Hvem er den højreradikale gruppe Proud Boys, som Trump nu siger, han ikke kender?

Den højreradikale gruppering, som præsident Donald Trump i tv-debatten tirsdag bad om at ’holde sig klar’, er berygtet for sin forkærlighed for skydevåben og gadeslagsmål med venstrefløjsaktivister. Siden har Trump præciseret sine udtalelser, men gruppen har allerede fejret, at den har fået præsidentens opmærksomhed
For at opnå medlemskab af Proud Boys skal man aflægge ed: »Jeg er stolt af at være en vestlig chauvinist, og jeg nægter at undskylde for at have skabt den moderne verden.« Man skal også gennemgå voldelige optagelsesprøver.

For at opnå medlemskab af Proud Boys skal man aflægge ed: »Jeg er stolt af at være en vestlig chauvinist, og jeg nægter at undskylde for at have skabt den moderne verden.« Man skal også gennemgå voldelige optagelsesprøver.

Stephanie Keith

Udland
2. oktober 2020

»Hold jer tilbage, og hold jer klar.« Sådan sagde præsident Donald Trump under tirsdagens duel mod sin demokratiske udfordrer, Joe Biden, i en direkte henvendelse til den amerikanske neofascistiske gruppering Proud Boys.

Trumps bemærkning faldt, da debattens moderator, Chris Wallace, flere gange tilskyndede ham til at tage afstand fra de amerikanske bevægelser og militsgrupper, der dyrker racistiske ideologier om hvidt overherredømme. Proud Boys selv har reageret begejstret på den anerkendelse, gruppen ser i præsidentens opfordring, men hvem består den af?

Proud Boys blev grundlagt i 2016 af Gavin McInnes – en højreradikal canadisk-britisk aktivist, der i 1994 var med til at etablere livsstilsmagasinet Vice. Han grundlagde gruppen umiddelbart før, Trump blev valgt til præsident.

Proud Boys, som kun optager mandlige medlemmer, blev i 2018 kategoriseret af FBI som en »ekstremistgruppe« og betegnes af den antiracistiske dokumentationsgruppe Southern Poverty Law Center som en »hadgruppe«, mens den antiekstremistiske lobbygruppe Anti-Defamation League beskriver gruppen som kvindefjendsk, islamofobisk, transfobisk og indvandrerfjendsk.

Gruppen har flere afdelinger i USA, især i det vestlige USA, men den er også til stede i enkelte andre lande, først og fremmest i Canada, Storbritannien og Australien.

Men selv om gruppen har været i stand til at skabe betydelig opmærksomhed om sig selv med markante demonstrationer og tilbagevendende gadeslagsmål, menes den i USA blot at tælle få hundrede kernemedlemmer.

Selvtægtsgrupper

Proud Boys er dog kun en af en række grupperinger i USA med helt legal adgang til skydevåben, som er loyale over for Trump, har libertære grundholdninger og ynder at posere som selvtægtsgrupper eller paramilitære værn især ved højreradikale sammenkomster, og som chikanerer venstreorienterede demonstrationer.

For at opnå medlemskab af Proud Boys skal man aflægge ed: »Jeg er stolt af at være en vestlig chauvinist, og jeg nægter at undskylde for at have skabt den moderne verden.« Man skal også gennemgå voldelige optagelsesprøver.

Gruppen afviser selv at være racistisk og hævder, at den blot kæmper for genoprettelse af traditionelle ’vestlige’ værdier, men dens verdensbillede har flere elementer til fælles med konspirationsteorien om et igangværende ’folkemord’ på hvide. Medlemmerne er stærke tilhængere af retten til at bære skydevåben, de er imod feminisme og lighed mellem kønnene og er libertære modstandere af en stærk statsmagt, herunder af velfærdsprogrammer.

Medlemmer af Proud Boys har på sociale medier og højreorienterede diskussionsplatforme som Telegram og Parler fejret præsidentens direkte henvendelse til dem. En Proud Boys-gruppe har ligefrem føjet præsidentens ord stand back, standby til sit logo. Budskabet fra gruppen til Trump er: »Vi holder os tilbage og holder os klar, sir.«

På Parler er Proud Boys stadig det hotteste tema. Onsdag skrev McInnes et opslag, hvor han citerede Trumps ord som overskrift for nogle af grupperingens typiske budskaber, herunder adskillige homofobiske udfald.

Proud Boys har gentagne gange været impliceret i gadevold og kampe mod venstreorienterede aktivister og protestbevægelser. I de seneste måneder er de ved flere lejligheder mødt op for at chikanere Black Lives Matter-marcher eller demonstrationer, hvor de tilsyneladende opsøger konfrontationer, ofte voldelige, med venstreradikale aktivister, som i forskellige løse tilknytninger kendes som Antifa. Sidste år blev to Proud Boys-medlemmer idømt fængselsstraffe på fire år hver for voldelige overfald på antifa-aktivister i New York.

Medlemmer af gruppen kan let identificeres på deres uniform: Røde baseballkasketter med inskriptionerne fra Trumps valgkampe i 2016 og 2020, Make America Great Again, og sorte Fred Perry-poloskjorter med smalle gule striber og tøjmærkets laurbærkranslogo, som modefirmaet bag nu har trukket tilbage fra markedet, da det ikke ønsker at blive identificeret med gruppen.

Neonazitræf

Det tidligere Proud Boys-medlem Jason Kessler var en hovedkraft i organiseringen af det berygtede Unite the Right-træf i Charlottesville, Virginia, i august 2017, der blandt sine deltagere talte medlemmer af Ku Klux Klan og et antal neonazistiske grupper, mange kampklædte med våben og højreradikale symboler.

En ung borgerretsaktivist, Heather Heyer, blev dræbt i Charlottesville af James Alex Fields jr., der er tilhænger af ideen om hvidt overherredømme, og som nu afsoner en livstidsdom. Om træffet sagde Trump dengang, at der var »meget fine mennesker på begge sider«.

McInnes har lagt sag an mod Southern Poverty Law Center for dets karakteristik af Proud Boys som en ’hadgruppe’. Den nuværende formand for Proud Boys hedder Enrique Tarrio og har også haft travlt med at svælge på de sociale medier i Trumps direkte henvendelse til gruppen.

Alle de større sociale medier har for længst udelukket gruppens tilstedeværelse på deres platforme – det gælder Facebook, Twitter, Instagram og YouTube.

(c) The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Hvad sagde Trump egentlig?

Den konservative forfatter og talkshowvært Ben Shapiro er gået til angreb på den forargelse, der er opstået, efter at præsident Donald Trump udtalte sig om den kontroversielle gruppe Proud Boys i tv-debatten med den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden. Udtalelsen er blevet udlagt, som at Trump ikke tager afstand fra de grupper, der er tilhængere af hvidt overherredømme.

På Twitter skriver Shapiro, at Trump har »fordømt hvidt overherredømme gentagne gange«.

»I den udveksling i aftes (tv-debatten, red.), alle citerer fra, sagde han flere gange, at han var villig til at gøre det. Det faktum er blevet sløret af dårlig journalistik,« fortsætter Shapiro.

Trump har onsdag forklaret til journalister ved Det Hvide Hus, at han ikke ved, hvem Proud Boys er: »Men hvem end de er, må de holde sig tilbage og lade ordensmagten gøre sit arbejde,« siger Trump ifølge Ritzau.

Trump tilføjede hurtigt, at »det virkelige problem« er voldelige grupper på venstrefløjen – noget, som han også sagde under nattens tv-debat.

Ifølge en offentlig tilgængelig udskrift af udvekslingen mellem tv-værten Chris Wallace, Trump og Biden forløb ordvekslingen således:

Wallace: »(…) er De selv, her i aften, parat til at fordømme hvide tilhængere af hvidt overherredømme og militsgrupper? Og til at sige, at de bliver nødt til at holde sig tilbage og ikke bidrage til den vold, vi har set i en række byer, som vi så i Kenosha, og som vi har set i Portland? Er De specifikt parat til at gøre det?«

Trump: »Ja da. Det er jeg parat til. Jeg vil sige – jeg vil sige, at næsten alt, jeg ser, er fra venstrefløjen, ikke fra højrefløjen.«

Wallace: Så hvad vil De … hvad vil De sige?

Trump: »Jeg er parat til at gøre alt muligt. Jeg vil have, der bliver fred.«

Wallace: »Jamen så sig det, sir.«

Biden: »Sig det, sig det så.«

Trump: »I vil kalde dem – hvad er det, I vil kalde dem? Giv mig et navn, giv mig … tilhængere af hvidt overherredømme og … tilhængere af overherredømme og …«

Biden: »The Proud Boys.«

Trump: »Proud Boys, hold jer tilbage, og hold jer klar. Men lad mig sige jer noget, lad mig sige jer noget. Nogen bliver altså nødt til at gøre noget ved Antifa og venstrefløjen, for det her er ikke et højrefløjsproblem. Det er et venstrefløjsproblem.«

Før Trumps udtalelser onsdag har flere republikanske toppolitikere, herunder Mitch McConnell, der er Senatets republikanske flertalsleder, også kritiseret, at Trump ikke tog klart afstand under tv-debatten.

»Hvidt overherredømme skal man tage afstand fra hver gang,« har Tim Scott, der er republikanernes eneste sorte medlem af Senatet, sagt ifølge The New York Times: »Jeg tror, at han formulerede sig forkert, og synes, at han skal rette det. Hvis han ikke retter det, formoder jeg, at han ikke formulerede sig forkert.«

Præsidentvalg 2020 – kampen om USA

Én ting er republikanerne og demokraterne enige om. Præsidentvalget 2020 handler om to radikalt forskellige opfattelser af Amerika.

Og valget vindes af dem, der kan gøre deres vælgere så bange for enten trumpismen eller den radikale venstrefløj, at de stemmer den 3. november. Biden fører i målingerne, men Trump er blevet undervurderet før. Spørgsmålet er, om han kan overraske igen.

Men præsidentvalget er ikke kun meningsmålinger og kapløb om magten. Følg vores valgdækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nu fordømmer han dem, kender dem ikke, hvad er reaktionen der så. Selv de må da kunne se han er en narrehat. Men sagt er sagt. Han skulle skamme sig. Men det begreb kender Trump ikke.

Eva Schwanenflügel, Inger Jensen, Lisbeth Glud, Steen Bahnsen, Gitte Loeyche, Steffen Gliese og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Man kan sige meget skidt om Trump, men lige netop i tilfældet Proud Boys tror jeg, man har “overvurderet” ham. Når man så hans mimik, da han sagde “stand back and stand by”, var der intet, der tydede på, at han selv var klar over, at det han sagde, kunne opfattes som en smart tvetydighed. “Stand by” kan rigtig nok betyde “holde sig klar”, men det kan i lige så høj grad betyde “forholde sig passiv” - altså næsten det samme som “stand back”.
Det ville ligne Trump bedre med en gang træt dobbelt konfekt end med et subtilt ordspil.
Det er selvfølgeligt mere spændende med den konspiratoriske udlægning, men faktisk tror jeg bare, han bad “Proud Boys” om at holde sig i ro.

Lillian Larsen, Søren Jensen og Bea Gustafson anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Man kan sige meget skidt om Trump, men lige netop i tilfældet Proud Boys tror jeg, man har “overvurderet” ham. Når man så hans mimik, da han sagde “stand back and stand by”, var der intet, der tydede på, at han selv var klar over, at det han sagde, kunne opfattes som en smart tvetydighed. “Stand by” kan rigtig nok betyde “holde sig klar”, men det kan i lige så høj grad betyde “forholde sig passiv” - altså næsten det samme som “stand back”.
Det ville ligne Trump bedre med en gang træt dobbelt konfekt end med et subtilt ordspil.
Det er selvfølgeligt mere spændende med den konspiratoriske udlægning, men faktisk tror jeg bare, han bad “Proud Boys” om at holde sig i ro.

Nike Forsander Lorentsen

Billedet/fotot her på Information af disse Proud Boys er vel i grund og bund en flok bange mænd som de er inderst indeni, men også farlige i all sin aggression. Huvaligen, som man siger hjemme i Norrbotten, Sverige.

Det der undrer mig mest, er nok at Trump nu erklærer, at han ikke kender 'Proud Boys', man at han 'fordømmer' dem.

Hvordan kan man fordømme nogen, man ikke kender ? ... nå, nu er det jo bare USA's præsident, der taler, og hvad skal vi egentlig bruge USA til ??

Eva Schwanenflügel, Inger Jensen, Gitte Loeyche og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"Hey everyone, I just joined the Anarchoracconist Rifle Association".

https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/oct/02/the-raccoons-of-th...

Eva Schwanenflügel

Det er ikke kun Proud Boys, der er farlige.
Den såkaldte Boogaloo-bevægelse har været involveret i drab og overfald.

"Med skydevåben, skudsikre veste, blomstrede hawaiiskjorter, en iglo som logo og en mission om at omstyrte det politiske system, er ”boogaloo boys”, som sympatisørerne kaldes, det seneste års tid blevet nogle, USA holder nøje øje med.

Ifølge The Guardian kan 15 anholdelser og fem dødsfald knyttes til netværket – blandt andet er officeren Steven Carillo anklaget for drabet på en statsansat sikkerhedsvagt under en Black Lives Matter-demonstration og på en politibetjent i Californien. På sin flugtbil havde han skrevet ”BOOG” og ”I Became Unreasonable”.

I en anden sag fra Nevada er tre personer med tilknytning til boogaloo blevet anholdt, fordi de brugte molotovcocktails under en demonstration".

https://nyheder.tv2.dk/udland/2020-07-04-bevaegelse-der-vil-omstyrte-usa...

Der findes mange af den slags militser i USA.
Fælles for dem er deres had til kvinder og etniske minoriteter, og deres mål om at starte en racekrig.

Siden der findes langt flere våben i omløb hos borgerne end der er indbyggere i landet, er det slet ikke umuligt at forestille sig, at der vil opstå omfattende uroligheder, hvis det ikke lykkes Trump at bibeholde præsidentskabet.

Jeppe Lindholm

"jeg nægter at undskylde for at have skabt den moderne verden"

Det er vist heller ikke nødvendig. Den flok har næppe skabt noget af betydning, som overgår et værtshusslagsmål. Så fortsæt I bare. Det er der ingen som bemærker.