Nyhed
Læsetid: 9 min.

Europa bygger grænsemur for at holde flygtninge ude og tre andre historier fra verden

Grækenland vil bygge en grænsemur a la Trump for at forhindre flygtninge og migranter i at komme ind i EU
Flygtninge har slået lejr på den tyrkiske side af floden Evros med udsigt til Grækenland og EU på den anden bred. Her langs floden vil den græske regering nu opføre en 36 km lang og fem meter høj mur.

Flygtninge har slået lejr på den tyrkiske side af floden Evros med udsigt til Grækenland og EU på den anden bred. Her langs floden vil den græske regering nu opføre en 36 km lang og fem meter høj mur.

Thomas Lekfeldt

Udland
24. oktober 2020

Her er fire vigtige internationale historier, som du måske er gået glip af i løbet af ugen.

Tilmeld dig i bunden af artiklen, hvis du vil modtage Verdens Gang i din indbakke hver fredag aften.

  • Europa bygger grænsemur for at holde flygtninge ude

Martin Gøttske

En fem meter høj grænsemur af cement og galvaniserede stålrør, som skal holde flygtninge og migranter ude.

Nej, der er ikke tale om USA’s præsident Donald Trumps stærkt omdiskuterede og kontroversielle mur mod Mexico, men derimod Europas seneste forsøg på at afstive sine ydre grænser.

Regeringen i Grækenland har i denne uge annonceret, at den er klar med en plan for at få opført en i alt 36 kilometer lang mur inden april. Muren skal løbe langs eller nær floden Evros, som udgør grænsen mellem Grækenland og Tyrkiet.

Det sker, efter at både EU og regeringen i Athen har udtrykt stor bekymring for, om den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan vil gøre alvor af sine trusler om at lade nogle af de millioner af syriske flygtninge, som befinder sig i Tyrkiet, søge mod Europa.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Thomas Tanghus

EU lader efterhånden ikke USA meget tilbage, hvad angår menneskerettighedskrænkelser.

Lillian Larsen, Hans Larsen, Birte Pedersen, Hanne Utoft og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jamen hvad skal man ellers gøre når der er et enormt antal mennesker der vil væk fra deres hjemlande? Hvad bliver resultatet af blot at se den anden vej og acceptere fri adgang?

Claus Nielsen, Ditte Jensen, Henrik Ovesen, Finn Thøgersen, Bent Nørgaard, Finn Sørensen, Jacob Nielsen og Henrik Ilskov-Jensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

...Og Mexicanerne betaler ;-)

"Jamen hvad skal man ellers gøre når der er et enormt antal mennesker der vil væk fra deres hjemlande? Hvad bliver resultatet af blot at se den anden vej og acceptere fri adgang?"

Man skal bl.a. yde massiv hjælp til de lande, flygtningene kommer fra - stoppe krigshandlingerne i dem og vedtage en langt bedre global fordelingspolitik. Og så skal man investere i at give de flygtninge, som har brug for akut hjælp, akut hjælp. Vi kan investere mia. i nyt militært isenkram, milliarder i vores egen infrastruktur, milliarder i rumforskning o.a. - og vi giver skattelettelser i milliardklassen. Vi har så rigeligt råd i de europæiske lande. Og vi har, i bl.a. tilfældet Syrien, et kæmpe ansvar for at de flygtningeprovokerende krige, har udviklet sig.

Men i stedet for presser EU Syrien med sanktioner, som fortrinsvist rammer civilbefolkningen. EU presser Iran med sanktioner. EU presser Venezuela med sanktioner - og en række andre lande. EU fører økonomiske krige, mens dets medlemmmer fører proxykrige (eksempelvis i Libyen, hvor Frankrig og Italien støtter hver deres krigsherrer). Det er på høje tid at almindelige europæere får øjnene op for hvilket totalitært og kriminelt regime, EU i mange af verdens udsatte landes øjne udgør.

Lars Løfgren, Thomas Tanghus, Flemming Berger, Hans Larsen, Esben Lykke og Gert Romme anbefalede denne kommentar

"...Og Mexicanerne betaler ;-)"

Faktisk er det således, at den amerikanske kongres har vedtaget at bruge midler, man via sanktioner mod det demokratisk valgte styre i Venezuela stjæler fra landet, på de første etaper af muren. Endnu et faktum, som den angiveligt ellers velorienterede, danske befolkning, intet aner om.

Lars Løfgren, Ture Nilsson, Flemming Berger og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Nu er økonomien i EU ikke til, at vi påtager os at finansiere lande, med så enorme befolkninger. Slet ikke efter Covid-1984 gælden er jo eksploderet og det kan ikke forsvares at bede Spanien eller Italien, om at udskrive store velfærdschecks for lånte penge, for at finansiere alle de fejlslagne lande hvor migranterne kommer fra.

Vi har lånt til velfærd i EU igennem generationer og nu har vi dertil smadret vores økonomi med undtagelsestilstanden. Altså venter en ordentlig økonomisk nedtur og smalhans os, lige om hjørnet.

Covid-1984 vil få skylden, selvom skriften allerede var på væggen. Hvis vi gøre det endnu værre skal vi bare åbne grænserne og pengepungen for verdens migranter og give dem boliger og penge og leve for som vi "låner", beskatter os til.

50% + af de små og mellemstore virksomheder, der lukker, betyder mange arbejdsløse og banker, der vil bukke under, når antallet af non-performing-loans går gennem taget pga af restriktionerne og udgangsforbudene i syd.

Prisen for de meget store armbevægelser vores politikere har valgt, tales der sjovt nok ikke om.

Hvor meget er en corona-1984 død værd i forhold til de, som ikke kan få bevilget livsvigtig medicin og operationer pga prisen ?

12-17 millioner dør af sult og med en dårligere økonomi i vesten, vil flere dø. Mange flere.

Claus Nielsen, Finn Thøgersen, Bent Nørgaard, Henrik Ilskov-Jensen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Allan Petersen

I 2020 er der over Middelhavet ankommet 5 gange så mange fra Marokko eller Tunesien som fra f.eks. Afghanistan eller Syrien. Bangladesh, Mali, Elfensbenskysten og Guinea ligger lige også højt på listen over nationaliteter. Det er ikke rimeligt at bruge “skyld” som argument modtagelse af disse mennesker eller krav om massiv økonomisk hjælp.

Claus Nielsen, Henrik Ilskov-Jensen og Ragnar Ravn anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Det skal gøres attraktivt at forblive i de lande man flygter fra.
Der skal ydes langt større hjælp til opbygning at infrastruktur, herunder institutioner, sygehusvæsen, veje og arbejdspladser. Toldmure skal fjernes og uddannet arbejdskraft skal forblive i landene.

Alt dette er dog meningsløst hvis ikke diktatorer, korrupte politikere og teokrater forbliver ved magten.
De skal simpelthen væk ! Først da vil det batte noget med de mange ressourcer der skal omfordeles til fordel for 3.verdenslande. For ressourcerne skal gives; ikke alene for deres skyld, men så sandelig også for vores.

Med mindre vi da ønsker et Fort Europa og en mere og mere ulige verden.

Carsten Hansen

Rettelse.

Fjern ordet !Ikke" fra sætningen om diktatorer, korrupte politikere"

Carsten Hansen

Hvorom alt er.

Vi kan ikke stoppe flygtningestrømme uden enten at ændre på ressourcefordelingen eller at bygge en kæmpemæssig mur udenom Europa/Den rige verden.

Sidstnævnte er vel umulig.

Allan Petersen

Må der anvendes magt når nu vi skal hjælpe 3. verdenslandene til en bedre fremtid? Jeg tror ikke vi skal regne med at magthaverne i de enkelte lande vil lade sig diktere af de velmenende i vesten.

"Vi er nødt til at hjælpe. Men det kræver som skrevet at ressourcerne bruges rationelt. Der er ikke plads til korrupte politikere, diktatorer og fanatiske teokrater, hvis det skal batte noget."

Hjælpen skal tilmed realisere en omstilling i produktionsformer, demokratistrukturer og ressourceanvendelse m.m., som de rige europæiske lande selv famler med - og endnu ikke har konciperet en sammenhængende og bæredygtig, samt omsættelig, retning mod, så det bliver bestemt ikke nemt. Men målet må være at understøtte bl.a. selvforsyningsprincipper, folkedemokrati, lighed og bæredygtighed mest muligt - i både de lande, som hjælpes økonomisk og de lande, som hjælper. Med andre ord fordrer en reel hjælp fra de rige lande på kloden til de fattige at der i de rige lande sker en revolution på de fleste, klassiske politikområder.

Carsten Hansen

Allan Petersen

Jamen hvis korrupte magthavere, diktatorer og fanatiske teokrater vil blive siddende, så må den massive hjælp udeblive.
Du forstiller dig vel ikke at 100vis af ekstra milliarder skal smides ud til diktatorer og så videre?

Carsten Hansen

Naturligvis skal der lægges pres på uduelige regimer som krav for massive ressourcetildelinger.
Ingen siger at man skal skride ind med våbenmagt; Der er andre skruer at skrue på.

Nemt bliver det ikke, men jeg ser ingen vej udenom hvis folkevandringer af usete/uoverskuelige dimensioner skal undgås.

Carsten Hansen

For lige at får det på det rene.
Det jeg snakker om er ikke de penge vi yder i Ulandsbistand nu + en smule .
Det er en mega omfordeling af ressourcer.

Eller en mega-mur omkring hele Europa.

Allan Petersen

Carsten Hansen, med andre ord: ingen forandring. Det er jo ikke magthaverne der forlader landene.
Indtil nogen kommer med en reel løsning, er vi vel nødsaget til at redde os selv. Jeg tror de færreste tror på at ubegrænset indvandring til Europa fra Afrika, Mellemøsten og Asien er holdbart i længden.

Danmark eller EU eller USA eller Kina for den sags skyld kan ikke med skattekroner eller lån optaget af stater/EU løse alle de problemer, som får folk fra f.eks. Afrika til at se sig om efter grønnere græs. For dels er det en uoverkommelig opgave at løse et verdensomspændende problem på den måde. Og dels vil det være for dyrt til at befolkningen i de betalende lande vil acceptere dette. MEN HVIS de 99% af os, som ikke tilhører de rigeste i verden, kunne finde ud af at stå sammen om at modarbejde den tendens, som har stået på i mange årtier allerede, hvor den ene % bliver rigere og rigere, medens resten af os står stille forholdsmæssigt, så kunne alle de penge, som ellers bare ryger ind på kontoen hos den ene % gøre "en verden til forskel". Det kunne præcis blive en hel anden verden, hvis alle os/dem, som bidrager til BNP her og der og alle steder i verden også fik en fair (læs radikalt større) del af værdien selv, som man jo så gerne skal dele medde respektive stater i skat, så ville der være helt nye uanede muligheder i alle lande for at skabe et samfund, som indbyggerne ville være glade for at blive boende i.

Carsten Hansen

" Jeg tror de færreste tror på at ubegrænset indvandring til Europa fra Afrika, Mellemøsten og Asien er holdbart i længden."

Det tror jeg så sandelig heller ikke.