hel by udslettet af flammerne. Det gør præsidentvalget til et klimavalg, siger Obama. Trump siger ingenting
Inden for det seneste døgn er 24 aktive brande registreret i Californien over et sammenlagt areal på cirka 10.000 kvadratkilometer, som Sjælland og Fyn tilsammen.

Inden for det seneste døgn er 24 aktive brande registreret i Californien over et sammenlagt areal på cirka 10.000 kvadratkilometer, som Sjælland og Fyn tilsammen.

Josh Edelson

Udland
12. september 2020

Mens staten Colorado i det vestlige USA i denne uge har oplevet snestorm, frost og et historisk temperaturfald på 35 grader inden for 36 timer, står Californien, Oregon, Montana, Idaho og Washington State i flammer efter hedebølger, der har bragt temperaturen i Californien op på næsten 50 grader.

Himlen i vest er rød under det, der kaldes de værste naturbrande nogensinde i det vestlige USA, i Californien også værre end de historisk voldsomme brande i 2018, der fik den halve verden til at følge bekymret med.

Alle husker billederne fra den lille by Paradise, der næsten blev slettet af landkortet, og fra velhaverbyen Malibu ved Stillehavskysten, omspændt af flammer. Denne gang er brandene spredt over flere stater, men alene i Californien har Cal Fire, den statslige brandmyndighed, registreret 875 brande gennem de seneste cirka tre uger.

Adrees Latif

Inden for det seneste døgn er 24 aktive brande blevet registreret i Californien over et sammenlagt areal på cirka 10.000 kvadratkilometer, hvilket svarer til et areal som Sjællands og Fyns tilsammen.

Den største af de aktuelle brande i staten, Creek Fire, havde torsdag hærget et areal på næsten 620 kvadratkilometer og var ifølge National Interagency Fire Center (NIFC) stadig ude af kontrol.

NIFC oplyser, at i alt 102 fortsat aktive storbrande spredt over de vestlige stater har afbrændt mere end 17.000 kvadratkilometer.

Malden udslettet

I Oregon, hvor 16 brande hærgede torsdag, er flere tusind huse ødelagt, i Washington State med 16 aktive brande er næsten 2.000 kvadratkilometer brændt, heriblandt den gamle jernbaneby Malden, som på få timer mandag blev stort set udslettet af flammerne. Selv brandstationen i den lille by med 200 indbyggere er gået op i røg.

»Hele byen er væk. Alt herfra og til Pine City er væk. Dette er det mest skræmmende tidspunkt i mit liv,« sagde Larry Frick, en af Maldens indbyggere, som det lykkedes at evakuere, inden lynbranden blev drevet gennem byen af kraftige stormvinde.

»Dette er den ny virkelighed, vi lever i – med et klima i forandring,« sagde Jay Inslee, guvernør i Washington State, ifølge Fox News.

I de ramte stater er over en halv million mennesker blevet evakueret, fredag var mindst 15 personer registreret døde, mange brandfolk er tilskadekomne. I Californien måtte redningshelikoptere løfte mere end 300 campister og feriegæster væk fra et område i Sierra National Forest omringet af flammer.

»Dette er uden fortilfælde. Jeg har talt med folk, der har arbejdet med brande i 20, 30, ja, mere end 40 år, og de har aldrig oplevet noget lignende,« tweetede brandmeteorolog Nick Nauslar, NIFC.

»Dette kan ende med det største tab af menneskeliv og ejendom på grund af brande i vor stats historie,« sagde Oregons guvernør Kate Brown onsdag til amerikanske medier.

Sammenhæng med klimaændringer

Brandenes ekstreme omfang skal ifølge fagfolk blandt andet forklares med en meget varm august måned – i flere af de vestlige stater den varmeste i 125 år – udbredt tørke samt en ekstrem hedebølge hen over sidste weekend ledsaget af stærke vinde, der har pustet de mindste flammer op til større brande og sendt dem på hastig vandring.

Forskere ved Columbia University offentliggjorde sidste år et studie af sammenhængen mellem menneskeskabte klimaændringer og brandene i Californien siden 1970’erne i tidsskriftet Earth’s Future.

»Siden begyndelsen af 1970’erne er omfanget af årlige naturbrande i Californien femdoblet, hvilket tydeliggjordes af de ekstremt store og ødelæggende brande i 2017 og 2018. Denne tendens skyldtes primært en ottedobling af arealet ramt af sommerbrande og var med stor sandsynlighed forårsaget af udtørringen af brændbart materiale, som forstærkedes af menneskeskabt opvarmning,« lød forskernes konklusion.

En konklusion, som synes yderligere underbygget af dette års endnu voldsommere brande.

Scott Strazzante

»Sammenhængen med klimaændringer er enkel: Høje temperaturer udtørrer det brændbare materiale. Hvor der er store mængder meget tørt brændbart materiale, skal der bare en gnist til,« siger en af klimaforskerne bag 2019-studiet, Park Williams, Columbia University, til New York Times.

De ødelæggende gnister kan komme fra lynnedslag, nedfaldne elledninger eller menneskers uforsigtige omgang med cigaretter, lejrbål og så videre. Ifølge Insurance Information Institute udløste en lang række lynnedslag den 17. august flere hundrede små og større brande i det nordlige Californien. Hyppigheden af lyn kan i sig selv øges ved opvarmning af atmosfæren.

Endelig er der den feedbacksammenhæng, at brandene frigiver CO2, som bidrager til atmosfærens opvarmning, som fører til flere brande, som resulterer i mere CO2, som …

Trump optaget af andre ting

Californiens guvernør, Gavin Newsom, drager politiske konklusioner:

»Aldrig før har jeg følt så stærk en forpligtelse til og så megen sund fornuft i at fastholde Californiens lederskab med hensyn til kontant at modarbejde klimaændringerne, nationalt som internationalt.«

»Jeg har ingen tålmodighed med klimabenægtere,« tilføjede guvernøren i New York Times.

Hvem han har i tankerne, fremgik ikke. Det er dog bemærkelsesværdigt, at præsident Trump i de cirka 100 tweets, han har præsteret den seneste uges tid, ikke har haft én eneste omtale af de historiske brande i de vestlige amerikanske stater. I stedet har præsidenten 17 gange tweetet, at han – af et norsk medlem af Fremskrittspartiets stortingsgruppe – er blevet nomineret til Nobels Fredspris.

BRITTANY HOSEA-SMALL

Trumps rival til præsidentposten, Joe Biden, tweetede torsdag et videoklip om brandene med kommentaren: »Tag ikke fejl: Klimaændringerne er her allerede – og vi er vidner til deres ødelæggende konsekvenser hver eneste dag. Vi er nødt til at få præsident Trump ud af Det Hvide Hus og behandle denne krise som den eksistentielle trussel, den er.«

Også USA’s tidligere præsident Barack Obama søger at gøre brandene og klimaændringerne til et tema i den igangværende valgkamp.

»Brandene på Vestkysten er blot det seneste eksempel på de meget reelle måder, vores ændringer af klimaet påvirker vores samfund. Beskyttelsen af vor planet er sat til afstemning. Stem som gjaldt det livet – for det gør det,« tweetede Obama torsdag.

Natten til lørdag dansk tid tweetede præsident Trump for første gang om brandene. Han takkede de mere end 28.000 brandfolk, der bekæmper flammerne i Californien, Oregon og Washington State.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mon ikke USA hopper med på noget Paris aftale om ikke så længe, når de opdager, hvor galt det står til. Og ikke mindst, at de også bliver hårdt ramt ved fortsat at være passive i kampen mod klimaforandring på føderalt plan.

Der kommer nok snart en melding fra Trump, at klimaforandring er en alvorlig trussel mod USA's fremtid, men at han ikke ville udløse panik i befolkningen. Præcis som corona.

En virkelig omsorgsfuld person ham præsident Trump. Ik.

Lisbeth Glud, Torben K L Jensen, Gitte Loeyche, Marianne Stockmarr, Estermarie Mandelquist, Marie Vibe, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Drømmen om fracking op og ned af det Nordamerikanske kontinent for at gøre USA til eksportør af energi, gjorde at Obama ikke kunne underskrive Copenhagen Summit i 2009.

Havde han sat sin signatur, kunne det jo være, at der ikke var kæmpe brande i bl.a. Californien som reelle udtryk for de klimaforandringer hans fracking har sat i gang....

Lene Krathmann Pedersen, Marianne Stockmarr, Arne Albatros Olsen, Hanne Utoft, Bent Axelsen, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"De ødelæggende gnister kan komme fra lynnedslag, nedfaldne elledninger eller menneskers uforsigtige omgang med cigaretter, lejrbål og så videre. Ifølge Insurance Information Institute udløste en lang række lynnedslag den 17. august flere hundrede små og større brande i det nordlige Californien. Hyppigheden af lyn kan i sig selv øges ved opvarmning af atmosfæren."

Faktisk har flere myndigheder sporet de opståede brande som følger af et fænomen opstået på de sociale medier i 2008, de såkaldte "gender reviel parties".

Det startede med et opslag med en lagkage, hvor et ægtepar fejrede kønnet på deres barn.

Det er eskaleret i absurd grad, hvor folk fyrer fyrværkeri af, biler kommer i brand fordi de skal udstøde pink eller lyseblå 'smoke', lejrbålsfester i beskyttede naturområder, lege med flammekastere og krokodiller.
Det mest ekstreme får selvfølgelig de fleste 'likes' på SOME.

Så den amerikanske befolkning skulle muligvis advares imod sådanne excesser fra deres fantastiske og smukke præsident...?

Claus Nielsen, Lisbeth Glud, Thomas Tanghus, Peder Bahne, Torben K L Jensen, Marianne Stockmarr, Arne Albatros Olsen, Jan Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Jørgen Steen Nielsen

Gad vide hvordan det står til længere imod syd på Den californiske Halvø i Mexico ??

Der er vel lige så tørt og varmt - og med endnu flere brande ??
Der bor trods alt 4 mio mennesker på den halvø.

En by med 200 indbyggere er en landsby.

'Klimaforandringerne' makes the world go round & the journalists go bananas. Somebody wants us to panic.

Arne Albatros Olsen

For nogle år siden kunne jeg lave ikke lade være med at tænke på at den moderne medie kommunikation og teknologi i ultra high defination billedkvalitet, vil fremvise de mest utrolige scenarier på klodens kommende dommedagsscener. Og de vil blive vist alene pga. deres sensationelle egenskaber. De indgyder frygt facination og et væld af andre følelser. Alle de parametre som udgør godt mediestof.
I de amerikanske mainstrem-medier fylder af koplingen mellem katastroferne og klimaforandringer ikke ret meget, endnu.

"Det er faktisk ikke så lidt af et paradoks at vi kan komme til at se ouverturen til dommedag i en så fremragende billekvalitet , altså lige indtil strømmen går".

Jeg bruger ofte et par timer på lige at checke alverdens nyhedsstof på danske og udenlandske medier.
Efterfølgende bliver jeg ofte temmelig desillusioneret, og skal så igen bruge et par timer på at se opbyggelige dokumentarer , danse og musikvideoer for at genetablere min tro på menneskeheden og på menneskets utrolige og fantastiske kreative potentiale, som jo spræller vildt i alle retninger og ikke efterlader nogen tvivl om at nogen af os nok skal overleve