Læsetid: 6 min.

En lavine af tidligt afgivne stemmer kan betyde en mindre kaotisk valgnat i USA

Trods lange køer ved valgstederne i nogle delstater forløber den tidlige afstemning mere gnidningsfrit end under de demokratiske primærvalg. Biden glæder sig over de tidligere stemmer på et tidspunkt, hvor han fører i meningsmålinger. Men vigtige svingstater melder, at de først kan være færdige med at tælle brevstemmer tre dage efter valget
Lang kø ved et valgsted i Philadelphia, hvor vælgere har fået mulighed for at afgive en tidlig stemme til præsidentvalget den 3. november.

Lang kø ved et valgsted i Philadelphia, hvor vælgere har fået mulighed for at afgive en tidlig stemme til præsidentvalget den 3. november.

Mark Makela

23. oktober 2020

Her er et forbløffende tal: 12 dage inden præsidentvalget den 3. november har op mod en fjerdedel af de amerikanske vælgere allerede sat kryds på deres stemmeseddel.

I 2016 deltog 130 millioner amerikanere i præsidentvalget. I dag har 35 millioner allerede afgivet deres stemme.

Så mange vælgere har aldrig stemt så tidligt før. Og så er tidlig afstemning – både på valgsteder og pr. brev – kun begyndt i denne uge i vigtige svingstater som Florida, Nevada og Wisconsin.

Valgeksperter på tværs af det politiske spektrum er enige om, at den høje valgdeltagelse på dette tidlige tidspunkt er betryggende for det videre forløb. Det betyder, at man undgår de sædvanlige lange køer uden for stemmeurnerne på selve valgdagen. Og at optællingen af stemmer vil gå hurtigere på valgaftenen.

I Det Demokratiske Parti modtages nyheden med kyshånd.

For præsidentkandidat Joe Biden er det en fordel, at så mange vælgere stemmer, mens han ligger solidt i spidsen. I et gennemsnit af de seneste landsmålinger fører han i denne uge med ti procentpoint, om end med en lavere margin i de udslagsgivende ni-ti svingstater.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
  • Lillian Larsen
  • Lisbeth Glud
  • Alvin Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Kurt Nielsen
  • John Scheibelein
Christian Mondrup, Lillian Larsen, Lisbeth Glud, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen og John Scheibelein anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"Vi har indtil fredag den 6. november. Hvis vi ikke er færdig, bliver de overskydende stemmer kasseret,« lyder det fra indenrigsminister Boockvar."

Og det skulle være et forbillede for resten af verden..?

Jørgen Mathiasen, Christian Mondrup, Lillian Larsen, Jan Damskier, Arne Albatros Olsen, Claus Nielsen, Carsten Wienholtz, Lisbeth Glud og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Tidsbegrænset optælling. Det lyder som om det kan manipuleres. Og hvordan kan man overhovedet tillade sig at kassere lovligt afgivne stemmer?

Jørgen Mathiasen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

I Pennsylvania er det sådan, at brevstemmer modtaget mere end 3 dage efter valget ikke bliver medtalt. Brevstemmer modtaget inden denne tidsfrist bliver medtalt. Resultatet kommer til at trække ud, fordi der bliver afgivet mange brevstemmer, men de bliver ikke verificeret før valget. Det gør de i de mage amerikanske delstater, men ikke i Pennsylvania. Men medtalt bliver de. Tidsfristen i Pennsylvania for at afslutte stemmeoptællingen er traditionelt ca. 3 uger.

Den øverste valgtilforordnede, Kathy Boockvar, forventer et klart valgresultat allerede efter et døgns tid. Hun opfordrer til, at man begynder verificeringen allerede nu, men det kan politikerne i Pennsylvania ikke blive enige om.

Langsommeligheden i Pennsylvania skyldes bl.a., at delstaten har tilskyndet til en oplægning til manuel i stedet for elektronisk stemmeafgivning, da man ikke stoler på maskinerne. M.v.h.