Baggrund
Læsetid: 5 min.

Kina spejler sin styrke i USA – og spår langvarig konfrontation uanset udfaldet af valget

Beijing ser det som uundgåeligt, at USA’s globale indflydelse er på vej tilbage, og at Kinas er på vej frem. Rivaliseringen vil tage til, hvad enten præsidenten hedder Trump eller Biden, men valget bliver afgørende for, på hvilke områder kampen bliver mest intens
»Trump har ødelagt det USA-dominerede alliancesystem og indvarslet den bedste periode for strategiske muligheder for Kina siden Den Kolde Krig,« konstaterer Yan Xuetong, dekan for Institut for Internationale Relationer ved det prestigefulde Tsinghua Universitet i Beijing.

 

»Trump har ødelagt det USA-dominerede alliancesystem og indvarslet den bedste periode for strategiske muligheder for Kina siden Den Kolde Krig,« konstaterer Yan Xuetong, dekan for Institut for Internationale Relationer ved det prestigefulde Tsinghua Universitet i Beijing.

 

NICOLAS ASFOURI

Udland
26. oktober 2020

Der er meget på spil for Kina, når de amerikanske vælgere næste uge peger på USA’s næste præsident. Det i forvejen komplicerede forhold mellem verdens to største økonomier er i dag gennemsyret af mistro og fjendtligheder. Vanen tro har toppen af Kinas kommunistparti holdt sig fra at kommentere på, hvad der foregår i den amerikanske valgkamp. Så hvem er kinesernes foretrukne kandidat? Svaret er ikke entydigt. Der er plusser og minusser på begge sider.

Hverken Donald Trump eller Joe Biden er en kinesisk ønskekandidat, forklarer Li Mingjiang, ekspert i amerikansk-kinesiske relationer og professor ved Nanyang Universitet i Singapore.

»Mainstreamopfattelsen i udenrigspolitiske kredse i Beijing er, at det faktisk ikke gør den store forskel, om Trump fortsætter, eller Biden kommer til. Det kommer til at blive lige udfordrende for Kina. Den overordnede amerikanske linje vil fortsætte, og det eneste, Kina rigtigt kan gøre, er at forberede sig på en langvarig rivalisering og konkurrence. Den egentlige forskel består i, hvor rivaliseringen bliver mest intens,« siger han.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her