Analyse
Læsetid: 4 min.

Erdogan er i gang med en systematisk afvikling af det tyrkiske demokratis sidste skanser

Med lovindgreb mod Tyrkiets akademiske forbund og forslag om at give den tyrkiske forfatningsdomstol »en overhaling« har Erdogan indledt et felttog mod det tyrkiske samfunds sidste demokratisk uafhængige institutioner
I et angreb på den tyrkiske lægeforening, der har kritiseret regeringens forholdsregler under pandemien, har præsident Erdogan ladet forstå, at alle de akademiske forbund skal underlægges politisk kontrol.

I et angreb på den tyrkiske lægeforening, der har kritiseret regeringens forholdsregler under pandemien, har præsident Erdogan ladet forstå, at alle de akademiske forbund skal underlægges politisk kontrol.

Murad Sezer

Udland
19. oktober 2020

EU går på listesko i debatten om sanktioner mod Tyrkiet for angivelige brud på de græske og græsk-cypriotiske rettigheder i det østlige middelhav. I det scenarie er den franske præsident Macron høgen, og den tyske kansler Merkel er duen, der maner til besindighed. Hvilket skyldes Tyrkiets strategiske betydning som buffer for næsten fire millioner flygtninge.

Men i det mindste finder en diskussion sted i EU-kredsen om Ankaras stadig mere militante udenrigspolitik (med tropper i ni lande) senest med den uhildede støtte til Aserbajdsjans krigsførelse i den armenske enklave Nagorno-Karabakh.

Omvendt iagttager EU påfaldende høflig tavshed, når det kommer til den interne politiske tilstand i Tyrkiet, der især siden det fejlslagne militærkup i juli 2016 har været præget af systematiske angreb på de sidste demokratiske værn mod det præsidentielle systems autokrati. Senest illustreret i den forløbne uges angreb på forfatningsdomstolen og krav om opløsning af de såkaldte ’professionelle sammenslutninger’, der beskyttet af forfatningen har tradition for at agere selvstændigt som kritisk korrektiv til de politiske beslutninger.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Erdogan har snart omdannet Tyrkiet til "Erdoganistan"
Han forstår magtspillet til fulde og har ingen respekt for demokrati overhovedet.
Det er virkelig, virkelig skidt.
Hvad skal der til, for at Tyrkiet igen kan bevæge sig i demokratisk retning?

Søren Fosberg, Allan Stampe Kristiansen, Per Hansen, Gert Romme og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg er bange for, Ole Svendsen, at demokratiet i Tyrkiet paradoksalt nok hviler på militærets vilje til at gøre det fornødne, når republikken udsættes for autokratiske aspirationer.

Allan Stampe Kristiansen, Ole Svendsen, Gert Romme og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Tyrkiet har en enorm hær og våbenproduktion. Laver bl.a. F-16 på licens. De fremstiller ligeledes deres egne droner, som også eksporteres til nære venner i det mellemøstlige. At Erdogan ønsker at sætte Tyrkiet og sig selv på landkortet, kan der ikke være tvivl om. Og manden føler sig magtfuld nok til at sætte sig op mod NATO og USA ved at købe russiske S-400 missiler. Et køb, som foreløbig har sat Tyrkiet uden for F-35 programmet, som de indtil for nylig var en vigtig spiller for. Sikkert også med en fremtidig F-35 produktion på licens. Men det er slut nu.

- Det ville have været en lille smule beklemt med et Tyrkiet som medlem af EU under de nye omstændigheder. Selv om det engang var USA's store drøm med et Tyrkiet som medlem af EU.

Verden stor over for hidtil usete udfordringer i menneskets historie. Og i stedet for at rykke sammen om løsninger synes verden at rykke længere og længere væk fra hinanden. En sikker opskrift på alvorlig ballade for fremtiden, hvis udviklingen fortsætter.

Søren Fosberg, Allan Stampe Kristiansen, Niels Borre, Ole Svendsen, Carsten Hansen, Steffen Gliese, Jens Ole Mortensen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Kristian Jensen

Erdogan har effektivt forvandlet Tyrkiet til en slavestat. Vi gider ikke Tyranner og det er simpelthen for slap af EU at vi har ladet ham fortsætte. Han skal bare væk!

Har Tyrkiet ikke blot haft demokratur det meste af de seneste årtier? I øvrigt kan man vel vende blikket mod USA og bede landet om at tage en skarp snak med Erdogan-administrationen om dens excesser, uanset hvem der vinder det stundende præsidentvalg; både Biden og Trump er gode venner med Erdogan. EU har demonstreret at man gerne vender mangen et blindt øje til, så længe at tyrkerne mod klækkelig betaling ondulerer flygtningeafkastet fra europæernes økonomiske og militære krigsaktiviteter.

Anders Reinholdt, Flemming Berger, Gert Romme og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar

@ Steffen Gliese
Jeg tror desværre at du har ret i, at der er en usund sammenblanding mellem Tyrkiets militær og landets ledelse. Samt at dette har været tilfældet i mange år.

Tyrkiet har navn af demokrati, men er i realiteten et diktatur i dag. Landet har heller aldrig været et reelt demokrati, som vi forstår det her i Danmark. Men inden Erdogan kom til magten, var Tyrkiet dog væsentlig mere demokratisk, end tilfældet er nu.

kjeld hougaard

Det er en pinlig sandhed: der er mange samfund der ikke har demokrati som vi har det. For som Piet udtrykte det: Det danske ” er langt de bedste og rigtigste, de smukkeste, største og vigtigste”. Og fra Jante-loven er vi vel bekendte med at en rigtig dansk altid forarges, og fordømmer det ikke danske. Selv Sverige får regelmæssigt et skud for borgen. Det kan vi ikke gøre noget ved – det ligger i vores gener, en del af det at være dansk. Dog det kan ha sin pris – som en britisk økonom udtrykte det i BBC programmet ”Hard talk” [om Kina] ”Globale England kan vælge kun at samvirke med lande der har demokrati som vi har det – men den verden vi i så fald kan leve i bliver meget lille og vi bliver fattigere. Pompeo ”this is the world we live in” så Lad os uden at dømme, accepterer og forstå – og LEVE i den verden om nu er? Våre militære indsatser i verden, sanktioner mm for at styre andre stammefolk har ikke givet Danmark noget godt ry, eller hjulpet til at skabe en harmonisk verden, eller gjort Danmar til et bedre land. Er Erdogan politik dårlig for tyrkerne? Så kommer straffen i sig selv. Er den god? Hvem kan bebrejde ham?