Baggrund
Læsetid: 11 min.

Demokraterne satser stort på at vinde Senatet. Uden det vil Bidens magt være stækket

Selv hvis Joe Biden vinder præsidentvalget, kan han få mere end svært ved at gennemføre sin politik, hvis republikanerne bevarer flertallet i senatet. Lige nu er flere republikanske senatorer dog på vippen. Information har besøgt østkyststaten Maine, hvor den moderate republikanske senator Susan Collins kæmper for sit politiske liv
usa valg maine collins senatet

I New England-staten Maine har den republikanske 67-årige senator Susan Collins ryggen mod muren for første gang i sine 24 år i Senatet. Meningsmålinger peger på tæt opløb med Sara Gideon, der er demokratisk forkvinde for Maines lovgivende forsamling i hovedstaden Augusta.

WIN MCNAMEE

Udland
21. oktober 2020

Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, rider for øjeblikket på en bølge af gode meningsmålinger med direkte kurs mod Det Hvide Hus. Men selv hvis Biden vinder, kan hans program hurtigt komme i strid politisk modvind, hvis Det Republikanske Parti bevarer flertallet i Senatet.

Joe Bidens klimaprogram, hans indvandrerreform og socialpolitiske initiativer kan blive blokeret af et republikansk flertal. De vil ikke engang behøve at lægge hans forslag ud til afstemning.

Derfor er demokraternes øjne nu stift rettet mod senatsvalget i en snes delstater, hvor fire-fem republikanske senatorer er i så stor knibe, at de næppe bliver genvalgt. Det kan heller ikke udelukkes, at republikanske senatskandidater i traditionelt konservative delstater som Alaska, Georgia, Kansas, Montana og South Carolina taber.

Men demokraternes chance for at genvinde det flertal i Senatet, som de tabte i 2014, balancerer stadig på en knivsæg.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvis Biden vinder får han nok som Obama begge kamre imod sig. Sidstnævnte havde kun indtil 2010 med demokratisk majoritet i begge kamre indtil det vendte og han endte med at tabe begge.

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Senate#/media/File:Combined-...

Republikanerne er traditionelt svære at samarbejde med og i demokratiske rækker vil også findes konservative der ikke nødvendigvis stemmer partilinjen. Man skal ind over gulvet for at få noget stemt igennem.

Mads Kjærgård

Han vil nok få mere end svært ved mange ting, nu hvor republikanerne sidder på højesteret. Hvad kan han reelt gøre? Nedlægge veto? Forhale et lovforslag? Er det ikke de to muligheder, han reelt har?

Carl Chr Søndergård og morten andersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvis Biden vinder skal jeg have mig en Tom Collins.

Alt tyder på, at Demokraterne igen vinder Repræsentanternes Hus - og det med større antal sæder end de cirka 235 de har NU! Måske vinder de 240-250 sæder :) i Huset :)

Og ja, de har en god chance for at vinde Senatet - måske - not?

Og det fordi i de republikansk styrede delstater flår man valgdistrikter fra hinanden, så det gavner de kandidater fra Republikanerne, også kaldet gerrymandering - (og det har Demokraterne også gjort, og gør? stadig væk?) Republikanerne gør også det her:

- nedlægger stemmesteder (poll stations) på universiter
- kræver foto ID udstedt af staten før man kan stemme (mange unge der kommer fra andre stater kan således ikke stemme)
- et kørekort ID er nogle gange heller ikke nok! mens en våbenlicens er!
- det forhindrer unge, ældre, og minoriteter i byerne, og på universiteterne i at stemme, mens
ældre hvide mænd kan stemme - fordi de bor i rurale land-distrikter og ofte har en våbenlicens.
- purger, altså sletter folk fra valglisterne, hvis de ikke har stemt i to-tre-fire på hinanden følgende valg.
- sletter folk med de samme navne på voter registrerings sedlen i staten (Man bruger ikke mellem navne - stort set alle amerikanerne har et mellemnavn - så folk der Mohammad Mohammad eller Paul Winterson bliver slettet af valgkommissionen)
- I Georgia - og i andre stater - har man en drop-box (en fysisk en, ikke en virtuel) i hvert amt; det kunne måske måske gå i DK, men i USA kan der i et enkelt amt bo lige så mange mennesker som i DK! - til at aflevere sin brev-stemmeseddel! Mange ældre, unge, og minoriteter kan ikke nå at aflevere stemmesedlen inden deadline/skæringsdatoen for, hvornår den skal afleveres!
- Og der en hel del andre ting, som Republikanerne gør for skabe Voter Suppression...