Læsetid: 7 min.

Før var hun engelsklærer og mor. Nu er hun også ansigtet på den hviderussiske frihedskamp

På søndag kan hviderussernes kamp mod en forhadt »diktator« nå sin foreløbige kulmination. For hvis ikke Lukasjenko går af, løslader politiske fanger og udskriver valg, er der indkaldt til generalstrejke. Information har talt med den ikoniske oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaja om hendes kamp og hendes historie
»Jeg har været nødt til at lære mange ting i de sidste måneder. Og jeg har forandret mig som person, fordi jeg har været nødt til at indlære dem så hurtigt. Navne på politikere, relationer mellem lande, at tale med alle mulige slags mennesker. Men jeg ved, hvem jeg gør det for,« fortæller Svetlana Tikhanovskaja i dette interview.

»Jeg har været nødt til at lære mange ting i de sidste måneder. Og jeg har forandret mig som person, fordi jeg har været nødt til at indlære dem så hurtigt. Navne på politikere, relationer mellem lande, at tale med alle mulige slags mennesker. Men jeg ved, hvem jeg gør det for,« fortæller Svetlana Tikhanovskaja i dette interview.

Michal Burza

23. oktober 2020

Lederen af den hviderussiske massebevægelse, der forsøger at vælte landets diktator, Aleksandr Lukasjenko, har en vild udstråling. Selv på en skypeforbindelse.

Ikke fordi hun råber eller laver store armbevægelser på tværs af skærmen. Men fordi Svetlana Tikhanovskaja er helt nærværende. Rolig, mørkhåret og i et klippefast sprog taler hun om sit eksil i Litauen, hvor hun flygtede til efter at have tabt det – efter alt at dømme forfalskede – præsidentvalg den 9. august 2020.

Siden har en enorm folkelig protestbevægelse holdt stand i Hviderusland, og på de store demonstrationers bannere finder man Svetlana Tikhanovskajas ansigt som symbol på kampen for frihed. Imens arbejder protestlederen på at skabe international opbakning fra sit eksil.

I disse dage er hun i Danmark for at mødes med udenrigsminister Jeppe Kofod og modtage Politikens Frihedspris.

Men igen: Alt dette fremkalder ikke store armbevægelser hos den 37-årige Svetlana Tikhanovskaja. Hun kigger alvorligt på mig.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Søren Veje
  • Torben Lindegaard
Alvin Jensen, Søren Veje og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu