Nyhed
Læsetid: 3 min.

Voldtægter og mord på kasteløse indiske piger bliver brugt til at forstærke sociale hierarkier

Piger og unge kvinder fra Indiens gruppe af kasteløse bliver ofre for målrettet seksuel vold, der skal forstærke kaste- og kønshierarkier, siger aktivister efter adskillige overgrebsepisoder i delstaten Uttar Pradesh
Politi står vagt ud for indgangen til Tihar-fængslet i New Delhi, Indien, 20. marts 2020, hvor fire mænd samme dag blev hængt efter at være dømt til døden for gruppevoldtægt og mord på en kvinde på en bus i New Delhi i 2012. Den medieomtalte sag vakte en bred folkelig vrede og satte for første gang et større offentligt fokus på omfanget af seksuel vold mod kvinder i Indien.

Politi står vagt ud for indgangen til Tihar-fængslet i New Delhi, Indien, 20. marts 2020, hvor fire mænd samme dag blev hængt efter at være dømt til døden for gruppevoldtægt og mord på en kvinde på en bus i New Delhi i 2012. Den medieomtalte sag vakte en bred folkelig vrede og satte for første gang et større offentligt fokus på omfanget af seksuel vold mod kvinder i Indien.

AP Photo/Manish Swarup

Udland
22. september 2020

En bølge af brutale voldtægter og mord på unge piger i delstaten Uttar Pradesh har vakt bestyrtelse og sat fornyet fokus på den udbredte brug af seksuel vold som instrument for undertrykkelse af og hævn imod de indiske lavkastesamfund.

I løbet af bare den seneste måned har delstatens Lakhimpur Kheri-distrikt oplevet fire episoder, hvor piger er blevet voldtaget og derpå brutalt myrdet. Mindst to var daliter, den laveste kaste i det hinduistiske sociale hierarki. Daliter blev førhen kaldt ’urørlige’ eller ’kasteløse’ og forvist til et liv i udkanten af det indiske samfund.

I sidste uge blev en 14-årig dalitpige fundet hængende fra et træ i en landsby efter at være blevet voldtaget og myrdet. Kun få dage forinden var en blot treårig pige blevet voldtaget og kvalt.

Den 14. august blev en 13-årig voldtaget og dræbt. Den 24. august overgik samme skæbne en 17-årig. Begge hændelser skete i Lakhimpur Kheri.

»Disse udslag af ekstrem seksuel vold er de seneste eksempler på, hvordan de dominerende kaster udøver magt over dalitkvinder, som bliver set som svage, sårbare og til rådighed,« siger Manjula Pradeep, kampagnechef for netværket Dalit Human Rights Defenders.

»Dalitkvinder ses som urene og rettighedsløse, men deres kroppe bruges også som mål for hævn på dalitsamfundene og for at holde daliterne nede. I takt med at flere daliter er begyndt at gøre krav på deres rettigheder, er der kommet flere af den slags hændelser, vi nu ser i Lakhimpur Kheri,« tilføjer hun.

Lokale aktivister siger, at angrebene mod dalitpigerne i første omgang er blevet ignoreret af det indiske politi, indtil problemet blev rejst af aktivister og oppositionspolitikere, der udtalte, at overgrebet på den 13-årige har »rystet menneskeheden«. Aktivister har kæmpet for at komme ind i landsbyen for at undersøge omstændighederne omkring overgrebene, men blev af lokale højkastemedlemmer hindret i at få adgang.

Delstaten Uttar Pradesh har allerede det højeste antal rapporterede tilfælde af vold mod daliter, men under coronanedlukningen blev der rapporteret en stigning i angrebene på daliter begået af højerestående thakuri-kaste. Ingen anholdelser er endnu foretaget i disse sager.

Endemisk problem

»Den seneste tids voldtægts- og mordsager i Lakhimpur Kheri-distriktet er symptomatisk for, at vi har et endemisk problem med seksuel vold og viser, at statsregeringen er nødt til at gøre meget mere for at tackle denne krise,« siger Divya Srinivasan, en sydasiatisk konsulent for kvinderettighedsorganisationen Equality Now.

»I mange tilfælde begås seksuel vold mod kvinder og piger fra dalitsamfundet af mænd fra de dominerende ’øvre kaster’, der bruger seksuel vold som et redskab til at hævde deres magt og forstærke de eksisterende kastebaserede, sociale og kønsbaserede hierarkier,« siger Srinivasan.

Srinivasan understreger, at disse i vidt omfang stadig rodfæstede magthierarkiske systemer giver dem, der angriber dalitkvinder, en foruroligende følelse af straffrihed. Overfald på kvinder fra de lavere kaster blev sjældent efterforsket eller retsforfulgt, og er der tale om dalitofre, får de som regel ikke større mediedækning, ligesom offentlige protester er sjældne.

Indien er fortsat det mest usikre land for kvinder i verden: Hvert 20. minut voldtages en kvinde. Især kvinder fra de lavere kaster må stå for skud og har kun ringe eller ingen adgang til de indiske domstole. Disse forhold blev første gang systematisk afdækket i en rapport fra Human Rights Watch fra 1999, der dokumenterede, hvordan dalitkvinder i Bihar blev voldtaget og derefter fik deres bryster skåret af og skudt i kønsorganerne.

Officiel statistik viser, at mindst fire dalitkvinder voldtages i Indien hver dag. Det reelle tal menes dog at være mange gange højere, da dalitsamfundet som oftest afstår fra at anmelde voldtægterne på grund af pres fra de højere kaster, eller fordi politiet nægter at forfølge sagerne.

Blandt de senest registrerede overgreb er en episode fra januar med en 19-årig dalitpige i Gujarat, der blev voldtaget analt, hvorefter hendes krop blev hængt op i et banyantræ. Og en episode fra april, hvor en 16-årig dalitpige i Gujarat, der gentagne gange var blevet voldtaget og gruppevoldtaget, blev kastet ned i en septiktank.

En kommende fælles rapport fra Equality Now og Swabhiman Society dokumenterer, at kvinder fra dalitsamfundet i langt højere grad udsættes for de mest alvorlige former for seksuel vold såsom voldtægt eller voldtægt med mord.

Problemet med seksuel vold har fået en større bevågenhed i Indien de seneste år, især efter sagen om Delhi-busbande-voldtægtssagen i 2012 og igen sidste år, efter en brutal gruppevoldtægt og mord på en 26-årig kvindelig dyrlæge i Hyderabad. Men selv om hårdere straffe for seksuel vold er blevet indført som en konsekvens af det større offentlige fokus på problematikken, fortsætter strømmen af meldinger om voldtægt og overfald.

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er næppe tvivl om, at hinduismen er en af de mest ubarmhjertige religioner - måske i virkeligheden den værste.

Carsten Svendsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Menneske-rettighederne gælder vel for alle, også hele den indiske befolkning! Eller har Indien ikke underskrevet denne aftale? Pågår dette vold og voldtægtsregime hele vejen ned i kaste-systemet?
Noget kunne tyde på det, da de højeste kaster har flere privilegier end de øvrige og disse kaster ses sjældent i retssalene!

Carsten Svendsen

@Olaf Tehrani
Jeg ved ikke om det kun er mig, der associerer i retning "Zionisme" og "Nazisme"?
https://en.wikipedia.org/wiki/Hinduism#/media/File:Three_basic_Hindu_sym...

Thomas Østergaard

Man kan jo kun gisne om hvad der gør at denne artikel fra The Guardian er fundet af interesse for Informations læsere og værdig til oversættelse.

Hvis man ser på et af mordene, hvor gerningsmanden tilsyneladende nu er fundet:
https://www.opindia.com/2020/08/lakhimpur-kheri-dilshad-rapes-dalit-girl...
synes det ikke at have ret meget - om noget - at gøre med kastesystemet eller økonomisk klasseforskel (den anholdte er ikke hindu og arbejdede i en skrædderforretning hvor offeret fik lappet sit brugte tøj).
I stedet nævnes et i Indien omdiskuteret fænomen i Love Jihad. Om der er noget om det skal jeg ikke gøre mig klog på, da sådanne episoder egner sig alt for godt til at trække et ideologiske filtre ned over. Men datagrundlaget for konklusionen synes at være noget bedre end The Guardians.