Baggrund
Læsetid: 6 min.

Bidens klimaplan er den mest ambitiøse nogensinde fremlagt af en præsidentkandidat

Som præsident planlægger Joe Biden straks at trække i arbejdstøjet og integrere elementer i sin ambitiøse klimaplan i en corona- og stimuluspakke. Trumps klimafjendtlige dekreter skal væk. Hvor langt han når, afhænger af hvilket parti der kontrollerer Senatet
Hvis Joe Biden vinder præsidentvalget på tirsdag, har han forpligtet sig til, at en demokratisk regering og Kongres endelig vil sætte en stopper for USA’s 30 år lange siksakkurs og tage klimakrisen dybt alvorligt.

Hvis Joe Biden vinder præsidentvalget på tirsdag, har han forpligtet sig til, at en demokratisk regering og Kongres endelig vil sætte en stopper for USA’s 30 år lange siksakkurs og tage klimakrisen dybt alvorligt.

Jim Watson

Udland
31. oktober 2020

I 1990’erne tog præsident Bill Clinton og vicepræsident Al Gore klimaudfordringen alvorligt, og USA tilsluttede sig Kyoto-aftalen i 1999. I 10’erne spillede præsident Barack Obama og hans makker Joe Biden en afgørende rolle for indgåelsen af Parisaftalen i 2015.

Men amerikansk klimapolitik halter stadig bagefter andre udviklede lande. I de seneste fire år er muligheden for at opfylde USA’s reduktionsmål under Parisaftalen endda blevet stækket af Trump-regeringens støtte til fortsat udvikling af fossile brændsler.

Hvis Biden vinder præsidentvalget på tirsdag, har han forpligtet sig til, at en demokratisk regering og Kongres endelig vil sætte en stopper for USA’s 30 år lange siksakkurs og tage klimakrisen dybt alvorligt.

»Det er den vigtigste udfordring, menneskeheden står ansigt til ansigt med, også for mig. Jeg anser klimaforandring for at være en eksistentiel trussel. Hvis vi fortsætter ad samme spor, vil planeten blive ophedet. For mig er det en moralsk pligt at gøre noget,« sagde Biden i et interview i sidste uge med podcasten Pod Save America.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Malene Wiinblad

USA ratificerede aldrig Kyoto aftalen.

To årtier er spildt. To særdeles vigtige årtier for klimaforandring. Desvære i den forkerte retning. Forhåbentlig kommer de næste to årtier til at tælle afgørende. Men med udsigt til yderligere 100.000 fossile køretøjer i Danmark frem til 2030, og det på trods af udsigt til 500.000 elbiler på de danske landeveje, og med udsigt til snarlig åbning af BER lufthaven i Berlin - For lige at nævne bare en mega lufthavn af mange, som er på vej - Er det fortsat temmelig op ad bakke det her.

Jeppe Bundgaard

Mr. Joe " I will not ban fracking" Biden bliver ikke en redning for klimaet. Lad dig nu ikke forblænde af had til Trump, og tro at Biden kommer til at ændre på amerikanernes tilgang til fossile brændsler.

Michael Waterstradt, Per Torbensen, Ole Arne Sejersen, Torbjørn Methmann og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar

Hvad kom der ud af 8 år som vicepræsident og Obama ved roret?

Ole Arne Sejersen, Torbjørn Methmann og Jeppe Bundgaard anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Biden goes Frederiksen.