Analyse
Læsetid: 4 min.

Drama i Labour. Jeremy Corbyn suspenderet fra det parti, han ledede indtil for få måneder siden

Det var ventet, at torsdagens rapport om antisemitisme internt i Labour ville medføre en vis bølgegang, men ikke at den ville skabe en flodbølge, som nu ser ud til at ville opsluge Jeremy Corbyn og måske den venstrefløj i partiet, han tilhører
Den 71-årige Jeremy Corbyn – som har tjent partiet siden 1982, og som i en sen alder fik en uventet rolle som partileder – er tilsyneladende fortid i arbejderpartiet, skriver Jakob Illeborg i sin analyse.

Den 71-årige Jeremy Corbyn – som har tjent partiet siden 1982, og som i en sen alder fik en uventet rolle som partileder – er tilsyneladende fortid i arbejderpartiet, skriver Jakob Illeborg i sin analyse.

Hollie Adams/Ritzau Scanpix

Udland
30. oktober 2020

London – Rapporten om antisemitisme udført af den uvildige Equality and Human Rights Commission, gav partiledelsen under Corbyn ansvaret for tre brud på racelighedsloven. Det drejer sig om chikane, politisk indblanding i anmeldelser om antisemitisme og utilstrækkelig uddannelse af de folk, der håndterede klagerne.

»Ultimativt er det Jeremy Corbyns ansvar, at disse ting fandt sted under hans ledelse,« skrev Alasdair Henderson, der af kommissionen blev udpeget til chef for rapporten.

Langvarig proces om antisemitisme

Midt i en tid præget af opgør med race- og kønsdiskrimination blusser sager om de politiske partiers problemer med religiøse tilhørsforhold op igen. Beskyldninger om antisemitisme internt i Labour har floreret i årevis. Både i form af konkrete hændelser og beskyldninger om, at partitoppen bevidst vendte det blinde øje til.

Selv om Jeremy Corbyn flere gange har beklaget vidensbyrd om udbredt antisemitisme, så har han aldrig direkte undskyldt for sin egen uvilje mod at komme ondet til livs. Det var meget sigende ikke Corbyns handlinger som Labourleder, men hans kommentar til rapportens konklusion, der førte til hans dramatiske exit. I et opslag på Facebook konstaterede Jeremy Corbyn, at der selvfølgelig havde været problemer i partiet, men at hans handlinger havde igangsat en proces, der skulle komme dette til livs:

»Èn antisemit er en for mange. Men problemets størrelse er blevet dramatisk opskruet af politiske grunde af vores modstandere, både inden for og uden for partiet.«

»Skammens dag«

En indirekte beskyldning om, at den nuværende ledelse brugte antisemitismesagen politisk, var mere end Labours nye leder, Keir Starmer, ville stå model til.

»Rapportens indhold var hård læsning. Dette er skammens dag for Labour. Vi har svigtet jøderne, vores medlemmer, partiets støtter, og vi har svigtet det britiske folk,« sagde Keir Starmer i en tale umiddelbart efter rapportens offentliggørelse, og han forsatte:

»De, der benægter, at der er et problem, er selv et problem. De, der lader, som om problemets størrelse er overdrevet, er en del af problemet.«

Corbyn hører afgjort til den sidste gruppe. Dermed er den 71-årige Corbyn – som har tjent partiet siden 1982, og som i en sen alder fik en uventet rolle som partileder – tilsyneladende fortid i arbejderpartiet. Det er yderst sjældent, at en tidligere partileder ligefrem suspenderes fra sit politiske parti. En umiddelbar sammenligning må være Neil Kinnocks opgør med Labours venstrefløj i 80’erne.

Åben borgerkrig

Reaktionerne på suspenderingen var mange og stærkt divergerende. Der var stor vrede på sociale medier associeret med venstrefløjen, der sad på magten i fem år efter, at Jeremy Corbyn højst overraskende vandt lederskabet i 2015:

»Starmer Out« og »Loyal to Jeremy« trendede på sociale medier, og tidligere skyggefinansminister, John McDonnell udtalte, at suspenderingen var »helt og aldeles forkert«.

Men nuværende næstformand i partiet Angela Rayner, der tidligere var Corbyn-støtte, så anderledes på sagen.

»Jeremy Corbyn er på alle måder en hædersmand, men hvad antisemitisme angår, da har han et problem,« sagde Angela Rayner til BBC og slog dermed hånden af sin gamle chef.

På Labours højrefløj, de såkaldte ’Blairites’, var der til gengæld stor opbakning til Keir Starmer. Tidligere minister og chefstrateg i Tony Blairs regeringer, Peter Mandelson, bød Keir Starmers mod velkomment. Det er, mener Mandelson, begyndelsen på en ny tid for Labour.

Corbyn fortryder intet

Efter suspenderingen viste Jeremy Corbyn, at han ikke fortryder sit udsagn, da han i en ny kommentar på Facebook skrev følgende:

»Det er indiskutabelt, at der en forkert opfattelse af, hvor stort problemet med antisemitisme egentlig har været,« skrev han.

Både han og hans støtter understreger, at man har i sinde at kæmpe med alt, hvad man har, mod suspenderingen. Men pilen peger mod et endeligt opgør med corbinismen og et Labour, der bevidst søger mod midten i forsøget på at genvinde magten.

Starmers offensiv og Corbyns requiem

Der er næppe nogen tvivl om, at Jeremy Corbyns insisteren på at have ret falder i god jord hos Keir Starmer.

Der er allerede konspirationsteorier ude om, at rapporten om antisemitisme var en bevidst fælde for Jeremy Corbyn og partiets venstrefløj. Helt så udspekuleret forholder det sig næppe, men Keir Starmer har brugt partiets største, ømme tå til at træde i karakter. Han har lovet gennemgribende handling internt efter rapportens anvisninger.

Opgøret med partiets venstrefløj kan blive voldsomt og ubehageligt, men vil formodentlig på sigt give den nye, midtersøgende leder en mere stabil platform. Beskyldningerne om antisemitisme har – hvor meget hold der end er i dem – været gratis ammunition for de konservative ved to parlamentsvalg i træk.

Dette kan meget vel blive et requiem over venstrefløjsidealisten Jeremy Corbyn, der kom så tæt på magten – og dog alligevel altid var så langt fra den. Hvis det er tilfældet, vil manden, der kompromisløst tjente sit parti i 40 år, gå over i historien som en venstrefløjsmartyr – og det passer ham måske meget godt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er endnu ikke fremlagt bevis for at antisemitisme (som Corbyn endda har fordømt og taget afstand fra) skulle være et gennemgående karakteristika ved Labour. Her er en undersøgelse fra 2017 https://antisemitism.org/wp-content/uploads/2017/08/Antisemitism-Baromet... hvor det fremgår at Labourmedlemmer endda har lidt mindre hang til antisemitisme end de konservative eksempelvis. Man har i den engelske presse insisteret og insisteret og insistereret på denne historie som proisrael-lobbyer har ønsket at klæbe på Corbyn som i mange år har kæmpet palæstinensernes ensomme sag. Hvorfor trykker information sådan et indlæg her? Sørgeligt at skribenten tager karaktermordet på Corbyn for så gode varer.

Torben K L Jensen, Mogens Kjær, Ron Levy, Steen Simonsen, David Zennaro, Ruth Sørensen, Hanne Utoft, Torben Arendal, Steen K Petersen, Hans Larsen, Steffen Gliese, Ulla Nygaard, Trond Meiring, Issa Chaaban, Palle Yndal-Olsen og morten andersen anbefalede denne kommentar

Vestlige demokratier lider. De kan ikke rumme palæstinensernes sag. Det må én gang gøres klart for amerikanerne at vi i EU ikke er allierede med Israel og Saudi-Arabien via det Hvide Hus.

Israel burde tvinges til forhandlingsbordet. Det er jo ikke to ligeværdige partnere der sætter sig ved bordet. Det er en atombevæbnet stat der har 100% økonomisk og militær kontrol med et folk der nægtes en stat.. samtidig med at den atombevæbnede kultivere offerrollen og påstår sig truet på eksistensen af stenkastende unge. Det er en tragedie uden lige. Stop al samhandel med Israel indtil de anerkender at palæstinenserne har menneskerettigheder og ret til et land.

Mikael Aktor, Mogens Kjær, Uffe Juul, Torben Arendal og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der gøres for meget ud af Labours 'midtersøgning' - Starmer er ingen ny Blair, han er kun en anelse mindre 'rød' end Corbyn, som jo på visse punkter var problematisk, f.eks. i forhold til EU.

Josephine Kaldan

Corbyn har ytret sig antisemitisk masser af gange. Det er rimelugt, han må gå. Det kunne tegne et nyt billede af Labour,

Josephine Kaldan, Corbyn har ytret sig kritisk om israelsk politik og zionisme - det har intet med antisemitisme at gøre. Men vi lever desværre i en (medie)verden, hvor uvidenheden, manipulation og de hurtige overskrifter råder.

Tonny Helleskov, Karsten Nielsen, Ole Henriksen, David Zennaro, Steen Sohn, Bjarne Bisgaard Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Hér er et par væsentlige og meget relevante perspektiver på hvad der er foregået i Labour, mens Corbyn var leder af partiet:
https://thegrayzone.com/2020/04/18/labour-report-reveals-how-jeremy-corb...

Det er ikke Corbyn, de har slagtet - det er arbejdernes Labour som fik dødsstødet af Sir(!) Keir Starmer

Torben Lindegaard

@Hanne Utoft 30. oktober, 2020 - 08:49

Jeg tror ikke, at du har læst rapporten fra The Equality and Human Rights Commission.

Den er her:

https://www.equalityhumanrights.com/en/our-work/news/investigation-antis...

Det kan ikke blive ret meget værre.

Torben Lindegaard

@Oskar H 29. oktober, 2020 - 21:25

"Der er endnu ikke fremlagt bevis for at antisemitisme (som Corbyn endda har fordømt og taget afstand fra) skulle være et gennemgående karakteristika ved Labour."
citat fra læserbrev

Hvordan i alverden kan du skrive ovenstående ??

Har du overhovedet læst rapporten fra The Equality and Human Rights Commission ??

Josephine Kaldan

Det ville klæde dig, hvis du kunne fortælle noget mere konkret om de mange gange, som Corbyn har ytret sig antisemitisk. Eller bliver dit indlæg bare et af de mange eksempler på den jødiske lobbys angreb på seriøse politikere som fx de tidligere danske udenrigsministre Mogens Lykketoft og Keld Olesen.

Torben Lindegaard tag selv et kig i rapporten. Her er den. https://www.equalityhumanrights.com/sites/default/files/investigation-in... Jeg kunne ikke finde noget i den jeg synes svarede til de meget alvorlige anklager der har lydt i medierne og fra politiske modstandere. Intet der viser et større sammenhængende problem - som ramaskriget har lydt igen og igen eller noget der implicerer Corbyn. De eksempler der bliver givet på klager er som regel ret svage. Og den inkompetence der undertiden har præget sagsbehandlingen knytter sig til folk som Iain Mcnicol der er fra før Corbyn blev partileder. Da Corbynstøtten Jennie Formby kom til som generalsekreætær i april 2018 begyndte det faktisk at tage fart med sagsbehandlingen. Denne Jacobin-artikel går igennem de troværdighedsproblemer der plager EHRC og de grupper der har ønsket denne rapport. https://jacobinmag.com/2020/10/labour-antisemitism-report-ehrc-corbyn-co... Der har f. eks været flere anmodninger om ikke EHRC ville undersøge den rimelig letpåviselige islamomofobi der er så udbredt hos de konsevartive, men det har de af en eller anden grund ikke fundet grund til.

Marianne Jespersen, Trond Meiring og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar

Josephine Kaldan. Giv lige en masse eksempler på hans antisemitisme ytringer.

Oscar H

Tak for henvisningen til selve rapporten fra EHRC. Jeg undrede mig over Torben Lindegaards henvisning. Det kunne ganske enkelt være den rapport, han henviste til. Lidt omhu havde været ønskeligt her.

Torben Lindegaard

@Mogens Kjær 30. oktober, 2020 - 16:42

Linket virker fint -
Du kan downloade hele rapporten fra siden som pdf.fil under linket "Publication download".
Rapporten er på 130 sider, så det er ganske bekvemt at have den udskrevet.

Først sviende kindheste ved valget og nu suspenderet efter tre brud på racelighedsloven. Sikke en deroute og sikke et eftermæle.! Uha!

Torben Lindegaard

@Erik Fuglsang 30. oktober, 2020 - 20:15

Du har ret.

Jeremy Corbin var en nitte iblandt vælgerne - en antisemitisk nitte.

EHRC har jo problemer med islamofobi i egne rækker:

https://www.campaignforchris.org/ehrc_unmasked

Så deres ord (kritik af Israel=racisme) skal vi overhovedet ikke lytte til.

Lad os da lade som om at antisemitisme er et seriøst problem blandt venstrefjøjen, mens vi ignorerer Qanon!