Nyhed
Læsetid: 10 min.

Whistleblower: Vælgermanipulation udgør en trussel mod demokratiet. Og Facebook lader det ske

Ved det seneste præsidentvalg i USA spillede Christopher Wylie en afgørende rolle i forsøget på at manipulere vælgere til fordel for Trump. Nu advarer han om, at desinformationen og vælgermanipulationen kan blive meget værre ved valget i november, da de teknologiske våben er blevet stærkere, og det demokratiske system ikke er i stand til at beskytte sig selv
Christopher Wylie har det i dag svært med, at han var med til at udvikle Cambridge Analyticas produktet. Han undskylder sig selv med, at han var del af en kultur blandt programmører og dataingeniører, hvor man kun fokuserer på det tekniske og er blind for de konsekvenser, ens arbejde har i den virkelige verden.

Christopher Wylie har det i dag svært med, at han var med til at udvikle Cambridge Analyticas produktet. Han undskylder sig selv med, at han var del af en kultur blandt programmører og dataingeniører, hvor man kun fokuserer på det tekniske og er blind for de konsekvenser, ens arbejde har i den virkelige verden.

Mandel Ngan

Udland
2. oktober 2020

PORDENONE – »Vi var så lille en gruppe, der formåede at gøre så stor skade på demokratiet. Bare tænk på, hvor slemt det kan gå, hvis mere magtfulde kræfter benytter sig af samme taktik som os,« siger Christopher Wylie.

Den 31-årige canadiske dataanalytiker ligner ikke umiddelbart en, der kan gøre den store fortræd. Han taler blidt og har et tilbageholdende, næsten genert kropssprog inde bag det løstsiddende tøj. Hans skarpeste kant er hans kortklippede hår, der de seneste år hyppigt har skiftet fra den ene iøjespringende farve til den anden – blå, pink og i dag platinblond.

Men på trods af det relativt tilforladelige ydre, så har Wylie deltaget i det, han selv beskriver som et digitalt angreb på vestlige demokratier. Han spillede nemlig en hovedrolle i det berygtede britiske analyseselskab Cambridge Analytica, som illegalt høstede millionvis af Facebookbrugeres data og misbrugte dem til at opdyrke had, sprede desinformation og manipulere vælgere til fordel for Donald Trump i den amerikanske valgkamp i 2016.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det såmænd ikke kun i USA vi vælgere manipuleres. Også hverdags-kost for en dansker.

Bjarne Andersen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Arne Albatros Olsen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

De bør være omfattet af de samme regler, som andre medier, der arbejder med nyhedsformidling og public service.
De bør, som minimum, underlægges et pressenævns kontrol, som det er tilfældet med de øvrige danske medier og underlægges de gældende etiske og moralske normer, der hvor de opererer. ellers er det jo konkurrence forvridende og i værste fald, fatalt for demokratiets velbefindende, som artiklen taler om.

.. og så bør alle mennesker få undervisning i, hvordan de såkaldte 'sociale medier' i virkeligheden fungerer.

Først, når de fleste mennesker - unge som gamle - forstår 'mekanismen' bag de 'sociale medier', kan de træffe ordentlige og velbegrundede valg i livet.

Problemet er nok bare: Hvor skal vi formidle denne undervisning, når så mange henter deres nyheder og oplysning fra Facebook og Twitter, hvor de kun for serveret oplysning, som allerede passer til deres holdninger ??

Bjarne Andersen, Alvin Jensen, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Vælgermanipulation udgør en trussel mod demokratiet. Og Facebook lader det ske"
Vil det så sige at Facebook ikke selv laver Vælgermanipulation, men hvad de tillader og ikke tillader? Og hvad side de vælger at støtte i den politiske debat.

For det er ikke til at komme ude om at Facebook selv har hånden DYBT ned i maskinrummet og roder rundt....

Jeppe Lindholm

Her hjemme har vi jo Venstre og deres disciple først anført af Anders Fogh Rasmussen og siden Den-Lille-Svindler, som efter en nøje udarbejdet drejebog de seneste 20 år har forsøgt sig med at manipulere den danske befolkning til at skifte syn på den danske velfærdsstat og den danske model i det hele taget til fordel for et privatiseret forsikringssamfund, hvor den stærke har ret til at udnytte den svage til den sidste bloddråbe.

Lillian Larsen, Bjarne Andersen, Torben Arendal, Søren Dahl, Anna Olsen, Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen, Ib Christensen, Carsten Munk, Torben K L Jensen, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Danskerne er blevet manipuleret med,løjet overfor med vinklinger Murdoch ville være stolt af lige siden den første borgerlige avis så dagen lys med tante Berling´s uforbederlige meninger engang i syttenhundredetallet. Her kan man virkelig tale om et monopol.

Det kunne være rart at vide, hvad disse svindlere frygter mest !
Heri kunne ligge kimen til en go er vedvarende løsning

Fra dr.dk
"Der kommer ikke til at være flere reklamer på Facebook, der hævder, at valgsvindel er udbredt, valgresultater ugyldige, eller som sår tvivl om visse måder at stemme på ved det kommende amerikanske præsidentvalg.
Det oplyser Facebook, som nu forbyder reklamer i form af politiske videoer, tekster og andet materiale, der vildleder om det amerikanske valg"

Dette er Klart Facebook der vælger sider, selv når fakta er imod dem. For der er nok der påviser problemer med brevstemmer.

Så man kan ikke ligefrem påstå, at de er imod Vælgermanipulation.

"... mange henter deres nyheder og oplysning fra Facebook og Twitter, hvor de kun for serveret oplysning, som allerede passer til deres holdninger". Ja, lissom når vi vælger aviser.
I øvrigt: Hvor mange henter deres nyheder og oplysninger fra Facebook og Twitter? - Jeg var slet ikke klar over, at der var nyheder og oplysninger at hente på Facebook og Twitter.

Jens Jensen: "For der er nok der påviser problemer med brevstemmer". Ja, der er i hvert fald nok der påstår, at der er problemer med brevstemmer. Trump er een af dem. Men er der virkelig dokumenteret problemer med brevstemmer? Og er det i USA eller Danmark? - Hvis ja, ville en pålidelig reference være velkommen.

Måske vi i fremtiden kunne give hvert parti en farve vælgeren direkte indfører i en komputer som så holder styr på optællingen.
Vi undgår så den manuelle optælling hvor fejl i princippet kan forekomme.

@Søren Dahl
Der er så mange og store sager, at jeg har svært ved at se, og forstå, at flere medie køre vinklen at der ikke kan være problemer med at "bare" få tilsendt en brevstemme. (men alt for magten)

For Tilliden til, at et valg går retmæssige for sig, er alfa omega!

McEnany: 'Doesn't Make Sense' that L.A. County Has 117% Voter Registration https://www.youtube.com/watch?v=Dnbo4yIPiyo
1 in 5 mail ballots rejected in botched NYC primary https://www.nbcnews.com/politics/elections/one-five-mail-ballots-rejecte...
Nearly 100,000 New York City voters have been sent invalid absentee ballots, with wrong names or addresses. https://www.nytimes.com/2020/09/29/us/nearly-100000-new-york-city-voters...

En der gemme gå en del problemer og snyd med link og artikler er 24min lang (Tim Pool)
https://www.youtube.com/watch?v=vhrZbZ4er3M