Baggrund
Læsetid: 10 min.

Joe Biden drømmer om at genvinde USA’s førerposition i verden, men toget er kørt

Hvis han bliver USA’s 46. præsident, vil Joe Biden have hænderne fulde med at bringe USA sikkert ud af pandemien og genoprette de økonomiske skader. Udenrigspolitik vil få en birolle, mener en række eksperter. Hans første opgave bliver at forbedre USA’s forhold til sine allierede
Hvis Biden vinder valget, vil han bringe en bredere og større international erfaring til embedet end nogen anden præsident siden Dwight Eisenhower i 1952, skriver Martin Burcharth.

Hvis Biden vinder valget, vil han bringe en bredere og større international erfaring til embedet end nogen anden præsident siden Dwight Eisenhower i 1952, skriver Martin Burcharth.

Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

Udland
17. oktober 2020

Joe Biden er en politiker, der i sine fem årtier som senator og vicepræsident har arbejdet ihærdigt for at bevare og udvide USA’s internationale førerposition gennem et netværk af allierede og venligtsindede nationer.

Hvis han bliver valgt til USA’s 46. præsident den 3. november, vil den tidligere vicepræsident få hårdt brug for sin erfaring og kompetence.

Med sin uforudsigelige og normbrydende America First-politik og flirten med autoritære skikkelser har det nemlig kun taget fire år for præsident Donald Trump at så dyb tvivl verden rundt om Amerikas ønske og vilje til at fortsætte i sin rolle som den frie verdens leder.

Derfor forventer udenrigspolitiske eksperter, at en præsident Biden i sin tiltrædelsestale og de første dage i Det Hvide Hus vil gentage et slagord, han ofte brugte i demokraternes primærvalgkamp tidligere i år: »America is back!«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Informeret journalistik. Dejligt.

Daniel Joelsen

En giftig karl ham Biden. Han var den stærke mand i Ukraine, der kunne fyre statsanklageren ved at holde penge tilbage.

Hans Aagaard, Per Torbensen, Trond Meiring, Ole Arne Sejersen, Hanne Utoft, Anders Graae og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar

Han kan jo starte med at rulle brud på international lovgivning tilbage, som USA støttede slyngelstaten Israel med f.eks., de ulovlige annekteringer af Golan-højderne, dele af Vestbredden, samt Østjerusalem.
USA er desværre blevet en slyngelstat og global bølle, der s***** på international lovgivning, og som ikke har noget problem med ulovlige angreb på suveræne stater og drab på hundreder af tusinder af mennesker for at sikre USAs såkaldte "interesser".

Ulla Nygaard, Issa Chaaban, Klaus Schwab, Karsten Nielsen, Per Hansen, Per Torbensen, Erik Karlsen, Trond Meiring, Thomas Tanghus, Torben Arendal, Hanne Utoft, Alvin Jensen, kjeld hougaard og Karen Grue anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

USA´s førerposition er sat over styr af den nuværende pralhals.

Jeppe Bundgaard

Han kunne starte med at rulle alle de uretfærdige skattelettelser til rige tilbage, indføre Medicare for All midt i en global pandemi( i stedet for sygesikring, der er bundet op på, om man har arbejde. Arbejde folk i hobetal mister for tiden). Dette ville gøre noget for folket, og derudover give dem en god grund til at stemme på Biden. Dem er der nemlig ikke mange af.

Jens Kofoed, Birte Pedersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

MAN SKAL HØRE MEGET; FØR DEN FALDER AF - I HVERT FALD FOR DONALD TRUMP, DER NU FREMKOMMER MED EN GANSKE INTERESSANT TRUSSEL, SOM MANGE SER FREM TIL MED STOR TILFREDSHED.

Donald Trump har nu meddelt, at han vil forlade USA, hvis han mister valget til Joe Biden. Og folk på Twitter har det ganske sjovt med forslag til, hvor alt kan gå, og hvortil Trump vil rejse..

Valget til den amerikanske præsident nærmer sig, og der er utallige kampagner, der forsøger at tiltrække folk til at stemme. Fra tv-pletter, uddeling af foldere, plakater langs vejene, appeller kendt på sociale netværk. Men det ser ud til, at ingen kampagne er så vellykkede, som Donald Trump påstår. Trump talte ved et forudgående valg i Georgien, og meddelte, at han ville være nødt til at forlade landet, hvis Joe Biden besejrede ham, fordi han ikke kunne bære det tab.

"Kan du forestille dig, at jeg vil acceptere at miste hele mit liv, så hvad vil jeg gøre? Vil du sige, at jeg tabte til den værste kandidat i URA´s politiske historie? Det vil jeg ikke være i stand til at bære, derfor tror jeg, jeg bliver nødt til at forlade landet, men hvem ved" - sagde Donald Trump.

Twitter-brugere opfattede ikke denne erklæring som en trussel, men som et incitament til at gå til valgurnerne og stemme imod den.

- I går truede Trump med at forlade Amerika, hvis han ikke genvælges. Jeg siger ikke, at det er et incitament, men det er bestemt et ganske incitament - skrev redaktør Molly Jong Fast.

PC. @USA´s førerposition er sat over styr af den nuværende pralhals.@

Kan du uddybe med lidt fakta?