Interview
Læsetid: 7 min.

Før var hun engelsklærer og mor. Nu er hun også ansigtet på den hviderussiske frihedskamp

På søndag kan hviderussernes kamp mod en forhadt »diktator« nå sin foreløbige kulmination. For hvis ikke Lukasjenko går af, løslader politiske fanger og udskriver valg, er der indkaldt til generalstrejke. Information har talt med den ikoniske oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaja om hendes kamp og hendes historie
Udland
23. oktober 2020
»Jeg har været nødt til at lære mange ting i de sidste måneder. Og jeg har forandret mig som person, fordi jeg har været nødt til at indlære dem så hurtigt. Navne på politikere, relationer mellem lande, at tale med alle mulige slags mennesker. Men jeg ved, hvem jeg gør det for,« fortæller Svetlana Tikhanovskaja i dette interview.

»Jeg har været nødt til at lære mange ting i de sidste måneder. Og jeg har forandret mig som person, fordi jeg har været nødt til at indlære dem så hurtigt. Navne på politikere, relationer mellem lande, at tale med alle mulige slags mennesker. Men jeg ved, hvem jeg gør det for,« fortæller Svetlana Tikhanovskaja i dette interview.

Michal Burza

Lederen af den hviderussiske massebevægelse, der forsøger at vælte landets diktator, Aleksandr Lukasjenko, har en vild udstråling. Selv på en skypeforbindelse.

Ikke fordi hun råber eller laver store armbevægelser på tværs af skærmen. Men fordi Svetlana Tikhanovskaja er helt nærværende. Rolig, mørkhåret og i et klippefast sprog taler hun om sit eksil i Litauen, hvor hun flygtede til efter at have tabt det – efter alt at dømme forfalskede – præsidentvalg den 9. august 2020.

Siden har en enorm folkelig protestbevægelse holdt stand i Hviderusland, og på de store demonstrationers bannere finder man Svetlana Tikhanovskajas ansigt som symbol på kampen for frihed. Imens arbejder protestlederen på at skabe international opbakning fra sit eksil.

I disse dage er hun i Danmark for at mødes med udenrigsminister Jeppe Kofod og modtage Politikens Frihedspris.

Men igen: Alt dette fremkalder ikke store armbevægelser hos den 37-årige Svetlana Tikhanovskaja. Hun kigger alvorligt på mig.

»Jeg har været nødt til at lære mange ting i de sidste måneder. Og jeg har forandret mig som person, fordi jeg har været nødt til at indlære dem så hurtigt. Navne på politikere, relationer mellem lande, at tale med alle mulige slags mennesker. Men jeg ved, hvem jeg gør det for. Jeg ønsker, at alt forandrer sig i mit land, og at min mand kommer tilbage til os. Min datter spørger mig hele tiden, hvor far er,« siger Svetlana Tikhanovskaja.

»Men vi skal nok nå vores mål.«

Begyndte som en stedfortræder

Når Svetlana Tikhanovskaja siger »vi«, kan det betyde mange ting. Hun bruger pronominet om sin relation til det hviderussiske folk, sin egen familie og medarbejderne på kontoret i Vilnius. Og det giver egentlig fin mening, når man tænker på, at Svetlana Tikhanovskajas politiske og private mål er totalt forbundne.

Tilbage i foråret arbejdede Svetlana Tikhanovskaja som engelsklærer. I løbet af dagen passede hun sine to børn, som hun har med sin mand, Sergej Tikhanovskij.

»Jeg kan huske, at corona var begyndt at smitte, og at jeg brugte dagene med børnene, som vi havde taget ud af skole og børnehave. Min mand rejste rundt med sit arbejde, og jeg glædede mig til, at han skulle komme hjem,« siger Svetlana Tikhanovskaja.

Sergej Tikhanovskij er en kendt blogger, og i foråret tog han rundt i Hviderusland for at dokumentere et samfund, som ifølge ham var blevet totalt svigtet af myndighederne og dets præsident igennem 26 år, Aleksandr Lukasjenko.

Men Sergej Tikhanovskij kom ikke hjem. I månederne op til præsidentvalget den 9. august blev en række systemkritikere sat i fængsel, og Svetlana Tikhanovskajas mand var iblandt dem. Det fik hende til at stille op til valget – »i min mands sted«, som hun siger.

Sammen med to andre oppositionskvinder, Maria Kolesnikova og Veronika Tsepkalo, rejste hun rundt i Hviderusland og bragte fornyet gejst til den folkemodstand, der allerede var begyndt at forme sig mod Lukasjenko.

»Jeg var jo ikke en offentlig person overhovedet,« siger Svetlana Tikhanovskaja.

»De første interview var så hårde og svære for mig. Jeg anede ikke, hvad jeg skulle svare, og jeg for vild i mine svar og sætninger.«

– Hvad gjorde du ved det?

»Jeg måtte bare springe ud i det og gøre det igen og igen, selv om jeg var bange. Det deler jeg med alle i mit hjemland, der er gået på gaden, har strejket eller er flygtet – vi har alle overkommet den samme indre frygt. Og det fortsætter – hver dag indeholder en ny frygt, vi skal overkomme, indtil vi når vores mål.«

Blødt diplomati

Målet for Svetlana Tikhanovskaja er kort sagt: Lukasjenko skal gå af, der skal udskrives et nyt og fair valg, og alle politiske fanger i Hviderusland skal løslades.

Man kan dele Svetlana Tikhanovskajas strategi op i et internationalt og et nationalt element. Hun er protestbevægelsens primære kontaktled til omverdenen, og i løbet af de seneste uger har hun holdt møder med europæiske ledere som Lithauens Saulius Skvernelis, Tysklands Angela Merkel og Frankrigs Emmanuel Macron.

»Tidligere da jeg endnu ikke var kommet så dybt ind i hele den politiske verden, troede jeg faktisk, at det var let at løse vores problem. Her er et land, hvor menneskerettigheder bliver brudt, og hvis de omgivende lande er forenede, vil de sætte ind for at få lederen til at stoppe,« siger Svetlana Tikhanovskaja og smiler, som hun tænker på sig selv som naiv.

»Nu kan jeg se, at det ikke er så let i Europa. Det er svært at træffe den slags beslutninger, fordi mange faktorer skal indregnes, før man gør noget.«

Hårdt ultimatum

Svetlana Tikhanovskajas strategi er mere hård, når det gælder det hviderussiske styre. Her har hun stillet et ultimatum: Hvis ikke Lukasjenko går af inden på søndag, løslader de politiske fanger – heriblandt Svetlana Tikhanovskajas mand – og udskriver valg, vil hviderusserne gå sammen i en generalstrejke.

Men vil strategien virke? Det er trods alt langt mere risikofyldt for den enkelte hviderusser at deltage i en generalstrejke end at stå i en stor forholdsvis anonym masse til en demonstration.

Lukasjenko har allerede affejet de hundredtusinder demonstranter på gaden som narkomaner, prostituerede og kriminelle, ligesom årtiers økonomisk nedgang heller ikke har svækket hans tro på sig selv som leder. Til gengæld har myndighederne truet med at skyde med skarpt mod demonstranter.

For første gang i interviewet lyder Svetlana Tikhanovskaja vred:

»Før eller siden skal han gå af. Lukasjenko vil være den ansvarlige i landet, men det kan han ikke, når folket vender ham ryggen. I to måneder har vi bedt ham om at sætte sig ned med os og snakke,« siger Svetlana Tikhanovskaja, men kan med den position, hun har, ikke komme ind på frygten for, at generalstrejken skulle blive en fiasko.

Leder og mor in absentia

Efter præsidentvalget den 9. august forsvandt Svetlana Tikhanovskaja. Ingen vidste, hvor hun var, men pludselig dukkede der en video op på internettet, hvor hun bad demonstranterne om ikke at ty til vold og sørge for ro og orden i samarbejde med myndighederne.

Mange mente, at hun var under pres, fordi videoen var optaget på det nationale valgkommissionskontor, og mistanken blev bekræftet næste dag, da der blev uploadet endnu en video med Svetlana Tikhanovskaja. Denne gang var hun i Litauen, og hun opfordrede nu protestbevægelsen til at fortsætte og ikke give op.

Svetlana Tikhanovskaja har aldrig villet fortælle, hvad der præcist skete på dagen, hvor hun forsvandt. Sikkert er det dog, at Svetlana Tikhanovskaja valgte at flygte til Litauen med sine børn fremfor at blive i Hviderusland:

»Det gik op for mig, at jeg var den eneste, der kunne tage sig af mine børn. Min mand var i fængsel, og hvis jeg ikke var der for dem, ville de komme på børnehjem. Jeg indså også, at jeg kunne gøre mere i Litauen, end jeg kunne ved at være i fængsel i Hviderusland.«

Selv om hun ikke sidder i fængsel, føler Svetlana Tikhanovskaja alligevel, at hun ikke kan være der 100 procent, hverken for sine børn eller sine landsmænd.

»Hviderusserne demonstrerer på gaden, og jeg vil være der sammen med dem,« siger Svetlana Tikhanovskaja og kigger ud på et sted bag sin skærm og vores skypemøde.

»Men jeg er her, og jeg har også glemt mig selv. Jeg kan ikke gå i biografen, fordi jeg tænker ’okay, du kan frit gå i biffen uden at blive fængslet’, men så bliver jeg alligevel hjemme. Alle disse paradokser er til stede i mig.«

En ny rolle

Der er håb for det ’vi’, Svetlana Tikhanovskaja bruger som samlebetegnelse om sin familie og sit folk. Selv mener hun, at hviderusserne begyndte at forandre sig for flere år siden. Blot var man stadig bange.

Men så kom en ny fælles sag på banen – COVID-19 – der for mange hviderussere virkede lige så skræmmende som det magtfuldkomne styre. Og hvor staten udviste en mangel på indsats, begyndte befolkningen at samle sig om civile initiativer.

»Vi skabte en ny selvbevidsthed som folk. Alt det, der var galt med vores styre, stod lige pludselig så klart for os. Nu står vi forenede og er i stand til at sparke regimet på porten.«

I den seneste tid er der også skabt en kløft mellem myndighederne – for eksempel sikkerhedsstyrkerne – og befolkningen. Hvordan kan man komme videre fra situationen, hvis Lukasjenko falder?

»Protesterne har været fredelige, og i fremtiden skal disse folk (sikkerhedsfolkene, der har været med til at udøve vold mod demonstranter, red.) selvfølgelig for retten og straffes ifølge vores lands love. Men det skal foregå i et retssystem, der er lige for alle.«

Netop dette bør definere hviderusserne i fremtiden, mener Svetlana Tikhanovskaja: Et fredeligt folk, der kan hente styrke i sine magtinstitutioner fremfor arbitrær frygt.

Med hensyn til sin egen rolle er hun sikker på, at hun ikke selv vil være præsident. Men hun er heller ikke blot en stedfortræder.

»Al den viden, jeg har opbygget i den seneste tid, kan jeg ikke smide væk. Viden om menneskerettigheder og politik. Jeg kan være noget for mit land, og jeg kan finde en ny rolle der.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her