Læsetid: 10 min.

For to byer ude på bøhlandet i Bayern er Trump versus Biden et skæbnevalg

Præsidentvalget i USA er det vigtigste for NATO og Tyskland siden Anden Verdenskrig. Uden videre strategiske planer vil Donald Trump trække tusindvis af amerikanske NATO-soldater ud i en afstraffelse, der afspejler det transatlantiske opbrud
Amerikanske tropper holder militærøvelse i den tyske by Grafenwöhr. Men hvor længe soldaterne skal blive der er uvist.
	I juli måned blev Grafenwöhr og byen Vilseck nemlig både en del af den amerikanske valgkamp og et ufrivilligt geopolitisk hotspot, efter Trump meldte ud, at han vil trække knap 12.000 af de 36.000 amerikanske NATO-soldater ud af Tyskland.

Amerikanske tropper holder militærøvelse i den tyske by Grafenwöhr. Men hvor længe soldaterne skal blive der er uvist.
I juli måned blev Grafenwöhr og byen Vilseck nemlig både en del af den amerikanske valgkamp og et ufrivilligt geopolitisk hotspot, efter Trump meldte ud, at han vil trække knap 12.000 af de 36.000 amerikanske NATO-soldater ud af Tyskland.

Matej Divizna

15. oktober 2020

To helikoptere letter lige hen over hovedet på mig, da jeg kører langs det afspærrede militærområde. Og næsten uanset hvor jeg befinder mig i området, opstår der med få minutters mellemrum en dump lydkulisse af stædige maskingeværsalver.

Men ellers ville det være overdrevet at kalde hverdagen i Vilseck og Grafenwöhr her på bøhlandet i Bayern for dramatisk. Ud over en række NATO-anlæg og en af Europas mest moderne militære træningspladser under amerikansk forvaltning springer byerne mest i øjnene med facader som »American Nail Shop«, »New Testament Christian Church« eller »Patriote Automobile Sale«.

Altså et prægtigt udbud til de næsten 10.000 amerikanske soldater og deres 20.000 pårørende, som generelt er udstationeret her i Vilseck og Grafenwöhr i to eller tre år. Af samme grund har Grafenwöhr omkring 35 restauranter med alverdens køkkener – i en by med cirka 6.500 faste indbyggere.

»Det er ikke så meget soldaterne på kasernerne, der bringer købekraft og velstand til regionen,« fortæller Grafenwöhrs borgmester, Edgar Knobloch.

»Det er i højere grad deres familier.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mads Greve Haaning
  • Eva Schwanenflügel
  • Thomas Tanghus
  • Anders Graae
  • Søren Veje
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Trond Meiring
  • Kurt Nielsen
  • Stig Bøg
Mads Greve Haaning, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Anders Graae, Søren Veje, Peter Beck-Lauritzen, Trond Meiring, Kurt Nielsen og Stig Bøg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ole Arne Sejersen

Forretningsmanden Trump gennemfører realiseringen af sin New Normal.
Han holder på betryggende vis sine fornuftsbårne valgløfter.
NATO tilhører fortiden.

Ingen arme ingen kager. De europæiske NATO lande har ageret som en nærrig sjuft, og ladet amerikanerne betale og bløde. Nu har vi fået en advarsel om at tage vores egen fælles sikkerhed seriøst, ellers får det konsekvenser. Og den danske tese om at den en-mands-hær vi har tilbage, og som hele tiden er udsendt, og derfor er 100% effektiv, har Trump heldigvis gennemskuet. Vi og ikke amerikanerne er skyld i, hvis NATO går i opløsning.

"Men de svækker samtidig NATO i Central- og Østeuropa og gør dermed Rusland til vinderen. Også den franske forsvarsekspert Olivier-Rémy Bel fra Atlantic Council ser overvejende Trumps planer som direkte strategisk skadelige for USA’s position – og for NATO, som netop lever af tillid."

Hmmmm, lever NATO ikke af frygt? Frygten for Rusland og Putin, frygten for Kina, frygten for at nogen vil Vesten det ondt. Og nu også af frygten for Trump.

Kjeld Jensen, Gert Romme, Anders Graae, Jan Weber Fritsbøger og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

At "verdens politimand" forlader europa er helt iorden.
Den "Trumpske" verden og livsanskuelse kan jeg fint undvære. Nedlæg NATO og lav en europæisk forsvarsaftale i stedet. Så slipper vi også for den Osmanisk-drømmende Erdogan! Ligeså de amerikanske eksterne krige, Afganistan, Irak, Libyen etc.

Niels Borre, Kjeld Jensen, Hans Larsen, Gert Romme, Torben Nielsen, Thomas Tanghus og Per Christiansen anbefalede denne kommentar

Så erstatter Tyskland dem da bare med tyskere. Opbygningen af Bundeswehr har været undervejs i flere år som modsvar mod Putin og hans rockerbandes videreførelse af Stalins annekteringsprojekter.

Jan Weber Fritsbøger

jeg finder det ret utroligt og dybt tragisk at mange mennesker accepterer en af de mest åbenlyse løgne her i verden som sandhed,
og tror fuldt og fast på at militær er nødvendigt og forhindrer krig, for militær er jo hoved årsagen til krigene,
hvordan kan man tro at vores militær er godt og fredsskabende/bevarende, og de andres ( dem som for tiden er valgt som "fjenden" ) er farlige trusler imod vores sikkerhed,
og "fjenden" er jo af den modsatte mening, de mener at deres militær er godt og nødvendigt for freden, og at vores (natos) militær er en farlig trussel imod deres sikkerhed,
og det sidste har de jo sådan set ret i,
men det er jo så indlysende at det næsten gør ondt, at alt militær er en trussel imod freden,
at tro på militær som fredsskabende svarer præcis til at tro, at risikoen for at to bøller som står over for hinanden kommer op at slås, bliver mindre ! af at de begge har et baseball bat i hånden,
men hver gang man opruster øges risikoen for krige, så når trump vil have vi skal bruge mere på militær så er det entydigt en elendig ide,
og det er jo noget vrøvl at nato/USA beskytter nogen, de bruger deres militær til aggression, og lille stupide danmark er aktive deltagere i de overfald på andre lande som USA har travlt med,
hvis vi gerne vil undgå krig er det logisk at afruste, gerne globalt og totalt, og selvfølgelig nedlægge nato, men en EU-hær er da en decideret syg ide, verden har ikke brug for flere trusler,
og så ville det jo være fantastisk gavnligt for både menneskets trivsel, og miljø og klima hvis vi ikke spilder en masse resurser på død og ødelæggelse.
det er da lettere at forestille sig fred helt uden militær, end krig helt uden militær,
men nogen vil jo tilsyneladende ikke undvære krig, det skal bare ikke være lige her hvor vi selv bor.

Niels Borre, Anders Graae, Kjeld Jensen, Karsten Aaen, Hanne Utoft og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

@Torben Nielsen,

"Hvem er det, der truer os ??"

Lige nu er det England (ikke skotterne) med Boris Johnson i spidsen , der er den største trussel .. bare spørg fiskerne på den jydske vestkyst. Brexit er pt. den største den største trussel.

Næste gang vi skal købe jagerfly, foreslår jeg, at vi køber europæiske fly. Ikke fordi amerikanerne, briterne, kineserne og russerne ikke kan bygge udmærkede kampfly, meeeenn ... måske skal vi lægge vores våbenstrategi lidt om ;)

Jan Weber Fritsbøger

Rolf der findes ingen udmærkede kampfly, militært isenkram er alt sammen noget ækelt møg og værre end bare spild af penge, hvis du er i tvivl så spørg nogen som har oplevet bombeangreb.