Analyse
Læsetid: 5 min.

Britisk Brexit-forhandler laver dobbelt tallerkenvending på få minutter. Hvad foregår der?

Der er ikke megen fremgang at spore i Brexit-forhandlingerne. Alligevel tror både bookmakere og mange eksperter på en sidsteøjebliksaftale, der vil sikre det gode naboskab i Europa fremover
Flere gange skiftede Michael Gove holdning, da han mandag var på talerstolen ved Brexit-forhandlingerne.

Flere gange skiftede Michael Gove holdning, da han mandag var på talerstolen ved Brexit-forhandlingerne.

Simon Dawson

Udland
21. oktober 2020

London – Skal man tage udviklingen den seneste tid som rettesnor for udkommet af Brexit-forhandlingerne, så ligner det ikke en endelig forbrødring. Efter at adskillige, selvudråbte deadlines er blevet overskredet – senest premierminister Boris Johnsons udmelding om, at den 15. oktober ville være absolut skæringsdato – ja, så går spillet om Brexit sin skæve gang.

Efter at EU-topmødet sidste uge ikke bragte væsentligt nye elementer til de fastlåste uenigheder, der fortsat handler om EU’s krav om en level playing field, altså opretholdelse af lige konkurrencevilkår post Brexit, samt en fiskeriaftale, så tilbød EU’s chefforhandler, Michel Barnier, mandag Storbritannien den nye, intensive forhandlingsrunde, som Boris Johnson havde krævet før topmødet.

Der udspillede sig derefter en besynderlig scene i det britiske parlament, hvor Michael Gove, der er blevet udset som manden med det overordnede Brexit-ansvar, først på det skarpeste kritiserede EU.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Jakob Illeborg

67% chance for en Deal
33% chance for no Deal
ifølge bookmakerne

Okay - det lyder sandsynligt.
Begge parter har interesse i en Deal - altså en fælles interesse.

Så det bør kunne lade sig gøre at indgå en aftale til fælles gavn.

Eva Schwanenflügel

"Men, som talemåden lyder, be careful what you wish for."

Og som en gammel, kinesisk forbandelse angiveligt lyder, kunne onde tunger tilføje :
"May you live in interesting times."

Lillian Larsen, Katrine Damm, Rolf Andersen og Dan D. Jensen anbefalede denne kommentar

The Impire has crumbled !! De eneste som åbenbart ikke ved det er Boris og drengene.
Igen går det ud over de fattige i nordengland - Det her er et grimt spil.
Men hvorom alting er: "Hvem blinker først"

Jens Mose Pedersen

Boris er doven. Det er besværligt og kræver meget arbejde at lave en aftale. Det bliver no-deal.

Søren Kristensen

Briterne ville gerne ud, men med alle fordelene ved at blive. Spørgsmålet er hvordan sådan et dilemma kan udmøntes i praksis. Under alle omstændigheder en besværlig opgave, som kommer til at tage tid og jo længere jo bedre, skal der nok være dem der mener - uden dog at ville indrømme det.

Lad dem få deres hårde brexit. Men husk at gøre den alm. brite opmærksom på, at det IKKE var EU, der ville smide dem ud - tvært i mod.

Når det så er gået op for den alm. brite, hvad en hård Brexit kommer til at betyde for dem, bliver det meget nemmere at forhandle en ny aftale (uden Boris ;)

Hørte lige en debat i radioen, hvor det blev gjort klart, at hvis EU ikke kan få lov at fiske i britiske farvande, så kommer der såmænd nok en mærkbar told på britiske fiskeres salg af fisk i EU ... så de britiske fiskere er faktisk mest interesseret i en god aftale mellem UK og EU.

Lars F. Jensen, Lillian Larsen, Bent Nørgaard, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Der findes hundrede-tusinder af EU-borgere i Storbritannien, der intet har foretaget sig, da de mente, at brexit-aftalerne nok skulle føre til rimelige aftaler for EU-borgere i landet.

Men netop nu har mange EU-lande travlt med at informere deres borgere i Storbritannien om statement, Og opfordrer dem alle til hurtigst muligt at søge opholdstilladelse.

Det ender med et hårdt Brexit, graden af populisme også i britisk politik er simpelthen for stor.
U.K. går meget hårde tide i møde med en katastrofal håndtering af Corona og et hårdt Brexit.
Det får desværre ikke de mange briter, der ligesom i alt for mange andre samfund på kloden, har en yderst ringe forståelse af hvordan et samfund og verden i almindelig hed fungerer, til at opnå denne viden og afstemme deres holdninger derefter. Fool Britannia, Fool!

Men måske bliver resultatet at DK endeligt får et bæredygtigt fiskerierhverv, dvs. et erhverv der er afstemt efter de nationale ressourcer der er til rådighed..

Min bekymring går på hvordan man vil løse toldgrænse forholdet mellem Irland og Nordirland efter at Parlamentet i London har vedtaget den nye lov. EU kan umuligt tillade indførsel af varer der ikke overholder EU's standarder/betingelser.

Torben Lindegaard, Lillian Larsen, Bent Nørgaard, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Jeg ved godt, det er 'whishfull thinking', men mon ikke Nordirland skulle se at blive en del af Republikken Irland .. og Skotland se at bryde løs af 'Storbrittanien' ;) ??

Lillian Larsen, Randi Christiansen, Bent Nørgaard, Katrine Damm, Jørgen Mathiasen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@ Lisbeth Glud,

EU accepterer faktisk heller ikke en ikke-grænse mod unionen.

Af hensyn til "freden" i Nordirland var der en klokkeklar aftale med Boris Johnson om en åben grænse mellem de 2 irlande. Samt en kontrollerende grænse mellem Northern Ireland og Storbritannien.

Men paradokset er, at unionisterne i Northern Ireland faktisk forlanger en åben og ukontrolleret grænse til begge sider. Og de vil overhovedet ikke acceptere en kontrollerende grænse til Storbritannien, som de føler, de er en del af.

Boris Johnson der jo både konfliktsky og ikke stærk tilhænger af kompliceret tænkning, har derfor fået parlamentet til at stemme imod den aftale, han har foretaget med unionen. Og med denne beslutning er en alternativ løsning faktisk ikke mulig. Skal man komme videre, må UK "flytte" sig, og det kræver en ny afstemning, der ophæver den seneste.

Men dette problem er ikke den eneste alvorlige hindring for en aftale mellem unionen og UK. Derfor forbereder de mere realistiske EU-lande sig nu på en "skilsmisse" helt uden aftale.

Det økonomiske mellemværende, der stadig findes mellem parterne, må finde sin løsning i internationale domstole. Og måske er det dette, der er den virkelige hindring for en aftale, for Boris Johnson har jo flere gange udtalt, at han ikke vil acceptere noget økonomisk krav fra EU.

Jeppe Lindholm

Trusler har briterne også budt på. Theresa May udtalte da hun endnu var premierminister, at Storbritannien jo bare kunne omdanne sig til et stort skattely, hvis alt andet slog fejl.

https://www.information.dk/udland/2018/09/theresa-mays-ultimative-brexit...

Meget flatterende. Ik.

Jørgen Mathiasen

Jeg tror ikke, at Rolf Andersen tanke hører hjemme blandt luftkastellerne, tværtimod. Brexit kan meget vel føre opløsningen af UK med sig, men før vi når så vidt, skal vi holde øje med det amerikanske præsidentvalg. - Hvis irsk-amerikaneren Biden vinder - og det står målingerne til i øjeblikket - så vil Johnson få problemer både i Irland-spørgsmålet og i forhold til en ny handelsaftale med USA.

Johnson, der nu er ude i alvorlige hjemlige problemer i anledning af pandemien, vil også få problemer med Skotland, og så har vi ikke nævnt de økonomiske prognoser for virkningen af WTO-regler (=no-deal). Man ville ikke blive overrasket, hvis der bliver lavet en aftale, som tager noget af presset af.

Lillian Larsen, Gert Romme, Bent Nørgaard, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Johnson ligner Trump på den måde, at de begge ønsker opmærksomhed;
Resten er helt underordnet. Det er så barnligt...

Jørgen Mathiasen

Johnson er ikke i stand til at forhandle, for han forventer, at modparten overtager hans egne positioner. Derfor har han vanskeligheder i den nationale håndtering af pandemien og i Brexit-forhandlingerne. Hans mangler som politiker vil blive hans fald.

Den intellektuelle kommentator Martin Kettle har lænet sig ud af vinduet med denne opsummering, men nok ikke faretruende langt ud. Måske mangler der alligevel et aspekt: Da Johnson stod med ryggen mod muren, solgte han sine parlamentariske partnere fra Nordirland. Kan han også sælge Brexit-fundamentalisterne i sit eget parti, efter at han selv har fyret op under dem?
Det ved vi antagelig om 4 uger.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/oct/21/boris-johnson-comp...

Lillian Larsen, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Politik består hverken af venner eller fjender. Kun interesser.

Lars F. Jensen

@ Lisbeth Glud Der er jo allerede en ratificeret international traktat mellem UK og EU27 - "udtrædelses aftalen".
Den beskriver helt klart retningslinjerne for Nordirland mht. told-, moms- og regulerings-grænse i det irske hav, dvs. kontrol/betaling i havne og lufthavne.

Den aftale kan det britiske parlament ikke ensidigt ophæve. Det vil de retsmekanismer, der er i og omkring denne og omkring internationale aftaler i almindelighed ganske sikkert også komme frem til.

Nu er EU27 omkring 7 gange større end UK i økonomi og befolkning (og dertil kommer i praksis også EØS/CH/EFTA landene), så UK vil - alene af 'magt-grunde' - være tvunget til at følge aftalen.

@Rolf Andersen Ifølge Belfast aftalen/ GFA/ Langfredags aftalen kan der holdes afstemning om et forenet Irland, hvert 7 år. Der skal stemmes både i Nordirland og i Irland, og der skal være flertal for forening begge steder.

I Nordirland daler den protestantiske befolkning lidt, den katolske befolkning vokser lidt og de mere sekulære vokser i antal. Det er således et spørgsmål om (ikke så lang) tid, før der er i nord er et ret sikkert flertal for forening.

Nordirland modtager imidlertid små £10 mia/år hvert år fra London i bloktilskud. Vel godt £2 mia/år af disse kommer ikke til NI, da de dækker NI's bidrag til forsvaret, kongehuset og andet, hvor udgifterne ikke betales af NI og som i øvrigt slet ikke vedrører et samlet Irland. Tilbage er ca £7-8 mia/år som faktisk årligt tilføres den Nordirske økonomi.

Hvis man blot forener Irland, skal det nuværende Irland betale disse penge i støtte til nord. Det er der mange, der mener kan betyde et 'Nej' til forening ved en afstemning i Republikken Irland = syd.

Der er også mange på og udenfor den irske ø, der meget gerne ser, at en forening opnår en betydelig stemmeovervægt - naturligvis vigtigst i Nordirland.

Det er noget af det geniale ved GFA, at ser man sydpå - ingen grænse - ser man østpå - ingen grænse. En form for blændværk, der faktisk har virket og har skabt fred lige indtil Brexit kom i vejen.

Lars :)