Nyhed
Læsetid: 5 min.

Terrorangreb i Nice efterlader præsident Macron under ekstremt pres

To kvinder og en mand blev torsdag dræbt med kniv i en kirke i Nice. De europæiske terrorangreb minder mere og mere om skoleskyderierne i USA, siger ekspert
Efter terrorangrebet har Frankrigs præsident Macron øget sikkerhedsniveauet og styrket den særlige militære antiterrorenhed Sentinelle med yderligere 4.000 mand, så enheden nu er oppe på 7.000 mand.

Efter terrorangrebet har Frankrigs præsident Macron øget sikkerhedsniveauet og styrket den særlige militære antiterrorenhed Sentinelle med yderligere 4.000 mand, så enheden nu er oppe på 7.000 mand.

Norbert Scanella/Scanpix

Udland
30. oktober 2020

»Sig til min familie, at jeg elsker dem.«

Det var de sidste ord, en kvinde i 30’erne sagde, inden hun torsdag døde under et terrorangreb i den sydfranske by Nice.

I alt omkom tre personer ved terrorangrebet, der ifølge flere franske medier blev udført af en ung nordafrikansk asylsøger, der for få uger siden var ankommet til Frankrig via Lampedusa i Italien.

Blandt ofrene var også en 70-årig kvinde, der fik halsen skåret over, og en 45-årig mandlig kirkebetjent, der blev stukket ihjel.

Drabene rammer Frankrig, mens landet befinder sig i en voldsom politisk konfrontation og diplomatisk konflikt med Tyrkiet. Efter snigmordet på en fransk skolelærer, som havde vist en karikaturtegning af profeten Muhammed i undervisningen, kaldte præsident Emmanuel Macron tidligere på måneden islam for »en religion i krise« og opfordrede til et opgør med »islamisk separatisme«.

Den tyrkiske præsident Erdogan gjorde sig selv til talsmand for den muslimske verden og svarede, at personen, som regerer Frankrig er »mentalt syg« og opfordrede til boykot af franske varer. Der har siden været demonstrationer og voldsomme protester mod præsident Macron i adskillige muslimske lande.

Efter terrorangrebet har præsident Macron øget sikkerhedsniveauet og styrket den særlige militære antiterrorenhed Sentinelle med yderligere 4.000 mand, så enheden nu er oppe på 7.000 mand.

Fredag er der regeringsmøde, hvor man vil drøfte situationen og de foranstaltninger mod radikalisering, som blev fremlagt efter terrordrabet for få uger siden på skolelæreren Samuel Paty.

Angrebet fandt sted en halv time efter, at kirken åbnede onsdag morgen. Lidt over klokken ni trængte den unge mand ind i kirken og skar halsen over på den 70-årige kvinde. Derefter angreb manden den 45-årige kirkebetjent og den yngre kvinde, der hårdt såret flygtede ud af kirken til en nærliggende café, hvor hun døde af sine kvæstelser.

Kort efter skød og afvæbnede franske sikkerhedsstyrker terroristen. Den hårdt sårede mand råbte ifølge flere vidner »Allahu Akbar«, mens han blev tilset og stabiliseret af ambulancefolk, inden han blev kørt væk fra gerningsstedet.

Nices borgmester, Christian Estrosi, meldte hurtigt ud, at han anså angrebet for at være et terrorangreb.

»Han efterlod ikke nogen tvivl om, hvad meningen med hans aktion var,« sagde borgmesteren til DPA.

Terroristen havde angiveligt hverken papirer eller mobiltelefon på sig, men fortalte, at han hed Brahim. Flere medier har identificeret gerningsmanden som en 21-årig tuneser, Brahim A.

Angreb presser Macron

Terrorangrebet efterlader Frankrig og præsident Macron under et ekstremt pres, fortæller Kirsten Biering, der er tidligere ambassadør i Frankrig og nu forsker ved DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier.

»Presset er solidt nu. Frankrig har ifølge udtalelser fra indenrigsminister Darmanin måttet forsøge at afværge et terrorangreb stort set hver måned. Så er der dem, der rent faktisk føres ud i livet: i dag i Nice og for knap to uger siden mod læreren Samuel Paty. De sidste fem til otte år har Frankrig været mærket af det ene alvorlige angreb efter det andet,« siger Kirsten Biering.

»Det trækker nu så dybe og blodige spor, at noget man gøre for at samle republikken.«

Angrebet efterlader præsident Emmanuel Macron med ekstremt lidt manøvrerum.

»Det vil være indenrigspolitisk umuligt ikke at handle. Det er klart, at lige når sådan noget sker, kan der være symbolske handlinger med arrestationer, udvisninger og så videre. Men der er ikke noget alternativ til også at blive mere håndfast og konkret.«

Efter angrebet, hvor skolelæreren Samuel Paty blev halshugget, efter at han havde vist muhammedtegninger i forbindelse med undervisningen, meldte Macron hurtigt ud, at man ikke ville vige for terrorismen.

»Det her er et spørgsmål om ytringsfrihed. Man kan mene, hvad man vil om, hvorvidt man skal vise karikaturtegningerne, men det centrale i spørgsmålet er ytringsfriheden og et forsvar for den.«

Samtidig meldte Macron ud, at Frankrigs regering ville fremlægge forskellige forslag, der skulle dæmme op for ekstremismen og radikaliseringen.

Forslagene har det til fælles, at man vil forsøge at forebygge isolering og radikalisering af grupper i Frankrigs store muslimske mindretal, blandt andet ved at indføre skolepligt i stedet for undervisningspligt og certificering af imamer for at dæmme op for udefrakommende imamer.

»Det kan være, at man fremskynder det lovkompleks, der ellers skulle være fremlagt i begyndelsen af december, eller måske udbygger det. Det her angreb i Nice vil bestyrke Macron-administrationen i, at der skal gøres noget nu,« siger Kirsten Biering.

»Der var De Gule Veste, nu corona, og senest to alvorlige terrorhandlinger. Republikken lever et vanskeligt liv i disse år med en række opsplitningstendenser. Det må og skal modvirkes. Lige med disse terrorangreb blander fransk indenrigspolitik sig desuden med udenrigspolitik og andre landes reaktioner, både ud fra deres egne politiske overvejelser og med et øje på forholdene for Europas største muslimske mindretal. Det er på alle måder en vanskelig situation.«

Minder om skoleskyderier

Politiforsker Adam Diderichsen ser med stor alvor på gerningsmandens profil ved angrebet på kirken i Nice. Han mener, at der er en udvikling i retning af, at ensomme ulve-angrebene udvikler sig til en europæisk variant af de amerikanske skoleskyderier:

»Man har i lang tid i efterretningstjenesterne opereret med begrebet lone wolfs – ensomme ulve – altså enkeltindivider, der begår terrorangreb. Nu er det Frankrig, der er ramt, men mønstret har været der noget tid. Der tegner sig et billede af, at det handler om unge mennesker, der i bred forstand er psykisk udsatte og socialt pressede og reagerer på denne her måde. Det er folk, der har meget få venner. Det plejer at være profilen. På den måde minder det mere og mere om skoleskyderierne i USA,« siger Adam Diderichsen.

»Det bliver ekstremt vanskeligt at håndtere for myndighederne og i bredere forstand for samfundet. For hvem er de? Hvad kan man gøre? De uorganiserede og uplanlagte angreb gør det svært at vide, hvor det rammer næste gang og hvornår. Alle og enhver kan købe en køkkenkniv.«

»Hvis man ser på skoleskyderierne i USA, så har man forsøgt at profilere mulige gerningsmænd, og den korte historie er, at det er meget lidt effektivt. Der vil være masser af falske advarsler. Så der er ikke nogen nem hightechløsning på det,« siger Adam Diderichsen.

To timer efter terrorangrebet på kirken i Nice skød og dræbte fransk politi en mand i Avignon, efter at han havde truet folk på gaden med en pistollignende genstand, og samme formiddag blev en sikkerhedsvagt ved det franske konsulat i Jedda i Saudi-Arabien stukket med en spids genstand. Der er ingen oplysninger om, hvorvidt begivenhederne har forbindelse til hinanden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Parallellen med amerikanske skoleskyderier holder ikke ret langt. De såkaldte "ensomme ulve" er jo ikke mere ensomme, end at de har bred opbakning og sågar hjælpere til at udføre deres morderiske forehavender.

Finn Thøgersen, Henrik Andersen, Søren Ferling, Bent Nørgaard, Flemming Olsen, Per Torbensen, Jannick Sørensen, Kim Houmøller, Georg Kallehauge, Jacob Nielsen, Jens Flø og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Jeg savner en tilkendegivelse fra de muslimske samfund, omkring disse terror gerninger?
Vestens brug af fløjelshandsker, virker tilsynelsdende ikke på terrorister!

Søren Ferling, Bent Nørgaard, Jannick Sørensen, Georg Kallehauge, Jacob Nielsen, Jens Flø og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar

Jeg savner en beton-fast opbakning fra alle vestens ledere, til Macrons statement om ytringsfrihedens værdi overfor ekstremistiske religiøse forbud. Den vestlige berøringsangst giver kun vind på islamisternes mølle, og den taktik har vi dyrket al for længe.

jens christian jacobsen, Henrik Andersen, Søren Ferling, Jacob Mathiasen, Bent Nørgaard, Flemming Olsen, Peter Beck-Lauritzen, Jannick Sørensen, Finn Sørensen, Georg Kallehauge, Estermarie Mandelquist, Peter Engelbrecht, Jacob Nielsen, Jens Flø og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Peter: Der er jo masser af tilkendegivelser - men næppe dem du efterlyser. Det er at svigte de store muslimske befolkninger der ikke går ind for halshugning af tilfældige mennesker ved højlys dag.

Peter Beck-Lauritzen, Bodil Kirstine Jensen, Jacob Nielsen, Jens Flø, Bjørn Pedersen og Marie Vibe anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Peter Beck Lauritzen, de muslimske miljøer i Frankrig har reageret ved at fordømme kategorisk disse mord og har bedt muslimer aflyse fejring af Mohamed s fødsel som skulle fejres idag.
Macron har skabt splittelse i Frankrig fra dag 1, og har en inderigspolitisk dagsordenen, præsidentvalget er i 22, Macron forsøger at kappre den yderste højrefløjen stemmer lige som S og V har gjordt i Danmark. Indtil nu har der været tradition i Frankrig at have en indkluderende retorik overfor de muslimske borger, selv efter attentatet på Charlie Hebdo var retorik indkluderende, det fra de etableret partier udover Le Pens parti.
Macron har brudt med denne tradition og efter min mening er det et politiske strategiske valg, hans regering udarbejdede en lovgivning før mordet på lærer Samuel Paty en slags ghettopakke.
Et eller andet sted tror jeg at det kommer lidt bag på ham hvor voldsom reaktioner er.
Jeg er hele enige med artikel om de ensomme utilpasset ulve, når statsmænd skaber splittelser greber nogle få våben og udskyldige mennesker døde, det gøre Erdogan, Trump og Macron!

Pietro Cini, olivier goulin, Peter Beck-Lauritzen, Hanne Utoft, Finn Jakobsen, Bodil Kirstine Jensen, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Ole Frank, Henrik Plaschke og Marie Vibe anbefalede denne kommentar
Henrik Plaschke

Hvis man ønsker andet og mere end at lufte sine fordomme om tilstandene i Frankrig, er man nødt til at følge de fransksprogede debatter. Beklager meget, men sådan er det altså.

Thomas Kragh fortæller os, at de såkaldte ensomme ulve ”har bred opbakning og sågar hjælpere til at udføre deres morderiske forehavender.” Kunne Thomas Kragh måske dokumentere denne påstand? Mig bekendt har de seneste mord i Frankrig netop været et resultat af folk, der stort set har handlet alene.

Peter Beck-Lauritzen – og Søren Fosberg om jeg forstår ham ret - savner ”en tilkendegivelse fra de muslimske samfund, omkring disse terror gerninger”. Ja, men det nyttet jo ikke noget at sidde hjemme i sofaen og vente på at få en sådan tilkendegivelse serveret af den hjemlige presse. Som Marie-Christine Poncelet helt korrekt påpeger det, har muslimske miljøer i Frankrig klart fordømt disse terrorhandlinger.

Man kan f.eks. se på udtalelser fra rektorerne fra Frankrigs store moskeer (Paris, Bordeaux m.v.). Man kan se på udtalelse fra en lang række imamer. Tekster fra muslimske intellektuelle. F.eks. foregår der en livlig debat på den muslimske hjemmeside: https://www.saphirnews.com/. En gruppe af imamer, der har udarbejdet en tekst under titlen ”Når vi står overfor et barbari, skal vi højt og tydeligt fremhæve livets hellighed”. Sociologen Omero Marongui-Perria kritiserer også på denne hjemmeside imamernes tekst og påpeger, at de ikke går langt nok. En anden gruppe af imamer og præster fra Marseille har udarbejdet en fælles tekst. To kvindelige imamer fra Paris er ganske aktive i debatten.

Mohammed Colin publicerede for et par dage siden en leder med titlen ”Om en ansvarlighedens etik overfor offertænkningen”. De såkaldt ”islamisk-identitære” kritiseres her: https://www.saphirnews.com/De-l-ethique-de-la-responsabilite-contre-l-es...

Og der er mange flere. Jeg siger ikke, at der ikke findes reaktionære islamister. Det gør der – og der er alt for mange af dem. Men de står ikke alene – heller ikke i de muslimske miljøer.

Pietro Cini, Margrethe Gade, Peter Beck-Lauritzen, Nicole Post, John Andersen, David Adam, Hanne Utoft, Rolf Andersen, Finn Jakobsen, Bodil Kirstine Jensen, Olaf Tehrani, Estermarie Mandelquist, Martin Mortensen, Bjørn Pedersen og Ole Frank anbefalede denne kommentar

"I alt omkom tre personer ved terrorangrebet, der ifølge flere franske medier blev udført af en ung nordafrikansk asylsøger, der for få uger siden var ankommet til Frankrig via Lampedusa i Italien."

Flere debattører kunne med fordel læse artiklen, eller i hvert fald indledningen af den, før de begyndte at taste løs. Snarere end fransk indenrigspolitik er det relevante spørgsmål, hvem der har sendt denne morder til Europa under dække af at være asylansøger? Det er et rimeligt gæt baseret på erfaringerne fra andre sager, at hans familie bliver belønnet med en stor pose penge for hans "offer". Kilden til de penge er svaret på, hvem det demokratiske Europa er i krig med.

Jonna Jensen, Søren Ferling, Flemming Olsen, Peter Beck-Lauritzen, Jannick Sørensen, Bodil Kirstine Jensen, Georg Kallehauge, Olaf Tehrani og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar

Hvornår bliver muslimer i landet, betragtet som almindelige borgere i landet. En mand har slået en lærer ihjel i frankrig, bør betragtes som en morder, og ikke som muslim, som har slået ihjel, eller terrorrist. Jeg mener bestemt ikke at Macron kæmper en kamp for ytringsfrihed, men skaber splid mellem sine borgere. Der findes over 6. mill. muslimer i frankrig, hvornår er de også franske nok til ikke at sammenlignes med én, som har begået en morderisk handling.

David Adam, Finn Jakobsen, Hanne Utoft og John Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Engelbrecht

@Malika Laraj

Med andre ord, mener du så, at det er Macrons skyld, at en mand halshugger uskyldige mennesker?

At det er i orden, at den muslimske verden ikke tager afstand fra ugerningen men i stedet retter fokus på deres krænkelse at profeten Muhammed?

Frankrig har nogle sociale problemer vi slet ikke kan forstille os at have. Vores fordel er, at der er gratis uddannelse og derved et håb for dem der vil og kan. Hvis mennesket ikke har noget at miste, familie, venner, job, uddannelse, osv skaber det grobund for radikalisering uanset trosretning.

På den anden side, er det ikke uretfærdigt, at stille krav til mennesker mht ytringsfrihed og andre friheder....du får meget og skal give meget....sådan er det i en fri verden.

Bent Nørgaard, Flemming Olsen, Jannick Sørensen og Georg Kallehauge anbefalede denne kommentar
Martin Mortensen

Mig bekendt er de “ensomme ulve” lige så meget et flokdyr som alle andre - så nej, det er ikke bare en mand, der har slået en lærer ihjel. Der er her tale om behagesyge ulve, som I et totalt misforstået forsvar af gruppen - her muslimer - ender med at skade gruppen. Med andre ord er det gruppens ansvar klart at tilkendegive for gruppens “medlemmer”, hvad der er acceptabel adfærd.

@ martin mortense

Hvis bare du havde haft fat i George Bush'erne og forklaret dem, hvad der er acceptabel adfærd, så havde vi nok næppe haft denne diskussion.

Og mon ikke vi er mange som burde læse op på historien for at forstå nutiden?
Jeg hørte i hvert fald aldrig navnet "Mohammed Mossadeq" gennem 10-12 års historie-undervisning.

Hvis du heller ikke gjorde det, så er det bare om at søge information, hvis man gerne vil forstå situationen i Mellemøsten i dag.

Palle Yndal-Olsen og Bodil Kirstine Jensen anbefalede denne kommentar

"Jeg savner en tilkendegivelse fra de muslimske samfund, omkring disse terror gerninger?"

Altså, ligesom en lang række arabiske, asiatiske, afrikanske og syd-/mellemamerikanske befolkninger har savnet tilkendegivelser fra de vestlige samfund omkring Vestens økonomiske krige, militære overgreb og terroristiske adfærd?

"Vestens brug af fløjelshandsker, virker tilsynelsdende ikke på terrorister!"

Undtagelsestilstande, dronekrig, invasioner på stribe, økonomiske sanktioner er altså pludselig 'Vestens fløjlshandsker'. Man må sige at verden og historien lynhurtigt kan vendes på hovedet, mens græsstrå udnævnes til fast grund under fødderne.

Pietro Cini, Palle Yndal-Olsen, Kurt Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Claus Mortensen, Esben Lykke, David Adam, Finn Jakobsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

"Det er et rimeligt gæt baseret på erfaringerne fra andre sager, at hans familie bliver belønnet med en stor pose penge for hans "offer". Kilden til de penge er svaret på, hvem det demokratiske Europa er i krig med."

På samme måde kunne det vel være et rimeligt gæt at efterretningsmetoder i ikke blot USA, men også andre vestlige lande, bidrager væsentligt til terrordiskursen. For nogle år siden afdækkede forskere v. Berkeley University of California at FBI var 'consumed by terrorism' og provokerede mere terrorisme i USA end nogen andre - hvilket var glasklart dokumenteret i retsprotokoller m.m. Når vi nu er igang med gætterier, forekommer det ikke helt udenfor skiven at antage at noget lignende kan være sket for f.eks. britiske og franske efterretningstjenester. Hér fortæller Trevor Aaronson, prisvindende journalist, om den amerikanske forskning: https://www.ted.com/talks/trevor_aaronson_how_this_fbi_strategy_is_actua...

Helt grundlæggende er jeg uenig i den diskurs, at Afrikas og Mellemøstens problemer skyldes ondsindet vestlig imperialisme. 99% af problemerne i de regioner er selvskabte, og i virkeligheden gør vi de mennesker, der bor der, en bjørnetjeneste ved at bekræfte dem i, at problemerne skyldes en ydre fjende. Dette er netop, hvad uduelige og korrupte ledere ønsker, at folk skal tro, da de så kan fastholde deres magtposition.

Der er ingen begrundelse for, at Europa skal finde sig i terror finansieret og styret fra andre lande. Så selvom det selvfølgelig skal gøres på en intelligent måde, er den eneste løsning at sætte hårdt mod hårdt. Attentatmanden fra den franske kirke overlevede, hvilket er positivt, da han så kan afhøres, når han har fået det bedre.

jens christian jacobsen, Henrik Andersen, Bent Nørgaard, Flemming Olsen, Peter Engelbrecht og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Lars Hansen, problemerne skyldes kombinationer af flersidige ansvar, historisk og økonomisk udvikling og i betydelig grad dét forhold at landene i bl.a. Afrika og Mellemøsten i flere århundreder har været underlagt koloniale regimer fra hovedsageligt Vesten - og at den postkoloniale tidsalder i høj grad har været præget af kampe mellem afrikanske/arabiske befolkninger og vestligt installerede, politiske ledere (herunder en lang række diktatorer), hvilket har haft stor betydning for tilstandene og problemerne i dag. Og naturligvis skal de europæiske befolkninger ikke finde sig i terror, det skal ingen befolkninger - og derfor er det så væsentligt at vi husker på at øje for øje gør begge parter blinde; vold avler vold og offer bliver krænker. Hvis vi skal have noget konstruktivt ud af dén civilisatoriske udvikling, vi i bl.a. Vesten bryster os af, så må det da inkludere at vi begår os med nutiden og fremtiden uden at forenkle eller negligere de historiske, politiske og økonomiske baggrunde for terrorproblemer.

Jan Bisp Zarghami, Palle Yndal-Olsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Marianne Ljungberg

Utoft, tak, så forstår jeg hvor du står. Så demokratiets ERKENDELSE af den vestlige verdens historiske forbrydelser mod menneskeheden, religiøs fanatisme og økonomisk ulighed er dit sted? Så du stemmer på hvilket parti?

Henrik Ljungberg

Henrik Ljungberg, en udbredt folkelig anerkendelse, som kan stærkt politisk gennemslag, af at Vesten på forskellig vis står med et betydeligt ansvar for terrorismeudviklingen ønsker jeg. Sådan kort fortalt.

som kan have stærkt politisk gennemslag, skulle der stå.

Peter Engelbrecht. Her forleden blev to franske kvinder - muslimer - forsøgt drabt af en ikke muslim. Her savner jeg, at den franske befolkning herunder Marcon stå frem og tager afstand, eller at Macron sammenligner det med terrorhandling, ligesom han er så hurtig til, når det er en muslim, der slår ihjel. Da det ikke er sket, skal den muslimske verden så gå ud fra, at den del af den fransk befolkning, som ikke er muslimer, står inde for at det er ok at slå ihjel?

I øvrigt har jeg læst mig frem til, at flere franske muslimer har taget afstand til den handling den ene mand har begået.

Desuden mener jeg, at Macron er med til at opildne situationen ved at udtale sig om islam, som han gør. Det får også, ikke muslimske ekstremister til at handle, som ovennævnt desværre.