Interview
Læsetid: 4 min.

Strejken kommer ikke til at vælte Lukasjenko, men den kan styrke landet som civilsamfund

Oppositionslederen Svetlana Tikhanovskaja stillede Lukasjenko et ’folkets ultimatum’: Gå af, eller der udbryder strejke i Hviderusland. Nu har hviderusserne gjort alvor af truslen, og selvom strejken nok er mindre, end man håbede, markerer den en ny udvikling for folkebevægelsen
Arbejdere på en kemikaliefabrik forbereder en strejke. I de seneste to måneder har hviderusserne protesteret mod Lukasjenko gennem demonstrationer. Nu prøver man at skabe resultater via en landsdækkende strejke, og selvom strejken er mindre, end man håbede, markerer den en ny udvikling for den folkelige bevægelse.

Arbejdere på en kemikaliefabrik forbereder en strejke. I de seneste to måneder har hviderusserne protesteret mod Lukasjenko gennem demonstrationer. Nu prøver man at skabe resultater via en landsdækkende strejke, og selvom strejken er mindre, end man håbede, markerer den en ny udvikling for den folkelige bevægelse.

Leorid Shoheglov

Udland
31. oktober 2020

For to uger siden lænkede 42-årige Aleksandr Kurban sig fast på bunden af en mine i Hviderusland. Det var en protestaktion, for udover at være minearbejder i en statsejet virksomhed er Aleksandr Kurban en del af den folkebevægelse, der forsøger at vælte Lukasjenko og skabe demokrati i Hviderusland.

»Den her periode er afgørende for os i arbejderklassen. Før var vi systemets tavse slaver. I minen, hvor jeg arbejder, er sikkerheden forfærdelig i forhold til luftforhold, og vores rettigheder med hensyn til løn bliver brudt. Men før har ingen villet stå frem og sige noget, for det blev man jo straffet hårdt for,« siger Aleksandr Kurban.

Han kommer fra byen Salihorsk i midten af landet. Efter at have siddet lænket under jorden i nogle timer blev han fjernet af stedets personale. Han havde på forhånd besluttet sig for, at aktionen skulle være fredelig.

»Der var ikke rigtig mere, jeg kunne gøre. Mine kollegaer og jeg havde da håbet på, at de (virksomhedsledelsen, red.) ville lytte til vores krav i stedet for at fjerne mig med magt,« siger Aleksandr Kurban.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her