Baggrund
Læsetid: 6 min.

Journalister kunne ikke få adgang til Kinas tvangslejre. Så brugte de satellitteknologi

Journalister har svært ved at få adgang til Xinjiang, hvor Kina har fået massiv kritik for tvangsinternering af muslimsk mindretal. Nu afslører to nye rapporter på baggrund af flere års research med brug af satellitteknologi, hvordan Kinas massive brug af interneringslejre ikke er ved at blive udfaset. Men stik imod myndighedernes påstande tager til. »Nu ved vi med langt større sikkerhed, at lejrene findes,« siger en af journalisterne bag
Satellitbillederne viser udviklingen i de kinesiske myndigheders byggeri af en interneringslejr i Xingiang-provinsen.

Satellitbillederne viser udviklingen i de kinesiske myndigheders byggeri af en interneringslejr i Xingiang-provinsen.

Buzzfeed

Udland
8. oktober 2020

Kinas svar på Google hedder Baidu og kan, ligesom den amerikanske version, bruges til meget mere end blot at søge på emneord på internettet.

Baidu har eksempelvis også en kortfunktion. Men sætter man den kinesiske internettjeneste til at zoome ind på Kinas nordvestlige Xinjiang-provins, sker det, at gengivelsen af landskabet i stedet bliver til hvide, firkantede felter.

Det kunne ligne en fejl i systemet, men er det ikke. Under nogle af felterne gemmer der sig interneringslejre med kapacitet til at tilbageholde hundredtusindvis af mennesker.

Kinas kommunistparti har længe været under kraftig kritik for den systematiske tvangsinternering af muslimske mindretal i Xinjiang. Hovedparten af de indsatte i lejrene er uighurer, der udgør omkring halvdelen af provinsens befolkning på 21 millioner. Inden for den sidste måneds tid har to omfattende rapporter tilført vigtig ny viden om lejrenes omfang og karakter – begge ved hjælp af satellitteknologi.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Louisa Bisgaard

Se her hvad det er kineserne laver! https://www.youtube.com/watch?v=tiqCIiGnCnI

Louisa Bisgaard

Søg på Xinjang + CGTN på youtube.

Anders Andersen

@Louisa Bisgaard: CGTN er hjemmehørende i Beijing og leverer rendyrket kinesisk propaganda. Den video, du linker til, påstår, at uighurerne er præget af radikaliseret islam, og at interneringslejrene er bygget for at modvirke terror. Det er usandt, og påstanden er fx blevet tilbagevist af 12 af FN's rapporteurs. Se https://www.ohchr.org/Documents/Issues/Terrorism/SR/OL_CHN_18_2019.pdf. De fængslede i Xinjiang omfatter fx regionens tidligere guvernør, universitetsrektorer og partimedlemmer.

Peter Beck-Lauritzen, Bjørn Pedersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar