Baggrund
Læsetid: 9 min.

Rapport fra den amerikanske kongres skaber momentum for opgør med techgiganternes monopol

Kongressens underudvalg retter sigtekornet mod Google, Facebook, Amazon og Apple. Baseret på knap 1,3 millioner dokumenter og flere end 1000 timers interview har komiteen skabt fundamentet for et opgør med techgiganternes monopol inden for den nærmeste fremtid, vurderer eksperter
’Jeg tænker, at folk begynder at få øje på, at de selv er blevet snydt igennem lang tid, og at deres børn er blevet fanget ind af afhængighedsskabende techdesign, der har lokket dem til at bruge mere tid på sociale medier, end de selv har lyst til,’ vurderer Mikkel Flyverbom, der er professor MSO på Copenhagen Business School.

’Jeg tænker, at folk begynder at få øje på, at de selv er blevet snydt igennem lang tid, og at deres børn er blevet fanget ind af afhængighedsskabende techdesign, der har lokket dem til at bruge mere tid på sociale medier, end de selv har lyst til,’ vurderer Mikkel Flyverbom, der er professor MSO på Copenhagen Business School.

Ulrik Hasemann/Ritzau Scanpix

Udland
14. oktober 2020

Hvis man blot har fulgt lidt med i undersøgelsen fra den amerikanske Kongres’ underudvalg af techgiganterne, vil man ikke være overrasket over indholdet i rapporten om Google, Facebook, Amazon og Apples monopolstatus. Den længe ventede rapport, der udkom i sidste uge, slår fast, at techgiganterne er skadelige monopoler, og at hverken Trump- eller Obama-administrationen har håndhævet antimonopollovgivningen over for dem. Derfor vurderer rapporten, at techgiganterne er vokset stort set uhæmmet til skadelige monopoler.

Rapporten er kulminationen på 16 måneders efterforskning. Den er over 400 sider lang og baseret på 1,287 millioner dokumenter og betydelige mængder af registre fra de amerikanske myndigheder. Dertil er den baseret på flere end 1000 timers interviews med »mere end 240 personer fra det undersøgte marked, tidligere ansatte fra de undersøgte platforme og andre individer«, står der i rapporten.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her