Baggrund
Læsetid: 8 min.

Frankrig er Vestens terror-epicenter. Det skyldes en mørk fortid, en internet-imam og tegningerne

Frankrig kæmper i disse uger desperat for at slå ned på det, præsident Macron kalder »det terroristiske vanvid«. Problemet er, at den militante islamisme har særligt gode betingelser lige netop i Frankrig – og jihadister lader sjældent en god konflikt gå til spilde
De seneste terrorangreb har efterladt Frankrig i højeste alarmberedskab og på randen af en diplomatisk tegningekrise.

De seneste terrorangreb har efterladt Frankrig i højeste alarmberedskab og på randen af en diplomatisk tegningekrise.

Ritzau

Udland
31. oktober 2020

Udåden blev ikke blot udført med bestialsk koldblodighed, den blev afviklet med ført hånd.

På en måde var det således ikke den 18-årige russisktjetjenske flygtning Abdullakh Anzorov, der for godt to uger siden med en nyindkøbt kokkekniv skar halsen over på en sagesløs skolelærer i den parisiske forstad Conflans-Sainte-Honorine. Og på en måde var den angrebne part slet ikke 47-årige Samuel Paty, der i en time havde vist det franske magasin Charlie Hebdos satiriske tegninger af den islamiske profet Muhammed.

Med det afstumpede mord – der sammen med en række andre terrorangreb har efterladt Frankrig i højeste alarmberedskab og på randen af en diplomatisk tegningekrise – eksekverede Anzorov en stående dødsdom over budbringere af muhammedtegninger. En dødsdom udstedt virtuelt af en militant islamistisk prædikant, som forlod verden længe før Paty, og som aldrig satte sine ben på fransk jord. I sit hoved angreb Anzorov tegningerne, ikke Paty.

Jeg nævner dette, fordi det siger noget om, hvor svært begribelig den aktuelle, terrorudløste krise i Frankrig kan synes. Angriberen er både konkret og diffus, gerningen ligeså, og hvem eller hvad der er under angreb – de seneste års gerningsmænd har vidt forskellige ophav, og deres mål har været vidt forskellige – hersker der heller ikke enighed om.

Måske derfor kredser franskmændene lige nu om et andet, men beslægtet spørgsmål:

Hvorfor?

Eller som en oprevet kvindelig studievært på tv-kanalen France 24 i eftermiddagstimerne torsdag udtrykte det:

»Jeg er simpelthen nødt til at få svar på dette! Hvorfor rammer terroristerne oftere os i Frankrig end vores naboer i EU?!«

Anzorov stak således også kniven ind i et åbent fransk samfundssår: Landet er ufrivilligt blevet den vestlige verdens epicenter for militant islamistisk terrorisme.

Halshugningen af Paty fandt sted få uger efter, at gerningsmænd stak to journalister ned foran Charlie Hebdos tidligere redaktionslokaler. Og mens et rystet Frankrig stadig forsøgte at begribe, hvad der foregik, gik en mand torsdag ind i Notre-Dame-kirken i Nice og stak tre personer ihjel, herunder endnu en ved halshugning.

Læg dertil, at en vagt ved et fransk konsulat i Saudi-Arabien blev overfaldet med et spidst værktøj, mens en mand, der angiveligt var højrerabiat terrorist, blev skudt af politiet i byen Avignon efter at have truet forbipasserende med et håndvåben. Alt sammen samme dag, vel at mærke.

Frankrig kæmper i disse uger desperat for at slå ned på det, præsident Macron kalder »det terroristiske vanvid«.

Skal vi forstå, hvordan Frankrig er kommet hertil, må vi også forstå, hvorfor den militante islamisme har så gode betingelser i netop Frankrig.

Det franske netværk

Af alle de møder, jeg gennem årene har haft med militante salafister, står ét møde ud som noget særligt: En varm junidag i 2014 tog den britiske – og senere IS-dømte – prædikant Anjem Choudary imod mig på en restaurant i Whitechapel, London. Selv om Choudarys vestlige opvækst ikke fornægtede sig – han drak chokolademilkshake, talte et formfuldendt engelsk og citerede flittigt Winston Churchill – lagde han ikke skjul på, at han gerne så Vesten omstyrtet:

»Vores opfattelse er, at vi er en femtekolonne, som bor i Vesten. En dag er vi i frontlinjen for et samlet kalifat,« forklarede han mig.

Midlet til at nå det mål var det netværk af militante salafistiske grupper, prædikanten havde rullet ud over det europæiske kontinent. Selv stod Choudary i spidsen for gruppen Sharia4UK, men fremhævede desuden Sharia4Belgium, Sharia4Denmark – og Sharia4France. Sidstnævnte var blevet bandlyst og tvangsopløst af de franske myndigheder to år tidligere, men Anjem Choudary bedyrede, at hans »brødre i Frankrig« var »højst aktive«.

Anjem Choudary i 2013.

Anjem Choudary i 2013.

Shutterstock

Choudary fremstod med sit vidtforgrenede jihadinetværk som den mest prominente radikalisator i Europa. Reelt skummede han fløden fra etableringen af en række ekstremistiske celler i Europa næsten 20 år tidligere.

Det begyndte, da et jihadistisk netværk af primært algeriske ekstremister fra terrorbevægelsen GIA i midten af 1990’erne slog sig ned i Belgien. Flere af disse ekstremister var flygtet dertil fra netop Frankrig, hvor nogen var mistænkt for at deltage i GIA’s metroangreb i Paris i 1995, mens andre var en del af et relativt nyvakt ekstremistisk netværk.

Næsten alle havde i varierende grad forbindelse til den fransk-algierske jihadist Khaled Kelkal, en af hjernerne bag metrobomberne og de facto-grundlæggeren af det militante salafistiske miljø i og omkring de parisiske banlieues i 1990’erne.

Kelkal og hans støtter skabte i disse år et netværk, som siden har trukket tråde op til nutidens terrorangreb i Frankrig. Eksempelvis var det Kelkals miljø, brødrene Said og Chérif Kouachi trak på, da de i 2015 angreb Charlie Hebdo. Og ligesom Amedy Coulibaly, der umiddelbart efter Charlie Hebdo-angrebet angreb et jødisk supermarked, blev de under tidligere afsoninger radikaliseret af en anden fransk-algiersk terrorist fra Kelkals inderkreds, Djamel Beghal.

På den måde har disse historiske personmøder og miljøer – sammen med Frankrigs imperialistiske fortid og aktivistiske udenrigspolitik – haft en afgørende betydning for, hvorfor netop Frankrig historisk set har haft et så aktivt og forholdsvist stort militant-islamistisk miljø, der trækker tråde op til i dag: Kelkals støtter blev godt et årti senere en del af miljøet omkring Anjem Choudarys Sharia4France-gruppe, som opfordrede til angreb mod franske personer og mål.

Og i dag præger de selv samme støtter tankegodset i de ekstremistiske lommer i landet, hvorfra op mod 1.000 fremmedkrigere i de senere år er rejst til Syrien og Irak for at tilslutte sig blandt andre terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Så vidt den historiske forklaring på den militant-salafistiske tilstedeværelse i Frankrig. At dette miljø siden har rettet så meget vrede imod tegningerne af profeten Muhammed har til gengæld at gøre med en anden – og i debatten om terroren i Frankrig ganske overset – figur.

Khaled Kelkal i 1990.

Khaled Kelkal i 1990.

AFP Photo

Internettets Bin Laden

Så vidt vides var Abdullakh Anzorov, Samuel Patys drabsmand, ikke del af en etableret terrorgruppe. Til gengæld skriver han sig med sit fokus på muhammedtegninger ind i en moderne fortælling om det, man kunne kalde millennialjihadister:

En generation af religiøse ekstremister, som på skuldrene af den militante salafismes føromtalte udbredelse i 1990’ernes Europa er blevet opvakt af nytækende og virtuelt bevidste radikalisatorer. Med internettets ankomst spreder de deres ideologi på tværs af kontinenter – og har flyttet dele af den militante jihadismes fokus fra realpolitik til symbolisme, fra 1990’ernes antiimperialisme til 00’ernes enkeltsager, fra kolonialismekritik til tegningekritik.

Ophavsmanden til den logik er den amerikanske al-Qaeda-ideolog og -prædikant Anwar al-Awlaki, også kaldet The Bin Laden of the internet for sine eminente evner til at appellere til et mere moderne vestligt – og ofte virtuelt – publikum. En måde at forstå, hvorfor en lang række af de seneste terrorhandlinger i Frankrig tager afsæt i muhammedtegninger, er at forstå Anwar al-Awlakis rolle som jihadisternes første moderne influencer.

Egentlig var det et dansk anliggende, der satte det hele i gang. Med en række prædikener på YouTube og jihadistiske fora og artikler i al-Qaedas glitrede magasin Inspire begyndte Awlaki i kølvandet på Jyllands-Postens muhammedtegninger at rette opmærksomheden fra klassiske vestlige mål i Afghanistan og Irak til mere symbolske terrormål.

På amerikanerens hitliste stod navngivne satiretegnere, journalister, diplomatiske repræsentationer og mediehuse, og han fastslog i flere taler, at »de danske tegninger« skulle aflæses direkte som en spydspids i »Vestens kamp mod islam«.

Som den første prominente jihadist italesatte Awlaki ytringsfriheden som en værdi, Vesten forfægtede blot for at bekæmpe islam, og han indrammede og freemhævede tegningerne som en global mærkesag for jihadister.

Tidligt forstod han, at det ikke handlede om tegningernes indhold, men om deres potentiale som mobiliserende faktor. År før det symbolske angreb på Charlie Hebdo i 2015 havde prædikanten personligt rekrutteret, radikaliseret og finansieret en af de senere gerningsmænd, og han opfordrede gentagne gange specifikt til at angribe mål, der relaterede sig til muhammedtegnere – sådan som det skete i Krudttønden i København i 2015, hjemsted for et ytringsfrihedsarrangement med deltagelse af den svenske muhammedtegner Lars Vilks.

Det peger på et tilbagevendende problem i den europæiske terrorbekæmpelse. Trods ihærdige forsøg på at hovedrengøre det store internet for jihadistisk propaganda løber myndighederne gang på gang hovedet mod en mur.

Det jihadistiske materiale kan fjernes midlertidigt, men den idé, jihadismen har udviklet sig til, kan ikke fjernes. Med muhammedtegningerne som brændstof levede den videre i hovedet på blandt andre Abdullakh Anzorov, og hans endeligt blev ikke ideens.

Terrorbekæmpelsen står og falder således med bekæmpelsen af ideerne og deres ophavsmænd. Og hvordan besejrer man en ideolog som Awlaki, der allerede er død, men som alligevel – eller snarere netop derfor – er blandt verdens mest populære og inflydelsesrige jihadistiske prædikanter?

Ny tegningekrise lurer

Hvis nutiden føles utryg for franskmændene, tegner fremtiden ikke bedre. Dag for dag stiger frygten for en egentlig diplomatisk tegningekrise i stil med den, der overgik Danmark i 2005. Macrons utvetydige støtte til både satiretegnerne og Paty samt hans karakteristik af islam som »en religion i krise« har ført til protester. I og uden for den arabiske verden, hvor der opfordres til boykot af franske varer. I Tyrkiet har selveste præsident Erdogan tilsluttet sig opfordringen. Mere politi og militær er sat ind ved potentielle terrormål i Frankrig og franske interesser i udlandet.

Protester imod Emmanuel Macron i Bangladesh.

Protester imod Emmanuel Macron i Bangladesh.

Sazzad Hossain

Én ting har fortiden lært os: Jihadister lader sjældent en god konflikt gå til spilde. På militante islamistiske fora pustes der således allerede til ilden. Det er blevet bemærket, at den franske præsidents støtte til muhammedtegningerne fremstår mere udtalt end Anders Fogh Rasmussens under den danske tegningekrise. At Frankrig lige nu retsforfølger formodede medskyldige for flere terrorangreb – herunder angrebet mod Charlie Hebdo – og derfor selv bør angribes. At Macron har bebudet langt større kontrol med udenlandske imamer og islamiske foreninger. Og at en ny karikatur offentliggjort af Charlie Hebdo – denne gang af Erdogan – understreger Frankrigs plads som den vestlige verdens største krænker af profeten Muhammed.

Abdullakh Anzorov hyldes som en martyr, der med sine handlinger har sat et eksempel til efterfølgelse. Om det sker, og om Frankrig for alvor ender i en tegningekrise, afhænger mest af alt af millennialjihadisterne selv.

Som en bruger på det krypterede sociale medie Telegram formulerer det i en gruppe med militant indhold:

»Det er ikke op til dem (Frankrig, red.), om der kommer flere angreb. Det er op til os.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Marie-Christine Poncelet

Man ser desværre ikke i denne artikel skoven for træerne.
Men tak for detajleret beskrivelsen af jihadister s bevægelser men det er mere kompleks end så for så har vi jihadister men også alle de andre almendelige muslimer, og konsekvenser af kolonitiden i nord Afrika på både franskmænd og franskmænd med nord afrikanske baggrund, uden at glemme dem fra Mali og Sénégal og vi har også Macron s strategien for at bibeholde magten i Frankrig.... Så kompliceret er det!

Anders Graae, Sus johnsen, Pietro Cini, Hanne Utoft, kjeld hougaard og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Jeg kan anbefale Alberts Hourani's bog Arabic Thought in a Liberal Age.
Ellers kan man passende starte med Mohammed Abduh, Rida og Qutb og finde ud af hvordan de ekstremistiske ideologier netop udspringer af en reformation af Islam efter Osmannerigets fald og mødet med de europæiske ismer.

Niels Christensen, Søren Ferling, Pietro Cini, Mette Ellegaard og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Mange herboende muslimer går ind for en teokratisk stat med imamers og patriarkers hånd- og halsret, forbud mod kritik og fornærmelse af koranen og profeten, indførelse af dødsstraf, æresdrab, tvangsægteskab, etc.

Et bredt udsnit af forældre og andre muslimer spredte videoer om og trusler mod den historielærer, der havde vist tegninger af Muhammed, ligesom vore dybt fornærmede imamer spredte JP's tegninger i 2005.

Talrige muslimer har en mere dogmatisk indstilling end etniske europæere. Vi har for århundreder siden under revolutioner og reformer frigjort lovgivning og retspleje fra religiøse regler og enevældige herskere, der stadig styrer lande, hvor middelalderlige æresbegreber har karakter af stockholmssyndrom. Islams teokrati tåler ingen kritik, og frafald medfører dødsdom. En hierakisk familiestruktur varetager overholdelsen af de påbudte ægteskabsforhold, etc.

Sådanne normer gør sig nu gældende i Vesteuropa, de spredes via trusler og terror, og man kan undre sig over, at vi fortsat lukker islamistiske krigere ind. Det er oplagt, at de søger mod Europa, så er myndighedernes manglende opmærksomhed og konsekvens mon en del af problemet?

https://www.dr.dk/nyheder/udland/tegningerne-der-splitter-frankrig#!/

Estermarie Mandelquist, Flemming Olsen, Søren Jensen, Erik Fuglsang, Kim Folke Knudsen, Finn Thøgersen, Morten Pedersen, Arne Albatros Olsen, Carl Chr Søndergård, Jan Kauffmann, Per Torbensen, Gert Hansen, Therese Hagen, Lars Hansen, Henrik Andersen, Jacob Nielsen, Henrik Ilskov-Jensen, Klaus Ipsen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Je suis Francais

Totalitarisme.

I 1930´erne havde vi Verdens kommunismen med Josef Stalin, som efterlod Sovjetunionen blod rød med alle ofrene fra GULAG og mordet på mio af uskyldige borgere.

I 1930´erne havde vi Nationalsocialismen med Adolf Hitler, som førte Tyskland Europa og hele Verden ud i den mest destruktive krig set nogensinde med 60 mio døde. Den særlige tyske opfindelse KZ-lejrene og dødslejrene med udryddelsen af 6 mio Jøder og oveni mio af andre grupper af forfulgte borgere homoseksuelle, politiske modstandere, sigøjnere, Østeuropæere.

Nu har vi Islamismen den totalitære ideologi, som dyrker vanviddet om et middelalderregime spændt for koranen og som misbruger de gamle skrifter til en forrykt ideologi om et islamistisk Verdensherredømme ledsaget af grusomheder som er helt på niveau med de foregående diktatorers grusomheder og krigsforbrydelser.

Det der sker i vort naboland Frankrig ( Jeg er født i Tyskland på venstre Rhinbred Mainz-Mayence ) Vores forfædre var franske fra år 1794-1815 og tilhørte Departement MontTonnere.

Min kondolence og sorg over det som er overgået ofrene og deres familier i Frankrig.

Vi står ved jeres side dag og nat - Vi står fælles vagt om frihed lighed og demokrati.

Vi giver os ikke en tomme for terroristerne.

je suis francais

Flemming Olsen, Søren Jensen, Erik Fuglsang, Alexandre Bernier, Jakob Knudsen, Morten Pedersen, Bent Nørgaard, Jan Kauffmann, Jacob Nielsen, Henrik Ilskov-Jensen, Georg Kallehauge, Estermarie Mandelquist, Claus Nielsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

Piet Hein: “hvad er frihed, frihed til? - Til at gøre hvad man vil – blot man nøje passer på – kun at ville hvad man må.”
”Vesten” har gennem århundrede ville underkaste andre kulturer våres værdier. Da vi tabte magten efter WWII kom vi med ”demokrati-frihed – og menneskerettigheder, samt US-doller som våben. Vi har stadig sanktioner mod Cuba og adskillige andre lande. Og vi tager os retten til at invaderer andre lande militært. Jeg har levet ”på den anden side” i en f.d. koloni – Buddhistisk, ikke muslimsk. Jeg imponeres dybt over den værdighed disse ludfattige mennesker gennemlever ”Vestens” overgreb i stolthed over deres egen kultur. For nu ikke tale muslimer, jeg glæder mig over at Kim har fået sine atomvåben, og Cuba beholder sin styreform. I disse tider må vi tåle lidt tyggemodstand. Set fra Vest-fremmede kulturer: ” While the rhetoric of high imperialism could speak unself-consciously of “civilizing” and “Christianizing” the nomadic heathen, such terms strike the modern ear as outdated and provincial, or as euphemisms for all manner of brutalities. And yet if one substitutes the nouns development, progress, and modernization, it is apparent that the project, under a new flag, is very much alive and well”. Scott, James C.. The Art of Not Being Governed.
Næste på listen, når vi nu har reformeret Islam, det er vel kinesere?

Anders Graae, Trond Meiring, John Andersen, Pietro Cini og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Frankrig har flere uhyrligheder på samvittigheden, især i Afrika. Så det er ikke tilfældigt at Frankrig er blevet hovedmål i Europa, eller at mange af terroristerne er fra Nordafrika. Her er en af dem.
I 1961, gik tusinder af algerier På gaden i Paris i en fredelig demonstration imod besættelsen af Algeriet. Papon, chefen for politiet, gav ordre til slå demonstrationen ned med voldelige midler. Algerierne som havde taget deres fine tøj på og var ubevæbnet, blev mødt med en uset voldsbølge. Tusinde såret, mange blev levende kastet i floden Seinen og druknede(nogle som holdt fast med hænderne blev af politiet slået på hænderne til de faldt i floden. Det var efterår, det var koldt), flere blev skudt og mange hundrede blev ført til et stadion hvor en ‘modtagelseskomite’ slog, kvalte, skød og dræbte mange af demonstranterne. Uhyrlighederne blev skjult i årtier, Bl.a. ved at deportere utallige tilbage til Algeriet.
Papon, som stod for aktionen, var samme mand som havde interneret jøder samme sted unde 2. Verdenskrig. Det tog 30 år før han som gammel mand blev stillet for en domstol og dømt for jødeinterneringen, og hvor algeriernes skæbne kom op ved et tilfælde(Et vidne). Han blev ikke dømt for massakren på Algerierne, da en Amnesty blev givet i slut 60’erne. En mindeplade blev først sat op i 1998 Med ordlyden: Til minde om de mange algerier dræbt under represionen af den pacifistiske demonstration i 1961. Frankrig erkender kun 30 mord, mens antallet af døde og forsvunde vurderes til mellem 150-300.
Se den fulde fortælling her https://thefunambulist.net/history/a-night-to-remember-the-algerians-who...

Anders Graae, Thomas Tanghus, Pietro Cini og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Det er forkert, tror jeg, at reducerer terror til en skummel fortid. Det er netop i det senste år, at de fleste lande i Europa, har forsømt at integrere bedre, men også at stå fast (som Brinkman ville sige) på nogle fundamentalle rettigheder.

Thomas Tanghus, Estermarie Mandelquist, René Arestrup, Kim Folke Knudsen og Martin Mortensen anbefalede denne kommentar

Muhammedtegninger. Der er tegninger, satiriske tegninger og nedladende tegninger. De danske var efter min mening gode satiriske tegninger. Jeg har et tobinds-værk: ‘Verdens karikaturen fra oldtiden til vore dage’ af Paul Gauguin, Erik Blomberg og Otto Gelsted. Meget underholdende...
Jeg er til gengæld ikke Charlie. Usmagelige, grimme streger som er nedladende imod en europæisk underklasse, som en tegning af den nøgne Muhammed på alle fire med en dryppende tissemand og en Kæmpe gul stjerne i anus, har kun til formål... ja, det ved jeg ikke rigtig. Men den minder mig om jødetegninger i 30’erne og 40’erne. De blev også beskyldt for at ville overtage verden. Dengang var rigtig mange jøder også en fattig underklasse. Ville medier trykke modbydelige karikaturer om jøder i dag? Næppe, og tak for det.

Sören Tolsgaard

Nåja, i Middelalderen blev det østlige Europa først overløbet af hunnerne, siden af mongolerne, mens muslimerne erobrede det sydlige Europa.

Så Europa var længe i defensiven ift. indtrængende erobrere, og først i nyere tid som følge af renæssancen og en bølge af nye opdagelser og opfindelser, fik europæerne en position, så de for en tid var i stand til at skalte og valte med folkeslag over hele verden. Det har ofte været blodigt, sådan var vilkårene i en menneskehed, der fik stadig stærkere våben. Og udgangspunktet var, at europæerne i lang tid var hårdt trængte ift. kulturer, hvis hære var dem overlegne.

Nu er stormagternes våben potentielt så altødelæggende, at vi har en magtbalance baseret på frygten for endnu en verdenskrig. Dog har vi masser af lokale konflikter, hvor mindretal forfølges og fortrænges, grænsestridigheder, handelskrige og andre chikanerier. Og problemerne forstærkes yderligere af et umådeholdent forbrug af ressuorcer samt massiv befolkningstilvækst.

Så Vesten vil næppe længere forsøge at erobre de tabte imperier. Vi har forsøgt at gennemtrumfe demokrati, men har lært, at man andre steder i verden er indstillet på mere diktatoriske regeringsformer.

Tendensen til at pådutte andre kulturer de vestlige værdier, er nok ved at være et overstået kapitel. Til gengæld bliver det stadig mere aktuelt, at Europa må beskytte sit bagland og sine grænser, hvis vi vil undgå at blive overrendt af andre verdensdeles befolkningsoverskud - ligesom i Middelalderen.

Chris Skovgaard, Kim Folke Knudsen, Morten Pedersen, Martin Mortensen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Algierkrigen og den franske indsats her var forbryderisk. En idiot fra Tunis der har været en uge i Frankrig kan næppe siges at handle fordi Frankrigs fortid er sort.
Tyskland ville være udsat for daglige mord hvis dets forbrydelser mod jøder, polakker, russere og fortsæt selv rækken skulle sones med knive. De algiere der kæmpede mod franskmændene var nationalister og socialister. De nuværende mordere er fascister og islamister.

Flemming Olsen, Søren Jensen, René Arestrup, Kim Folke Knudsen, Morten Pedersen, Martin Mortensen, Carl Chr Søndergård, Arne Albatros Olsen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

jeg tror ikke et sekund på at vi kæmper for ytringsfriheden, den er bare et usselt påskud for vores bekæmpelse af anderledesheden,
et værktøj til dæmonisering af dem vi har valgt som fjender,
og det er lykkedes de hadefulde at skabe gensidige fjendebilleder, så dem vi hader hader os, og gør onde gerninger imod os som giver os mere grund til had,
og vi svarer igen med nye fjendebilleder og mere hån, den slags kaldes optrapning af konflikter,
og begge sider i en sådan optrapning er skyldige,
og enhver som forsøger at tale for nedtrapning beskyldes for at være på "fjendens" side af dem som ønsker og profiterer af konflikten,
nogen vil måske indvende at hån er uskyldigt og at de andres voldelige svar er helt ude af proportioner,
det er den gamle sang om terrorismen, hvor den svage part er den mest desperate og derfor griber til mere drastiske midler,
vi set det som eksempel i konflikten imellem israel og palæstinenserne, hvor kun palæstinenserne kaldes terrorister, og hvor israels "ret til at forsvare sig" er almindeligt anerkendt,
at der reelt er tale om israelsk overmagt og systematisk undertrykkelse ignoreres,
nu vil nogen sikkert mene at muslimer ikke er "den svage part" i konflikten, men jeg er overbevist om at det er sådan de føler sig,
de føler at vi angriber dem og bekæmper islam, og at islam "bare" forsvarer sig ,
og jeg er ikke i tvivl om at visse sorte kræfter i vesten mener at islam skal elimineres og simpelthen fjernes fra verden,
og de er så lykkedes med at skabe et indtryk af, at det er en fællessag for alle kristne at "forsvare" os imod den aggressive voldelige islam,
men fakta er jo at almindelige kristne og almindelige muslimer sagtens kan leve i fred og respekt for hinanden,
det er kun de magtliderlige og yderligtgående på begge sider som ønsker en konflikt.
og man kan sige at yderligtgående muslimer og "kristne" kulturkæmpere i praksis er forbundsfæller og hjælper hinanden til mere og mere magt,
og ofrene er almindelige mennesker på begge sider som slet ikke nødvendigvis er part i konflikten.

Sus johnsen, Lillian Larsen, Thomas Tanghus, Hans Frank, Hanne Utoft, Pietro Cini, Trond Meiring og Jeppe Lindholm anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Gå offline og kik ud af dit vindue. Så ser alt ud til at være som det skal være. Selv vejret :-) Hvad du ikke ved, har du ikke ondt af.

Man kan vide en masse som almindelig menneske. Men hvad kan man egentlig bruge det til? Nemlig. Ingen ting.

Jan Fritsbøger

kjeld jeg er helt enig i det meste du skriver, men jeg vil aldrig kunne glædes over at nogen har/får atomvåben, er selvfølgelig dejligt at Cuba har overlevet presset fra USA, vi kaldes os civiliserede og højt udviklede, men for mig er kulturen som nord-amerikas indianere havde, vestlig kultur helt overlegen på mange punkter, klart mere civiliseret og på et markant højere stade, hvis vi kunne lære den respekt for naturen som for dem var selvfølgelig, ville det virkelig være et voldsomt fremskridt for os.
for indianerne var grådighed en sygdom, i vesten er det nærmest et adelsmærke, og i hvert fald vejen til respekt, sygt faktisk.

"Frankrig er Vestens terror-epicenter. Det skyldes en mørk fortid, en internet-imam og tegningerne"

Og en voldsparat ideologi som ikke tillader kritik.

René Arestrup, Erik Fuglsang, Kim Folke Knudsen, Finn Thøgersen, Morten Pedersen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

att.: Jan Weber Fritsbøger

Tak for et modigt og - i mine øjne - aldeles rigtigt indlæg.

ingemaje lange

Tak for en vidende artikel. Dog undres jeg over forfatterens behov for at nævne kønnet på den oprevede studievært? Vi bør alle være selv-reflekterede og bevidste om sprog som potentielt kan virke udgrænsende og stereotypiserende. Uanset hvilket køn, religion el som stereotyperne omhandler...

@Jan Weber Fritsbøger,
forklar mig hvad palistinænserne, Israel og selvfølgelig venstrefløjens hadebillede nr.1 USA, har gøre med eksempelvis terroristen Rakhmat Akilov, der kørte rundt i en lastbil og dræbte svenskere i Stockholm i 2017? Akilov er fra Usbekistan, og jeg ikke hørt, at Sverige har ført krig i dette land. Men du har sikkert en god forklaring på og et rationale for denne terrorbegivenhed i Stockholm?

Mvh
Jakob Knudsen

Erik Fuglsang, Kim Folke Knudsen og Finn Thøgersen anbefalede denne kommentar

@Jan Weber Fritsbøger,
kan du ikke lige forklare mig hvad palistinænserne, Israel og selvfølgelig venstrefløjens hadebillede nr.1 USA, har at gøre med eksempelvis terroristen Rakhmat Akilov, der kørte rundt i en lastbil og dræbte svenskere i Stockholm i 2017? Akilov er fra Usbekistan, og jeg ikke hørt, at Sverige har ført krig i dette land. Men du har sikkert en god forklaring på og et rationale for denne terrorbegivenhed i Stockholm og den humanistiske stormagt Sverige?

Mvh
Jakob Knudsen

Alexandre Bernier og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@La France

Jeg kan simpelthen se nogen sammenhæng mellem Frankrigs historie og så det som hænder nu med den islamistiske terror.

Jeg synes det er en farlig argumentation at henvise til Algeriet og kolonitiden og Frankrigs handlinger som nation. Det kan da ærlig talt ikke begrunde det bundløse had, som ligger bag en psykopat fra Mellemøsten som går ind i en kirke og myrder løs blandt tilfældige kirkegængere.

Det er en ubehagelig sammenligning som jeg ikke bryder mig om. Tænk hvis vi oplever lignede her i Danmark og så skal vi læse, at i Vikingetiden da var Danerne grusomme, når de med deres Vikingeskibe drog over havet til England og Frankrig.

Der er ingen historisk begrundelse eller undskyldning for det islamistiske terrorregimente, som IS og konsorter udøver.

Den islamistiske terrorisme og den islamistiske totalitære ideologi er for mig en advarsel og en øjenåbner. Vi kan ikke blive ved med at have en situation hvor unge mænd fra Mellemøsten ankommer til Europa og efter ankomst til Italien, Spanien, og Grækenland frit rejser rundt på hele kontinentet uden nogen som helst kontrol af deres identitet. Det dur ikke længere.

Der er for mange eksempler på indsmuglede terrorister, som ikke ankommer til Europa for at søge arbejde eller begære asyl, men fordi de er en del af et netværk,som vil omstyrte samfundsordenen i vores del af Verden. Jeg har i årevis forsvaret flygtninges rettigheder og vil fortsat gøre det, men vi er nød til at luge ukrudtet væk og sortere i strømmen af personer, som ankommer fra Afrika og Orienten.

Jeg er rigtig rigtig inderligt træt af, at se på overraskede og helt uvidende familiemedlemmer til de her psykopater, som bedyrer, at de aldrig har vidst at deres søn var på vej ud af gale tangenter. Jeg køber ikke deres forklaring den er for tyk og den duer ikke.

Jeg er rigtig rigtig træt af dysfunktionelle arabiske stater, hvor alle de her fanatiske ideologier får næring fra og finansiering ?. Det er jo ikke super let for en dansker, at så at sige gå over grænsen til Libyen, Saudi Arabien, Pakistan, Iran, Syrien, Tunesien og bare sive ind i deres lande. Alligevel oplever vi her i Europa, at de arabiske lande giver pokker i vores sikkerhed og lader den ene terrorist efter den anden slippe over Middelhavet Ægæerhavet eller via Spanien, Grækenland og Italien ind i Europa. Her bringer de ulykke og krig med sig. De truer sameksistensen mellem de mange borgere med Islam som trosretning, som har levet i fredelig sameksistens med os andre gennem årtier.

Det er derfor, at vi bliver nød til at tage nye sikkerhedsforanstaltninger, som begrænser indvandring asylsøgning og statsborgerskab til unge mænd og deres omgivelser indvandret fra Mellemøsten og det nordlige Afrika. Den går ikke længere der er ikke tale om isoleret og enkelte terrorceller, antallet af terroraktioner fra den kant er for omfangsrigt til at det kan tales ned under jorden igen.

Der skal screenes langt mere blandt disse grupper inden de tildeles midlertidig asylophold.

Der skal være 13 års karantæne på tildeling af Statsborgerskab, så vi er sikre på, at indvandrerne fra Mellemøsten vil os det godt. Der er som sagt reelle flygtninge i strømmen som er flygtet fra terroristernes middelalderregime og grusomheder. De skal naturligvis hjælpes, men vi skal ikke i naivitet glemme at si ukrudtet fra og invitere ufred og krig ind her i vores land.

Derfor har jeg skiftet mening om grænsekontrol. Den skal bevares i Danmark i mange mange år endnu og den bør udvides til hele det europæiske fællesskab. Ja det er rigtigt, at nogen kan komme over en bevogtet grænse men bevogtning er bedre end ingenting. Jeg fatter ikke, at tyskerne er så bange for at tage konsekvensen og genindføre grænsekontrol ved deres grænser. Hele Verdensmarkedet bryder ikke sammen af en station på grænsen med kontrol. Så havde Schweiz allerede nu befundet sig i dyb økonomisk krise. På det punkt indrømmet DF og Nye Borgerlige selvom jeg ikke bryder mig om Jeres retorik mod vores egne muslimer men her har i ret.

Asylansøgninger ved Europas indre grænser må stoppe. Der skal indføres et system, hvor det er muligt centralt at si dem fra, som ikke skal ind på grund af tvivlrådigt grundlag. Vi rige lande må så hjælpe med at finansiere asylopgaven for Grækenland, Italien, Spanien og de andre frontlinjestater, som i de næste mange år vil være udsat for det her indvandringspres til det rige Europa. Til gengæld skal det være slut med efter et par dages asylophold at kunne rejse rundt på egen hånd i Europa, som vi senest så med terroristen her, der rejste fra Lampedusa over det italienske fastland til Frankrig for at udøve terror.

Det er tid til at lægge Fløjlshandskerne i skuffen.

Frankrig er i krig med den islamistiske fundamentalistiske ideologi. Denne ideologi truer 200 års udvikling mod frihed lighed demokrati og velfungerende samfund her i vores del af Verden. Det er ikke Frankrigs krig det franske folks krig det er vores fælles sag, at stå sammen med Frankrig i denne stund.

Jakob Knudsen, Flemming Olsen, Erik Fuglsang og Martin Mortensen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Jakob, du mener åbenbart at jeg skal kunne forklare det uforklarlige,
du argumenterer overhovedet ikke imod noget jeg har skrevet, du gør bare et kluntet forsøg på at beklikke min troværdighed,
men jeg har selvfølgelig ingen anelse om hvad der motiverede gerningsmanden, jeg kan dog godt give dig en mulig forklaring, nemlig den at manden var syg i hovedet i gerningsøjeblikket, måske på grund af begivenheder i hans liv eller måske helt uden grund ud over hans psykiske tilstand,

kim folke, nej du kan ikke lide andre vinkler end dæmoniseringsvinklen, den vinkel hvor vi er de entydigt gode, og hvor alle vore handlinger er retfærdige og vore intentioner de bedste,
og hvor dem du gør til "fjender" alle er entydigt skyldige og onde og alle deres handlinger illegitime, urimelige og direkte forkastelige,
at virkeligheden er en helt anden og langt mere nuanceret end den sort/hvide synsvinkel har for dig ingen relevans,
og du er i den grad en af dem jeg nævner som skyldige i optrapningen af konflikten,
og det samme kan muligvis siges om dem som anbefaler din kommentar,
jeg anerkender dog at du/i er ført bag lyset af den massive fremmedfjendske propaganda, som nu har bombarderet os alle i flere årtier, det kan jo være svært at stå imod og bevare sin medmenneskelighed i et sådant sygeligt hadefuldt meningsklima.

"Jeg kan simpelthen se nogen sammenhæng mellem Frankrigs historie og så det som hænder nu med den islamistiske terror."

Det er da nemt

10% af befolkninger er muslimer

En stor del mener at demokrati ikke er vejen.

https://www.denoffentlige.dk/mange-franske-muslimer-foretraekker-sharia

Kim Folke Knudsen

@La France2
@Jan Weber Fritsbøger

Det handler om befolkningens sikkerhed her i Danmark og ikke om dæmonisering af muslimer.
Vi kan ikke sidde passivt og se til, at følgende terror udspiller sig

Bombeattentater mod tog, busser, stormagasiner offentlige pladser med mange døde og kvæstede.
Biler som bruges til vilkårligt at køre civile ned i gågader og i storbyen, en ny form for terrorisme
Bestialske henrettelser af tilfældige borgere, som myrdes midt på gaden som et lyn fra en klar himmel.
Bestialske henrettelser af journalister for at skræmme dem fra at rapportere om den islamistiske terrors grusomheder.
Bestialske henrettelser af lærere og personale som har den vigtige rolle at opdrage og frigøre unge mennesker.

Lad der ikke være nogen tvivl hvem tæller mest terroristen de ideologisk forstyrrede fanatikere eller vores egen befolkning.

Jeg er ikke i tvivl.
Vores egen befolknings sikkerhed
Vore jødiske medborgere, som desværre i stigende grad chikaneres og forfølges ikke kun af herboende muslimer som er lidt for enøjet i deres opfattelse af Israel konflikten men også af højreekstremistiske grupper her i landet.
Vore borgere med islam som trosretning, som lever i fredelig sameksistens med det øvrige samfund.

Deres sikkerhed tæller over alt andet.

Nej jeg har ikke Muhammedtegninger liggende på min Facebook. Jeg synes heller ikke om, at de skal offentliggøres for enhver pris. Men jeg kan og vil ikke sætte mig imod, at der er borgere i det her land som mener det anderledes end jeg, for det er deres ytringsfrihed at gøre dette.

Vi har haft indvandring i Danmark fra mange lande russiske jøder, polakker, tyskere, hollændere, ungarer, jugoslaver, kosovo albanere, tyrkere, vietnamesere, kinesere.

De har alle på hver deres måde og kulturelle facon fundet en plads i det danske samfund og rigtig mange af dem er en væsentlig kulturel og personlig berigelse for Danmark. De er velkommen før nu og i fremtiden. Men de har ikke ført de her sikkerhedsproblemer med sig, som indvandringen fra Mellemøsten og Afrika desværre gør.

Det er jo ikke små integrationsproblemer vi taler om her altså svært ved at få tilknytning på arbejdsmarkedet falde til i Danmark vi taler om. Det er folk som i ly af de manglende sikre grænser sluses ind i landet for at udøve en skjult krig og terror mod Danmark mod Frankrig mod Tyskland, mod Sverige mod hele den europæiske kultur. De har ingen planer om at forhandle hverken med dig eller mig. De er bedøvende ligeglade med, om det er Nye Borgerlige, Stram Kurs, DF, Det Radikale Venstre, Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Alternativet osv. For en islamistisk fanatiker er alle de repræsentanter for en kultur en levevis et syn på verden, som de ønsker at ødelægge og erstatte af et islamistisk religiøst diktatur.

Sporene fra IS-diktaturet i det ødelagte Syrien er en kendsgerning, som viser hvor destruktive vores modstandere er.

Derfor er det nødvendigt at skride til de tiltag, som jeg har beskrevet i mit forrige indlæg.

Karantæne på 13 år for tildeling af statsborgerskab indtil midlertidig opholdstilladelse.
Asylansøgninger kan ikke indleveres fra europæiske lande og ved den danske grænse.
Indførelse af grænsekontrol i hele Danmark og i også i EU.
Endnu mere overvågning af de islamistiske miljøer.

De lande hvor asylansøgningerne skal begrænses fra, de skal udpeges efter rådgivning fra PET og FET med deres ekspertise. Så målrettes indgrebet mod de nationer, hvor den islamistiske fanatisme har for frit spil.

For andre befolkningsgrupper vil asylansøgningerne og statsborgerskabet kunne tildeles som hidtidig.

Der skal i den sammenhæng selvfølgelig være plads til, at personer fra Orienten som åbenlyst ikke udgør en terror risiko vil kunne søge midlertidigt asylophold her i landet. Der skal være plads til en individuel vurdering og til retssikkerhed og prøvelse af en afgørelse.

Jeg ønsker derudover, at der i Danmark etableres en uddannelse i Islam, og at de som fremover skal formidle Islam kommer fra en dansk godkendt teologisk uddannelse. Vi skal ikke have flere rejsende hadprædikanter ind her i landet og sætte fluer i hovedet på unge mennesker, som føler sig til overs.

Den person der ikke handler Jan Weber han/hun overlader sikkert ud fra gode og ædle motiver begivenhedernes gang til andre grupper, som virkelig kan køre samfundet helt af sporet.

Oveni kommer så integrationsindsatsen i de udsatte boligområder og det sociale arbejde med at give unge kriminelle en fremtid herhjemme på arbejdsmarkedet at få dem tilbage på sporet.

Kim Folke Knudsen

@Præcisering

Karantæne på 13 år for tildeling af statsborgerskab. Indtil der kan ansøges om statsborgerskab tildeles midlertidig opholdstilladelse, såfremt der er grundlag for dette.

Alle statsborgerskabsansøgninger fra risikolandene udpeget af PET og FET skal underkastes en nøje sikkerhedsvurdering, som bilægges en ansøgning.

@Jan Weber Fritsbøger kl.11:10,
yep, så forstår jeg bedre, at manden fra Usbekistan bare var en syg mand, og at det ikke har noget som helst med Islam at gøre.Og det gør sig vel i din verden også gældende for tossen fra Tunis,der landede i Lampedusa for en måned siden og siden hen, måske med profetens guidance, fik overbragt togplaner fra syditalien til Nice, samt en adresse til en kirke i samme by, hvor han så kunne halshugge en franskmandmand og dræbe en brasiliansk mor til 3. Var hun også en trussel mod islam?

Sören Tolsgaard

Der er nok desværre en del tyrkere i Europa, som låner øre til den propaganda, der udgår fra Erdogan og omegn, fx blev en østrigsk kirke for nogle dage siden angrebet af en flok unge tyrkere:

https://jyllands-posten.dk/debat/blogs/mortenjensen/ECE12527521/kirke-i-...

Fra muslimsk side handler konflikten (ligesom muhammed-krisen i 2005) om, at Europa bør undskylde og komme på bedre tanker:

"We expect from [Macron] the courage to openly apologize to our beloved, the greatest Messenger Muhammad and to all Muslims," Ali al-Qaradaghi, the secretary general of the International Union for Muslim Scholars, tweeted"

https://www.aa.com.tr/en/europe/macron-remarks-step-toward-moderation-bu...

Sådanne krav kan på ingen måde indfries af hverken Macron eller nogen politisk leder i EU. Kravet afspejler den afgrundsdybe kløft mellem den muslimske verden og det demokratisk sindede Europa, hvor også de traditionelle kirker anerkender det sekulære politiske grundlag.
Imens fortsætter den islamiske terror, der ganske vist undsiges af Tyrkiet, men opildnes af kravet om islamisk retspraksis i Europa, hvor enhver fornærmelse af islams profet udløser fatwa og voldelige optøjer.

https://eu.greekreporter.com/2020/10/31/greek-orthodox-priest-seriously-...

https://orthodoxtimes.com/archbishop-of-athens-on-lyon-attack-this-horro...

Hverken Toraen, Bibelen, Koranen, Upanishaderne eller Maos Lille Røde er hævet over kritik i Europa, og de tilhængere af Islam, som i dette forhold finder motivation til vold og terror, hører overhovedet ikke hjemme hér - de bør snarest returnere(-s) til deres oprindelseslande, hvor islamisk retspraksis håndhæves, mens europæerne, som forlængst har lagt teokratiet bag sig, vil kunne ånde mere frit.

Jan Fritsbøger

kim folke, vores sikkerhed er truet, som en følge af vores adfærd,
uanset begrundelsen for dæmonisering og fjendebilleder så skaber det konflikter,
den muslimske terror får næring fra vores fjendtlige indstilling til muslimer, plus fra vestens aggressive militarisme,
daesh for eksempel ville ikke existere uden USAs indgriben, ( det er ikke forkert at kalde dem "made by the US" )
faktisk støttede USA aktivt og helt bevidst militante muslimer flere steder i verden, financierede dem og bevæbnede dem,
men jeg ved jo godt du ikke VIL se bjælken i egne øjne selvom den blokerer dit udsyn totalt, så jeg kan stadig ikke opfatte dig som andet end en negativ ( og farlig ) faktor i verdenssamfundet,
på linie med alle andre konflikt-optrappere på begge sider,
og du behøver ikke forsøge at legitimere dine holdninger for det er ikke muligt, de bør i stedet ændres.

Jan Fritsbøger

jakob nu forsøger du igen, og jeg vil sådan set undlade at kommentere da du tillægger mig holdninger jeg slet ikke har, jeg har absolut ingen sympati for nogen voldshandling, men jeg har lidt mere indsigt i og forståelse for hvordan de opstår end de fleste mennesker, ondskaben findes i alle kulturer, men jeg fordømmer kun individer for de handlinger de begår, had mod grupper er tåbens gebet og jeg er ingen tåbe.

Kim Folke Knudsen

@Jan Weber Fritsbøger

Kan du ikke uddybe den sammenhæng du ser mellem USA´s indgriben i Irak ? Mellemøsten og så fremkomsten af IS ? Det er lidt af en påstand at tilskrive USA ansvaret for IS eksistens.

Kan du give eksempler på, at USA aktivt og helt bevidst har støttet militante muslimer i Verden ?

Du kan vel ikke se bort fra, hvad den 11 September 2001 gjorde ved opinionen i USA og i Europa i relation til islamistisk totalitær ideologi.

Det er ikke mig, som har opfundet den 11 September 2001 og hele rækken af terrorangreb bagefter.

Det er ikke mig, som står i spidsen for en ideologi Islamismen, der er i diametral modsætning til demokratiet og til de rettigheder, som du og jeg nyder godt af her i Danmark.

Der er som sagt ikke tale om en enlig svale hvad terrorangrebene i Vesteuropa i Mellemøsten i Afrika og i Asien angår. Der er tale om en lang kæde af begivenheder, som jeg ikke kan ses bort fra.

Israel har levet med de her vanvittige terrorangreb i årtier.

Det jeg efterlyser er, at muslimer i Europa af egen drift tager afstand fra den islamistiske totalitære ideologi og den terrorisme, som er dens middel. Det gør personligheder som Nasser Khader på fornemmeste vis. Hvorfor kan de andre så ikke sige fra: De bor her i landet og i Frankrig ?

Hvis man er en konfliktoptrapper, som du beskylder mig for, så må det være en person der starter en konflikt ud fra egne motiver. Jeg reagerer på det jeg ser hænde senest i Frankrig med de vilkårlige og modbydelige halshugninger af tilfældige mennesker. Jeg starter ikke nogen konflikter ud af den blå luft.

Du minder mig, om Marianne Jelved, der i år 2006 omtalte Statsminister Anders Fogh Rasmussen som en " Farlig Mand ". Pas på du ikke vender årsag og virkning på hovedet.

havde de begivenheder (terroren) ikke fundet sted, så ser jeg ingen grund til at tage til genmæle.

Jeg har intet mod troende muslimer så længe de udlever deres religion uden at ville pådutte deres omgivelser deres tro. Ligesom jeg heller ikke ønsker at kristne skal pådutte deres omgivelser deres tro. Enhver må vælge sin tro eller ingen tro, det er et privat og helt frit anliggende men med respekt for demokratiets spilleregler.

Det der undrer mig er din tilgang til hele sagen - du kan ikke forlange fredsforhandlinger mellem to parter, hvis den enes mål er at tilintetgøre den anden part. Er det ikke det de islamistiske mørkemænd står for: at tilintetgøre en civilisation, som de ikke kan fordrage ?.

Den civilisation er du og jeg en del af.

Kim Folke Knudsen

@Søren Tolsgaard
1. November 2020 kl 23.09

Tak for nogen rigtig gode artikler, som dokumenterer den totalitære ideologi Islamismen.

og dens fremfærd overfor anderledes tænkende.

VH
KFK

@Jan Weber Fritsbøger 2 november kl. 15:35

Citat fra dig:

"men jeg har lidt mere indsigt i og forståelse for hvordan de opstår end de fleste mennesker"

I rest my case. Med ovennævnte citat, er du da tæt på at være gud. De fleste mennesker, forstår dig åbenbart ikke. Så er det godt, at du ved mere end os andre dødelige.

Mvh
Jakob Knudsen

Henrik Plaschke

Kim Folke Knudsen

Når du efterlyser ”muslimer i Europa [der] af egen drift tager afstand fra den islamistiske totalitære ideologi og den terrorisme, som er dens middel.”, kan jeg kun opfordre dig til at orientere dig lidt bedre i, hvad der skrives og siges.

Jeg gav flere forskellige eksempler i et indlæg for et par dage siden: https://www.information.dk/udland/2020/10/terrorangreb-nice-efterlader-p....

Siden hen har bl.a. en række prominente franske muslimske intellektuelle, bl.a. et par rektorer for stormoskeerne i Paris og Bordeaux, forfattet et længere indlæg i dagbladet Le Monde, som bladet endda har været så venlig også at bringe i en engelsk udgave:

“The French model respects the universality of values without pitting communities against each other, a collective of Muslim intellectuals asserts in an op-ed for « Le Monde ».”

https://www.lemonde.fr/idees/article/2020/11/03/an-appeal-from-muslim-in...

Kim Folke Knudsen

@Henrik Plaschke

Tak for relevante indlæg, som kan nuancere billedet omkring Islams rolle i Frankrig og Verden

Cultural and religious diversity is desired for humans by God, he who declares : « Had God willed, He would have made you one nation, but He intended to test you in what He has given you. So race to all that is good. To Him is your return, all together. He will then inform you concerning that over which you used to differ. » (Koran V, 48). Any act of aggression against one religion is an attack against all religions.

Det triste ved de her terrorangreb er, at nuancerne også hos mig selv kan forsvinde i vreden over hvad som hænder.

Og der er nok den pointe i, at der forskel på angrebene hver for sig. I Nice er der tale om en enlig person og er vi så indenfor terroristen der handler i egen desperation ?. Er handlingen spontan eller er den planlagt hjemmefra og hvad er motivet ?

Medens andre angreb er så veltilrettelagte, at de kræver en organisation og bagmænd for at terrorhandlingen kan lade sig gøre: 11 september 2001 som eksempel.

Vi må stå op for de liberale frihedsidealer, som ligger ikke mindst i den franske forfatning.

Det kan ikke nytte noget at lade som om tilværelsen i Europa er normal og almindelig, hvis der gang på gang foregår grusomheder i den her målestok.

Jeg anser den islamistiske ideologi som den er udfoldet af IS, som en fundamental trussel mod vores civilisation. På linje med andre hæslige ideologier som Stalinisme, og Nationalsocialisme.

Men den islamistiske ideologi i IS er ikke det samme som trosretningen Islam.

Historien har vist i Middelalderen, at Islam i Spanien havde den ledende rolle men at andre religioner kunne leve ved siden af Islam ( sameksistens )

Men i dette forsvar af frihedsidealerne må vi ikke skære alle over en kam heller ikke muslimer.

Ja du dokumenterer,, at muslimer i Frankrig tager afstand fra de her terrorhandlinger.

Tak for gode artikler Henrik Plaschke

VH
KFK

Henrik Plaschke

Kim Folke Knudsen

Tak for dit svar.

Jeg har netop læst om, hvorledes en gruppe af unge franske muslimer har taget initiativ til at beskytte katedralen i deres by i forbindelse med gudstjenesten på allehelgensdag. Der sker i byen Lodève i Sydfrankrig. De unge muslimer har etableret et frivilligt vagtværn (”Citoyens vigilants”), der beskytter katedralen i deres by. De kan, som de selv fremhæver det, ikke være en erstatning for politiet og myndighederne, men de kan ikke desto mindre give et bidrag til trygheden og til sammenholdet blandt byens borgere.

De opfordrer i øvrigt til at tage tilsvarende initiativer andetsteds i Frankrig. På de sociale medier har gruppens talsmand således skrevet følgende til det muslimske samfunds unge: ”kom frem og vis verden jeres mod og jeres værd. Lad os sammen beskytte vores kultsteder, det være sig en kirke, en synagoge, en moske”.

En kort tekst (på fransk – beklager!) om dette initiativ findes på den følgende side. Her findes man også en kort optagelse fra søndagens gudstjeneste:
https://mobile.francetvinfo.fr/faits-divers/terrorisme/attentat-a-la-bas...

Poul Erik Pedersen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar