Nyhed
Læsetid: 2 min.

Europa-Parlamentet ønsker at hæve EU’s reduktionsmål i 2030 fra 40 til 60 procent

Tirsdag vedtog et flertal i Europa-Parlamentet at hæve EU’s reduktionsmål til 60 procent i 2030. Nu skal landenes statsledere i ministerrådet overbevises, men det er langtfra sikkert, de kan blive enige om samme ambitiøse målsætning
EU’s reduktionsmål er vigtig, fordi EU er den eneste klimaprogressive stormagt i verden i dag, mener det socialdemokratiske medlem af Europaparlamentet, Niels Fuglsang.

EU’s reduktionsmål er vigtig, fordi EU er den eneste klimaprogressive stormagt i verden i dag, mener det socialdemokratiske medlem af Europaparlamentet, Niels Fuglsang.

Sille Veilmark

Udland
8. oktober 2020

Med 352 stemmer for og 326 imod vedtog Europa-Parlamentet tirsdag aften at hæve EU’s reduktionsmål fra de nuværende 40 procent til 60 procent i 2030.

»Vi gjorde det! De 60 procent vandt! Nu tager vi klimapolitikken til det højeste niveau. Mange tak til Europa-Parlamentet for at give mig det mandat,« skrev parlamentets svenske klimaforhandler, Jytte Guteland.

Parlamentets beslutning trumfer dermed EU-Kommissionens anbefaling om at hæve reduktionsmålet til »mindst 55 procent i 2030«, som EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen sagde i sin state of the union-tale i september.

Og det glæder Niels Fuglsang, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet:

»Jeg er enormt glad for resultatet.«

»Jeg var noget nervøs, fordi den konservative gruppe, der er parlamentets største, ønskede et mål på 55 procent,« siger han.

Hård modstand venter

Det bliver dog ikke uden sværdslag at få endegyldigt vedtaget et samlet EU-mål om 60 procent reduktion i 2030, advarer Niels Fuglsang.

Det kræver, at det lykkes parlamentets klimachefforhandler, Jytte Guteland, at overbevise det tyske formandskab i spidsen for Ministerrådet. Her vil især lande som Polen, Ungarn og Rumænien modsætte sig et mål om 60 procent reduktion i 2030.

»Parlamentet og Rådet er ligestillede, så nu skal der findes et kompromis,« siger Niels Fuglsang, der understreger, at det er vigtigt, »at EU får sat barren højt«.

Det skyldes ikke mindst, at alle verdens ledere til november næste år samles til klimatopmøde i Glasgow, hvor det er sidste udkald for at lægge pres på resten af verden i forhold til at opfylde Parisaftalens målsætning om at begrænse den globale temperaturstigning til gennemsnitligt 1,5 grader celsius.

»Jeg mener, at den her lov er så vigtig, fordi EU er den eneste klimaprogressive stormagt i verden i dag.«

»Derfor er det EU’s klimalov, der skal sætte standarden og trække den grønne omstilling, så resten af verden kan lade sig inspirere. Den får enorm indflydelse på, hvad der kommer til at ske i resten af verden,« siger det socialdemokratiske parlamentsmedlem Niels Fuglsang.

Forvirrende dansk EU-strategi

Det har ellers vakt voldsom kritik fra både Venstre og S-regeringens støttepartier, at den danske klima- og energiminister, Dan Jørgensen (S), tidligere har støttet op om EU-Kommissionens anbefaling om at reducere med »mindst 55 procent« i stedet for at arbejde for en målsætning på 60 eller 65 procent.

»Når Dan Jørgensen accepterer et klimamål på 55 procent i EU, gør han Danmark til en stopklods, ikke en drivkraft,« skrev blandt andre medlem af Europaparlamentet for SF, Magrete Auken, i en kronik tirsdag i Information.

Dan Jørgensen har tidligere forklaret den danske position om at støtte 55-procentmålet med, at det ville være »kontraproduktivt i forhandlingerne« at gå for ambitiøst frem.

Men nu er Dan Jørgensen vendt rundt på en tallerken.

Onsdag sagde han til Ritzaus Bureau, at Danmark går efter, at EU når et mål om samlet at reducere med 65 procent i 2030.

»Mindst 55 procent betyder også, at regeringen er villig til at gå videre. Regeringen vil derfor lægge stor vægt på at nå et mål på 65 procent,« siger klimaministeren ifølge Ritzau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Jesper Løvenbalk Hansen

Dan Jørgensen er et virrehoved.

Thomas Tanghus

En vindbøjtel, der puster sig op, og vender som vinden blæser.