Baggrund
Læsetid: 5 min.

Eksperter: Den danske frygt for EU-mindsteløn er overdreven

Det er usandsynligt, at EU-Domstolen kan bruge den nye EU-lov til at indføre en lovbestemt mindsteløn i Danmark, sådan som fagbevægelsen og regeringen frygter. Det vurderer eksperter.
Både regeringen og fagbevægelsen frygter, at det kommende EU-direktiv om mindsteløn kan trækket tæppet væk under det danske aftalesystem, men »den danske model er mere robust end sit rygte, og jeg mener, der er en overvurdering af EU-Domstolens magt og indflydelse på det her område,« siger Dorte Sindbjerg Martinsen, professor ved Institut for Statskundskab.

Både regeringen og fagbevægelsen frygter, at det kommende EU-direktiv om mindsteløn kan trækket tæppet væk under det danske aftalesystem, men »den danske model er mere robust end sit rygte, og jeg mener, der er en overvurdering af EU-Domstolens magt og indflydelse på det her område,« siger Dorte Sindbjerg Martinsen, professor ved Institut for Statskundskab.

Joachim Rode

Udland
30. oktober 2020

Igen og igen har EU's beskæftigelseskommissær, Nicolas Schmit, stået på talerstole og foran journalisters mikrofoner og forsikret den danske regering, den danske fagbevægelse og de danske arbejdsgivere om, at EU’s nye lov om mindsteløn ikke vil ødelægge den danske model.

Det er »fake news«, sagde Schmit onsdag: EU vil ikke tvinge Danmark til at indføre en lovbestemt mindsteløn, sådan som mange frygter.

Men Danmark er ikke sådan at berolige.

Regeringen frygter stadig, at det nye EU-direktiv, som blev fremlagt onsdag, »ad bagvejen vil indføre lovbestemt mindsteløn«, som det hed i en udtalelse fra Beskæftigelsesministeriet tirsdag.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"»Som det er formuleret nu, er der ikke noget i det her direktiv, der tvinger Danmark til at ændre sin model og indføre en mindsteløn. Og det er efter min vurdering usandsynligt, at EU-Domstolen vil tolke det sådan i fremtiden,« siger Vincenzo Pietrogiovanni."

Det afgørende er ikke om fremtidige dommes præcedens vil pege den ene eller den anden vej, det afgørende er at kompetencen gives til EU-systemet, hvormed magtdistancerne atter øges. Om man vil det eller ej, vil der ske en svækkelse af dansk, og den danske fagbevægelses, selvbestemmelse.

Finn Thøgersen, Georg Kallehauge og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Er der ikke nogen her, der kan forklare, hvorfor en lovbestemt mindsteløn er så farlig?
Så længe den ikke udhuler lønstigninger, er der vel intet galt med den? Eller er der andre perspektiver ud over, at vi selv vil?
Og i et større EU- og verdensperspektiv er den vel kun en fordel, når man ser på, hvilken slaveløn mange må arbejde for.

Erik Karlsen, en lovbestemt mindsteløn kan have mange fordele - men også bl.a. dén ulempe at en til enhver tid siddende lovgivende magt, kan indblande sig direkte i fastsættelsen af et givent lands mindsteløn - hvormed mindsteløn meget let kan blive en del af et politisk spil i parlamentet, fremfor en - i varierende grad - lønmodtagerinvolveret forhandlingsproces, som parlamentet kun indirekte kan gribe ind i (hvilket er et centralt forbedringspunkt iht. bla. dansk overenskomstlovgivning). Så man kan måske sige at det kan diskuteres hvad der er mindst ringe i vort kapitalistiske arbejdsmarked; overenskomstfastsættelse af mindsteløn eller en statsligt besluttet ... men det er udenfor diskussion at danske lønmodtagere og dansk fagbevægelse mister selvbestemmelse iht. fastsættelsen af dansk mindsteløn. Men hvis man, som så ofte før set, er ligeglad med denne svækkelse af nærdemokrati, herunder de sidste stumper af et deltagende demokrati i bl.a. Danmark, så skal man da bare nikke samtykkende til endnu mere konkurrencestat, mens argumentet er at løfte folk ud af en fattigdom, som relaterer sig til en forceret ulighed, EU-systemet og dets austerity-politik har bidraget betydeligt til.

Når jeg læser andre medier, kan jeg faktisk slet ikke finde nogen fra arbejdersiden og fagbevægelsen, der er imod at EU fastsætter en mindsteløn. F.eks. i Sverige, hvor fagbevægelsen og den såkaldte svenske model står noget stærkere end i Danmark, hilsen man tilsyneladende dette initiativ velkommen.

Men problemet er måske dansk fagbevægelse, der ikke rigtigt har haft viljen til at slå igennem til fordel for alle arbejdstagere i Danmark. Samt, at der er tydelig tendens til, at politikerne blander sig overenskomstforhandlingerne.

Sagen er i hvert fald, at cirka 6,2 af de danske arbejdstagere mellem 18 og 64 år reelt er det man kalder "working poor", og i antal udgør det en ikke helt lille gruppe på 169.186 personer. Men hvis solidariteten i den danske fagbevægelse ikke anser det som noget problem for dem, syntes jeg faktisk, at det vil være rigtigt godt med en mindstelån.