Baggrund
Læsetid: 7 min.

Opgør med populismen: New Zealands nyvalgte parlament bliver det mest mangfoldige nogensinde

Labour-regeringen vandt en jordskredssejr, og det nye parlament tæller nu flere farvede personer, LGBTQ-personer og en historisk høj andel af kvinder. Hverken eksperthjælp fra den britiske Brexit-kampagne eller COVID-19-konspirationsteorier formåede at skabe populistisk fremdrift
New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, hilser på lokale vælgere dagen inden valget, hvor hun vandt en jordskredssejr.

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, hilser på lokale vælgere dagen inden valget, hvor hun vandt en jordskredssejr.

Ben Mckay/Ritzau Scanpix

Udland
20. oktober 2020

Jacinda Ardern kan nu igen sole sig i international hyldest som modeksemplet, der bryder de højrepopulistiske strømninger, som bragte autoritære ledertyper som Donald Trump og Brasiliens Jair Bolsonaro til magten: Efter at have sikret sig en jordskredssejr ved lørdagens parlamentsvalg kan hun nu tage hul på sin anden embedsperiode.

For Labour var valgsejren historisk som partiets bedste valgresultat i et halvt århundrede: 64 ud af 120 af parlamentets pladser gik til Arderns parti. Men opsigtsvækkende er bestemt også vælgerbefolkningens klare opvisning af netop populistiske udfordrere og deres bestræbelser på at vække appel gennem konspirationsteorier og skepsis over for COVID-19.

De populistiske bevægelsers fravær af gennemslagskraft beror ifølge analytikere på, at et stort flertal af newzealændere har været fint tilfredse med landets udvikling inden for de seneste tyve år, uanset centrum-venstre- eller centrum-højre-regeringer var ved magten.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

New Zeelands premierminister, Jacinda Ardern og hendes Labourparti, har vundet er overbevisende sejl ved valget,

– "Nu mere end nogensinde er det tid at fortsætte", siger hun, "så lad os gå frem sammen"

Efter 90% af stemmerne er optalt, har hun fået 48,9%, medens hendes nærmeste modkandidat, National Partiet fik 27%.

Hvad vandt hun så egentlig valget på? - Jo, hun vil såmænd beskatte de højeste indkomster betydeligt mere for at skaffe velfærd.

Og det er føre politik er altså ikke blot at opføre sig populistisk. En rigtig politiker er en folkelig leder, der også har mod til at fortælle befolkningen, hvad der skal til, og til at føre en mere fremafrettet politik. Altså ægte politisk lederskab.
- Måske kan det danske socialdemokrati og Mette Frederiksen lære noget her?
- Eller måske er de blot populister?

Rune Palm, hannah bro, Ete Forchhammer , Peter Beck-Lauritzen, Hans Houmøller, Carsten Munk, Christian Mondrup, Per Klüver, Katrine Damm, Thomas Tanghus, Carsten Wienholtz, Anne-Marie Krogsbøll, Per Hansen, Estermarie Mandelquist, Jan Nielsen, Peter Owen, Ruth Sørensen, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Hvad vandt hun så egentlig valget på? - Jo, hun vil såmænd beskatte de højeste indkomster betydeligt mere for at skaffe velfærd."

Nu kan jeg ikke læse artiklen, men er det ikke også pga. hendes resolutte og konsekvente håndtering af corona-krisen?

Peter Beck-Lauritzen, Claus Nielsen, Per Klüver og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Jacinda Ardern virker kompetent og dygtigt. Jeg husker hende fra moskeangrebet i Christchurch. Der virkede hun god til at håndtere situation.
Interessant er hun populær men ikke populistisk.
Er forskellen i virkeligheden, at en person er "populær" hvis man er enig med/kan lide personen, mens "populistisk" er en person, man er uenig med/ikke kan lide?

Peter Beck-Lauritzen, Lars Hansen, Gert Romme, Claus Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

@ Anne-Marie Krogsbøll,

Jeg tror da, at alt tæller med i den folkelige vurdering - også corona, holdning til homoseksuelle, minoriteter og trossamfund. Men når hendes succes bliver gjort op i meningsmålinger, var det altså den højere beskatning af alle borgere, undtagen de dårligst stillede, men især de højeste indkomster.

Meningsmålingerne var faktisk at finde i en række medier. Men måske ikke danske. medier, der efterhånden er blevet meget indvendte. Men det er formentlig et økonomisk spørgsmål.

Peter Beck-Lauritzen, Hans Houmøller og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ok, tak for uddybning, Gert Romme.