Baggrund
Læsetid: 5 min.

Lobbypres kan få EU’s kamp mod kemikalierne til at løbe ud i sandet

Vores hverdag er proppet med tusindvis af kemikalier, som EU-Kommissionen vil bekæmpe med en ny kemikaliestrategi. Men kampen mod de skadelige stoffer udvandes af lobbyinteresser på vores sundheds og miljøets bekostning, frygter eksperter
»Vores største udfordring er stadig at få tilstrækkeligt mange data ud af kemiproducenterne om deres stoffer,« siger Henrik Søren Larsen, leder af kemikaliekontoret i Miljø- og Fødevareministeriet.

»Vores største udfordring er stadig at få tilstrækkeligt mange data ud af kemiproducenterne om deres stoffer,« siger Henrik Søren Larsen, leder af kemikaliekontoret i Miljø- og Fødevareministeriet.

Søren Sielemann/Polcreative/Ritzau Scanpix

Udland
14. oktober 2020

Vi hører sjældent om dem, ja vi lugter og smager dem endda sjældent. Men fra befrugtning til grav omgiver de os dagligt i tusindfold i maling, mademballage eller hudprodukter: kemikalier i alskens afskygninger.

Alene i EU blev der i 2018 brugt omkring 23.000 forskellige kemikalier i mængder over et ton. Da mange af dem er potentielt farlige for naturens og menneskers sundhed, vil EU-Kommissionen nu tage kampen op med de farlige stoffer i EU’s ​Kemikaliestrategi for bæredygtighed (CSS), der præsenteres i Bruxelles onsdag.

Ambitionen er at skabe de mest vidtrækkende forbedringer siden den epokegørende REACH-forordning fra 2007 – og at skabe en strategi, der vil udgøre en hjørnesten i EU’s Green Deal og i EU-Kommissionens programmer for sundhed og bekæmpelse af kræft.

»Målet er klart: Vi skal finde bæredygtige alternativer til farlige kemikalier,« siger den spanske kemiker Tatiana Santos, kemikalieekspert ved tænketanken European Environment Bureau (EEB) i Bruxelles.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Ved nogle kemikalier har vi videnskabelige beviser for deres direkte effekt på sundhed og miljø, og de skal helt ud så hurtigt som muligt. Siger kommisionen !
NEJ, DE SKAL UD OMGÅENDE, der er ikke brug for dem !

Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Gert Romme, Peter Beck-Lauritzen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Stop salget af alle kemikalier, der ikke er godkendte, nu! Fordi skade-regningen til samfundene langt overstiger profitterne. Simpelt
Med de "lobby-omkostninger", der gives til HVEM? Lad os høre lidt om det? Er det ECHA der nyder godt af disse åenge eller aflønnes de af EU. Paradoksalt betales hele "gildet" af forbrugerne=overpris, både "lobby-omkostningen i EU og oprydnings-omkostningen i samfundet, samt belastet sundhed og for helbredelsen! Hvad venter vi på, en ny round-up skandale?

Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen og Gert Romme anbefalede denne kommentar